Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Op deze manier moet je wandelstokken gebruiken

Hoe moet je wandelstokken gebruiken?

Veel wandelaars vinden een wandelstok suf en hebben het idee dat wandelstokken niet zo belangrijk zijn, maar niets is minder waar. Wandelstokken zijn helemaal niet suf en ze zijn niet alleen maar voor oudere mensen gemaakt.

Wandelstokken hebben voor iedereen een toegevoegde waarde en dat kan ik niet vaak genoeg herhalen. Zeker in bergachtige omgevingen gaan wandelstokken het verschil maken. Ze zijn immers niet voor niets ontworpen.

Ik vond wandelstokken eerst ook helemaal niks, maar mijn vooroordeel hierover heb ik snel aan de kant geschoven. Als je eenmaal met wandelstokken hebt gewandeld, dan wil je niet meer anders.

In dit blog lees je er meer over. Zo schrijf ik over de voordelen van wandelstokken en hoe je wandelstokken het beste kunt gebruiken.

Waar zijn wandelstokken goed voor?

Wandelstokken hebben veel voordelen!

  • Op gladde of hele robuuste ondergronden bieden wandelstokken ondersteuning.
  • Ze verkleinen de kans op fysieke klachten. Zo ontlasten stokken je knieën, spieren en de rug.
  • Je kunt jezelf opvangen op het moment dat je komt te vallen.
  • Door wandelstokken te gebruiken loop je automatisch in een rechte houding.

And last but not least:

  • Wandelstokken geven ritme en ze brengen evenwicht en balans.

En vooral dat laatste wordt onderschat. In een ritme lopen en de hele tijd in balans zijn maakt het wandelen een stuk leuker en aangenamer en dat is de voornaamste reden dat wandelaars niet meer van hun wandelstokken af willen.

Het is belangrijk dat je je wandelstokken goed afstelt. Doe je dit niet, dan ervaar je weinig van de voordelen die ik hierboven heb beschreven en in het ergste geval ga je dan juist blessures oplopen of ongemakken ervaren.

Dus hoe moet je wandelstokken afstellen en hoe moet je met wandelstokken wandelen?

Hoe moet je wandelstokken gebruiken?

Hoe hoog moet je je wandelstokken afstellen?

De vuistregel voor het afstellen van wandelstokken is als volgt:

  • Houd je bovenarmen langs het lichaam.
  • Laat de onderkant van de wandelstokken op de grond rusten.
  • Stel de wandelstokken zo af dat je elleboog in een hoek van 90 graden terecht komt. Je bovenarmen hebben nu een verticale positie en je onderarmen hebben een horizontale positie.
  • Klik vervolgens je wandelstokken vast en that’s it!

Maar je bent nog niet klaar. Je kunt niet de hele tijd met wandelstokken op deze hoogte wandelen. Deze hoogte gebruik je namelijk bij een wandeling op vlakke ondergronden. Dat betekent dat je niet hoeft te dalen of te stijgen tijdens het wandelen.

Hoe hoog moeten wandelstokken worden afgesteld tijdens het stijgen?

Wanneer je gaat stijgen en een stevige beklimming tegemoet gaat, dan moeten de stokken korter worden afgesteld. Dit kun je nooit perfect afstellen, omdat de hellingshoek continu verandert.

Je doet er daarom goed aan om de stokken vijf tot tien centimeter in te korten. Dus vanuit de basishouding waar ik eerder over schreef, maak je de stokken tijdens het stijgen vijf tot tien centimeter korter.

Hoe hoog moeten wandelstokken worden afgesteld tijdens het dalen?

Tijdens het dalen werkt het principe precies andersom: vanuit de basis maak je de stokken vijf tot tien centimeter langer.

Het is belangrijk om de stokken kleiner te maken bij het stijgen en groter te maken bij het dalen, omdat je lichaam hierdoor in een natuurlijke houding blijft. Hierdoor voorkom je dat je alsnog met scheve rug de rest van het lichaam moet forceren.

Hoe moet je wandelstokken gebruiken?

Hoe moet je met wandelstokken wandelen?

Je wandelt met wandelstokken in een vast ritme. Dat is erg belangrijk, want wandelstokken hebben geen functie als je ze als een gek op en neer beweegt.

Om een goed ritme te krijgen met wandelstokken plaats je de linkerstok naar voren op het moment dat je je rechtervoet naar voren beweegt. Bij een volgende stap gaat je linkervoet naar voren en plaats je de rechterstok naar voren op de grond.

En zo wissel je het continue af.

  • Linkervoet voor = rechterstok voor.
  • Rechtervoet voor = linkerstok voor.

Als je nog nooit hebt gewandeld met wandelstokken, dan moet je waarschijnlijk even zoeken naar het juiste ritme. Maar na verloop van tijd gaat het automatisch en gebruik je de stokken waarvoor ze bedoeld zijn.

Moeten de lussen van wandelstokken gebruikt worden?

Over de lussen van wandelstokken valt veel te zeggen en het is aan jou wat je het meest prettig vindt. Persoonlijk vind ik het fijn om de lussen te gebruiken.

Het voordeel is dat je wandelstokken niet zomaar kunnen vallen. Mochten je stokken ergens achter haken, dan zorgt de lus ervoor dat je de stokken alsnog met je meetrekt.

De lussen hebben ook een nadeel. Als je komt te vallen, dan wil je de stokken eigenlijk zo snel mogelijk laten vallen (om lelijke letsels te voorkomen) en als je de lussen gebruikt, dan is dat niet mogelijk.

Kortom, of je de lussen gaat gebruiken is aan jou. Ze hebben zowel voordelen als nadelen en deze voordelen en nadelen heb jij af te wegen.

Hoe moet ik mijn wandelstokken afstellen?

Wat zijn goede wandelstokken?

Dat is voor iedereen anders en dat heeft met veel factoren te maken. Er zijn ongelofelijk veel wandelstokken met allemaal hun eigen specificaties. Zo zijn er verschillende soorten wandelstokken en zijn er ook verschillende soorten materialen waar een wandelstok van is gemaakt (en elk materiaal heeft weer zijn voordelen en nadelen).

Kortom, laat je informeren bij een goede winkel en ga experimenteren. Zo heb ik dat ook gedaan. Ontdek wat je prettig vindt, of je lussen wil gebruiken en hoe de stokken voor jou het beste zijn afgesteld.

Het belangrijkste wat ik je wil meegeven is dat wandelstokken erg belangrijk zijn als je lange wandelingen met zware beklimmingen gaat maken. En dat wandelstokken niet suf zijn en ook voor jou een toegevoegde waarde hebben (knoop dat maar goed in je oren).

* Dit blog bevat een affiliate link van Bever.

Foto van Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Foto van Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.