De Torne älv in Zweden

De Torne älv rivier - Zweden

De Torne älv is een rivier dat door het noorden van Zweden en Finland stroomt en uitkomt in de Botnische Golf. De Botnische Golf is het meest noordelijke deel van de Oostzee en de Oostzee is een zee dat tussen de oostkust van Zweden en de westkust van Finland in ligt. 

De rivier ontstaat doordat twee uitlopers aan de oostkant van het Torneträsk zich samenvoegen bij Kurravaara. Het Torneträsk is één van de grootste meren in Zweden en ligt in Lapland. Kurravaara is een dorp ten noorden van Kiruna. 

Andere ''grote'' plaatsen waar de rivier langs stroomt is Jukkasjärvi, Vittangi, Junosuando en Pajala. Dit zijn allemaal dorpen in Zweden. Na Pajala mengt de rivier Muonio zich in de Torne älv en stroomt het door naar Tornedal. Dit is bij de grens tussen Zweden en Finland. 

In de rivier zitten vele stroomversnellingen en zijn bepaalde stukken ondiep, waardoor het onmogelijk is om met grote boten over de rivier te varen. 

De Torne älv rivier

Wat maakt deze rivier bijzonder?

Er stromen ontelbaar veel rivieren op deze wereld. Wat maakt de Torne älv dan bijzonder?

De Torne älv is een nationale rivier

In 1993 is de Torne älv rivier tot een nationale rivier verklaard. Dat betekent dat het er geen watercentrales gebouwd mogen worden en elke vorm van kanalisatie is verboden. Kanalisatie is het rechttrekken van een rivier dat op deze manier het karakter krijgt van een kanaal. 

Doordat het een nationale rivier is worden alle vissen in de rivier (denk aan zalm) beschermd. Naast de Torne älv zijn ook de Vindelälven, de Pite älv en de Kalixälven tot nationale rivieren verklaard.

In de winter verandert het in een blok ijs

Daar waar de Torne älv in de zomer een vredig, stromende rivier is.. daar is de Torne älv in de winter één grote ijsblok. Het kan er vriezen vanaf -9°C en het ligt vol bepakt met diepe sneeuw. 

In de omgeving van Kurravaara is de rivier heel erg breed. Hierdoor heb je het idee dat je op een meer staat en dat maakt het heel bijzonder. Je kunt er wandelingen op maken, sneeuwscooteren of een onvergetelijke sleehondentocht op maken.

Het is er overheerlijk rustig

De omgeving van Kurravaara en de Torne älv rivier is ontzettend rustig. Het is geen toeristische hotspot en dat maakt het tot een ideale omgeving om lekker tot rust te komen en de omgeving te verkennen. 

In de zomer zijn er veel recreatiemogelijkheden rondom de rivier en kun je prachtige wandelingen maken door de Zweedse ''bergen''.

 

// Andere blogs lezen over Zweden? \\

Dan verwijzen we je graag door naar de kenniskoffer van Zweden!


Of doe hier inspiratie op:


arrow_drop_up arrow_drop_down