Hoe is het om op Curaçao te wonen en te werken?

Hoe is het om op Curaçao te wonen en te werken?

Ik weet het nog goed: ik was aan het werk in een restaurant in Hoogeveen en hoorde 2 gasten praten over hun avonturen op Aruba. Ze hebben op Aruba gewerkt en gewoond en het wekte bij mij interesse. Terwijl ik aan het werk was bleef ik er naar luisteren en ging ik er over nadenken. Ook nadat ze hadden afgerekend bleef ik nadenken over de verhalen die zij vertelden.

Het was in een periode dat ik slecht in mijn vel zat. Ik was klaar met school, werkte voor 24 uur in de horeca en worstelde met mijzelf en mijn toekomst. Ik vond het leven eentonig en routinematig en had in elke omgeving een vorm van stress. Mijn innerlijke behoeften stonden ver van de werkelijkheid. Alles was wel prima, maar er zat altijd een knagende lijn aan verbonden.

Ik werkte en ik hoorde deze 2 gasten over Aruba praten en werd er spontaan enthousiast van. Mijn allereerste reactie was: ”dat wil ik ook.” Ik werd helemaal enthousiast van de gedachten om op Curaçao, Aruba of Bonaire te gaan werken. En zo geschiedde: ongeveer een half jaar later stapte ik in het vliegtuig naar Curaçao en ging ik een prachtige tijd tegemoet.

Maar, hoe is het nou om op Curaçao te wonen en te werken? Wat voor voorstelling moet ik mij daar van maken? Het zijn allemaal hele logische vragen die ik mijzelf heb gesteld vóór dat ik officieel besloot naar Curaçao te vertrekken. Aangezien ik zeker weet dat veel mede jongeren deze vragen ook hebben, heb ik er een blog aan gewijd. Ik beschrijf simpelweg mijn ervaring van het prachtige Curaçao.

Wat heb ik op Curaçao gedaan?

Ik heb een opleiding gevolgd in de horeca en omdat er veel horecavacatures op het eiland zijn was de keuze snel gemaakt: ik zoek een baan in de horeca. Ik heb 6 maanden lang bij Zanzibar Beach & Restaurant gewerkt en verbleef gedurende deze periode in een woning aan de Telamonstraat 17-19. Zanzibar is een leuk en chaotisch bedrijf en het huis aan de Telamonstraat 17-19 was een rustige en fijne plek om in te wonen (niet te vergelijken met de andere Telamonstraat huizen).

Ik heb voor 6 maanden een auto gehuurd. Dit is van noodzakelijk belang als je op Curaçao gaat wonen. Het is een groot eiland waardoor de afstanden ook groot zijn. Daarnaast wordt het afgeraden om te gaan wandelen, wordt er niet gefietst op het eiland en is een scooter een goede optie, maar minder praktisch dan een auto.

Verder: ik werkte 5 dagen in de week. In de horeca maak je lange dagen en daar is Curaçao geen uitzondering op. Ik kreeg elke dag personeelseten (lunch of diner) en maakte van de andere 2 vrije dagen overheerlijk gebruik om van het eiland te genieten en optimaal in de ontspanning te komen. Er valt genoeg te ontdekken en door de tropische temperaturen op het eiland word je gedwongen het allemaal rustiger aan te gaan doen.

Dit is de basis van mijn avontuur op Curaçao. Ik had een fijn huis, een fijne werkplek, een prettige, oude auto en ik kon financieel redelijk goed rondkomen, maar daar vertel ik later meer over.

Mijn voorbereidingen op het avontuur op Curaçao

De voorbereidingen gingen met horten en stoten. Ik ben iemand die veel nadenkt over van alles. Dat is een mooie eigenschap, maar soms is het beter sneller de knopen door te hakken. Uiteindelijk heb ik een keuze gemaakt en viel mijn oog op Curaçao. Het was tijd om serieuze stappen te maken en te reageren op verschillende vacatures.

