Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Via deze manieren probeer ik goed te slapen tijdens het reizen

Tips om beter te slapen tijdens het reizen

Hoe leuk het ook is om te reizen, toch kost reizen door klimaatverschillen, het vaak moeten overstappen op trein- of busstations, de onregelmatige reistijden en de lange dagen veel energie. Het is de charme van het reizen en het hoort er bij, maar dat maakt niet dat je er minder moe van wordt.

Het is dus belangrijk om goed je rust te pakken. Toch blijkt dit in de praktijk vaak erg lastig te zijn (tenminste, ik spreek voor mezelf), omdat je te maken krijgt met hobbelende bussen, snurkende kamergenoten en lawaaierige treinen.

In dit blog deel ik de manieren die ik gebruik om alsnog goed tot rust te komen. Uiteraard ondersteunen ze mij om goed in slaap te kunnen vallen, maar het betekent niet dat ik door deze manieren ook daadwerkelijk goed slaap.

Slaap met een reiskussen

Je probeert tijdens het reizen zoveel mogelijk je rust te pakken. Dat doe je bijvoorbeeld als je een lange treinrit of een lange vlucht voor de boeg hebt. Dat is het ideale moment om lekker te gaan slapen en tegelijkertijd de tijd te doden.

De trein of een vliegtuig is over het algemeen niet de meest comfortabele plek om te slapen. Met een beetje pech reis je in een hobbelende trein, dus hoe ga je dan comfortabel slapen? Je kan met je hoofd tegen het raam aan leunen, maar dat is niet ideaal als de trein alle kanten op beweegt.

Tijdens een lange reis neem ik vaak een reiskussen mee waardoor ik overal comfortabel mijn hoofd kan laten rusten en daardoor gemakkelijk in slaap kan komen. Als je een reiskussen gaat kopen, dan kun je kiezen uit een lucht-gevulde reiskussen, een synthetische reiskussen en een reiskussen met duizenden polystyreen schuimballen die de vorm van je hoofd aannemen.

De grootste voordelen van een reiskussen

Het voordeel van een reiskussen is dat het kussen compact is ingepakt. Het neemt dus weinig ruimte in beslag. Daarnaast is het grote voordeel natuurlijk het comfort als je in een trein, bus, auto of het vliegtuig wil gaan slapen.

Een reiskussen is ook te gebruiken als je na een meerdaagse trektocht in de bergen in een tent gaat slapen.

Probeer een vast ritme te behouden

Het is tijdens het reizen waarschijnlijk de grootste uitdaging: een vast ritme behouden gedurende de dagen. Toch is het verstandig om je zoveel mogelijk in het ritme aan te passen. Hierdoor kom je gemakkelijker in slaap, word je gemakkelijker wakker en word je dus ook fitter.

Het is zeker belangrijk als je de symptomen van een jetlag ervaart. Hoe meer je je aan het nieuwe ritme weet te houden, hoe sneller de symptomen van een jetlag verdwijnen.

Een goed reisslaapzak kopen

Ga je het avontuur in de bergen aan en na een lange hike kamperen in de wilde natuur? Of verblijf je ergens in een tent op een camping?

Om goed te kunnen slapen is het belangrijk om een goede reisslaapzak bij je te hebben. Met een goede slaapzak slaap je namelijk warm en word je de volgende ochtend uitgerust wakker.

Het kan ook lonen om een goede lakenzak mee te nemen. Met een lakenzak houd je jezelf en je slaapzak hygiënisch schoon.

Tips om beter te slapen tijdens het reizen

Slapen met een slaapmasker op reis

Als ik ga reizen, dan is een slaapmasker voor mij een must-have.

Dat is superhandig als je kamergenoten in het hostel besluiten om de lampen aan te drukken, terwijl jij lekker ligt te slapen. Of als je overdag in een trein, een vliegtuig of in de auto een paar uur wil gaan slapen.

Door daglicht val je mogelijk minder snel in slaap en met een slaapmasker kun je dit probleem verhelpen. Hierdoor val je beter in slaap en kun je beter uitrusten.

Zorg voor ontspanning!

Het is logisch dat je na een lange dag reizen overprikkeld bent. Je hebt van alles gevoeld, gezien, gehoord en geroken en hebt veel indrukken opgedaan.

Waarschijnlijk ben je hartstikke moe en val je direct als een blok in slaap, maar dat komt een diepe slaap vaak niet ten goede. Snel slapen is iets anders dan diep slapen. Met een diepe slaap kom je écht tot rust en dat is wat je natuurlijk wil.

Probeer voor het slapen gaan minimaal een uur te ontspannen. Drink een kop thee, leg je telefoon weg en stop met social media, ga een boek lezen, luister rustige muziek, stap onder de douche, trek comfortabele kleren aan duik na een uur in een diepe slaap.

Slapen met oordoppen

Tot slot vind ik oordoppen ook een must-have.

We nemen even het voorbeeld van een hostel. Hostels zijn ideaal, je vindt ze namelijk overal ter wereld en kunt hierdoor low-budget reizen. Daarnaast ontmoet je vaak nieuwe mensen en doe je daardoor leuke contacten op.

Hostels hebben ook een nadeel. Met een beetje pech slaap je met onbekende en snurkende reisgenoten op een slaapkamer en kom je daardoor moeilijk in slaap. Met goede oordoppen kun je dit probleem verhelpen en kun je in alle rust gaan slapen.

En wat te denken van een lawaaierige trein of een rumoerige buurt waar je probeert om te gaan slapen? Ook dan kan ik je oordoppen van harte aanbevelen.

Goed slapen is belangrijk

Zoals gezegd is snel slapen tijdens het reizen niet het grootste probleem, maar door veranderende omstandigheden en een wisselend ritme is diep slapen vaak wel een probleem.

Goede oordoppen, een reiskussen, een slaapmasker, ontspanning en een vast ritme kunnen je hier echter bij ondersteunen.

* Dit blog bevat affiliate links van Bol.com.

Foto van Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Foto van Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.