Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een dag naar Hoher Dachstein: wat valt er te beleven?

Wat is er te doen in Dachstein?

Oostenrijk: het land van schnitzels, strudels en natuurlijk de bergen. Driekwart van de oppervlakte van Oostenrijk ligt in de Alpen en met hoge bergtoppen als de Großglockner (3797 meter), de Wildspitze (3768 meter) en de Weißkugel (3739 meter) heeft Oostenrijk bergtoppen waar je u tegen zegt.

Een andere hoge piek in Oostenrijk is de Hoher Dachstein. Hoher Dachstein is een bergmassief in Centraal Oostenrijk en het hoogste punt van dit massief ligt op ongeveer 2900 meter hoog. Het is daarmee niet de allerhoogste piek van Oostenrijk, maar dat mag de pret natuurlijk niet bederven. De Hoher Dachstein is een prachtige omgeving en daar wil ik mijn blog verder op in gaan.

Waar ligt Hoher Dachstein?

Zoals gezegd ligt Hoger Dachstein in Centraal Oostenrijk op de grens van Opper-Oostenrijk, Stiermarken en sommige delen van het massief liggen in de deelstaal Salzburg. De berg wordt hierdoor ook wel de Drei-Länder-Berg genoemd, ofwel: de driestatenberg.

Hoher Dachstein ligt op ongeveer 3 uur rijden afstand van de hoogste berg van het land, namelijk de Großglockner. Maar bij goed en helder weer kun je de Großglockner goed zien liggen vanaf Hoher Dachstein.

Wat valt er te beleven op Dachstein?

Wat maakt Dachstein bijzonder?

Allereerst zijn bergen altijd bijzonder. Hoge bergtoppen maken de natuur robuust en dat is met het blote oog een prachtige waarneming. Dat is bij de Dachstein niet anders.

Dachstein staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat heeft het massief vooral te danken vanwege de grote gletsjers die het massief domineren. Wel moet ik erbij vermelden dat ook de Dachstein logischerwijs te maken heeft met klimaatverandering. De gletsjers op de berg trekken zich terug en kunnen binnen 80 jaar volledig verdwenen zijn.

Een dag naar Hoher Dachstein: is dat leuk?

De grote prangende vraag is natuurlijk: is het de moeite waard om naar Hoher Dachstein te gaan?

Ja, het is het meer dan waard om een dag richting de top van dit massief te gaan.

Even buiten Ramsau am Dachstein kun je via een grote gondel met een capaciteit van 50 personen naar de top van het massief. Doordat je met de auto op een brede weg naar boven bent gereden hoef je met de gondel ”slechts” 1000 meter naar boven en met een rijsnelheid van 43 km/u ben je binnen 6 tot 10 minuten boven.

Een rit met de gondel naar Dachstein moet je vooraf reserveren en dat kun je via de website van Dachstein regelen. Heb je een Sommercard? Dan kun je gratis met de lift naar boven.

Maar wat valt er allemaal te beleven?

Ik heb een leuke introductie over de berg gegeven, maar wat valt er eigenlijk op dit bergmassief te beleven?

Genieten van het uitzicht

Misschien wel het belangrijkste van je trip naar Hoher Dachstein: het adembenemende uitzicht over de Oostenrijkse bergen. Wat je ook gaat doen: het uitzicht is een belangrijk element als je naar boven gaat.

In de verste verte kun je de hoge bergtoppen van de Oostenrijkse Alpen bewonderen en met goed en helder weer kun je in de verte zelfs de Großglockner zien.

Skywalk

Voor de allerbeste panoramaview kun je gebruik maken van de Skywalk. De Skywalk is een glazen platform waar je op kunt staan en waar je een breedbeeld uitzicht hebt op de bergtoppen.

En wat je allemaal onder je ziet? Niks, behalve een 250 meter hoge verticale rotswand van de Hunerkogel.

De hangbrug

Op het Dachsteinmassief vind je de hoogste hangbrug van Oostenrijk. Deze hangbrug maakt verbinding met het Dachstein-ijspaleis en wanneer je de brug durft te bedwingen kun je 400 meter naar beneden kijken.

De brug is ongeveer 1 meter breed en 100 meter lang en is door de 1,3 meter hoge reling en staalkabels gegarandeerd van absolute veiligheid. De brug is bestand tegen windstoten van 250 km/u, kan tot 750 kilogram per vierkante meter sneeuw dragen en de brug heeft een hellingshoek van 12 procent.

Hangbrug op het Dachstein massief

Dachstein-ijspaleis

Op het Dachstein massief vind je diep in de gletsjers een heus ijspaleis en dit ijspaleis staat bekend om de tentoonstelling Up the mountains die zich 6 meter onder het ijs bevind. Het paleis is in 2007 opgericht en kenmerkt zich door de gebeeldhouwde figuren, ijspilaren en kristallen koepels.

Oh ja: het ijspaleis is alleen te bereiken via de hangbrug die ik hierboven heb beschreven ;).

Drink een lekker biertje op de berg

Heb je na een dag op de Dachstein zin in een biertje en lekker eten? Bij het gletsjerrestaurant dat zich direct bij het bergstation bevindt kun je lekker tot rust komen.

Leuk feitje! De grens tussen de deelstaten Stiermarken en Opper-Oostenrijk loopt precies door het restaurant heen.

Beklim de nabijgelegen bergtoppen

Voor de sportieve avonturiers onder ons is het ook mogelijk de nabijgelegen bergtoppen te beklimmen. Op een paar minuten lopen vind je een aantal ”kleinere” bergtoppen die je kunt bedwingen.

Verder weg vind je de hoogste toppen van het massief die je met de benodigde doorzettingsvermogen en de juiste kleding en materialen kunt beklimmen. Hoe hoger je gaat, hoe mooier het uitzicht uiteraard wordt.

Ga jij naar Dachstein toe?

Ben jij van plan om een dag te vertoeven op het Dachstein-massief?

Wij zijn erg benieuwd naar jouw verhalen!

Andere blogs lezen?

We hebben meer blogs over Oostenrijk geschreven:

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.