Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zo heb ik een tussenjaar in Nederland genomen (met handige tips en mogelijkheden)

Een tussenjaar in Nederland: is dat leuk?

Tegenwoordig reizen veel jongeren naar alle plekken van de wereld om te gaan backpacken, te werken, stage te lopen, voor een vakantie of om als au pair aan de slag te gaan. Curaçao, Ibiza, Thailand of Australië zijn één van de landen waar jaarlijks veel jongeren naar toe trekken voor een uitdagend avontuur.

Maar wat als je geen zin hebt om naar het buitenland te vertrekken of je het gevoel hebt dat je hier nog niet klaar voor bent? Het is zonde om het avontuur uit de weg te gaan omdat je nog geen behoefte hebt aan het buitenland. Gelukkig is er een alternatief, je kunt namelijk ook een prachtig avontuur aangaan in Nederland.

Maar hoe moet dat er dan uitzien? Wat zijn de opties voor een avontuurlijk tussenjaar in Nederland?

Mijn ervaring met een tussenjaar in Nederland

Ik heb ervaringen met het nemen van een tussenjaar in Nederland. Ik had behoefte in avontuur en uitdaging, maar ik was er nog niet aan toe om naar het buitenland te gaan. Ik was jong en vond het een fijne gedachten om eerst in Nederland te blijven.

Zo heb ik op Texel gewoond en in Limburg in het dorp Vaals. Vanaf mijn woonplaats gezien was dit aan de andere kant van Nederland en op deze manier heb ik een totaal ander deel van ons land leren kennen. Ook dan zie je dat er ook in Nederland verschillen zijn.

En ik was niet de enige! Ik heb in een huis geleefd met jongeren over heel Nederland die exact hetzelfde idee hadden: weg uit de dagelijkse sleur van de plek waar je bent geboren en getogen en je referentiekader verfrissen door andere delen op te zoeken.

Een tussenjaar nemen in Groningen

De gelijkenissen tussen het buitenland en eigen land

Er zit natuurlijk een groot verschil tussen Nederland, het land waar je bent geboren, en het buitenland. Ik heb bijvoorbeeld ook ervaringen met werken en wonen op Curaçao en heb ook een tijd in Frankrijk, Spanje en Oostenrijk gewoond en als je het vergelijkt met Nederland, dan zijn er veel verschillen.

Toch zijn er ook gelijkenissen als je op avontuur gaat in eigen land.

 • Je gaat iets doen wat buiten je comfortzone ligt.
 • Je leert nieuwe inspirerende mensen kennen die andere referentiekaders hebben omdat ze op andere plekken in Nederland zijn geboren.
 • De omgeving is nieuw en je leert Nederland op een andere manier kennen.
 • De cultuur en de manier van leven is anders dan in je woonplaats en dat vergroot je referentiekader.
 • Je moet jezelf zien te redden in een nieuwe en onveilige omgeving. Je moet zelf de verantwoordelijkheden en initiatieven pakken.

Seizoenswerk in Nederland: waar moet je naar zoeken?

Kijkende naar mijn ervaringen, dan moet je voor een tussenjaar in Nederland zoeken naar een baan in de horeca, fun & entertainment, technische dienst of de schoonmaak. Ga je stage lopen? Dan is het front-office ook een geschikte branche voor een tussenjaar in eigen land.

Je hebt de meeste kans van slagen als je naar een baan op een vakantiepark gaat zoeken. Vakantieparken nemen maar al te graag stagiaires en zomerwerkers aan en bieden op het park vaak huisvesting aan. Hierdoor hoef je niet op zoek te gaan naar een nieuwe woning.

Zo heb ik ook in Limburg en op Texel op een vakantiepark gewerkt. Mijn huisgenoten kwamen uit alle windhoeken van Nederland vandaan en ik kijk met fijne herinneringen op deze periodes terug.

Seizoenswerk/stage lopen op Texel

Op Texel heb ik stage gelopen en na mijn stageperiode ben ik verder gegaan als werknemer. Samen met 50 andere jongeren hebben we de tijd van ons leven gehad. Praktisch iedereen kwam uit een ander deel van Nederland en dat heeft tot geweldige momenten geleid.

Je kunt je voorstellen hoeveel plezier we hebben gehad. Tijdens de warme zomeravonden zaten we bij elkaar een biertje te drinken en gingen we massaal naar de kroeg. Op onze vrije dagen waren we op het strand te vinden of zaten we niks te doen in onze woningen, dronken we een biertje en hadden we goede muziek aanstaan.

Stage lopen op Texel

Seizoenswerk/stage lopen in Limburg

Limburg is een hele andere omgeving en de cultuur in het zuiden van Nederland is anders dan de cultuur in het noorden van Nederland. Toch had de periode in Limburg veel gelijkenissen met de periode op Texel.

Ook in Limburg heb ik samen met andere jongeren mijn huis gedeeld. En samen met deze jongeren hebben we de tijd van ons leven meegemaakt. Zo gingen we naast het harde werken vaak naar een discotheek in het Duitse Aachen en hebben we op vrije dagen samen leuke dingen gedaan in Maastricht.

