Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe moet je wandelstokken gebruiken?

Hoe moet je wandelstokken gebruiken?

Mensen vinden een wandelstok vaak suf of ze hebben met een wandelstok het gevoel dat ze aan Nordic Walking doen.

Maar wandelstokken zijn niet suf en wandelstokken zijn niet alleen gemaakt voor mensen die ouder zijn, een mindere conditie hebben of lichamelijke klachten hebben. Wandelstokken hebben voor iedereen die gaat hiken een toegevoegde waarde. En dat kunnen wij niet vaak genoeg herhalen!

Als je dus standvastig en koppig blijft en vindt dat wandelstokken nutteloos zijn omdat jij vindt dat je een goede conditie hebt, dan moet je dat uiteraard zelf weten. Maar wandelstokken zijn meer dan dat.

Sterker nog: als mensen eenmaal met wandelstokken zijn begonnen, dan willen ze nooit meer zonder.

Waar zijn wandelstokken goed voor?

Wandelstokken hebben veel voordelen, zoals:

 • Op gladde ondergronden of hele robuuste ondergronden kunnen de wandelstokken jou ondersteunen.
 • Ze verkleinen de kans op fysieke klachten. Ze ontlasten namelijk je knieën, spieren en de rug.
 • Als je komt te vallen, dan kun je jezelf met de wandelstokken opvangen. Hiermee verklein je de kansen op grote en fatale ongelukken.
 • Door de wandelstokken loop je automatisch in een rechte houding.
 • Met wandelstokken train je tijdens het hiken ook jouw armen.

And last but not least:

 • Wandelstokken geven ritme en ze brengen evenwicht en balans.

En vooral dat laatste wordt onderschat. In een ritme lopen en de hele tijd in balans zijn maakt het hiken een stuk leuker en aangenamer. Dát is precies de reden waarom wandelaars niet meer van hun wandelstokken af willen.

Uiteraard is het super belangrijk dat je wandelstokken goed afstelt. Doe je dit niet, dan ervaar je weinig van de voordelen die ik hierboven heb beschreven en in het ergste geval ga je dan juist blessures oplopen of ongemakken ervaren.

Dus hoe moet je wandelstokken afstellen en hoe moet je met wandelstokken wandelen?

Hoe moet je wandelstokken gebruiken?
Hiken in Schotland kan ik je echt aanraden!

Hoe hoog moet je wandelstokken afstellen?

De vuistregel voor het afstellen van wandelstokken is als volgt:

 1. Houdt jouw bovenarmen langs het lichaam.
 2. Laat de onderkant van de wandelstokken op de grond rusten.
 3. Stel de wandelstokken zo af dat je elleboog in een hoek van 90° graden terecht komt. Jouw bovenarmen hebben nu een verticale positie en jouw onderarmen hebben een horizontale positie.
 4. Klik vervolgens jouw wandelstokken vast en that’s it! Dat is de basis van jouw wandelstokken die je de hele tijd moet aanhouden.

Maar je bent nog niet klaar. Je kunt niet de hele tijd met wandelstokken op deze hoogte wandelen. Deze hoogte gebruik je namelijk bij een wandeling op vlakke ondergronden. Dat betekent dat je niet hoeft te dalen of te stijgen tijdens het hiken.

Hoe hoog moeten de wandelstokken als ik ga stijgen?

Wanneer je gaat stijgen, en daarmee bedoel ik natuurlijk dat je een stevige klim gaat maken, dan moet je de stokken korter maken.

Zoals je begrijpt kan hier geen vaste richtlijn aan zetten, omdat de hellingshoek tijdens het klimmen (of dalen) continue kan veranderen.

Vaak doe je er goed aan om de stokken 5 tot 10 centimeter in te korten. Dus vanuit de basis die ik hierboven heb beschreven wanneer je gaat wandelen op vlakke ondergronden, maak je de stok tijdens het stijgen 5 tot 10 centimeter korter.

Hoe hoog moeten de wandelstokken als ik ga dalen?

