Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rijden naar het hoogste punt van Portugal: dit is mijn ervaring

Torre: het hoogste punt van Portugal dat je met de auto kan bereiken

Portugal is met de ongerepte natuur en idyllische dorpen een geweldig land om in te reizen. We kennen Portugal natuurlijk van grote en beroemde steden, zoals Porto en Lissabon en natuurlijk van populaire kustplaatsen, zoals Albufeira.

En dan hebben we het nog niet gehad over de Portugese eilanden, zoals Madeira, Flores, Pico en Soa Miguel. Vooral Madeira is een geweldig eiland en wordt vaak het Hawaï van Europa genoemd. Maar naast alle pracht en praal aan de kust en in beroemde steden, heeft Portugal nog meer om te ontdekken.

Portugal heeft namelijk ook bergen. Of anders gezegd, bijna de hele oppervlakte van Portugal is heuvelachtig of bestaat uit bergen. Als je een grote natuurliefhebber bent, dan zijn de Portugese bergen zeker het ontdekken waard.

In dit blog neem ik je mee naar de Torre. Dit is de allerhoogste bergtop van het vasteland van Portugal. En weet je wat het mooie van deze piek is? Je kunt de piek met de auto bereiken.

Wat is het hoogste punt van Portugal?

De Torre is met een hoogte van 1993 meter het hoogste punt van Portugal. Of in ieder geval, van het vasteland van Portugal. Op het eiland Pico staat met 2351 meter hoogte officieel de hoogste berg van het land Portugal.

Wat opvalt is dat Torre geen opvallende bergpiek heeft. Het is een afgeplatte hoogste punt van een bergtop. Dat voelt gek, omdat de meeste bergpieken punten hebben en moeilijk te bereiken zijn. Bij Torre is dat anders. Die kun je namelijk gewoon met de auto bereiken (hoe vet is dat?).

Waar in Portugal ligt Torre precies?

De Torre is een bergpiek en ligt in Serra da Estrela. Serra da Estrela is een bergketen in het midden van Portugal. Dit deel van Portugal wordt vaak door toeristen overgeslagen. Toeristen gaan vaak naar het noorden richting Porto of naar het zuiden richting Lissabon en de zuidkust van het land.

Voor de toeristen die er niet komen is dat erg jammer, omdat ze hierdoor de ongerepte natuur van Portugal moeten missen. Elke toerist heeft logischerwijs zijn eigen voorkeuren en het is logisch dat veel toeristen eerst voor bekende plaatsen kiezen, maar eigenlijk is het jammer om te zien dat de bergen worden overgeslagen.

Tegelijkertijd is dat ook weer een voordeel. Hierdoor blijft de natuur ongerept en onaangetast en op deze manier willen we nieuwe plekken het liefst bewonderen natuurlijk.

De Serra da Estrela ligt in het Castiliaans Scheidingsgebergte. Dit is een overkoepelende bergketen die zich helemaal uitstrekt van Portugal naar het midden van Spanje. De Serra da Estrela is in totaal 100 kilometer lang en 30 kilometer breed.

Kun je met de auto naar Torre?

Ik heb natuurlijk al eerder verklapt dat je met de auto naar Torre kunt rijden. Dat maakt het ook een unieke bergpiek, omdat er maar weinig bergpieken zijn die met de auto te bereiken zijn. De meeste pieken hebben rotsen, steile wanden en zijn alleen met een skilift of per voet te bereiken.

De top van de berg is makkelijk te bereiken. Eigenlijk alle wegen zijn breed en je hoeft je geen zorgen te maken over smalle en kleine bergwegen. De wegen zijn goed onderhouden en het is er relatief rustig.

Daarnaast is alleen de autorit naar de top al een ervaring op zich. Af en toe rijd je door idyllische Portugese bergdorpen waar de tijd letterlijk heeft stil gestaan.

De Torre: het hoogste punt van Portugal

Hoe is het uitzicht op de Torre?

Als je op een hoge bergtop in bijvoorbeeld de Alpen of de Pyreneeën staat, dan is het uitzicht vanwege andere hoge bergtoppen vrij beperkt. Ik bedoel te zeggen dat het uitzicht supermooi is, maar dat je niet kilometers ver naar voren kunt kijken, omdat het zicht belemmerd wordt door andere bergtoppen.

