Een tussenjaar in Nederland: is dat leuk?

Een tussenjaar nemen in Nederland

Tegenwoordig reizen heel veel jongeren naar alle plekken van de wereld om te gaan backpacken, te werken, stage te lopen, voor een vakantie, of om als au pair aan de slag te gaan. Curaçao, Ibiza, Thailand of Australië zijn één van de landen waar jaarlijks veel jongeren naar toe trekken voor een uitdagend avontuur.

Maar wat als je geen zin hebt om naar het buitenland te vertrekken of je het gevoel hebt dat je hier nog niet klaar voor bent? Het is zonde om het avontuur uit de weg te gaan omdat je nog geen behoefte hebt aan het buitenland. Gelukkig is er een alternatief, je kunt namelijk ook een prachtig avontuur aangaan in Nederland. Je kunt voor een tijdje afscheid nemen van je huidige woonplaats en andere gemeenschappen opzoeken aan de andere kant van het land.

Ik heb zelf voor 6 maanden op Texel en 8 maanden in Vaals (Zuid Limburg) gewoond en gewerkt. Rond de periode Texel was ik al opzoek gegaan naar een avontuur in het buitenland, maar ik had toen het idee nog niet klaar te zijn voor een buitenlands avontuur. En daarom zocht ik het avontuur op in Nederland en kwam ik terecht op de prachtige Waddeneilanden.

Een tussenjaar/seizoenswerk in Nederland

Een tussenjaar in Nederland klinkt saai. Nederland is klein, vlak, je spreekt dezelfde taal, dus waarom zou het leuk zijn om seizoenswerk te gaan doen in Nederland? Het leven aan de andere kant van Nederland is toch niet verschillend met het leven in mijn woonplaats?

Ik ben geboren en getogen in een dorp naast Hoogeveen in de provincie Drenthe. Ik ken de omgeving als geen ander en daarom wou ik het avontuur aangaan elders in Nederland. Texel en Zuid- Limburg liggen praktisch aan de ”andere kant” en dat was voor mij een reden om daar te gaan wonen. Je verwacht het misschien niet, maar ook in Nederland zijn de verschillen groot. Drenthe heeft een hele andere cultuur dan Rotterdam en de mentaliteit van Texelaren zijn niet te vergelijken met de Bourgondische Limburgers.

Ik vind dat interessant en ik heb dat ook als een leerproces gezien. Ik heb zelfs in mijn eigen land mijn referentiekader kunnen vergroten. En ik raad het je aan om altijd een plek te zoeken die je niet kent. Als je in Zeeland woont kan het leuk zijn om seizoenswerk te gaan doen in de stad Groningen of op de waddeneilanden. Woon je in Limburg? Ga naar Drenthe of Amsterdam. Woon je op de waddeneilanden of in Amsterdam? Zoek dan het avontuur in het zuiden van Brabant of Limburg! Wat je ook doet, ga zo ver mogelijk van huis!

Wat zijn de verschillen die ik op Texel en in Limburg heb ervaren ten opzichte van Drenthe?

 • Op Texel leven de mensen in mijn beleving relaxed. Ik denk dat dit kenmerkend is voor een eilandcultuur. Alles gaat iets trager en ze lijken zich iets minder druk te maken over de dag van morgen. Op Texel had ik af en toe het idee in een ander land te zijn. De hectiek van het drukke Nederland lijkt geen rol te spelen op Texel.
 • Limburgers worden weleens Bourgondiërs genoemd en ik heb ervaren waarom dat zo is. Je komt in Zuid Limburg makkelijk in contact met andere mensen en onze borrels na het werk waren nergens zo uitgebreid als in Limburg. Het beste voorbeeld is Maastricht. Maastricht is by far de leukste horeca stad van Nederland. Mensen nemen hier echt de tijd om op een terras te zitten en te genieten van het eten en drinken.

Ik ben een nerd als het over culturen gaat en heb deze verschillen ook als dusdanig ervaren. Het zou voor mij een reden zijn om nog eens op andere plekken in Nederland te gaan wonen om ook daar de culturen te ervaren.

Een tussenjaar nemen in Groningen
> Het prachtige Groningen.

De gelijkenissen tussen het buitenland en eigen land

Er zit natuurlijk een groot verschil tussen Nederland, het land waar je bent geboren, en het buitenland. Ik ben in 2017 voor een half jaar naar Curaçao gegaan en in 2018 voor een jaar naar Frankrijk. Alles is anders: de taal, het klimaat, de landschappen, de mentaliteit, levensovertuigingen and so on. In het buitenland word je nét iets meer uit je veilige wereld getrokken ten opzichte van Nederland.