Bij het dalen gaat dit principe precies andersom: vanuit de basishoogte (ik herhaal het nog een keer: dat is de hoogte van de stokken bij een hike op een vlakke ondergrond) maak je de stokken nu 5 tot 10 centimeter langer.

Het is belangrijk om de stokken kleiner te maken bij het stijgen en groter te maken bij het dalen, omdat je lichaam hierdoor in een natuurlijke houding blijft. Het voorkomt dat je anders alsnog met een scheve rug het lichaam gaat forceren.

Hoe moet je wandelstokken gebruiken?
Op sommige ondergronden is het moeilijk om een ritme te zoeken met wandelstokken.

Hoe wandel ik met wandelstokken?

Hoe moet je met wandelstokken wandelen om een goed ritme te krijgen tijdens het hiken?

Wat je in ieder geval niet moet doen is de wandelstokken als een gek op en neer te bewegen zonder dat hier een lijn in zit. Daarmee kun je niet helemaal in een goed wandelritme komen.

Om een goed ritme te krijgen met wandelstokken zet je de linkerstok naar voren op de grond zodra jouw rechtervoet ook naar voren stapt. In principe komen jouw rechtervoet en de linkerstok tegelijkertijd op de grond terecht.

Bij de volgende stap gaat je linkervoet naar voren en zet je de rechterstok naar voren op de grond. Ook dan komen jouw linkervoet en rechterstok tegelijk op de grond.

En zo wissel je het continue af.

 • Linkervoet voor = rechterstok voor.
 • Rechtervoet voor = linkerstok voor.

Als je nog niet met wandelstokken gewandeld hebt, dan moet je in het begin zoeken naar dit ritme. Grote kans dat je bij elke stap bezig bent om een bepaald ritme aan te houden.

Dit krijg je super snel onder de knie! Voor je het weet ben je niet meer bezig met de wandelstokken en heb je zonder na te denken dit ritme te pakken.

Moet je de lussen van de wandelstokken gebruiken?

Over de lussen van de wandelstok kun je veel zeggen.

Enerzijds is het met de lussen om jouw handen fijn dat de wandelstokken niet zomaar kunnen vallen. Dus als de stok ergens aan blijft haken, dan zorgt de lus ervoor dat je de stokken alsnog met je meetrekt.

Anderzijds hebben de lussen ook een nadeel. Want zodra je komt te vallen en je jezelf niet kunt redden door middel van de stokken, dan wil je de stokken eigenlijk zo snel mogelijk loslaten. Wanneer je dan gebruik maakt van de lussen, dan zitten de wandelstokken ”vast” om jouw handen en zijn ze juist een belemmering bij een harde val.

Dus gebruik je de lussen van een wandelstok? Dat laat ik geheel aan jou over. Op vlakke ondergronden kun je er sowieso gebruik maken en misschien dat je op rotsige of robuuste ondergronden beter niet van de lussen gebruik kunt maken.

Hoe moet ik wandelen met wandelstokken?

Experimenteren met wandelstokken

Met het wandelen met wandelstokken kan ik allemaal basisinformatie geven. Het zijn allemaal indicaties om jouw gemakkelijk te laten maken met wandelstokken.

Toch is het voor iedereen anders en daarom moet je vooral gaan experimenteren. En met experimenteren bedoel ik dat het voor iedereen een persoonlijke ervaring is of je de lussen van een stok gaat gebruiken, op welke stukken je überhaupt de stokken wilt gebruiken en op wat voor hoogte je de wandelstokken wilt hebben bij het dalen of stijgen.

Maar ik kan wel stellig zeggen dat wandelstokken (vooral bij lange en zware hikes) niet onderschat mogen worden. Ze zijn echt belangrijker dan ze er uitzien!

Waar kan ik wandelstokken kopen?

Goede wandelstokken koop je bij een goede outdoorwinkel.

Uiteindelijk zijn wij het meest liefhebber van de Bever. Hier koop je outdoor producten waar de prijs ook garant staat voor kwaliteit. De Bever verkoopt betrouwbare wandelstokken in alle soorten.

Andere wandelinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat affiliate links.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.