Vrij snel werd ik aangenomen bij Zanzibar Beach & Restaurant en moest ik de aandacht verleggen op een veilige en mooie woning. Ik stuitte op het studentenhuis aan de Telamonstraat 17-19. Dit is een schoon en modern studentenhuis met 10 slaapkamers en werkelijk een prachtige veranda. De woning ligt op een heuvel en daardoor heb je vanuit de veranda een ontzettend mooi uitzicht over het eiland.

Los van de vele onzekerheden en alle spanningen gingen de voorbereidingen vrij soepel. Over het financiële stuk kon ik mij wel zorgen maken, maar uiteindelijk is dat helemaal goed gekomen. Mijn laatste werkdag in Nederland was een feit en langzaamaan nam ik afscheid van de mensen die ik lief heb en werd ik verrast met een onverwachts etentje door de familie. Het avontuur kon beginnen.

Hoe is het om op Curaçao te werken en te wonen?

20 mei 2017: mijn vlucht naar Curaçao

Inderdaad, mijn avontuur speelde zich af in het jaar 2017. Dat is ondertussen een tijd geleden, maar tot op de dag van vandaag bewaar ik warme herinneringen aan mijn tijd op Curaçao. 20 mei 2017 was de dag van mijn vertrek richting het Caribische eiland. Het was een warme lentedag waardoor ik vanaf Schiphol in de korte broek in het vliegtuig kon stappen.

Vond ik het vooraf spannend? Jeetje, echt wel! Maar gek genoeg kon ik deze spanning loslaten toen ik afscheid had genomen van mijn beide zussen die mij naar Amsterdam hadden gebracht en ik achter de gate verdween. Waarschijnlijk heeft dat te maken met mijn karakter en mijn Drentse inslag. Ik kon het vanaf de gate heel nuchter bekijken en ik liet het allemaal op mij afkomen.

Na ongeveer 9 uur vliegen kwam ik aan op Hato, het vliegveld van Curaçao. Mijn eerste indruk? Dat het ontzettend warm was en dat ik het machtig mooi vond. Het leuke van reizen zijn de verschillen in het klimaat en de cultuur. De kleuren zijn anders, de natuur is anders, de geluiden zijn anders, de wind is anders, de mensen zijn anders, de warmte is anders. Alles is anders.

Hoe is het om op Curaçao te wonen?

Ik ga mijn verhaal eerst doorzetten naar mijn ervaringen met het wonen op Curaçao om vervolgens over mijn werk te praten. Vanaf het vliegveld van Curaçao werd ik opgepikt en reden we richting mijn nieuwe woning. Het was ongeveer 30 minuten rijden en ik vond het geweldig om naar buiten te kijken en te zien hoe er hier geleefd wordt.

Eenmaal aangekomen in het huis moest ik ontzettend wennen. Er was niemand thuis, het was warm en door de dag heen kreeg ik last van mijn jetlag. Na enige tijd kwamen mijn huisgenoten ook thuis en vanaf het allereerste contact kon ik het gelukkig erg goed met ze vinden. In mijn gehele periode op Curaçao heb ik veel mensen zien komen en gaan, maar met praktisch iedereen had ik een goede klik.

Op de algemene vraag hoe het is om op dit eiland te wonen? Heel eerlijk? Het is geweldig! Ik vond het een geweldige ervaring voor de 6 maanden dat ik er heb gewoond. Ik zou er niet mijn hele leven kunnen wonen, maar had mijn periode achteraf willen verlengen.

Waarom zou je eigenlijk in het buitenland gaan werken?

In het buitenland werken: het klinkt allemaal geweldig, maar het is spannend en je moet afstand nemen van jouw familie, vrienden, de stad en noem het maar op. Wat is daar nou leuk aan? Ik heb een blog geschreven om je te motiveren in het buitenland te gaan wonen en te werken.

> 4 redenen waarom jij voor een tijdje in het buitenland zou moeten wonen en werken..

Wonen in de Curaçaose mentaliteit

De mentaliteit van de lokale bevolking is niet te vergelijken met de mentaliteit in Nederland. Op Curaçao gaat alles tranquilo en onbewust word je door de temperatuur gedwongen in deze mentaliteit mee te gaan. Het is erg leerzaam om 6 maanden lang op deze manier te leven. Ik heb regelmatig ervaren dat de stress letterlijk van mijn schouders afviel. Wat dat betreft heb ik mij fysiek erg vrij gevoeld op Curaçao.

