Het grote backpackavontuur is leuk en spannend tegelijk. Leuk omdat je nieuwe avonturen tegemoet gaat en mooie herinneringen gaat maken en spannend omdat je simpelweg niet weet wat je kan verwachten.
Als het avontuur bijna gaat beginnen, dan is het natuurlijk tijd om de backpack in te pakken. Wat neem je allemaal mee? Hoe gaat het überhaupt in de backpack passen? En welke accessoires mogen niet ontbreken in een backpack?
In dit blog geven we antwoord op die laatste vraag. We lichten een aantal handige backpack essentials uit die op het oog nutteloos lijken te zijn, maar die achteraf verassend vaak goed van pas zijn gekomen.
1 | Een klein slotje
Het is fijn om een klein slotje bij je te hebben. Op deze manier kun je in elke gewenste situatie jouw backpack beschermen tegen diefstal als je denkt dat dat nodig is.
Zo heb je in een hostel vaak kluisjes om je backpack in op te bergen, maar moet je deze wel met een eigen slot dicht draaien. Als je jouw backpack eenmaal achter slot en grendel hebt gezet, dan kun je zonder zorgen je hostelkamer achter je laten.
Tip: wij raden het aan om een cijferslot te kopen. Bij een slot met een sleutel loop je het risico om de sleutel kwijt te raken.
- Wij raden het aan om een TSA Travelsafe cijferslot te kopen.
2 | Een warme trui
Backpacken is leuk en spannend omdat de spontaniteit ervan af spat. Het is super onvoorspelbaar en dat kan in zowel je voordeel als in je nadeel gaan werken. Het is onderdeel van het avontuur.
Zo weet je bijvoorbeeld nooit wat de plannen van morgen zijn. Misschien verkas je in korte tijd naar een koud klimaat, beland je in een koude en zware storm of sta je met pech op de weg op een plek waar het flink kan afkoelen.
Een warme trui is hiervoor de oplossing. Wij vinden dat deze standaard in je backpack moet zitten. Zelfs al ga je naar het warmste land op de wereld.
3 | Een daypack
Het is belangrijk om een goede daypack bij je te hebben. Stel je eens voor: je volgende bestemming is een leuke stad en je besluit om deze stad in 2 of 3 dagen te verkennen. Je wilt de stad het liefst niet verkennen met een zware backpack op je rug.
Het makkelijkste is om de backpack in een hostel of hotel achter te laten en de essentiële spullen mee te nemen in een daypack. Op deze manier kun je even afscheid nemen van je veel te grote en zware backpack.
Maar een daypack heeft meer voordelen. Want ook met een backpack op de rug is een daypack erg handig. Zo kun je belangrijke en waardevolle spullen apart in een daypack stoppen zodat je er gemakkelijker bij kunt.
Wist je dat er naast een daypack nog meer verschillende soorten wandelrugzakken zijn?
4 | Een regenhoes / flightbag
Een regenhoes of flightbag is vaak bij het kopen van een backpack inbegrepen en heeft super veel voordelen. Zo kun je een flightbag om je backpack heen wikkelen zodat je de backpack makkelijk kunt onderscheiden van alle andere backpacks op het vliegveld, in een hostel of waar dan ook.
Daarnaast heeft een regenhoes/flightbag een beschermende functie voor de backpack en verklein je de kans op beschadigingen. Het is bestand tegen modder en zand en hij is waterbestendig waardoor de spullen in de backpack droog blijven.
5 | Een hoofdlamp
Een hoofdlamp is praktisch onmisbaar tijdens het grote backpackavontuur. Dit is één van de gadgets die vooraf nutteloos lijkt te zijn, maar die je achteraf gezien erg vaak hebt gebruikt.
Donkere bezienswaardigheden, een lange avondwandeling, slapen in een berghut hoog in de bergen, een wandeling midden in de nacht van je tent naar het dichtstbijzijnde toilet of het opzetten van de tent in de avonduren: een hoofdlamp mag niet ontbreken.
En ja, je kunt ook voor een zaklamp gaan. Toch is een hoofdlamp een stuk gemakkelijker, omdat je hiervoor je handen niet hoeft te gebruiken.
