Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het meest idyllische dorp van Oostenrijk: Hallstatt

Het meest idyllische dorp van Oostenrijk: Hallstatt

Ben jij in Oostenrijk en in de buurt van het Dachsteinmassief en ben je opzoek naar toeristische trekpleisters om een dag door te brengen? Ga dan naar Hallstatt, een piepklein dorp in het midden van Oostenrijk. Waarschijnlijk heb je al eens van dit dorp gehoord of iets van het dorp gezien en als je de kans hebt om het dorp in levende lijve te zien, dan kan ik dat uit eigen ervaring zeker aanraden.

Naast het populaire en grote Wenen en vele beroemde bouwwerken is Hallstatt één van de populairste trekpleisters van Oostenrijk. Dit heeft in mijn ogen puur en alleen te maken met de unieke ligging in de bergen en het aanblik van het dorp.

Dit moet je weten over Hallstatt

Met slechts 60 km² aan oppervlakte en 500 inwoners is Hallstatt slechts een piepklein dorp. Maar zoals gezegd; het dorp is uniek vanwege de ligging tussen de Hallstatter See en de bergen. Het dorp ligt namelijk tussen een dichtbebouwd stuk land met aan de ene kant het meer en aan de andere kant de bergen van het Dachstein massief.

Leuk feitje! Tot aan de jaren ’60 was het dorp alleen via het meer bereikbaar. Sinds er een geasfalteerde weg is aangelegd is het toerisme in het dorp toegenomen.

Overtoerisme in Hallstatt

Het moet gezegd worden: het dorp is klein, maar het toerisme is groot. Kortom, er zijn veel mensen op een relatief kleine oppervlakte. In januari 2020 riep de burgemeester op om Hallstatt niet meer te bezoeken om op deze manier massatoerisme tegen te gaan. Er liepen dagelijks ruim 10.000 toeristen door het dorp.

Vanwege de wereldwijde lockdowns was Hallstatt een paar maanden later uitgestorven.

Wat kun je doen in Hallstatt

Bezienswaardigheden in Hallstatt

Wat maakt Hallstatt nu precies Hallstatt en wat valt er te beleven in het dorp? Valt er überhaupt iets in het dorp te beleven?

Als je een dag naar Hallstatt gaat, dan wil ik je adviseren om hier vooral de tijd voor te nemen. Als je als kip zonder kop door het dorp wandelt, dan heb je het dorp binnen een uur gezien (bij wijzen van spreken).

Pas je wandeltempo aan, maak mooie foto’s, leg anderzijds de telefoon weg en geniet simpelweg van het uitzicht, loop de winkeltjes binnen (ook al vind je dit misschien niet geweldig), loop door alle steegjes, eet en drink wat lekkers op een terras en ervaar het dorp simpelweg om hoe zij is.

Naast de winkels en het terras heeft het dorp ook zeker bezienswaardigheden.

Museum van Hallstatt

In Hallstatt vind je een museum met prehistorische voorwerpen van de Hallstattcultuur.

De Hallstattcultuur was een Keltische cultuur met een beschaving die in de IJzertijd in Centraal-Europa veel sporen heeft nagelaten. Dit moet in de periode 800-500 voor de moderne jaartelling zijn geweest.

Johann Georg Ramsauer was een Oostenrijke mijnbouwer en hij vond in 1846 als eerste de grafvelden van de Hallstattcultuur. Via wandelpaden kun je de plekken bezoeken waar hij de resten van de Hallstattcultuur ontdekt heeft. In het museum liggen de aantekeningen van deze ontdekking.

Daarnaast vind je in het museum werktuigen waarmee mijnwerkers eeuwenlang zout hebben gewonnen in het dorp.

Kerkhof

In het dorp vind je in een gedeeltelijke gehakte rotswand een kerkhof met overleden inwoners van het dorp Hallstatt. Vanwege plaatsgebrek worden restanten van de lijken opgegraven en in een knekelhuis bewaard.

Leuke bezienswaardigheid? Dat is helemaal aan jou.. 😉

Waterval

Watervallen zijn altijd leuk en in het centrum van Hallstatt stroomt een waterval die je kunt bezoeken.

Met de kabelbaan naar boven

Naast het dorp kun je met de kabelbaan naar een hoogte van 2.100 meter naar de top van de Hoher Krippenstein. De kabelbaan gaat in korte tijd stijl omhoog en als je eenmaal boven bent, dan kun je op een platform staan boven een afgrond van 400 meter diep. Vanaf dit punt heb je een geweldig uitzicht over Hallstatt, de Hallstatter See en natuurlijk de bergen.

Met de kabelbaan in Hallstatt

Hallstatt zelf is een bezienswaardigheid

Er bestaat een grote kans dat je weleens foto’s van het dorp Hallstatt hebt gezien. En als je deze foto’s niet eerder hebt gezien, dan heb je waarschijnlijk toch een glimp van het dorp opgevangen omdat je hier misschien naar toe gaat. Als je alle mooie foto’s ziet, dan snap ik dat het dorp een aantrekkingskracht heeft. Het begon mij ook te kriebelen toen ik het zag en dat is ook de reden dat ik naar Hallstatt ben geweest.

En eigenlijk is dat (in ieder geval voor mij) ook de enige reden om het dorp te bezoeken. Hallstatt heeft de looks met het water, een kerk, historische steegjes, een schattig plein in het centrum van het dorp en de bergen in de omgeving.

Het grappige is dat wij allemaal zeiden: het is helemaal niet ”typisch” Oostenrijks. En toch ligt het wel degelijk in Oostenrijk en dat laat meteen de beauty van dit land zien. Het is schoon, groen en robuust en de Oostenrijkers zijn er meer dan trots op. En terecht!

Enige ”nadeel” van Hallstatt: massatoerisme

Maar, en dat moet ik erbij zeggen en ik heb dit ook eerder gezegd: het is ongelofelijk toeristisch en daar moet je, als je een dag naar Hallstatt gaat, doorheen kijken. Er staan soms chagrijnige werknemers die elke dag met toeristen te maken hebben, er zijn veel bussen met toeristen die naar het dorp komen, het stikt er van de mensen die een camera of een telefoon in de hand hebben om de beste shots te maken en dat is simpelweg de situatie.

Maar het is geen reden om daardoor niet naar het dorp te gaan. Want daarvoor is Hallstatt te mooi. En als de dag voorbij is? Dan heb je het mogen bewonderen, dan ga je voldaan naar huis en heb je een prachtig stuk Oostenrijk gezien. En je weet tegelijkertijd dat je niet voor een 2e keer naar Hallstatt gaat, omdat het daar simpelweg te klein voor is.

Is Hallstatt een aanrader?

Zonder enige twijfel: ja! Als je de kans krijgt en als je in de buurt bent, neem het dorp dan zeker mee in overweging.

Andere blogs lezen?

We hebben meer blogs over Oostenrijk geschreven:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!