Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De Alpe d’Huez ongetraind fietsen: dit is mijn ervaring

De Alpe d'Huez ongetraind fietsen

We kennen allemaal de Tour de France, een van de bekendste wielerwedstrijden van de wereld. Drie wekenlang worden er door de mooiste landschappen van Frankrijk gefietst. Dat is ook niet moeilijk, want Frankrijk heeft alles te bieden. Van de drukke steden tot de heuvelachtige wijnvelden en van de beroemde kustplaatsen tot de hoge bergtoppen.

De grote klassiekers tijdens de Tour de France vinden vooral plaats in de bergen, zoals de Pyreneeën en de Alpen. De Col du Tourmalet, Col du la Madeleine, de Col d l’Iseran en de Col d’Izoard zijn een van de beroemde bergpassen die regelmatig door de wielrenners van de Tour de France moeten worden bedwongen.

Een andere beroemde bergpas is de Alpe d’Huez. De Alpe d’Huez wordt niet gezien als de allerzwaarste bergpas van de Tour de France, maar omdat er op de bergtop gefinisht wordt is het wel een van de zwaardere etappes tijdens de Tour de France.

Maar de Alpe d’Huez is niet alleen maar bekend vanwege de professionele wielrenners. De berg wordt namelijk ook goed gevonden door de niet professionele wielrenners. En daar wil ik het in dit blog over hebben, want: kun je de Alpe d’Huez eigenlijk ongetraind fietsen?

Waar kennen we de Alpe d’Huez van?

De Alpe d’Huez is een erg toeristisch gebied en trekt niet alleen wielertoeristen aan.

Le Tour de France

Zoals gezegd: de Alpe d’Huez is een beroemde bergpas vanwege de Tour de France. De Tour de France is een wielerwedstrijd die zich voornamelijk in Frankrijk afspeelt. Alleen de start vindt soms in een ander land plaats. Samen met de Giro d’Italia (Italië) en de Vuelta (Spanje) is de Tour de France de allergrootste wielerronde ter wereld.

Vanaf het dorp Bourg d’Oisans fiets je in 13,8 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9% naar de top van de Alpe d’Huez. In 2013 werd er voor het eerst afgedaald op de Alpe d’Huez, nadat de fietsers vanaf de Col de Sarenne en Clavans-en-Haut-Oisans bij de Alpe d’Huez uitkwamen.

De Alpe d’Huzes

In Nederland is de berg bekend vanwege het evenement Alpe d’Huzes. Bij dit evenement wordt geld ingezameld in de strijd tegen kanker. Alle deelnemers fietsen tot maximaal zes keer de Alpe d’Huez omhoog.

En je kunt je voorstellen dat dat een zware fysieke uitdaging is, maar dat maakt het ook tot een geweldig evenement. Mensen zijn tot veel in staat, zeker als daar een goed doel aan verbonden is, zoals het geld dat wordt opgehaald in de strijd tegen kanker.

Outdoor activiteiten op de Alpe d’Huez

Naast grote evenementen is er natuurlijk meer te doen op de berg. Het kan alleen al leuk zijn om de auto naar het dorp te gaan en te genieten van de prachtige omgeving.

Op de Alpe d’Huez kun je ook prachtige wandelingen maken, mountainbiken of een van de vele winkels op de berg bezoeken.

Alpe d’Huez Grand Domaine Ski

En naast alle zomeractiviteiten is de berg ook in de winter een groot paradijs. Niet alleen vanwege de mooie besneeuwde landschappen, maar ook omdat er op de Alpe d’Huez een enorm groot skigebied ligt. Met ruim 250 kilometer aan pistes is de Alpe d’Huez een van de grotere skigebieden van Europa.

De hoogste piste van het gebied is de Pic Blanc. Hier kan je vanaf 3300 hoogtemeters via de Sarenne, een piste van 16 kilometer lang, naar beneden skiën.

De Alpe d'Huez ongetraind fietsen
> Hier kijk je tegen het dorp Huez aan. Gevoelsmatig ben je bijna bij de top, maar de laatste kilometers heb ik als zwaar ervaren. Houd daar rekening mee!

Mijn ervaring met de Alpe d’Huez fietsen

Als je in de zomer in de omgeving van de Alpe d’Huez bent, dan is het leuk om de Alpe d’Huez te bedwingen per fiets. Ongetraind of getraind: praktisch iedereen kan de Alpe d’Huez fietsen (betekent niet dat het een makkie wordt).

Wat is mijn ervaring? Ik ga je eerlijk zeggen dat ik een leek ben op het gebied van de wielersport. Tenminste, ik ben liefhebber van de Tour de France en ik weet uit te leggen waar ik naar kijk, maar ik heb geen ervaring met wielrennen zelf.

Was ik ongetraind? Als het op de techniek van het wielrennen aan komt, dan is mijn antwoord, ja. Als we het hebben over mijn conditie en hoe vaak ik andere sporten beoefen, dan is mijn antwoord, nee. Ik heb ondertussen twee marathons gerend en doe überhaupt veel aan hardlopen. Ik weet dus hoe het is om diep te moeten gaan tijdens de sport.

 

Kun je de Alpe d’Huez ongetraind fietsen?

Ik denk overigens wel dat je de Alpe d’Huez ongetraind kan fietsen. Allereerst omdat ik en duizenden andere mensen dit bewezen hebben. We hebben zonder ervaring in wielrennen de top van de berg bereikt.