6 | Muggenspray
We weten allemaal hoe irritant muggen kunnen zijn. 1 of 2 muggen zijn nog tot daar aan toe, maar met een hele invasie aan muggen kun je je niet op je gemak in de natuur begeven.
De oplossing is muggenspray. Sterker nog: als jij in de wilde natuur gaat kamperen en het stikt er van de muggen, dan is muggenspray zelfs essentieel.
Meenemen dus!
7 | Een muggennet
Hierboven hebben wij als essential muggenspray genoemd, maar we weten ook dat muggenspray niet altijd 100% werkt. Ook al wordt vaak gezegd dat het de oplossing moet zijn, in de praktijk valt het soms tegen.
Bij een invasie aan muggen of andere insecten kun je letterlijk gek worden van alle insecten die langs je hoofd heen vliegen en daarvoor is de muggennet een goede oplossing.
8 | Een regenjas
Het dragen van een goede regenjas kan je al de helft schelen als je droog wilt blijven. Droog blijven is in sommige omstandigheden natuurlijk belangrijk omdat je het hierdoor minder snel koud gaat krijgen en daardoor niet in oncomfortabele situaties terecht gaat komen.
Het is dus geen gek idee om een regenjas mee te nemen. Het voordeel van een regenjas is dat het van een dun materiaal is gemaakt waardoor je het gemakkelijk in de backpack kunt proppen. Het neemt nauwelijks gewicht of ruimte in beslag.
9 | Powerbank
We vinden het fijn om een telefoon te hebben met een goede batterij. Na een aantal dagen backpacken bestaat de kans dat je geen tijd hebt gehad om de telefoon op te laden. Of je hebt de telefoon zolang moeten gebruiken dat de batterij leeg is.
Een powerbank is de oplossing! Ook fijn als je in gebieden bent waar je maar al te graag bereikbaar wilt blijven.
- Koop een powerbank bij Bever. Zo bieden zij powerbanks aan die je kunt opladen door middel van een klein zonnepaneel.
10 | Zakmes
In de categorie ”ik ga dat echt nooit gebruiken” zijn we aangekomen bij de zakmes. Want een zakmes gaat tegen alle verwachtingen in sowieso goed van pas komen.
Een stuk fruit snijden, verpakkingen openen, dingen doorsnijden en nog zoveel andere momenten dat een zakmes niet perse essentieel is, maar wel superhandig!
Let wel goed op: zakmessen worden logischerwijs niet geaccepteerd in de cabine van een vliegtuig.
- Koop hier een functioneel zakmes: eentje met meerdere functies.
11 | Een goede waterfles
Voldoende water drinken is belangrijk. Helemaal als je hele dagen door de natuur of in een stad aan het rond slenteren bent. Je bent dan actief bezig en het is extra belangrijk om het vocht in je lichaam goed op peil te houden.
Neem dus simpelweg een goede en duurzame waterfles mee. Achter de waterfles zit natuurlijk een duurzame gedachten. Je kunt overwegen continue een plastic waterfles in de lokale supermarkt te kopen, maar we weten ook dat single-use plastic een probleem is in deze wereld.
Neem simpelweg je eigen waterfles mee.
12 | Karabijnhaken
Ze lijken zo onschuldig, maar ze kunnen zo ontzettend nuttig zijn: karabijnhaken.
Ik vind het zelf bijvoorbeeld fijn om kleine spullen met een karabijnhaak aan mijn backpack vast te maken. Dit bespaart ruimte in de backpack.
Het is ideaal om het verlies van spullen tegen te gaan en verschillende kleine spullen met elkaar te koppelen.
13 | Packing cubes
Een backpack zonder packing cubes wordt gegarandeerd een chaotische tas waar je je op ten duur flink aan gaat irriteren. Packing cubes zijn hiervoor de ideale oplossing.
Een packing cube is een klein tasje die je vervolgens in een backpack kunt opbergen. Zo kun je bijvoorbeeld alle sokken bij elkaar in een packing cube stoppen waardoor ze samen in één tasje zijn gebundeld.
Hierdoor slenteren niet alle sokken door je backpack en kun je gemakkelijk bij de spullen die je op dat moment nodig bent. Dit kan uiteraard ook met ondergoed, t-shirts, kabels en andere spullen.
13 | Ducktape
Ducktape is altijd de oplossing, toch?
