Praag: een prachtige stad voor voetballiefhebbers

Een voetbaltrip door Praag

Wie aan Praag denkt, denkt aan de Karelsbrug, de Praagse Burcht en het grote oude plein in het historische stadscentrum. Praag is een prachtige stad en voor de Nederlanders een heerlijke stad om voor een aantal dagen te bezoeken, omdat je er gemakkelijk met de auto kunt komen.

Ik ben ook in Praag geweest en onze citytrip door de Praag liep onverwachts uit tot een voetbaltrip. We hadden totaal niet de intentie om van Praag een voetbaltrip te gaan maken en wouden simpelweg een gezellige tijd beleven en hotspots van de stad bekijken. Dit veranderde echter toen we in de Praagse wijk Malá Strana naar de Petřín-uitkijktoren wandelden.

Vanuit daar begon onze interesse over het voetbal in Praag te groeien en besloten we een aantal leuke stadions te gaan bezoeken. In deze blog neem ik je mee in ons verhaal en hoop ik je te motiveren als je naar Praag gaat (en natuurlijk voetballiefhebber bent).

De Petřín-uitkijktoren: een wijds uitzicht over Praag

De Petřín-toren lijkt erg op de Eiffeltoren, maar is een stuk minder hoog dan de Eiffeltoren. Als je met de lift naar boven gaat heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het hoogste punt van de Petřín-toren is net zo hoog als de Eiffeltoren, maar dat komt omdat de Petřín-toren op een hoge heuvel staat.

Natuurlijk wouden wij de Petřín-toren ook omhoog en hierdoor kon onze voetbaltrip beginnen. Vanaf de toren hadden wij het uitzicht over 2 grote stadions, namelijk het Strahov stadion en het Evžena Rošického stadion. Wij zijn altijd al grote voetbalfanaten geweest, dus al onze plannen werden in de prullenbak gegooid en we gingen rechtstreeks richting deze stadions.

Echter: zelfs al ben je geen voetballiefhebber.. het Strahov stadion is ten allen tijden een bezoekje waard. Tegenwoordig heeft het stadion voetbaldoeleinden, maar vroeger werd er in dit stadion niet gevoetbald en gebeurden er hele andere dingen..

Stadion 1: het Strahov stadion

Vanuit de toren waren wij vooral erg verbaasd. We zagen namelijk heel groot stadion liggen en met groot heb ik het over héél groot. Zoals gezegd: we hebben allemaal menig voetbalstadions bezocht en hebben een aantal grote stadions in Europa mogen zien, maar het Strahov stadion was van een ander kaliber.

Na een kleine research werd dit bevestigd, want van oudsher is het Strahov stadion het allergrootste stadion ter wereld. Met de nadruk op vroeger, want het stadion wordt niet meer voor officiële wedstrijden in welke sport dan ook gebruikt. Vroeger had het stadion een capaciteit van ruim 220.000 mensen en hadden de velden een oppervlakte van ruim 63.500 vierkante meter.

Het stadion is oorspronkelijk geen voetbalstadion. In de vorige eeuw hielden de communisten er hun Spartakiades en als je onderstaande YouTube bekijkt krijg je een idee wat dit precies is en hoe groot het stadion daadwerkelijk is:

Het Strahov stadion vandaag de dag

Het Strahov stadion is gelukkig nooit gesloopt en is nog steeds te bewonderen. Tegenwoordig zitten en er geen toeschouwers meer in het stadion, maar wordt het stadion gebruikt als trainingscomplex van de allergrootste voetbalclub in Tsjechië: Sparta Praag.

Op de foto’s en video’s lijkt het stadion ”klein”. Dat komt omdat het stadion niet zozeer hoog is, maar vooral heel breed. Het stadion van FC Barcelona is een stuk hoger dan dit stadion, maar toch konden er vroeger meer mensen in dit stadion dan in Camp Nou.

Een uitgestrekt stadion is een stadion waar 6 voetbalvelden in passen en het is zo ontzettend groot dat het een tijdje duurt om van de ene kant naar de andere kant van het stadion te wandelen.

Wij hebben gebruik gemaakt van hekken die open stonden en liepen hierdoor in het stadion. Want uiteindelijk wil je toch erg graag het stadion van binnen bekijken en je verwonderen over hoe groot het stadion is.

Een voetbaltrip door Praag

Stadion 2: Stadion Evžena Rošického

Wij hebben ons verbaasd over het Strahov stadion en onze middag kon niet meer stuk. Maar we werden wederom verrast toen wij naast het Strahov stadion een ander groot stadion zagen liggen, namelijk het Evžena Rošického stadion. Ten opzichte van het Strahov stadion is er in dit stadion wel degelijk gevoetbald.

