Op deze manier probeer ik de tijd op mijn telefoon te verminderen

Op deze manier probeer ik de tijd op mijn telefoon te verminderen

Laten we samen eens een eerlijk gesprek met elkaar voeren over de telefoon. Want zeg eens eerlijk: hoe vaak kijk je onbewust op je telefoon en ben je minutenlang aan het scrollen uit verveling, uit gewoonte, uit ongemak en helemaal alleen of zelfs als je met andere mensen bent?

Wees maar gerust, je bent namelijk niet de enige. We hoeven niet in de statistieken te duiken om te weten dat heel veel mensen een ongezonde relatie met de telefoon hebben en dat de telefoon overduidelijk de broek aan heeft in de relatie.

Het is wat het is. Accepteer het maar gewoon. Je bent met je telefoon bezig en je doet het meer dan je had gewenst.

Als de bewustwording er is, dan kun je er iets aan veranderen. En laten we daar ook eerlijk over zijn: je wil toch het gewoon veranderen, toch? Je wil de controle terugpakken over je telefoon en ervoor zorgen dat niet de telefoon bepaalt wat je doet.

En je wil graag je schermtijd verminderen, zodat je tijd kan terugwinnen en het kan invullen voor dingen waar je groeit en waar je voldoening van krijgt. Je wil namelijk sporten, leren en creëren en bijdragen aan je lange termijn geluk en succes en je weet dat je telefoon dit proces gigantisch aan het verstoren is.

Dit is mijn persoonlijke ervaring

En och, ik herken het als geen ander. En geloof mij, ik heb het wiel nog steeds niet opnieuw uitgevonden. Elke dag ben ik aan het werk om mijn relatie met de telefoon te verbeteren. Gelukkig gaat dit elk jaar een stuk beter en weet ik steeds beter op een gezonde relatie met mijn telefoon om te gaan.

Het meest irritante van alles vind ik dat de patronen met de telefoon langzaam in het leven zijn geslopen. Smartphones ontwikkelden zich door, er ontstonden grote mediabedrijven en nog geen paar jaar later zijn we allemaal verslaafd geraakt en weten we ons geen houding als we geen telefoon bij ons hebben.

Fascinerend…

Hoe ouder ik werd, hoe meer ik me begon te irriteren aan mijn eigen gedrag.

Hoeveel uur besteed jij gemiddeld per dag op je telefoon? Zit jij zoveel op je telefoon dat je je schermtijd niet eens durft te bekijken? De meeste mensen pakken bij het ontwaken direct hun telefoon om vervolgens alle social media en nieuws apps bij langs te gaan.

Een toiletbezoek zonder telefoon in de hand is vaak ondenkbaar. Moet je even wachten bij de dokter, zit je in de trein, heb je pauze van je werk; de kans is groot dat je met je telefoon in je hand zit.

De kans is ook groot dat je er niet echt blij van wordt dat je zoveel tijd op je telefoon doorbrengt. Gelukkig kun je er zelf heel veel aan doen om je schermtijd drastisch te verminderen. In dit blog deel ik een aantal handige manieren die ik gebruik om de tijd op mijn telefoon te verminderen.

Zet je notificaties uit

Vind je het moeilijk om je telefoon weg te leggen, omdat je bang bent dat je iets mist? Begin dan allereerst met het uitzetten van je notificaties. Spreek vervolgens met jezelf een tijd af waarop je heel even je telefoon mag checken, bijvoorbeeld één keer per uur en dan vijf minuten.

De controle terugpakken

Wanneer je je notificaties aan laat staan, zul je continu de neiging hebben om je telefoon te pakken als er een melding binnenkomt. Zet je ze uit, dan pak je zelf de controle terug over jouw telefoongebruik.

Natuurlijk kun je ook met jezelf afspreken om je telefoon niet direct te pakken als je een bliepje hoort, maar laten we eerlijk zijn: daar gaat het juist fout.

Verwijder verslavende apps van je homescreen

Eén van de redenen waarom je zo snel de apps op je telefoon aanklikt is omdat je het jezelf heel erg gemakkelijk maakt. De kans is groot dat al jouw favoriete apps op de homepagina van jouw smartphone staan.

Je hoeft dan maar twee handelingen te verrichten om je favoriete app te gebruiken. Je kunt je schermtijd verminderen door het iets moeilijker te maken voor jezelf. Zet alle apps op het tweede of derde scherm, of verstop ze in mapjes. Wanneer je meerdere handelingen moet doen om een bepaalde app te openen, is de verleiding minder groot.

Wil je het nog moeilijker maken voor jezelf? Stel dan een ingewikkeld wachtwoord in voor je telefoon.

Stel limieten in

Als je een iPhone hebt dan kun je heel gemakkelijk tijdslimieten instellen. Je kunt hierbij een keuze maken tussen een tijdslimiet voor je hele telefoon of voor een bepaalde app. Als jouw limiet bereikt is, vegrendelt de app. Je kunt deze app of je telefoon dan niet meer gebruiken.

Natuurlijk kun je de limiet wel weer unlocken met een code, maar dit zorgt er in ieder geval voor dat je meer bewust bent van de tijd die je op je telefoon doorbrengt.

Op deze manier probeer ik de tijd op mijn telefoon te verminderen

Leg je telefoon weg

Zit je in een restaurant met vrienden? Laat je telefoon dan in je tas zitten en leg hem niet naast je neer op tafel. Ben je aan het werk? Leg je telefoon dan buiten handbereik. Heb je je telefoon helemaal niet nodig op je werk? Dan kun je de telefoon ook uitzetten tijdens werkuren.

Spreek metjezelf af dat je jouw telefoon weglegt na 18 uur. Niet alleen helpt dit je schermtijd te verminderen, je wordt voor het slapen gaan ook niet meer blootgesteld aan blauw licht. Dit blauwe licht blokkeert de aanmaak van melatonine, waardoor je minder goed in slaap valt.

Zet je nachtmodus aan

De nachtmodus op je telefoon zorgt ervoor dat je scherm niet oplicht als je berichten binnenkrijgt. Ideaal voor ’s nachts, maar waarom zou je deze overdag ook niet gewoon aan laten staan? De verleiding wordt een stuk minder groot om je telefoon te pakken.

Daarnaast is het verstandig om je telefoon buiten je slaapkamer te houden. De straling is slecht voor je gezondheid en het voorkomt gescroll in de nacht als je niet kunt slapen.

Foto van Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Foto van Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.