Ik ga eerlijk zeggen: ik heb geloof ik nog nooit ducktape gebruikt tijdens het backpacken. Maar ik kan mij wel voorstellen dat ducktape goed van pas kan komen.
14 | Een notitieboek met pen
We hebben allemaal een telefoon en kunnen gemakkelijk in onze telefoon notities maken.
Maar je kunt in situaties komen dat de batterij van de telefoon leeg is en je geen notities kunt maken. De oplossing is dan uiteraard een notitieboek en een pen. En je verwacht het niet altijd: maar soms kan dit echt goed van pas komen om dingen gemakkelijk te onthouden.
15 | Een EHBO tasje
Een EHBO tasje met essentiële spullen moet uiteraard mee in de backpack.
Een tekenpincet, een nagelschaar, blarenpleisters, gewone pleisters, snelverband, een steriel kompres en ga zo maar door: je moet ze simpelweg meenemen, omdat je nooit zeker weet wat er onderweg gaat gebeuren.
16 | Oordoppen om mee te slapen
Na een lange backpacken heb je behoefte aan een goede nachtrust.
Deze nachtrust kan flink worden verstoord door je snurkende medereiziger of buurman in een hostelkamer of door feestende en luidruchtige mensen op de gang van een hostel.
Oordoppen zijn hiervoor de oplossing.
17 | Een reiskussen
Lekker tot rust komen op het vliegveld of in een vliegtuig en slapen in een waggelende bus is vaak een utopie.
Toch kan een comfortabel reiskussen wel degelijk het verschil maken als je even wat uurtjes in een oncomfortabele houding wilt gaan slapen.
18 | Een slaapmasker
En ook een slaapmasker kan een nuttige toevoeging zijn voor goede nachtrust.
Het is super frustrerend als je lekker ligt te slapen terwijl een kamergenoot in een hostel besluit om het licht onverwachts aan te drukken.
Met een slaapmasker ben je hier op voorbereid.
19 | Een wereldstekker
Niet overal ter wereld hebben ze hetzelfde stopcontact. Voor een ander soort stopcontact dan het stopcontact dat wij in Nederland gewend zijn heb je logischerwijs andere soort stekkers.
Dat betekent dat de stekker van jouw telefoonoplader niet in een stopcontact zou passen in een land die een ander stopcontact heeft dan Nederland. Je hebt dus een tussenstuk nodig.
Een wereldstekker is hiervoor de oplossing. Met een universele reisstekker kun jij overal ter wereld de telefoon of laptop opladen.
20 | Een spork
Een lepel en een vork in één. Hoe handig is dat?
Dit noemen we ook wel een spork.
Ideaal als je ergens onderweg wat gaat eten of voor op de camping.
21 | Een lakenzak
Je weet nooit wat je in een hostel aantreft. Voor het zelfde geldt moet je op een vies matras met vieze lakens slapen. Dat wil je natuurlijk niet.
Om de pijn te verzachten raden wij het aan om een lakenzak mee te nemen. Hierdoor blijft het enigszins hygiënisch.
Oh ja, een lakenzak is ook ideaal om je slaapzak schoon te houden of je te beschermen tegen insecten.
22 | Een toilettas voor backpackers
Wat ook absoluut niet mag ontbreken is een toilettas dat speciaal ontworpen is voor de backpacker.
Een toilettas voor de backpacker heeft vakken van gaas die met een rits afgesloten kunnen worden. Hierdoor blijven de spullen compact in de toilettas zitten en kun je door het gaas de spullen gemakkelijk terug vinden.
Daarnaast hebben veel van deze toilettassen een haakje. Hierdoor kun je de tas aan een kledinghaak in een hostel hangen. Dat voel toch net iets hygiënischer.
23 | Een tandenborstelkapje
Je weet nooit waar je precies terechtkomt. Misschien is het hostel waar je vannacht gaat slapen ver onder je verwachtingen. In dat geval wil je maar al te graag een tandenborstelkapje om je tandenborstel hebben. Hierdoor blijft alles lekker hygiënisch.
En ook als de tandenborstel in de backpack zit is het fijn dat de tandenborstel haren worden beschermd en dat alles hygiënisch en schoon blijft.
Andere backpackinspiratie opdoen?
Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:
* Dit blog bevat affiliate links.