Makkelijk wordt het niet. De bergpas is namelijk 13,8 kilometer en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9%. Het is belangrijk dat je je hierop mentaal gaat voorbereiden. Het gaat mogelijk niet alleen maar genieten worden, maar als je eenmaal de top hebt bereikt, dan voel je je onoverwinnelijk.

Tips om de Alpe d’Huez ongetraind omhoog te fietsen

Voor ervaren wielrenners is de Alpe d’Huez uiteraard ook een fysieke uitdaging, maar door de ervaring en de kennis van de sport is het niet per se een moeilijke uitdaging.

Sport je veel? Ook dan heb je natuurlijk een belangrijke basis om de top van de Alpe d’Huez omhoog te fietsen. Een goede conditie is uiteraard een groot pluspunt tijdens het beklimmen van de Alpe d’Huez.

Voor het beklimmen van de berg geef ik je een aantal handige tips die ik heb gebaseerd op mijn eigen twee ervaringen van het beklimmen van de Alpe d’Huez.

Pak je rust als je dat nodig bent

Ik fiets persoonlijk het liefst de berg zo snel mogelijk omhoog, maar ik weet ook dat het beter is om soms behoudend te sporten. Voor een allereerste Alpe d’Huez ervaring wil ik je dat daarom ook aanraden. Geef jezelf de vrijheid om in een rustig tempo omhoog te fietsen. Zit je er stevig doorheen? Stop bij de volgende bocht (van de 21 officiële bochten die er zijn) en gun jezelf wat rust.

Kom op adem, strek de benen, eet en/of drink de benodigde suikers en stap daarna weer op de fiets.

Tip! Als je wil stoppen, stop dan bij de officiële bocht. Hierdoor heb je tóch weer een bocht bereikt en dat is mentaal een fijne opsteker.

Verlaag je snelheid in de bochten en pak je rust

De bochten zijn de meest vlakke stukken in het parcours. Probeer in de paar seconden dat je de bocht neemt je rust te pakken. Strek je rug, drink een slok water en haal diep adem. Hierdoor kun je weer licht opgeladen naar de volgende bocht fietsen.

Vul je lege bidon tijdens het klimmen van de berg

Dat je voldoende water mee moet nemen, dat lijkt me een understatement. Neem vanaf de start twee volle bidons mee.

Is het water op? Weet dat er op de weg naar de top kleine watervallen zijn waarmee je je bidon kunt vullen met schoon water uit de bergen.

Eet of drink suikers tijdens het fietsen

Suikers zijn belangrijk voor je energievoorziening en kunnen een belangrijke ondersteuning zijn tijdens het beklimmen van de berg. Neem daarom snoep, gelletjes of een gort droge proteïne reep mee om je lichaam van energie te voorzien.

Geniet er bovenal van!

Natuurlijk is het een zware fysieke uitdaging om de Alpe d’Huez te bedwingen. Niemand heeft gezegd dat het makkelijk gaat worden.

Toch wil ik je ook vragen om er bovenal van te genieten. Zeker als het je allereerste beklimming gaat worden. Focus je in dat geval wat minder op de tijd, maar neem bewust een pauze en geniet van de prachtige natuur van Frankrijk (wat is het toch een fenomenaal land hé).

De Alpe d'Huez ongetraind fietsen

Het begin van de Alpe d’Huez: bereid je voor op het zwaarste gedeelte

Om direct met de deur in huis te vallen: de eerste vijf bochten van de Alpe d’Huez zijn het zwaarst. Het is belangrijk om je daar mentaal op voor te bereiden.

De Alpe d’Huez is vooral kort en krachtig. In 13,8 kilometer ga je 1060 hoogtemeters maken waardoor je continue gaat stijgen. Je komt tot aan het dorp nauwelijks vlakke stukken tegen, maar onthoud dat het nooit steiler gaat worden dan de eerste vijf bochten van de bergpas.

Waar kun je een fiets huren op de Alpe d’Huez?

Staat de Alpe d’Huez op jouw bucketlist, maar heb je geen fiets?

No worries. Op de Alpe d’Huez kun je een wielerfiets huren. Zo hebben wij onze fietsen gehuurd bij Bleach. Voor een zeer acceptabele prijs kun je fietsen van uitstekende kwaliteit huren.

Neem bij het huren van de fiets wel een paspoort mee. Deze willen ze gebruiken als borg voor de fiets. En dat is niet gek, wielerfietsen zijn namelijk hartstikke duur en ze willen op deze manier diefstal tegengaan.

yelr logo

De Alpe d’Huez fietsen: ik vond het een geweldige ervaring

Voor mij lag de Alpe d’Huez in de achtertuin. Ik heb namelijk een jaar in Frankrijk gewerkt en gewoond en was regelmatig op de Alpe d’Huez te vinden. Was het niet voor een leuke wandeling, dan wel voor het skiën in de winter.

De Alpe d’Huez heb ik tweemaal beklommen. De eerste keer ging het mij gemakkelijker af dan de tweede keer. De tweede keer beklom ik namelijk eerst de nabijgelegen Col d’Ornon om daarna nog de Alpe d’Huez te bedwingen.

Zoals je kan raden had ik bij mijn tweede ervaring zwaardere benen waardoor ik het in het algemeen als zwaarder heb ervaren. Dat mocht echter de pret niet drukken. Ik ga de fysieke uitdagingen niet uit de weg en vind het geweldig om dit soort avonturen aan te gaan.

Op basis van mijn ervaring wil ik het iedereen (of het nu zwaar wordt of niet) van harte aanbevelen.

Foto van Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Foto van Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.