Toch zijn er ook gelijkenissen als je op avontuur gaat in eigen land.

 • Vooral bij een eerste keer word je flink uit je comfortzone getrokken.
 • Je leert nieuwe inspirerende mensen kennen die andere referentiekaders hebben omdat ze op andere plekken in Nederland zijn geboren.
 • De omgeving is nieuw en je leert Nederland op een andere manier kennen.
 • De cultuur en de manier van leven is anders dan in jouw woonplaats en dat vergroot je referentiekader.
 • Je moet jezelf zien te redden in een nieuwe en ”onveilige” omgeving. Je moet zelf de verantwoordelijkheden en initiatieven pakken.

Seizoenswerk in Nederland: waar moet je naar zoeken?

Als je specifiek naar een baan zoekt voor een paar weken/maanden, dan moet je je denk ik vooral richten op de horeca, technische dienst, schoonmaken en fun en entertainment. Als je stage wilt gaan lopen in Nederland, dan kun je ook voor deze branches kiezen en dan zijn front office stages op grote vakantieparken ook erg populair.

Het is belangrijk om te weten dat al deze branches iets met elkaar gemeen hebben.

Voornamelijk op vakantieparken stikt het van de werkgelegenheid in restaurants, bij de technische dienst, bij de schoonmaak dienst, bij de receptie en binnen de fun en entertainment. Het voordeel van grote vakantieparken is dat deze parken vrijwel altijd huisvesting aanbieden voor stagiaires en seizoenswerkers. Op zowel Texel als in Limburg kon ik gratis wonen in een huis met meerdere huisgenoten die in de horeca, fun en entertainment, in de receptie of waar dan ook werkten / stage liepen.

Grote vakantieparken hebben baat bij stagiaires en seizoenswerkers om zo goedkoop mogelijk een sterk team te hebben staan tijdens de drukke zomers. Hierdoor is het een win-win situatie en daardoor is het voor mensen als jou interessant om een avontuur op een vakantiepark aan te gaan. Je hebt werk en kunt gratis wonen. Op zowel Texel als in Limburg heb ik gedurende mijn tijd jongeren leren kennen die allemaal elders uit Nederland kwamen en hetzelfde avontuur hebben opgezocht als ik dat deed destijds.

Het leuke daaraan is dat je herinneringen gaat maken met mensen die je nog maar enkele weken kent. Daarnaast kan ik na mijn periode op Texel en in Limburg en in mijn avonturen in het buitenland zeggen dat ik over heel Nederland mensen heb leren kennen. En mensen leren kennen vind ik persoonlijk heel belangrijk.

Seizoenswerk/stage lopen op Texel: mijn ervaring

Op Texel heb ik 5 maanden stage gelopen en aansluiten een maand gewerkt. Ik heb stage gelopen bij Golfbaan de Texelse. Dit is onderdeel van Vakantiepark de Krim. Samen 12 á 13 andere jongeren sliep ik in een grote woning op het vakantiepark. Naast onze woning stonden chalets die ook voor werkende jongeren en stagiaires waren vrijgemaakt. Tijdens de piek van de zomerperiode leefden we met zo’n 50 jongeren bij elkaar.

Je kunt je voorstellen hoeveel plezier we hebben gehad. Tijdens de warme zomeravonden zaten we bij elkaar een biertje te drinken en gingen we massaal naar de kroeg. Op onze vrije dagen waren we op het strand te vinden of zaten we niks te doen in onze woningen, dronken we een biertje en hadden we goede muziek aanstaan.

Zoals gezegd heb ik stage gelopen bij de golfbaan. Ik liep 5 dagen per week stage en had een prachtig uitzicht over de golfbaan. Het is an sich niet de drukste werkplek, maar vanwege de toeristen en de hitte in de zomer was het af en toe flink aanpoten. Want naast golfwedstrijden kwamen er ook mensen van buitenaf die welkom waren voor een lunch of een drankje.

Stage lopen op Texel
> Texel.

Seizoenswerk/stage lopen in Limburg: mijn ervaring

Mijn tijd in Limburg was een hele andere tijd als op Texel. In Limburg heb ik ook stage gelopen voor ongeveer 5 maanden lang. Ik ben 2 jaar later voor 3 maanden teruggekeerd in Limburg als overbruggingsperiode. In Limburg sliep ik samen met 5 anderen in een studentenhuis en naast ons huis stond een andere studentenhuis met ongeveer 8 studenten. Het studentenhuis op Texel was relatief klein in verhouding met het aantal personen. Het huis in Limburg was daarentegen perfect!