Het stadion is niet het officiële stadion van één van de vele betaalde voetbalclubs in de stad, maar toch zijn er veel wedstrijden in gevoetbald.

  • Tot 2004 speelde Tsjechië/Tsjecho-Slowakije hier 20 interlands.
  • Slavia Praag speelde hier tussen 2000 en 2008, terwijl er een nieuw stadion werd gebouwd.
  • Sparta Praag heeft aan het eind van het seizoen 2000/’01 in dit stadion gevoetbald vanwege de aanleg van een veldverwarming.
  • FK Viktoria Žižkov speelde hier UEFA Cup wedstrijden in 2001/’02 en 2002/’03.
  • En in 2009/’10 speelden zowel Bohemians Praag als SK Kladno als FC Bohemians 1905 Praag hier een aantal thuiswedstrijden.

Zoals je ziet is het stadion door vrijwel elke club in de stad gebruikt.

Onze trip door het Evžena Rošického stadion

Vanuit het Strahov stadion liepen wij tegen dit stadion aan en wij waren benieuwd wat er in dit stadion te beleven was. Wij zagen een Tsjechische man uit het stadion lopen en vroegen hem of het mogelijk was om naar binnen te gaan. Hij mompelde lichtjes en vertelde ons dat hij dat wel prima vond.

Dat laten we ons geen 2e keer zeggen en we liepen via een grote hal onder de tribunes ineens op het veld van dit stadion. We maakten een foto op de middenstip, stonden in het doel en namen een kijkje op de tribune. Wij zijn niet de enige geweest, want op de dug-outs waren veel stickers geplakt (waaronder 1 grote sticker van NEC).

Werd ons bezoek gewaardeerd? Ik weet het niet zeker! We zijn zonder gezeur weggegaan, maar er was wel een man die ons vertelde dat we het stadion moesten verlaten. Geheel terecht natuurlijk, maar die paar minuten op de middenstip van een relatief groot stadion is toch een keer leuk om mee te maken.

Een voetbaltrip door Praag

Stadion 3: Eden Aréna

Na onze lange, maar prachtige dag door de stadions hadden we enorm veel trek in een goede maaltijd. We zochten een leuk terras op en hebben overheerlijk gegeten en nagepraat over deze mooie dag. We waren geïnteresseerd in nog meer voetbal en keken naar het wedstrijdprogramma van één van de voetbalclubs uit Praag.

Tot onze grote vreugde kwamen wij erachter dat Slavia Praag een wedstrijd in de voorronde van de Europa League zou gaan spelen tegen het Belgische Anderlecht. We zochten meteen een punt waar we de tickets konden kopen, zodat we een dag later de wedstrijd konden bezoeken. En zo geschiedde: een dag later zaten we bij Slavia Praag.

De wedstrijd tussen Slavia Praag en Anderlecht

Slavia Praag vonden wij erg op AZ lijken. Een hele vriendelijke club met een ongedwongen sfeer in het stadion met een ietwat Duitse voetbalcultuur. We zaten op de korte zijde, pal aan het veld en hadden een halve liter bier en een grote braadworst in onze hand. Het was een warme, zwoele avond in augustus en onze avond kon niet meer stuk.

De supporters van Slavia Praag hadden een grote tifo georganiseerd en we zagen dat er, net als bij AZ, veel klappertjes worden gebruikt door de supporters. Slavia Praag is een grote club, maar het is wel duidelijk dat Sparta Praag nog een stukje groter is. Sparta Praag is in de cultuur erg te vergelijken met Ajax en Feyenoord, terwijl Slavia Praag in supporters aantallen en het stadion meer op PSV of AZ lijkt.

Heeft de sfeeractie aan Praagse kant ook een positief effect gehad op het resultaat?

Niet echt, want Slavia Praag ging met 0-4 onderuit tegen de Belgen.

Voor de voetballiefhebbers is er genoeg te beleven

Zoals gezegd: als je van voetbal houdt valt er genoeg te beleven in Praag.

Onze bezoekjes aan de stadions waren onverwachts en daardoor hebben we er nog lang niet alles uitgehaald. Op weg naar huis reden we langs het stadion van Sparta Praag, maar dit stadion hebben we helaas niet van binnen bekeken.

Praag heeft in totaal 4 clubs die (regelmatig) in de eerste competitie uitkomen en dat zijn Sparta Praag, Slavia Praag, FC Bohemians 1905 Praag en FK Viktoria Žižkov.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Tsjechië:

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!