De Torre: het hoogste punt van Portugal dat je met de auto kan bereiken

De Torre: het hoogste punt van Portugal

Portugal is een mooi land. Het land is in oppervlakte 2x zo groot dan Nederland, terwijl Nederland in het aantal inwoners 2x groter is dan Portugal. Portugal is door de dunne bevolkingsdichtheid en de vele bergen een land met ongerepte natuur en idyllische dorpen. Daarnaast kennen we Portugal natuurlijk van een aantal beroemde steden en mooie kustplaatsen.

En dan hebben we het nog geen eens gehad over de Portugese eilanden, zoals Madeira, Flores, Pico, Sao Miguel en alle andere Portugese eilanden. Persoonlijk ben ik liefhebber van het eilandleven en misschien zijn de eilanden wel het meest bijzondere wat het land te bieden heeft.

Maar zoals gezegd heeft Portugal ook veel bergen. Het land bestaat voor een groot deel uit een zeer heuvelachtig landschap of uit bergen. Er zijn slechts een aantal plekken in het land met een vlakke ondergrond. In deze blog neem ik je mee in mijn reis naar de Torre: de allerhoogste piek van de bergketen Serra da Estrela.

De Torre: een piek van de Serra da Estrela

De Serra da Estrela is een bergketen in het midden van Portugal. Met ruim 1993 meter is de De Torre het hoogste punt van het vaste land van Portugal. Het is overigens niet de hoogste berg van Portugal, want op het eiland Pico staat een vulkaan van 2351 meter hoog. De grootste stad in de omgeving van de Serra da Estrela is Covilhã.

Wat mij aan de Serra da Estrela opviel, is dat de bergen nauwelijks spitse toppen hebben en daardoor is het mogelijk om met de auto naar De Torre te rijden. En dat is vrij uniek: per auto kun je naar de hoogste bergtop van bijna 2000 meter hoog.

Onze autorit richting de Torre

Ik ben een paar maanden na mijn reis door Portugal verhuisd naar Frankrijk. Ik heb toen voor een jaar in de Alpen gewoond en heb mij verbaasd over de verschillen tussen de Alpen en de Serra da Estrela.

De Alpen zijn rijk met kilometers lange bossen, terwijl de bergen van de Serra da Estrela relatief kaal zijn. Daarnaast hebben de bergen van de Serra da Estrela nauwelijks spitse toppen, terwijl de bergen in de Alpen hiervan het tegenovergestelde zijn.

De autowegen richting De Torre zijn makkelijk gangbare wegen waar je op je ”dooie gemak” naar boven kunt rijden. Er rijden weinig auto’s en af en toe kom je door een idyllisch Portugees bergdorpje met prachtige uitzichten over het nationale park van de Serra da Estrela.

De Torre: het hoogste punt van Portugal
> Op de top van de berg lopen met regelmaat koeien te grazen.

Het unieke uitzicht vanaf de Torre

Vanaf de hoge bergtoppen in de Alpen of de Pyreneeën heb je vaak uitzicht over vele andere hoge bergtopen. Vanaf De Torre lijkt het echter alsof de Serra da Estrela vanuit het niets uit een vlak landschap is gekomen. Je kunt vanaf de tip kilometers ver vooruit kijken zonder andere bergtoppen te zien.

De Serra da Estrela staat bekend vanwege zijn schapenkaas en het hondenras cão da Serra da Estrela. Grote kans dat je op weg naar de top honden op de weg ziet liggen die de wacht hebben over de schaapskudde.

En zoals gezegd is de berg bekend vanwege de schapenkaas. Ik ben persoonlijk geen grote kaasliefhebber, maar ben toch een kijkje gaan nemen in het kleine winkeltje op de bergtop. Het is een mooie manier om de Portugese cultuur te snuiven (al was dat met alle geuren van de kazen geen pretje).

Grazende koeien op de bergtop

In de verte horen we het gerinkel van koeienbellen en dat was voor ons reden de koeien op te zoeken. Bovenop de berg stonden een tiental koeien te grazen en tussen de koeien door zijn we een wandeling gaan maken. Bij een aantal hoger gelegen rotsen hebben we een half uur genoten van het magnifieke uitzicht.

Vervolgens zijn we via een klein ommetje teruggegaan en moesten we een blok sneeuw trotseren om bij de auto te komen. Wist je eigenlijk wel dat je op De Torre kan skiën? Als je in de winter in de buurt bent is het zeker een aanrader op De Torre te gaan skiën.

Je moet er echter niet teveel van verwachten. Je gaat er alleen skiën als je per toeval in de buurt bent. Voor een skivakantie moet je naar Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk afreizen. Het skigebied op De Torre is met 5,9 kilomters piesten en 3 skiliften erg klein en voornamelijk populair onder de lokale bevolking van omliggende dorpen.

Tijd om de Serra da Estrela verder te ontdekken

Nog vóór ons vertrek besluiten we een kop koffie te drinken bij een lokaal restaurant op de top van de berg. Van hoogstaande kwaliteit hoef je echter niks te verwachten. Het is super lokaal en het restaurant is allesbehalve ingericht op toerisme. De meeste gasten zijn de plaatselijke bevolking heb waarvan ik het vermoeden heb dat ze elke dag terugkomen en elke dag de actualiteiten op de wereld bespreken.

Het is leuk om op deze manier iets mee te krijgen van de kneuterige Portugese cultuur. Een cultuur die je veel terug vindt in de kleine bergdorpjes. Deze idyllische dorpen liggen soms erg afgelegen waardoor je het gevoel hebt dat de tijd stil staat. Sommige dorpen zijn via smalle en steile weigen ook lastig te bereiken.

Na anderhalf uur besloten we de omgeving verder te verkennen. Op de terugweg reden we richting Manteigas en besloten we de N338 te verlaten en door te rijden over een smalle bergweg richting de watervallen van Poço do Inferno. Deze waterval is meer dan de moeite waard. Het is een kleine lagune met een waterval van ruim 10 meter hoog!

Een reis door het noorden van Portugal

Wie aan Portugal denkt, denkt aan Lissabon, Porto en Albufeira. Dit zijn bij uitstek toeristische hotspots, maar daarmee verliezen we de schoonheid van het noorden uit het hoog. Het noorden van Portugal is ongerept en niet overgenomen door massa’s toerisme.

Je kunt in het midden/noorden van het land de Serra da Estrela bekijken, maar ook een bezoek brengen aan Coimbra, Fundão en de, zoals wij hebben gedaan, stranden in Praia da Tocha. Niet per definitie een plek waar veel te beleven valt, maar dat hoeft ook niet. Het is een kustplaats waar je een dag op het strand kunt vertoeven en simpelweg de Portugees uit kunt hangen. Hier zijn namelijk weinig toeristen en dat vind ik een pluspunt aan het reizen!

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Portugal:

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!