Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

5 redenen om tijdens een onweersbui een biertje open te trekken

5 redenen om tijdens een onweersbui een biertje open te trekken

Terwijl ontzettend veel mensen schuilen voor regen, onweer of harde wind en het alleen maar als vervelend ervaren, ben ik zo’n persoon die tijdens een fikse regenbui de hardloopschoenen aantrekt, bij harde wind een wandeling gaat maken of bij een onweersbui voor het raam gaat kijken.

In mijn hoofd gebruik ik altijd het voorbeeld van spelende kinderen die kleddernat zijn geregend en in de diepe plassen staan te springen. Een levendige speelsheid die we als volwassen mensen totaal zijn verloren. En juist daarom vind ik het belangrijk mij weinig aan te trekken van barre weersomstandigheden (wel verantwoord natuurlijk) en er juist het plezier van in te zien.

Een onweersbui is voor mij het moment om een lekker drankje te pakken en er bewust voor te gaan zitten. Het geweld van onweer fascineert mij en ik vind het leuk om er naar te kijken. Helemaal tijdens een gave reis met leuke reisgenoten kan ik ontzettend genieten van de gezelligheid die deze weersomstandigheden creëeren.

Je zult merken dat ik deze blog op een romantische manier weet te beschrijven, maar dat komt omdat ik er simpelweg de charme van kan zien. Het is allemaal gebaseerd op situaties die ik zelf in het buitenland heb meegemaakt en waar ik leuke en warme herinneringen aan heb overgehouden.

Aan mij de taak om jou over te halen, want waarom zou je eigenlijk naar een enge onweersbui gaan kijken?

1 | Onweer is een prachtig natuurfenomeen

Veel mensen zijn bang voor onweer en dat is eigenlijk best begrijpelijk. Allereerst geeft het lichaam een signaal af dat er gevaar dreigt en dat je voor dit natuurgeweld moet schuilen en ten tweede ziet onweer er indrukwekkend en soms angstaanjagend uit. In de verte komen donkere wolken op je af, de lichtflitsen zijn erg onvoorspelbaar en door het gedonder kun je letterlijk en figuurlijk overdondert raken.

Maar door alle angsten heen vergeten we een stevige onweersbui te omarmen. Want hoe je het ook wendt of keert: we zijn als mens bij een onweersbui getuige van een prachtig natuurfenomeen. Pas dan zien we hoe krachtig de energie op aarde is en ervaren we hoe alle energie ontladen moet worden.

Bij een stevige onweersbui zoek je uiteraard eerst een veilige plek op en als je die eenmaal hebt gevonden, dan is het taak om het te bewonderen in plaats van er voor weg te kijken. Het is prachtig om bewust op een droge plek een biertje open te trekken of een wijntje in te schenken om je te verbazen in wat voor prachtige wereld we leven!

2 | Onweer laat zien dat je onderdeel bent van iets groters

We proberen in het leven alles te controleren door een bepaalde vorm of pad in te slaan waarvan wij denken dat het goed voor ons is. Sterker nog, we proberen het leven zo te controleren dat we confrontaties willen vermijden. Confrontaties zijn een gevaar voor hoe we ons voelen en daar houden we niet van. Toch is het belangrijk om je te confronteren met de minder leuke dingen in het leven. Er zijn namelijk heel veel dingen die op elk moment kunnen gebeuren waar we totaal geen invloed op hebben.

Een stevige onweersbui laat deze confrontatie zien. Wat we ook doen in het leven en hoe we ons best ook doen om gelukkig te zijn: als de donkere wolken zich samen trekken, dan zijn alle levende wezens op aarde genoodzaakt te schuilen voor de storm. Ik beschrijf het in een romantische metafoor, maar een onweersbui laat ons confronteren met iets dat groter dan ons is.

En eigenlijk is dat heel mooi. Het laat namelijk zien dat je de controle kunt loslaten en moet vertrouwen op al het goede dat op je pad komt. Sterker nog, je moet vertrouwen dat alle vervelende dingen met een reden komen om er uiteindelijk het goede van in te zien. Dat geldt ook voor de onweersbui. We kennen namelijk allemaal het gevoel hoe de natuur en de warmte wordt bevrijd na een stevige onweersbui.

Het wordt dus tijd om een onweersbui te romantiseren en er bewust naar te kijken! 🙂

5 redenen om tijdens een onweersbui een biertje open te trekken

3 | Je leeft in het moment

Hoor je gedonder en heb je behoefte om naar buiten te gaan? Door het natuurfenomeen te bewonderen vergeet je alles in het leven en keer je terug naar het moment. In principe bestaat tijd eventjes niet meer en leef je letterlijk op dit moment. Zonder dat daar een toekomst of verleden aan gekoppeld zit.

Herken je dat gevoel wanneer je door de ongerepte natuur in de bergen wandelt? Je wandeltempo wordt vertraagd en je hoofd wordt figuurlijk gefilterd. Je wordt rustig, je gaat helderder zien en zuiverder denken. Je hoort ineens natuurgeluiden die je normaal gesproken door de alledaagse drukte niet hoort. En onbewust begin je de fluitende vogels te waarderen en ben je alleen nog maar gefocust op alles wat er in jouw omgeving gebeurt. Dat is het perfecte voorbeeld van ”in het moment-” leven.

En eigenlijk maakt het niet uit waar je bent- als je je bewust wordt van alle natuurverschijnselen, dan word je onbewust meegetrokken in het hier-en-nu. Dat kunnen de fluitende vogels in het bos zijn, het kletterende water van een waterval in de bergen, de druppels van een regenbui, het rustgevende en zweverige geluid van zeewater, de rasende wind die je op je huid voelt waaien of een onweersbui waar je bewust naar gaat kijken en luisteren.

Het brengt je letterlijk terug naar de zin van het leven en dat heeft een fijne en meditatieve werking. Want naast dat je in het moment leeft, word je wederom geconfronteerd met de magie van deze mooie aardkloot.

4 | Een onweersbui is de basis van een goed gesprek

Reis je samen met iemand anders in een onbekend land en ben je in een kneuterig Vietnamees hotel beland terwijl het ontzettend hard begint te regenen, stormen en onweren? Zoek een droge plek, pak een koud biertje en ga samen naar dit prachtige natuurfenomeen kijken.

Je hoeft er geen eens bewust naar te kijken, maar het feit dat je er voor gaat zitten maakt het dubbel gezellig. Wees blij en trots dat je samen een geweldige reis aan het maken bent en nu onderdeel bent van hevig natuurgeweld. Praat samen over het reizen, over alle mooie dingen die je in het leven hebt gedaan, filosofeer over het leven of praat over de koetjes en de kalfjes.

Stormachtig weer brengt mensen op één of andere manier samen en is de basis van een goed gesprek.

5 | Soms moet je een beetje schijt hebben

Je kunt gaan lopen klagen en kreunen als het gaat onweren of regenen: je kunt het ook als iets moois zien en er op een leuke manier mee omgaan. Laat je zonder te mopperen een keer nat regenen of maak van een onweersavond een leuke avond met een lekker drankje, een spelletje en veel gezelligheid!

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven die jou kunnen inspireren:

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.