Voor mij was Limburg een bijzondere tijd! Ik vond het bedrijf en de mensen die ik heb leren kennen onvergetelijk. Ik heb hier een prachtige tijd meegemaakt en ik heb gedurende mijn tijd veel geleerd. Niet alleen op werkgebied, maar ook van mijzelf. Bij zowel Texel als Limburg kwam ik op een andere manier terug in Drenthe.

Welke bedrijven bieden seizoenswerk aan in Nederland?

Het is belangrijk om te melden dat ik dit schrijf vanuit mijn eigen ervaring. Ik ben bekend met bedrijven die werk of stages aanbieden in de horeca, recreatie, bij de technische dienst of in de schoonmaakdienst.

Vakantiepark de Krim op Texel

Op Texel liep ik stage bij Vakantiepark de Krim! Dit is een ongekend groot park dat leeft van de seizoenswerkers en stagiaires. Hier kun je werken in verschillende branches.

 • De horeca.
 • Recreatie en toerisme.
 • Het front-office.
 • De schoonmaakdienst.
 • Technische dienst.

Zie je een avontuur op Texel wel zitten? Dan raad ik het aan om de website van Vakantiepark de Krim op te zoeken.

Landal Greenparks

Vakantieparken van Landal zijn erg populair voor seizoenswerkers en stagiaires. Landal heeft een professionele begeleiding voor stagiaires en als je op zoek bent naar een stage, dan kan ik Landal zeker aanbevelen.

Het leuke van Landal is dat bijna alle parken huisvesting aanbieden. Dus of je nu op een Landal Park in Drenthe, Zeeland, of Noord-Holland wilt werken, zeer waarschijnlijk krijg je huisvesting aangeboden.

Ik heb stage gelopen bij Landal Hoog Vaals. Een vakantiepark in het dorp Vaals. Ook Landal-parken bieden werk aan in de horeca, recreatie en toerisme, receptie en in de schoonmaak.

Stage lopen in Nederland

Andere bedrijven voor seizoenswerk of stage

Naast Vakantiepark de Krim en alle Landal-parken binnen Nederland zijn er nog meer bedrijven waar je mogelijk seizoenswerk kunt doen en die mogelijk huisvesting aanbieden.

Het is goed zoeken om te vinden wat bij je past. Op Texel heb ik bijvoorbeeld een typisch studentenleven geleefd. In de zomer zitten de kroegen alle dagen vol en daar hebben we gebruik van gemaakt.

Daarnaast heb ik op zowel Texel als Limburg in een huis gewoond waar mijn huisgenoten en collega’s uit andere plekken in Nederland kwamen. Dit zijn situaties die je overal in Nederland kunt vinden, maar je moet soms goed en lang zoeken en duidelijk communiceren met je nieuwe werkgever/stagebegeleider.

Wat kan ik nog meer in een tussenjaar in Nederland doen?

Werken en wonen aan de andere kant van Nederland is niet de enige optie voor een tussenjaar in eigen land. Je kunt nog veel meer dingen doen! Denk bijvoorbeeld aan:

 • Reizen in eigen land.
 • Vrijwilligerswerk.
 • Werken als au-pair in eigen land.
 • Een tussenjaar op de theaterschool.
 • Ga een jaar lang op zoek naar jezelf en open de wereld van persoonlijke ontwikkeling.

Voor een tussenjaar in Nederland wil ik je graag doorverwijzen naar de website van Studiekeuze Maken. Zij bieden verschillende opties aan voor een tussenjaar.

Een tussenjaar in Nederland: is dat leuk?

Is een avontuur in Nederland leuk?

Een avontuur in Nederland is geweldig. Volg je gevoel!

Tegenwoordig reist iedereen naar andere landen om te backpacken, stage te lopen of te werken en te wonen en ik kan mij voorstellen dat je hier nog niet klaar voor bent. Of dat je helemaal geen zin hebt om naar het buitenland te gaan.

In dat geval is Nederland simpelweg een leuke optie! Er is zoveel werkgelegenheid en je kunt op alle plekken in soortgelijke situaties als mij terechtkomen. Nieuwe culturen, nieuwe mensen, andere omgevingen, weg van huis, even uit je comfortzone and so on!

Het levert nieuwe ervaringen op en nieuwe ervaringen blijven je voor altijd bij!

Wil je toch in het buitenland werken en wonen?

Het neemt niet weg dat ik wel voorstander ben van werken en wonen in het buitenland.

Een buitenlands avontuur brengt interessante levenslessen met zich mee. Dus in plaats van een tussenjaar in Nederland kun je ervoor kiezen om een tussenjaar in het buitenland te nemen.

Reizen of werken in het buitenland klinkt vaak spannender dan het is. De werkelijkheid is dat als je eenmaal op de plek van bestemming bent alle spanning is verdwenen. Achteraf blijkt het vaak een goede beslissing te zijn geweest.

Reizen of werken in het buitenland is spannender dan in Nederland, maar tegelijkertijd krijg je daar een geweldige tijd voor terug. Je moet nog meer verantwoordelijkheid pakken en leert mensen van over de hele wereld kennen. Hoe gaaf is dat?

Belangrijk: check altijd de actualiteit

Dit blog is geschreven in maart 2018. De informatie die ik in dit blog heb verwerkt is gebaseerd op de situatie in 2018. Er bestaat een kans dat de informatie in dit blog niet meer gelijk staat aan de huidige gang van zaken op de bovengenoemde vakantieparken.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.