Het uitzicht op de Torre is het tegenovergestelde. Er zijn nauwelijks hoge bergtoppen in de Serra da Estrela en de Torre is met een hoogte van 1993 meter echt een uitzondering. Hierdoor heb je vanaf de top een fantastisch weidse uitzicht en kun je erg lang naar de verste verte staren.

In de omgeving van de Torre vind je vaak grazende koeien en verschillende schaapskuddes. Ken jij bijvoorbeeld het hondenras cão da Serra da Estrela al? Dit ras komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit dit gebied en is een meester in het bewaken van alle schapen in een kudde.

De koeien zijn trouwens ook niet te missen. Zeker niet als je op de top staat. Grote kans dat je ergens in de verte het gerinkel van koeienbellen hoort. Dat zijn de koeien die hier overheerlijk lopen te grazen.

Torre: het hoogste punt van Portugal dat je met de auto kan bereiken
Torre: het hoogste punt van Portugal dat je met de auto kan bereiken

Wat kun je doen op de Torre en in de Serra da Estrela?

De Torre is (nog) geen bekende plek voor toeristen. Er zijn natuurlijk wel toeristen, maar dit aantal is erg schaars en de omgeving is hier ook niet op ingericht. Bij veel toeristische attracties kun je uitgebreid op een terras zitten of andere leuke activiteiten ondernemen, bij de Torre is er eigenlijk weinig te doen.

Restaurant op de Torre

Op de top van de Serra da Estrela vind je een restaurant waar je met andere lokale mensen een kopje koffie kunt drinken en waar je een hapje kunt eten.

Ook hier valt het op dat de Torre niet een heel toeristisch gebied is. Als ik het vergelijk met mijn trip naar Hoher Dachstein in Oostenrijk bijvoorbeeld, waar de horeca op de berg slim gebruikmaakt van toerisme, daar is het op de Torre lekker toegankelijk en simpel. En dat heeft in mijn ogen juist erg veel charme.

Houd je van schapenkaas?

Op de top van de berg vind je ook een winkel waar je bijvoorbeeld schapenkaas kunt kopen. Daarmee duik je letterlijk in de cultuur van de omgeving. Toch stond ik vanwege de stank van alle verschillende kaassoorten erg snel buiten 🙂

Poço do Inferno

Oké, eerlijk toegegeven: je besluit om naar de top van de berg te rijden, je staat op de top van de berg, je neemt de tijd om van het uitzicht te genieten en drinkt een kopje koffie en that’s it. Na een uur / anderhalf uur heb je het misschien wel gezien en ga je weer verder. Maar wat ga je dan doen?

In de omgeving is natuurlijk genoeg te ontdekken. Wat ik je echt kan aanraden is een bezoek aan de Poço do Inferno waterval. Via een smalle en natuurrijke bergweg kom je bij de waterval en hier vond ik het werkelijk prachtig.

Poço do Inferno is een kleine lagune met een waterval van ongeveer 10 meter hoog. Echt de moeite waard!

Omliggende dorpen / steden bezoeken

Je kunt er ook voor kiezen om verder te rijden en simpelweg op roadtrip te gaan. Rijd bijvoorbeeld richting Covilhã. Dit is de grootste stad in de omgeving van Serra da Estrela. Het kan leuk zijn om even tot rust te komen en hier een kopje koffie te drinken.

Skiën op de Serra da Estrela

Skiën op een bergtop van slechts 1993 meter hoog in Portugal, dat klinkt gek, hé? Toch is het mogelijk. In de winter is de Torre namelijk een skigebied. Daar moet je trouwens niet te veel van verwachten hoor, want met 5,9 kilometers aan piste en 3 skiliften is het skigebied erg klein en alleen populair onder de lokale bevolking.

Yelr: jouw basecamp voor gruwelijke outdoorinspiratie

Mijn ervaring met reizen naar de Torre

In mijn reis door Portugal vond ik het middelste deel van het land erg verrassend. Met de Torre en überhaupt de Serra da Estrela in zijn geheel is het een fantastisch ongerept gebied en echt een aanrader wat mij betreft.

Je kunt hier hiken, pittoreske dorpen opzoeken, kleine steden bezoeken of van het uitzicht genieten in de bergen en op de top bij de Torre.

Zeker als je met de auto bent, dan kan ik het je aanraden om dit deel van Portugal niet links te laten liggen.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.