Reis ver, drink wijn, denk na
Lach hard, duik diep
Kom terug

Een stad met een middeleeuws karakter: Amersfoort

Amersfoort: een stad met een middeleeuws karakter
DEEL

Als buitenstaander van een bepaald dorp, stad of natuurgebied kun je als geen ander beoordelen wat de omgeving met je doet en hoe je je in deze omgeving voelt. Als je al jaren inwoner bent van een stad of dorp, dan is je referentiekader kleiner en is het lastiger de stad of het dorp op waarde te beoordelen.

Ik ben geboren en getogen in de omgeving van het Drentse Hoogeveen. Hoogeveen is voor Drentse begrippen een groot stadje, maar voor Nederlandse begrippen niets meer dan een gemiddelde stad. Als we naar het aantal inwoners kijken tenminste.

Ik ben houd er echter van om mijn referentiekader te vergroten. Wat voelt goed voor mij? Waar zou ik bij wijzen van spreken kunnen wonen? Wat spreekt mij aan in een bepaalde stad?

In het rubriek – π“‰π‘œπ‘’π“‡π’Ύπ“ˆπ“‰ 𝒾𝓃 𝑒𝒾𝑔𝑒𝓃 𝓁𝒢𝓃𝒹 – neem ik je mee naar mijn beleving van een bepaalde stad of dorp in Nederland.

Met in deze ronde: het prachtige Amersfoort.

Amersfoort? Waar leg dat dan?

Amersfoort is een stad met 150.000 inwoners in de provincie Utrecht. De stad ligt praktisch naast de stad Utrecht waardoor je het bijna als voorstadje kunt beschouwen.

Om een indicatie te geven wat Amersfoort, Amersfoort maakt, dan is dat duidelijk het middeleeuws karakter met de grachten. Dat trekt toeristen aan en dat maakt het tot een unieke stad.

Amersfoort: de mooiste stad van Nederland?

Zoals gezegd: ik ben geboren en getogen in de omgeving van Hoogeveen. Op het moment van schrijven woon ik zelfs in Hoogeveen. Ik heb echter ook een paar keer buiten Hoogeveen gewoond, zoals op Texel, het Limburgse Vaals, Curaçao en het Franse Allemond.

Daarnaast is mijn zus woonachtig in Amersfoort en sindsdien kom ik met regelmaat in de stad. Doordat mijn zus woonachtig is in Amersfoort en ik een tijd in het Limburgse Vaals heb gewoond, durf ik met zeker te zeggen dat ik Amersfoort en Maastricht de mooiste en prettigste steden van Nederland vind.

Waarom?

Dat is lastig te zeggen. Dat is ook voor iedereen anders. Daarnaast heb ik lang niet alle steden in Nederland voor langere tijd mogen bewonderen en is mijn referentiekader ook vrij ”beperkt”.

Amersfoort, Utrecht

Amersfoort: een stad met een middeleeuws karakter

Amersfoort is een middeleeuwse stad en daar zie je vandaag de dag nog steeds resten van terug. De beroemde Koppelpoort is daar een voorbeeld van. In het jaar 1340 hadden de inwoners van Amersfoort last van een hevige stadsbrand waardoor grote delen van de stad zijn verwoest.

In het jaar 1380 werd de stad gerenoveerd en begonnen ze met het bouwen van een nieuwe muur. Rond 1440 was de muur af en vandaag de dag vinden we met de Koppelpoort en Monnikendam nog steeds de poorten van deze muren terug in het centrum van de stad.

Waarom ik Amersfoort een fijne stad vind?

Bijna elke plaats op de wereld heeft iets moois en karakteristieks. Zelfs een saai industrieel gebied heeft een verhaal met zijn eigen charme. Uit veel plekken in Nederland kan ik het mooie onderscheiden, zonder meteen een zwaar en negatief oordeel te vellen.

Voor Amersfoort geldt dat anders. Ik vind Amersfoort niet alleen erg mooi, ik voel mij ook fijn in de stad. De energie in de stad is prettig en ik heb het gevoel onderdeel te mogen zijn van de stad. Iedereen is vlot en kan elkaar loslaten in het leven. Iedereen lijkt ook trots te zijn om inwoner te zijn van de stad Amersfoort en deze zienswijze over de woonplaats mis ik in Hoogeveen.

Amersfoort is kneuterig, modern en heeft een historische binnenstad. Daarnaast heb ik het gevoel dat mensen levenslust hebben, dat mensen er gezond uitzien en mensen vrolijk zijn om in Amersfoort te wandelen.

Daar waar ik in Hoogeveen het gevoel heb dat er een negatieve lading over de stad hangt, heb ik in Amersfoort het gevoel dat er juist een positieve lading over de stad hangt. Amersfoort is bescheiden, maar toch erg groot. Het is een onontdekte parel van Nederland en eigenlijk lijkt iedereen dat prima te vinden.

Mijn toekomst ligt in Amersfoort

Laat ik nog eenmaal duidelijk maken dat iedereen zijn eigen referentiekader heeft. Als je inwoner bent van Amersfoort kan ik mij voorstellen dat je juist behoefte hebt aan de rust in Drenthe. Er zit ook geen goed of fout in mijn verhaal. Het gaat allemaal over mijn referentiekader.

Ik sluit aan bij de stad Amersfoort. Dat heeft met ontzettend veel elementen te maken die ik niet in 1 blog kan beschrijven. Het voelt simpelweg goed en ik ga in de toekomst in Amersfoort wonen, daar ben ik heilig van overtuigd.

Ik voel aansluiting in de stad en vind het ontzettend leuk en fijn om waar dan ook in Amersfoort te zijn. Dat heeft met alles te maken met de vlotte energie van de stad, maar ook zeker met de uitstraling van de stad. Amersfoort is namelijk erg mooi en dat komt vanwege de middeleeuwse elementen in de binnenstad.

Of je nu een bezoekje waagt aan de Koppelpoort, een wandeling maakt door de knusse en romantische steegjes, de Onze Lieve Vrouwetoren gaat beklimmen of gaat wandelen in de vele bossen die in de stad Amersfoort of in de omgeving van Amersfoort liggen.. Amersfoort heeft het allemaal en dat maakt het voor mij tot één van de mooiste steden van Nederland.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Nederland:

#YELR
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × vier =