Op Curaçao leef je letterlijk van dag op dag. Als je hier gaat werken en wonen ga je dat ook op deze manier ervaren. Je vergeet letterlijk de dagen en bent totaal niet bezig met wat er morgen moet gebeuren of wat je vanavond wilt gaan eten. Dat zijn allemaal vragen die automatisch worden beantwoord en zich mee laten slepen met de tijd.

Op onze vrije dagen besloten we altijd ”iets” te willen doen, maar we hadden geen idee wat. Soms bleven we tot 12 uur op de veranda hangen en gingen we onverwachts een drankje doen op de terrassen van Willemstad. Als we zin hadden om op het strand te hangen, dan reden we naar het strand. En als we iets van Westpunt wouden zien, dan reden we naar Westpunt.

Maar we deden alles zonder lading. Als we het niet deden, vonden we het ook goed. We namen wat dat betreft snel genoegen met minder en ik voelde niet de druk om continue in de weer te zijn en van alles te moeten doen. Ik zocht de balans en kon van een fysieke inspanning op de Christoffelberg net zo genieten als een middagje op de veranda.

Hoe is het om op Curaçao te werken en te wonen?

Wonen op een party eiland bij uitstek

Op Curaçao wordt heel veel gefeest. Elke dag vind je wel ergens een happy-hour en kun je tot de late uren met een Antilliaanse move over de dansvloer glijden. Hartstikke leuk en gezellig, maar soms vond ik het veel te veel. Ik vind een feest af en toe leuk, maar daarmee leg ik wel de nadruk op af en toe. Elke avond een biertje teveel drinken, laat slapen en continue feesten is niet voor mij weggelegd.

In het begin vond ik dat lastig, want je wordt toch meegesleurd in de vibe van het eiland. Iedereen gaat feesten, dus ik wou niet alleen achter blijven in mijn huis. Later kreeg ik hier steeds meer schijt aan en kwam ik er achter dat je een prachtige tijd kunt hebben zonder altijd maar te moeten feesten. Feestjes moeten ook spontaan zijn en als ik geforceerd moet gaan feesten, dan verlies ik persoonlijk erg snel de aandacht.

Maar, dat neemt niet weg dat het feesten op Curaçao een leuke ervaring is geweest. Vooral omdat je altijd buiten bent en met de voeten in het zand een ijskoud biertje kunt drinken.

Lees ook:
Kas Biba Bon: het leukste studentenhuis op Curaçao

Is het veilig om op Curaçao te wonen?

In de media gaan soms gruwelijke berichten rond over de veiligheid op Curaçao. Moord, schietpartijen, drugs en veel andere berichten hoor je voorbij komen. Allereerst mijn grote tip: alsjeblieft, vermijd het nieuws en vermijd negatieve uitspraken van jouw directe omgeving.

Ik heb mij geen enkele keer onveilig gevoeld op Curaçao. Ik durf te beweren dat ik met gezond verstand beslissingen heb genomen en daardoor mogelijke risico's heb vermeden. Uiteindelijk draait het om dat gezonde verstand. Zoek geen confrontaties als het onveilig voelt, vermijd de onveilige wijken, wandel niet zomaar over de straten en leef het leven op een verantwoorde manier.

Eerlijk toegegeven: het is anders dan in Nederland. Iedereen die op Curaçao heeft gewoond heeft ook andere ervaringen, maar vanuit mijn ervaring heb ik werkelijk niks meegemaakt. Ik durfde met een gerust hart alleen in de nacht naar huis te rijden of alleen in een woning te slapen als iedereen ergens anders was.

Lees ook:
Is het veilig om op Curaçao te werken?

Hoe is het om op Curaçao te werken en te wonen?

Hoe is het om op Curaçao te werken?