Ik liep 5 dagen in de week stage in het restaurant op een vakantiepark van Landal. In onze vrije tijd gingen we naar de discotheek in het Duitse Aachen, wandelen naar het drielandenpunt of winkelen/op het terras zitten in het prachtige Maastricht (in mijn ogen de mooiste stad van Nederland). Tijdens de zomer zaten we regelmatig met onze huisgenoten in de voortuin een drankje drinken of gingen we bowlen op het vakantiepark.

Voor mij was Limburg een hele bijzondere tijd! Ik vond het bedrijf en de mensen die ik heb leren kennen onvergetelijk. Ik heb hier werkelijk een prachtige tijd meegemaakt en heb gedurende mijn tijd veel geleerd. Niet alleen op werkgebied, maar ook van mijzelf. Bij zowel Texel als Limburg kwam ik op een andere manier terug in Drenthe.

Welke bedrijven bieden seizoenswerk aan in Nederland?

Het is belangrijk om te melden dat ik deze blog schrijf vanuit mijn ervaring. Ik ben bekend met bedrijven die werk of stages aanbieden in de horeca, recreatie, bij de technische dienst of in de schoonmaakdienst.

Vakantiepark de Krim op Texel

Op Texel liep ik stage bij Vakantiepark de Krim! Dit is een ongekend groot park dat letterlijk leeft van seizoenswerkers en stagiaires. Zo kun je werken in:

 • De horeca bij golfbaan de Texelse
 • De horeca bij restaurant ’t Paviljoen, de Waddenhoeve of De Cocksboot (allen op het vakantiepark zelf).
 • De horeca bij Hotel Molenbos.
 • Recreatie en toerisme.
 • Receptiewerk.
 • Schoonmaakwerk.
 • Technische dienst.

Dit werk werd in het tijdperk 2015 aangeboden en als je werd aangenomen kreeg je ook huisvesting aangeboden. Uiteraard kan de situatie door de loop der jaren zijn veranderd.

Landal Greenparks

Vakantieparken van Landal zijn erg populair onder de seizoenswerkers en stagiaires. Allereerst heeft Landal een geweldige begeleiding voor stagiaires. Ten tweede biedt Landal interessant werk voor jongeren aan. En ten derde bieden vrijwel alle Landal parken huisvesting aan. Dus of je nu op een Landal Park in Drenthe, Friesland, of Noord Holland wilt werken, zeer waarschijnlijk krijg je huisvesting aangeboden. Ik denk overigens dat stagiaires voorrang krijgen voor huisvesting ten opzichte van seizoenswerkers.

Ik heb stage gelopen bij Landal Hoog Vaals. Een vakantiepark in het dorp Vaals. Ook Landal parken bieden werk aan in de horeca, recreatie en toerisme, receptie en in de schoonmaak.

Stage lopen in Nederland
> Het unieke heuvellandschap van Limburg.

Andere bedrijven voor seizoenswerk of stage

Naast Vakantiepark de Krim en alle Landal parken binnen Nederland zijn er nog meer bedrijven:

Het is soms goed zoeken om te vinden wat exact bij je past. Op Texel heb ik bijvoorbeeld een typische studentenleven geleefd. In de zomer zitten de kroegen alle dagen vol en daar hebben we gebruik van gemaakt. Daarnaast heb ik op zowel Texel als Limburg in een huis gewoond waar mijn huisgenoten en collega’s uit andere plekken in Nederland kwamen. Dit zijn situaties die je overal in Nederland kunt vinden, maar je moet soms goed en lang zoeken en duidelijk communiceren met je nieuwe werkgever/stagebegeleider.

Is een avontuur in Nederland leuk?

Een avontuur in Nederland is geweldig. Volg je gevoel!

Tegenwoordig reist iedereen naar andere landen om te backpacken, stage te lopen of te werken en te wonen en ik kan mij voorstellen dat je hier nog niet klaar voor bent. Of dat je helemaal geen zin hebt om naar het buitenland te gaan.

In dat geval is Nederland simpelweg een leuke optie! Er is zoveel werkgelegenheid en je kunt op alle plekken in soortgelijke situaties als mij terechtkomen. Nieuwe culturen, nieuwe mensen, andere omgevingen, weg van huis, even uit je comfortzone and so on! Het levert nieuwe ervaringen op en nieuwe ervaringen blijven je voor altijd bij!

Belangrijk: check altijd de actualiteit

Deze blog is geschreven in maart 2018. De informatie die ik in deze blog heb verwerkt is gebaseerd op de situatie in 2018. Er bestaat een kans dat de informatie in deze blog niet meer gelijk staat aan de huidige gang van zaken op de bovengenoemde vakantieparken. Uiteraard is het belangrijk goed te informeren als je ergens gaat werken!

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Nederland:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?