Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hoe voorkom ik een tekenbeet tijdens het hiken?

Hoe voorkom ik een tekenbeet tijdens het hiken?

Wandelen door de wilde natuur is relatief veilig en kent weinig gevaren. Het verschilt natuurlijk in welk land je gaat hiken en in welke omstandigheden je dat gaat doen. Maar een normale en gemiddelde hike in Europa is veilig te bedwingen.

Toch schuilen er kleine gevaren. Zo moet je bij het hiken alert zijn op vieze en kleine beestjes die actief zijn in het hoge gras. We hebben het natuurlijk over de teek.

Wat is een teek? Wat zijn de gevolgen van een tekenbeet? Hoe kan ik een tekenbeet voorkomen? We duiker er dieper op in in dit blog.

Wat is een teek?

Een teek is een kleine parasiet en voed zich met het bloed van mensen en dieren. Dit doen ze door zich vast te klemmen aan de huid.

Teken zijn super klein en lastig waar te nemen en daar ligt vaak het grootste gevaar. De teek zuigt het bloed uit het lichaam en dat heeft de teek nodig om te overleven en om zich voort te kunnen planten.

Een teek leeft in verschillende landschappen. Vooral gebieden met hoog gras en dichtbegroeide bossen zijn de ideale leefomstandigheden voor de teek. Je raadt het al: tijdens een langdurige hike is het dus belangrijk om te kijken of je bent gebeten door een teek.

Hoe kun je een tekenbeet herkennen?

Een tekenbeet kun je niet voelen. Na een hike door de natuur is het belangrijk om het hele lichaam te checken op een tekenbeet. Ze kunnen op praktisch alle plekken in het lichaam komen. Check dus het hele lichaam van A tot Z!

Een teek kun je herkennen aan een kleine, zwarte knop op het lichaam. Het ziet er een beetje uit als een klein spinnetje. Op de plek van de beet ontstaat vaak een kleine rode bult en rondom de beet ontstaat een rode kring.

Hoe langer de teek in het lichaam zit, hoe groter de teek wordt. Dit komt omdat de teek steeds meer bloed heeft opgezogen.

Hoe voorkom ik een tekenbeet tijdens het hiken?

Wat kunnen de gevolgen zijn van een tekenbeet?

Een tekenbeet wil je graag voorkomen. Het kan namelijk de ziekte van Lyme veroorzaken. Met de nadruk op kan, omdat niet elke teek geïnfecteerd is met deze bacterie. 1 op de 5 teken zijn gemiddeld besmet met Lyme.

Het is van groot belang om direct na het wandelen het lichaam te checken op een teek. Over het algemeen ben je op tijd als je een teek binnen 24 uur uit het lichaam hebt verwijdert. Is het langer dan 24 uur geleden? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een dokter.

Hoe kan ik een tekenbeet voorkomen?

Het is mogelijk om een tekenbeet te voorkomen. Bij een wandeling door het hoge gras of in een bos verklein je de kans op een tekenbeet door dichte schoenen, dichte sokken en een lange broek te dragen. Dit komt simpelweg omdat de teek niet de mogelijkheid krijgt om bij het lichaam te komen.

Je kunt het voorkomen van een tekenbeet ondersteunen door een mug- en tekenwerende sok te kopen. Deze sokken zijn met een afbreekbare insecticide geïmpregneerd waardoor de teek niet op de sokken kunnen lopen of zitten.

Wil je toch het liefst in een korte broek hiken? Smeer in dat geval de huid in met een Anti Teek Spray.

Wat moet ik doen bij een tekenbeet?

Wat moet ik doen als ik ben gebeten door een teek?

Het is niet fijn om gebeten te worden door een teek. Het advies luidt vooral: blijf rustig. Ga de teek niet geforceerd uit het lichaam trekken. Je loopt het risico de teek er niet goed uit te halen en de problemen groter te maken.

Om een teek uit het lichaam te krijgen moet je hulpmiddelen gebruiken. Het is geen gek idee om ter voorbereiding van een avontuurlijke hike een tekentang te kopen en deze mee te nemen.

Als je bent gebeten door een teek moet je de teek goed vastpakken met de tekentang. Vervolgens trek je de teek er met een draaiende beweging uit. Nadat de teek is verwijdert is het verstandig de plek van de beet te ontsmetten met alcohol en de teek te doden.

Blijf de plek van de beet nog een aantal weken goed in de gaten houden. Als er alsnog rode kringen ontstaan, dan moet je je huisarts bellen en vragen wat je moet doen.

Andere wandelinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!