Naast het wonen werkte ik natuurlijk ook op Curaçao. Net als het wonen en net als mijn vrije tijd op het eiland, vond ik het werken ook een fijne ervaring. Ik kan je echter wel zeggen: de mentaliteit van het leven op Curaçao vind je niet terug in de Curaçaose horeca. De horeca op Curaçao is voornamelijk van Nederlandse eigenaren en je werkt altijd met een Nederlandse mentaliteit in de horeca. En dat is hard werken.

Zoals gezegd werkte ik bij Zanzibar Beach & Restaurant. Dit is een hippe horeca tent waar je kan ontbijten, lunchen, dineren, borrelen en op de zaterdag kunt feesten. Daarnaast staat het vol met strandbedden en kun je heerlijk een dag vertoeven op het strand van Jan Thiel. Vooral de stranddiensten vond ik erg zwaar.

Stranddiensten lijken rozengeur en maneschijn, maar dat valt tegen. Het is zwaar om de hele dag in tropische temperaturen en op warm, zacht zand mensen te bedienen. Ik loop deze werkzaamheden echter niet uit de weg. Een beetje door bikkelen op dit soort dagen vind ik leuk om te doen en ik geloof dat je daar niet slechter van wordt.

Wat is het loon op Curaçao?

Voor het werk wat je doet verdien je een mager salaris. In Nederland zou ik nooit akkoord gaan met zo'n salaris, maar ik ging naar Curaçao voor de ervaring en niet voor het geld. Met mijn maandelijkse huurkosten van de auto en het huis, de elektriciteit en het water, de boodschappen, de drankjes op het strand en de benzineprijzen hield ik weinig over van mijn salaris en de fooien die ik kreeg.

Vond ik dat vervelend? Niet zozeer, maar het hield mij wel bezig. Uiteindelijk heb ik geld moeten lenen bij mijn familie, maar had ik dit wel kunnen voorkomen. Achteraf kan ik daar advies over geven. Vooral in het begin loopt het geld snel van je af. Je hebt nog geen salaris gekregen, maar moet wel de eerste borgkosten en boodschappen betalen.

Mijn advies? Blijf liever één of twee maanden langer in Nederland om een buffer op te bouwen, dan dat je gehaast naar Curaçao wilt vertrekken. Daarnaast is het belangrijk continue een overzicht te hebben van het geld dat je hebt en verstandige beslissingen te maken. Soms is het niet verantwoord iets te kopen, omdat je jezelf daarmee in de financiële problemen werkt.

Geld is een luxe op Curaçao: ga er dus zuinig mee om. Het is verleidelijk om je buffer te gebruiken, maar je kunt het beter zo lang mogelijk bewaren. Leer primitief te leven en voldoening te halen uit de kleine momenten die je gaat meemaken. Strooi niet met het geld, want uiteindelijk gaat het tegen je werken.

Wat heb ik geleerd van mijn werk op Curaçao?

Ik ben een prachtige ervaring rijker. Ik heb cocktails leren maken in de cocktailbar, heb afgerekend met verschillende munteenheden, heb kennis gemaakt met de horeca-culturen van de lokale bevolking op Curaçao en van de toeristen uit Zuid- Amerika en de Verenigde Staten.

Maar mijn grootste leerpunt was de grote druk tijdens happy hour en het achtereenvolgende feest. Wat ik daar heb gehoord en gezien heb ik in geen ander horecabedrijf meegemaakt. De feesten op de zaterdag bij Zanzibar zijn zo ontzettend groot en druk dat je bestand moest zijn tegen de honderden mensen die de hele avond aan de grote bar hangen en iets van je willen.

De eerste 2 zaterdagen vond ik dat ingewikkeld, maar later merkte ik dat ik steeds assertiever en zelfverzekerder achter de bar ging staan. Elke zaterdag kwam ik in onbenullige confrontaties met de gasten in een ietwat uitbundige Caribische sfeer. Met ruim 8 andere collega's achter de bar waren de zaterdagavonden een groot avontuur.

