Of je nu gaat backpacken, een uitdagende hike maakt in de bergen of een adrenalinekick krijgt van parachutespringen: je wilt de herinneringen levend houden.
Voor je het weet, vliegen de maanden en jaren voorbij en beginnen de herinneringen langzaam te vervagen. Dat wil je natuurlijk niet! Je wilt die momenten blijven ervaren en zo nu en dan even teruggaan naar iets wat je hebt meegemaakt.
In dit blog help ik je om je herinneringen levend te houden. Dit is iets wat ik zelf erg belangrijk vind. Regelmatig kijk ik op verschillende manieren terug op alle mooie ervaringen die ik heb mogen meemaken.
Maak foto’s
Een logische manier om herinneringen vast te leggen, is door foto’s te maken. Tegenwoordig hebben we altijd een telefoon bij de hand waarmee we mooie foto’s kunnen maken.
Toch is het belangrijk om hierin balans te vinden. Stel je voor dat je voor het eerst het noorderlicht ziet. Natuurlijk wil je dat vastleggen, maar vergeet niet om ook gewoon te genieten van het moment zelf.
Heb je honderden foto’s gemaakt? Zorg dan voor een back-up. Ik sla bijvoorbeeld al mijn foto’s en video’s op in Dropbox, zodat ik ze niet kwijtraak.
Maak een fotoboek
Wil je iets tastbaars? Verwerk je foto’s dan in een fotoboek. Dit is een van de mooiste manieren om een reis opnieuw te beleven. Ik maak ze altijd mooi op en sorteer de foto’s op gebeurtenissen.
Er zijn verschillende websites waar je fotoboeken kunt maken. Zelf ben ik fan van Albelli. De website kan gebruiksvriendelijker, maar de kwaliteit van de boeken is erg goed.

Maak video’s
Naast foto’s zijn video’s een geweldige manier om herinneringen vast te leggen. Het geluid, de omgeving en de mensen brengen je direct terug naar dat moment.
Als iemand anders een foto of video van mij maakt, vraag ik altijd of ze die direct met me willen delen. Ik bewaar alles, want ik vind het erg waardevol om foto’s en video’s later terug te kunnen kijken.
Maak een aftermovie
Foto’s kun je bundelen in een fotoboek, maar met video’s kun je een leuke aftermovie maken. Hiervoor hoef je echt geen professionele editor te zijn. Verzamel je mooiste video’s, kies een leuk nummer en zet ze aan elkaar.
Zo heb ik een aftermovie gemaakt van mijn tijd op Curaçao, maar ook van mijn reizen naar Lapland en Frankrijk.
Deel het avontuur met een vriend of vriendin
Alleen reizen of samen reizen? Beide hebben hun voor- en nadelen. Wat mij betreft moet je van beide iets ervaren. Ga eens alleen op pad, maar beleef ook een avontuur samen met iemand anders.
Samen reizen is super waardevol. Zo heb ik zes maanden op Curaçao gewoond met mijn allerbeste vriend. Het mooie is dat we altijd over deze tijd kunnen praten en met niemand anders kan ik over Curaçao praten, zoals ik dat met hem kan.
Maak een muziekverzameling
Muziek en herinneringen gaan hand in hand. Soms hoor je een liedje en word je direct teruggebracht naar een bepaalde periode.
Om dit gevoel levend te houden, maak ik afspeellijsten op Spotify. Voor mijn tijd op Curaçao heb ik bijvoorbeeld een afspeellijst genaamd ‘Curaçao’ (originele naam hé, haha) met nummers die me direct terugbrengen naar die periode.

Houd een reisblog bij
Je hoeft geen schrijver te zijn om een reisblog bij te houden. In veel gevallen schrijf je het vooral voor jezelf, familie en vrienden. Het maakt niet uit hoe je schrijft, het gaat om de herinneringen.
Het is geweldig om oude verhalen terug te lezen, vooral omdat ze vers na de ervaring zijn geschreven. Dit betekent dat je ze gedetailleerd hebt beschreven en daardoor komen de herinneringen nog levendiger terug.
Wil je je reisblog ook met de buitenwereld delen? Dat kan! Je kunt tips geven en je ervaringen delen. En als je blog goed scoort in Google, kun je er zelfs bezoekers mee trekken.
Schrijf in een dagboek
Misschien wil je je verhalen liever niet delen met de buitenwereld. In dat geval is een dagboek een goede optie. Hierin kun je open en eerlijk schrijven over alles wat je hebt meegemaakt, inclusief de moeilijke momenten.
Reizen is prachtig, maar niet altijd rozengeur en maneschijn. Hoe fijn is het om later terug te lezen hoe je alles hebt ervaren?
Plan een reünie
Tijdens je reizen ontmoet je veel mensen. Soms gaan jullie elk een andere kant op, maar dat betekent niet dat je elkaar nooit meer hoeft te zien.
Plan na een tijdje een reünie! Zo heb ik een jaar na mijn tijd op Curaçao met al mijn oud-huisgenoten afgesproken in Utrecht.

Ga terug!
Waarom niet gewoon opnieuw gaan? Je kunt altijd teruggaan en het avontuur herbeleven.
Toch ben ik er zelf geen voorstander van hetzelfde te gaan doen op dezelfde plek. Er is namelijk nog veel meer te ontdekken en je loopt het risico dat oude herinneringen worden vervangen door nieuwe, minder leuke ervaren. En dat zou zonde zijn!
Waar ik dan wel voorstander van ben, is dat je een vakantie boekt naar de plek waar je hebt gewerkt en gewoond, bijvoorbeeld.
Herbeleef je reis met Google Maps
Google Maps is je vriend! Soms wandel ik via Google Streetview door de straten waar ik heb gewoond of gereisd. Het is een leuke manier om herinneringen op te halen!