Het kan erg vervelend zijn als je na een lange vlucht te maken krijgt met een jetlag. Het is eigenlijk niet de vraag of je een jetlag krijgt, maar wel hoeveel last je er daadwerkelijk van gaat krijgen. Iedereen reageert namelijk op een andere manier op een jetlag.
Een jetlag is niet volledig te voorkomen en je hebt een jetlag simpelweg te ondergaan. Toch zijn er wel een aantal manieren om een jetlag te verminderen. Dit kun je doen door je bijvoorbeeld voor te bereiden en je aan te passen aan het land waar je naartoe gaat reizen.
In dit blog ga ik delen hoe ik een jetlag probeer te verminderen.
In het kort: wat is een jetlag?
Jouw lichaam is gewend aan de tijdzone van het land waar jij nu bent (ik vermoed Nederland). Je hele biologische klok is hierop afgestemd. Als het donker wordt, dan wil je lichaam gaan slapen en als het buiten licht wordt, dan wordt je lichaam weer wakker. Dat zijn de natuurlijke processen in je lichaam.
Je kunt je goed voorstellen dat als je in een korte periode naar een ander land gaat vliegen met een groot tijdsverschil, dat je de natuurlijke processen in je lichaam verstoord.
Stel je voor, je vliegt naar Curaçao…
Je lichaam leeft nog in het ritme van Nederland en gaat zich voorbereiden om te gaan slapen. In Nederland is het namelijk elf uur in de avond en dan ga jij vaak naar je bed.
Alleen is de situatie nu verandert, omdat jij in een korte periode naar een totaal andere tijdzone bent gevlogen. En dat vind je lichaam lastig. Je lichaam wil eigenlijk gaan slapen, maar dat stroomt niet met het ritme van Curaçao. Daar is het namelijk zes uur in de avond en gaat de zon bijna onder.
Je lichaam moet letterlijk wennen aan de vernieuwde situatie en daar ga je waarschijnlijk last van krijgen. Afhankelijk van de tijdzone waar je naartoe bent gevlogen val je moeilijk in slaap of slaap je onnodig lang door en voel je je ineens moe. Dat zijn de symptomen van een jetlag.
Hoelang duurt een jetlag?
Elk mens reageert anders op een jetlag en dat is bepalend voor de duur van de jetlag. Nog bepalender is het tijdsverschil ten opzichte van Nederland. Hoe kleiner het verschil met de tijd in Nederland, hoe minder last je gaat krijgen van een jetlag.
Zo ga je geen last krijgen van het uur tijdsverschil als je een weekend naar Londen gaat, bijvoorbeeld.
Symptomen van een jetlag
Ik heb de symptomen al genoemd, maar ik benoem ze nog een keer. Als je met een jetlag krijgt te maken, dan zijn dit de symptomen waar je rekening mee moet houden (afhankelijk van als je naar het westen of naar het oosten vliegt):
- Je komt moeilijk in slaap;
- Je kunt moeilijk doorslapen;
- Je wordt moeilijk wakker;
- Je hebt moeite om wakker te blijven.
Onderschat een jetlag niet! Het is namelijk een grote verandering voor je lichaam. Je lichaam reageert trager dan je brein. Mentaal kun je de tijdsverschillen wel aan, maar fysiek vraagt het simpelweg meer tijd.
Op deze manier probeer ik een jetlag te verminderen
Er zijn een aantal manieren hoe je de symptomen van een jetlag kunt verminderen. Dit zijn de manieren hoe ik de symptomen zoveel mogelijk probeer tegen te gaan.
Je voedingspatroon veranderen
Als ik naar een andere tijdzone ga vliegen, dan stop ik een aantal dagen voor mijn vlucht met het drinken van alcohol en verminder ik mijn koppen koffie. Daarnaast probeer ik nog meer water te drinken dan ik normaal al doe.
Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven, omdat je tijdens het vliegen en tijdens je jetlag veel vocht verliest.
Tip! Eet en drink een aantal dagen voor vertrek volgens het ritme van het land waar je naartoe gaat reizen. Zo help je je lichaam alvast te wennen aan de nieuwe situatie.
Vliegtuigmaatschappijen proberen je hier overigens ook bij te helpen. Wees dus niet verbaasd als je om elf uur in de avond ineens een ontbijt voorgeschoteld krijgt. De maatschappij wil jou op deze manier helpen te wennen aan het nieuwe ritme.
Blijf bewegen tijdens het vliegen
Het kan enorm helpen om tijdens het vliegen actief te blijven. Tijdens een lange vlucht wandel ik regelmatig een rondje door het vliegtuig en doe ik hier en daar bewegingsoefeningen.
Slapen tegen een jetlag
Een uitgerust lichaam kan beter tegen een jetlag dan een vermoeid lichaam. Daarom probeer ik een aantal dagen voor mijn vlucht goed op mijn slaap te letten, zodat ik uitgerust en wel kan gaan vliegen.
Tip! Pas een aantal dagen voordat je gaat vliegen het slaapritme aan naar het ritme van het land waar je naartoe gaat reizen. En ga in het vliegtuig alleen slapen als de mensen in het land waar je naartoe gaat reizen ook gaan slapen (lees mijn blog hoe je tijdens het reizen goed kunt slapen).
Andere tips tegen een jetlag
Naast bovengenoemde tips kun je nog meer dingen doen:
- Zoek op de plek van bestemming frisse lucht. Vooral de eerste dag is dit belangrijk.
- Probeer een vlucht te boeken waarbij je overdag op de plek van bestemming aankomt. Als je vervolgens wakker blijft op de bestemming, dan kan het lichaam wennen aan de nieuwe situatie.