Van discussies over limoenen, tot irritaties over wie er als eerste aan de beurt is. En van vliegende Bacardi flessen tot aan een scheldpartij van een veel te bezopen Nederlander. Ik heb in Nederland in het uitgaansleven gewerkt, maar wat ik bij Zanzibar heb meegemaakt heb ik bij geen ander bedrijf gezien. De zaterdagen hadden een haat-liefde verhouding, maar zijn echt een geweldige ervaring geweest.

Hoe is het om op Curaçao te werken en te wonen?

Hoe is het om in het buitenland te wonen?

In 2015 woonde ik een half jaar op Texel en in 2016 woonde ik een half jaar in Vaals (Limburg). Deze tijden waren hartstikke mooi en een ervaring in het buitenland had een grote aantrekkingskracht op mij. Mijn periode in 2017 op Curaçao was een onvergetelijke tijd en ik ben dankbaar dat deze herinneringen in mijn geheugen gegrift staan. In 2018 ging ik vervolgens voor een jaar in Frankrijk wonen.

Waarom trekt het mij zo aan? Omdat het een bepaalde spanning met zich meebrengt dat het gevoel geeft dat je het leven aan het ervaren bent. Je komt letterlijk in confrontatie met jezelf en dat zijn de grootste levenslessen die je mij kunt geven. Een buitenlands avontuur zet mijn zaken in perspectief en ik krijg nieuwe inzichten waar ik de rest van mijn leven iets aan heb.

Ik word uit de Nederlandse ratrace gehaald waar de focus continue op prestaties ligt. Geld, carrière, pensioen, studies, een huis, een televisie abonnement.. ze vervullen een klein stukje plezier in het leven, maar ik wil niet mijn hele leven bouwen op deze elementen. Ze staan voor mij los van levens gerelateerde zaken. Zaken die over mijn innerlijke behoeften en het lichaam gaan. Zaken die in verbinding staan met de natuur en het leven op aarde.

In het algemeen: mijn ervaring van Curaçao

Curaçao was zo'n buitenlandse ervaring waar geld, status en een Netflix serie niet de overhand namen, maar juist de ervaringen die ik opdeed. De mensen die ik leerde kennen namen de overhand net als de barbecues op het strand en de gezellige borrels op de veranda. Doordat iedereen weinig te besteden had werden we samen gebundeld in een primitieve manier van leven. Eenvoudig, maar behulpzaam naar elkaar en ontzettend gezellig.

Na 6 maanden vond ik het mooi geweest op Curaçao. Het is en blijft een eiland en ik had het gevoel een stap te willen maken in mijn persoonlijke leven. Ik wou meer van de wereld zien en verschillende culturen gaan ervaren. Ik heb genoten van de 6 maanden en had het ook nog langer uitgehouden, maar toen ik vertrok had ik er vrede mee. Tijd voor nieuwe mooie herinneringen en liefdevolle mensen.

Nu, 3 jaar later, schrijf en denk ik met veel plezier over Curaçao. Af en toe keer ik terug in het gevoel en ben ik dankbaar voor mijn prachtige tijd op het eiland. Ik heb veel geleerd van de mentaliteit op het eiland, ik heb gelachen, genoten, maar kon ook worstelen met verschillende levensvragen die ik bij mij had. En ik kon het eiland waarderen en tegelijkertijd vervloeken af en toe.

Als ik over Curaçao praat, praat ik altijd met enthousiasme. Het maakt mij blij en ik kan het iedereen aanraden om er te gaan wonen. Of het nu voor 3 maanden, 6 maanden of 12 maanden is: overweeg je enthousiasme en ga ervoor. Curaçao heeft zijn eigen problemen en het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar Curaçao heeft ook een prachtige kant met een liefdevolle bevolking.

 

 // Andere blogs lezen over Curaçao? \\

Dan verwijzen we je graag door naar de kenniskoffer van Curaçao!

 

Of doe hier inspiratie op:

 

Over de schrijver
Na 2 periodes in het buitenland te hebben gewerkt en gewoond en een paar mooie reizen te hebben gemaakt wil ik mensen graag inspirerend hetzelfde te doen. Iedereen zou eens moeten reizen naar een onbekend land om prachtige levenservaringen op te doen.
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?

arrow_drop_up arrow_drop_down