In Zuid- Amerika worden er elke minuut bomen gekapt in een oppervlakte van veertig voetbalvelden. Elk jaar verdwijnt er 6,5 miljoen hectare bos en meer dan 27% van het regenwoud is ontbost. Het Amazoneregenwoud en andere levendige regenwouden op aarde gaan verloren als ontbossingen niet stoppen.
En dat is een probleem! Het lijkt allemaal onschuldig, maar dat is het allesbehalve. Voornamelijk regenwouden zijn belangrijk voor het leven op aarde. Helaas vinden we financiële groei belangrijker dan een leefbare aarde. En dat is zorgwekkend.
Maar waarom zijn regenwouden belangrijk voor het leven op aarde? En wat maakt het Amazoneregenwoud zo bijzonder ten opzichte van alle andere regenwouden?

Wat is het Amazoneregenwoud?
Het Amazonegebied is een regenwoud dat zich uitstrekt over negen landen:
- Brazilië.
- Colombia.
- Venezuela.
- Bolivia.
- Guyana.
- Suriname.
- Ecuador.
- Peru.
- Frans- Guyana.
60% van het regenwoud ligt in Brazilië. Het gebied is met zeven miljoen vierkante meter bijna net zo groot als Australië en het is gemiddeld 27 graden Celsius in het regenwoud. In het gebied wonen naar schatting nog zestig volkeren volledig geïsoleerd van de moderne beschaving.
Helaas is het Amazoneregenwoud ook de dupe geworden van grootschalige ontbossingen. Ongeveer 27% van het gebied is ontbost en elke dag worden er nog steeds bomen gekapt.
Waarom is het Amazonegebied belangrijk op aarde?
Het Amazonegebied heeft een belangrijke functie vanwege de biodiversiteit.
Wat is biodiversiteit?
Biodiversiteit is onmisbaar voor de aarde. Zonder een kwalitatieve biodiversiteit is leven op aarde niet mogelijk. Je moet biodiversiteit zien als een wisselwerking tussen alle levende organismen op aarde. Het is de interactie tussen verschillende soorten dat leven op aarde mogelijk maakt.
Ik geloof dat werkelijk alles en iedereen een functie heeft: de neushoorn, de giraffe, de mens, alle bomen, alle planten, het oceaanleven, insecten en al het andere op de wereld.
Alles wat leeft, is nodig om de aarde in balans te houden. Om het leefbaar te houden voor alle soorten. En dat is exact waar biodiversiteit over gaat.
Je moet het zo zien:
- Zonder planten is er geen zuurstof.
- Zonder bijen en andere insecten zijn er geen gewassen en dus geen voedsel.
- Zonder schimmels is er geen ontbinding van organische materialen.
- Zonder natuurlijke vijanden zouden er binnen alle soorten overbevolking ontstaan.
De aarde is een geniaal systeem. De wisselwerking tussen de zon, water, zuurstof, dieren, planten, mensen, insecten, schimmels en bacteriën is werkelijk fascinerend te noemen en essentieel om de aarde leefbaar te houden.

Wat maakt het Amazonegebied biodivers?
Nergens anders ter wereld leven zoveel verschillende soorten dieren en insecten als in het Amazonegebied.
Zo groeien er in het Amazonegebied bijvoorbeeld:
- 16.000 boomsoorten.
- 2,5 miljoen insecten.
- 40.000 plantensoorten.
- 430 zoogdieren.
- 1300 vogelsoorten.
- 380 reptielen.
- 400 amfibieën.
- 3000 vissen.
- Meer dan 3000 soorten fruit.
- En dan hebben we de 30 miljoen mensen in het gebied nog niet meegerekend + dat er nog veel soorten onontdekt zijn.
”De longen van de aarde”
Het is niet voor de grap dat het Amazoneregenwoud de longen van de aarde wordt genoemd. 20% van de zuurstof op aarde wordt door het Amazoneregenwoud geproduceerd.
Het Amazonegebied wordt bedreigd
Maar hoe belangrijk het Amazoneregenwoud ook is voor het leven op aarde, toch brengen we het gebied in gevaar.
Ongeveer 1 miljoen verschillende dier- en plantensoorten worden vanwege ontbossingen met uitsterven bedreigd. Het ontbossen van het Amazoneregenwoud heeft verschillende redenen. Zo worden ontboste gronden gebruikt voor palmolieplantages, mijnbouw, sojateelt, veeteelt en het hout van de bomen wordt gebruikt voor verschillende doeleinden.
Voornamelijk vanuit economische belangen (die voor de mens belangrijk zijn, maar voor de aarde geen enkele rol van betekenis hebben) vernietigen we ongerepte oerwouden die van onschatbare waarde zijn voor alles en iedereen dat leeft op aarde.