5 redenen om in een skigebied te werken

Waarom zou je willen werken in een skigebied?

Op zoek naar een leuk avontuur in het buitenland, maar weet je nog niet zo goed waar je naar toe wilt? Misschien kan ik je helpen!

Er zijn ontelbaar veel mooie locaties om te gaan werken. Je kunt de grote steden op deze wereld uitzoeken, je kunt op warme oorden werken met helder, blauw water of je kunt hoog in de bergen gaan werken.

In deze blog richt ik mijn aandacht op het werken in de bergen, namelijk in de omgeving van een skigebied.

Mijn ervaring met werken in een skigebied

In 2018 ben ik voor een jaar naar Frankrijk verhuisd om in de bergen te gaan werken. Ik woonde letterlijk naast de beroemde Alpe d’Huez. De Alpe d’Huez kennen we uiteraard van het wielrennen en de Tour de France en naast het fietsen is de Alpe d’Huez ook een beroemde mountainbike- en wandelbestemming tijdens de zomer.

In de winter is het gebied omgetoverd tot een waar paradijs voor wintersporters. De Alpe d’Huez is een erg groot skigebied en als je eens in Frankrijk wilt gaan skiën, dan kan ik je dit gebied zeker aanraden.

Maar waarom zou je eigenlijk een dure vakantie boeken als je ook gewoon 4 á 5 maanden in een skigebied kunt werken? Werken en wonen in de besneeuwde bergen is een dikke aanrader en ik had het voor geen goud willen missen en dat had écht te maken met het feit dat ik kon skiën wanneer ik dat wou.

Op basis van mijn ervaring geef ik je 5 redenen om aankomende winter naar het buitenland te verkassen. Vergeet niet: het maakt niet uit waar je naar toe gaat verhuizen. In de bergen van Duitsland, Italië, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland stikt het van de werkgelegenheid. Daarnaast hoef je geen eens midden in een skigebied te werken. Ik woonde en werkte op ongeveer 15 minuten rijden van het skigebied.

1 | Allereerst: wintersport is het leukste om te doen

Allereerst moet ik je bekennen dat ik tot mijn ervaringen in Frankrijk nog nooit had geskied. En ik zal je zeggen: ik vond het best spannend.

Skiliften die surrealistische hoogtes bereiken en mensen die van smalle pistes naar beneden glijden in een hoogstaand tempo, terwijl ik, als beginner, anderhalf uur bezig ben om van een drempel af te skiën. Ik wist simpelweg niet wat ik van het skiën kon verwachten.

Maar ondertussen durf ik te zeggen dat ik goed kan skiën en dat het één van de mooiste ervaringen is. Het is een magnifiek gevoel om op 2500 meter als een geoliede machine naar beneden te glijden.

De combinatie van verse sneeuw, een strak blauwe lucht met volle zon, goed geprepareerde pistes, het uitzicht en een lijf dat lekker meewerkt is bij uitstek perfect en deze dagen komen met regelmaat voor! Ik vind skiën één van de leukste sporten om te beoefenen en het is niet te beschrijven wat voor magische sferen skigebieden met zich meebrengen. Alleen dát is al een reden om voor een paar weken/maanden naar een skigebied te verhuizen.

Waarom zou je willen werken in een skigebied?
> Het skigebied van de Alpe d’Huez.

2 | Werken in een skigebied geeft je vrijheid

Waarom heb ik, voor dat ik in Frankrijk ging werken, nog nooit geskied? Dat heeft met heel veel redenen te maken, maar ook zeker met de overtuiging dat ik het gek vind om een vermogen te betalen, terwijl ik een week lang alleen maar met mijn neus in de sneeuw lig te koekeloeren.

Ik weet het, het is een beperkende overtuiging. Maar ergens in mijn achterhoofd nam ik dit wel mee. In Frankrijk was de situatie natuurlijk anders.. Ik had niet slechts 1 week om te gaan skiën. Nee, ik had in totaal 17 weken om te gaan skiën. En dat is wel een groot verschil.

De flexibiliteit zat hem in het volgende:

  • Ik kon voor- of na werktijd gaan skiën.
  • Als ik een keer geen zin had om te skiën, dan kon ik gemakkelijk een dag skippen.
  • De rustige dagen op de pistes waren een reden om te gaan skiën. Ik had die dagen voor het uitkiezen.
  • De andere kant is: als heel Nederland, België en Frankrijk vakantie hadden en ik wist dat het héél druk zou zijn op de pistes, dan ging ik simpelweg wat anders doen.

Wat ik hiermee wil zeggen? Als je een seizoen in een skigebied gaat werken, dan heb je erg veel tijd om te skiën. Je kunt heel relaxed bepalen wanneer je wel of niet wilt skiën, zonder dat je stress hebt van de dagen die langzaam aftikken.

3 | Het levert unieke ervaringen op

Ik vind het geweldig om nieuwe mensen te leren kennen en allemaal unieke activiteiten met deze mensen te doen. Je bent gezellig bij elkaar, leert elkaar goed kennen en kunt veel met elkaar lachen.

Regelmatig ging ik met 3 of 4 andere collega’s naar de pistes. Vaak gingen we dan een volle dag skiën, hadden we een lunchpakketje mee of gingen we een pizza-tje eten in één van de hippe restaurants op de pistes.

Het is vooral een gevoelskwestie in een algemeen plaatje. Dat je in het bijzijn van interessante, inspirerende en unieke mensen een dag gaat skiën. Dat je een drankje drinkt, terwijl je tot in de verste verte naar de bergen kunt kijken en je een keer diep ademhaalt en denkt: ‘’verdorie, dat ik hier mag staan is volledig mijn verantwoordelijkheid geweest.’’

En dat is iets waar ik héél trots op kon zijn.

Waarom zou je willen werken in een skigebied?
> Het skigebied van de Alpe d’Huez.

4 | Ben je in voor een feestje?

Als jij een feestbeest bent, dan kun je het skiën combineren met een gezellige après-ski.

Per skigebied en vooral per land wordt après-ski op een andere manier benadert. Op de Alpe d’Huez is er relatief weinig te feesten. Alleen in het dorp Vaujany kon je regelmatig een feestje opzoeken als je dat wou.

In het naast gelegen Les Deux Alpes kun je wél veel feesten na een dagje skiën. En feit blijft: waar Nederlanders zijn, daar zijn ook feestjes. Dus als je in een skigebied in Oostenrijk werkt waar ontzettend veel Nederlanders komen, dan zijn après-ski feestjes sowieso een feit!

5 | En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk..

De omgeving waarin je werkt is geweldig mooi! Hoge en witte bergtoppen, uitzicht over de grote, reusachtige bergketens en straten die gebombardeerd zijn met meters hoge sneeuw.

Überhaupt kan mij het leven in de bergen als geen ander bekoren. In de bergen ervaar je complete rust. Je zit middenin de natuur en je bent weg van de grote, gehaaste wereld. Dat is voor mij écht een eyeopener geweest. Ik ben mentaal een stuk rustiger geworden en ik ben gaan inzien dat het leven in de natuur een groot voorrecht is.

Dit in combinatie met nieuwe, unieke mensen die je leert kennen en vele sportieve activiteiten op de pistes, maakt het één grote, gave ervaring.

Dus: als jij sportief bent, een wintersportliefhebber bent, graag eens in het buitenland wilt werken en niet vies bent van een alcoholische versnapering tijdens de après-ski, dan is werken in een skigebied zeker iets voor jou!

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven die jou kunnen inspireren:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?