Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Wat is een nationaliteit?

Wat is een nationaliteit?

Jouw nationaliteit laat zien uit welk land je komt. Het laat de relatie zien tussen jou en een bepaalde land of staat. En dat is belangrijk.

Vooral als je gaat reizen moet je je bewust zijn dat het kunnen aantonen van je nationaliteit erg belangrijk is.

De geboortenationaliteit: de meest voorkomende nationaliteit

Vaak krijg je de nationaliteit van het land waar je bent geboren. Dat noemen we ook wel de geboortenationaliteit.

Dit wordt bepaald uit het principe van recht van bodem, waarbij je de nationaliteit krijgt toegewezen op basis van het grondgebied waar je bent geboren, of uit het principe van recht van bloed, waarbij je nationaliteit wordt bepaald door de nationaliteit van je ouders.

Waarom is een nationaliteit belangrijk?

Een nationaliteit is belangrijk, omdat het laat zien tot welke politieke, juridische en sociale gemeenschap je behoort. Dat kan belangrijk zijn als je door een land of staat in bescherming genomen moet worden of als je wilt gaan stemmen tijdens de verkiezingen.

Daarnaast heb je ook verplichtingen. Zo moet je bijvoorbeeld voor de belastingen in een land betalen en moet je de wetten van het land gehoorzamen.

Reizen en nationaliteit: wat is het verband?

Het is belangrijk om te weten wat een nationaliteit is als je gaat reizen.

Mag je naar elk land reizen met je nationaliteit?

Gelukkig hebben we daar met een Nederlandse nationaliteit weinig hinder van, maar met sommige nationaliteiten is het verboden om naar een bepaald land te reizen bijvoorbeeld.

Dat kan zijn omdat het land van je nationaliteit je verbied om naar een land te reizen of dat het land waar je naar toe wilt reizen mensen uit het land van jouw nationaliteit niet binnen laat. Dit kan zijn om politieke conflicten, bijvoorbeeld.

Ben je er zelfs met je Nederlandse nationaliteit niet zeker van? Check altijd de actualiteit van het land waar je naartoe wilt reizen.

Je nationaliteit op je paspoort

Je nationaliteit staat op je paspoort vermeld. Je nationaliteit zegt alles over je paspoort. Een paspoort is een identiteitsbewijs om te laten zien tot welk land je hoort.

Een visum aanvragen

Soms kun je naar een land reizen zonder dat je hier een visum voor hoeft aan te vragen, maar in veel gevallen kan het ook gebeuren dat je een visum moet aanvragen.

Je kunt op basis van je nationaliteit achterhalen of je een visum moet aanvragen voor het land waar je naartoe wilt reizen.

Een noodsituatie in het buitenland

Je nationaliteit is ook belangrijk als je in een ander land aan het reizen bent en je in een noodsituatie terechtkomt. Denk bijvoorbeeld aan het verliezen van je paspoort, medische ondersteuning, juridische problemen of als je in een natuurramp of oorlog terechtkomt.

Door je nationaliteit kan je in bescherming genomen worden door je eigen land.

Ga goed voorbereid op reis!

Voordat je gaat reizen is het belangrijk om je te verdiepen in verschillende begrippen. Soms zijn ze belangrijker dan je misschien denkt.

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!