Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe is het om een parachutesprong te maken?

Hoe is het om een tandemsprong te maken?

Ik had samen met een goede vriend van mij regelmatig uitgesproken een parachutesprong te willen maken. We hebben samen op Curaçao gewoond, houden van avontuurlijke activiteiten en een parachutesprong wouden wij maar al te graag van onze bucketlist afstrepen.

Heel lang bleef het enkel bij een idee en ondernamen wij geen actie. Totdat we samen op het terras in Groningen zaten, een fles wijn achter de kiezen hadden en ik letterlijk aan hem vroeg: ”wanneer gaan we eigenlijk springen?” Hij zei: ”geen idee, laten we het inplannen”. En zodoende hebben we op het terras op de website van Skydive Hoogeveen onze afspraak ingepland.

Wij kozen ervoor om een tandemsprong bij Skydive Hoogeveen te maken, omdat we allebei in Hoogeveen zijn geboren. Het leek ons leuk om onze eigen woonplaats van boven te zien en daarom was de keuze snel gemaakt. Neemt niet weg dat het ons bijvoorbeeld ook leuk lijkt om boven Texel te springen (helemaal na onze prachtige ervaring achteraf).

Is een tandemsprong spannend?

Je springt vanaf 4000 meter met een snelheid van 200 km/u naar beneden.. natuurlijk is dat spannend! Het is super onnatuurlijk en vooral de eerste keer ga je zenuwachtig worden.

Maar hoe erg de zenuwen zijn is per persoon verschillend. Ik had verwacht in mijn broek te poepen, maar achteraf gezien waren wij super nuchter. Ik schrok er zelfs een beetje van! Ik zei continue tegen mijzelf dat de zenuwen nog wel zouden komen, maar zelfs bij de deuropening van het vliegtuig was ik nuchter en had ik de zenuwen volledig onder controle.

Bij een 2e sprong ben ik waarschijnlijk veel zenuwachtiger, omdat ik dan weet wat ik kan verwachten.

Hoe is het om een tandemsprong te maken?

De vrije val: het spannendste deel van de tandemsprong

Een parachutesprong heeft 2 uitersten: je gaat van de pure adrenaline tijdens de vrije val naar een meditatief gevoel zodra de parachute wordt geopend. Tussen de vrije val en de parachute zitten enorme verschillen.

De vrije val is echt geweldig. Je wordt uit het vliegtuig gedrukt en gaat ongeveer 30 seconden lang met 200 km/u naar beneden. Wat je op dat moment ervaart is niet in woorden uit te brengen. Het geeft een enorme vrijheid om op 4000 meter naar beneden te donderen.

Zodra je uit het vliegtuig bent gesprongen ben je niet meer bezig met de spanning van de sprong. Alles gaat in een flits voorbij en van de vrije val kun je alleen maar genieten. Tijdens de vrije val nam ik nog even de tijd om mijn duimen omhoog te drukken en te lachen naar de cameraman, want hoevaak word je nou gefilmd in de lucht?

De opening van de parachute is genieten geblazen

Na ongeveer 30 seconden gooit de tandemmaster de parachute open en vanaf dat moment kom je in volledige rust. Als een vogel zweef je langzaam naar beneden en het enige wat ik kon zeggen is hoe mooi ik het vond. Ik had even het idee bij Madurodam te zijn. Alles was zo klein en kwetsbaar: het is één van de mooiste dingen die ik heb gezien. Ik kon super veel punten in Hoogeveen herkennen en kon zelfs mijn eigen woning aanwijzen!

Langzaamaan werd de wereld onder mij groter en zag ik mijn familie staan die trouw hebben staan kijken hoe ik uit een vliegtuig ben gesprongen. Ik begon naar ze te zwaaien, terwijl we ons langzaam gingen voorbereiden op de landing.

De landing gaat super gemakkelijk. Het is alleen even belangrijk om je knieën en benen goed naar boven en voren te halen zodat je over de grond kunt glijden op het moment van de landing.

De adrenaline giert door je lijf

Eenmaal op de grond giert de adrenaline door je lijf. Ik liep letterlijk stuiterend naar mijn familie toe en kon niet in woorden uitbrengen hoe mooi ik dit vond. Een vrouw zei tegen mij: ”pas maar op, het werkt verslavend” en ik kon mij al meteen verplaatsen in wat ze tegen mij zei. Het is verslavend en ik wist meteen dat ik dit vaker wou gaan doen.

Twijfel jij over parachute springen?

Zou jij graag parachute willen springen, maar vind je het veel te spannend?

Snap ik!

Ik heb achteraf makkelijk praten, maar als je van avonturen houd en regelmatig hebt uitgesproken dit te willen doen: alsjeblieft, ga het doen! Meld je aan bij een paracentrum en gooi jezelf letterlijk en figuurlijk in het diepe. Natuurlijk is het spannend en surrealistisch uit een vliegtuig te springen. Maar de gedachten zijn absoluut niet de waarheid. Het is veel minder spannend dan het lijkt. Het wordt één van je mooiste herinneringen ooit.

Andere inspiratie opdoen om te parachutespringen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.