4 redenen waarom jij een tijdje in het buitenland wilt werken en wonen

4 redenen waarom jij een tijdje in het buitenland wilt werken en wonen

Het klinkt ongelofelijk spannend om voor een tijd in het buitenland te gaan wonen en te werken (of stage te lopen). Sterker nog: het klinkt niet alleen spannend, maar het is ook heel spannend. Maar juist die spanning is een belangrijke drijfveer om naar het buitenland te vertrekken. Echt waar, ik wil je heel graag motiveren om deze uitdaging aan te gaan.

Ik heb zelf voor 6 maanden op Curaçao gewerkt en gewoond en ik heb 1 jaar in Frankrijk gewerkt en gewoond. Ik spreek uit ervaring en ik durf op zekerheid te zeggen dat het mijn beste periodes zijn geweest tot nu toe. Vooral naar Curaçao leek het alsof ik voor eeuwig en altijd ging emigreren en nooit meer terug zou komen, maar uiteindelijk viel dat allemaal wel mee.

Voor veel jongeren staat een buitenlands avontuur hoog in het lijstje. We leven in een generatie waar deze mogelijkheden voor het oprapen liggen. Veel jongeren werken in de zomer op campings in Spanje of Frankrijk, werken 4 maanden op de pistes in Oostenrijk, doen vrijwilligerswerk in Afrika, gaan als Au Pair aan de slag in Australië of gaan, zoals ik dat ook heb gedaan, werken op één van de Caribische eilanden: Aruba, Bonaire of Curaçao.

Maar waarom zou je dat eigenlijk gaan doen? Het voelt ongemakkelijk, het is spannend, het is onbekend en je moet jouw vrienden, familie, huisdieren en jouw favoriete koffiezaak in de stad allemaal achter je laten. Wat is daar nou leuk aan? Ik weet wel waarom het leuk is en jij blijkbaar ook, want wat doe je anders op deze blog? 🙂

Mijn ervaringen in het buitenland

Zoals gezegd heb ik 2 periodes in het buitenland gewoond. Mijn eerste periode was op Curaçao en ik heb hier in totaal 6 maanden gewoond. Mijn tweede periode was een klein jaar later in Frankrijk, waar ik in totaal 1 jaar heb gewoond.

Curaçao: het ideale eiland om te gaan werken

Ik werkte op Curaçao bij een hele hippe strandtent, genaamd Zanzibar. Ik stond hier voornamelijk achter de bar en tijdens de happy hours op zaterdag was het heel erg hard werken. Bij Zanzibar had ik echter ook restaurantdiensten en stranddiensten. Het is één van de grotere en bekendere horeca op het eiland en ik durf stellig te zeggen dat ik hier het hardst heb moeten werken ten opzichte van alle andere horecabedrijven waar ik heb gewerkt.

Curaçao schrikt voor veel jongeren af, omdat het 9 uur vliegen van het vertrouwde Nederland is en dat is toch een gek gevoel. Maar juist als je graag in het buitenland wilt werken, maar toch ergens in je comfortzone wilt blijven zitten, is Curaçao het ideale eiland om te gaan werken! Vanaf het moment dat je op Curaçao aankomt kun je Nederlands praten en ben je omringd met vele andere Nederlanders en supervriendelijke Antillianen.

Je wordt super warm opgevangen door jouw mede jongeren die allemaal hetzelfde avontuur zijn aangegaan als jou en dat geeft meteen veel geborgenheid. Dat is belangrijk, want je wilt je op je gemak voelen als je in een nieuw land aankomt. En natuurlijk is het spannend om in je eentje 9 uur te vliegen en voor 6 maanden gedag te zeggen, maar in de praktijk valt het uiteindelijk altijd mee.

Hoe is het om op Curaçao te wonen en te werken?

In een andere blog ga ik iets dieper in op mijn ervaringen over het werken en wonen op Curaçao. Dus als je geïnteresseerd bent in een avontuur op dit Caribisch paradijsje, dan kan ik je een andere blog aanraden:

> Hoe is het om op Curaçao te wonen en te werken?

Frankrijk: het land waar ik veel van heb geleerd

Eenmaal terug uit Curaçao ging ik werken in Nederland en brak de verveling snel toe. Ik woonde weer thuis, liep weer door dezelfde stad en ik weet het niet.. al snel na mijn periode op Curaçao had ik gewoon de behoefte om met mijzelf een avontuur aan te gaan. Ik hecht ongelofelijk veel waarde aan mijn vrienden en familie, maar ik vond het leven niet verfrissend. Dus besloot ik voor mijzelf te kiezen.

Ik heb voor een jaar in een hotel in de Franse Alpen gewerkt. In Duitsland, Oostenrijk, Noorwegen of in vele andere landen had ik best onder de lokale ondernemers willen werken, maar de Franse taal bracht mij aan het twijfelen. Ik werkte daarom voor een hotel met Nederlandse eigenaren. Dat lijkt in eerste instantie gemakkelijk, maar ik ben ongelofelijk veel in het diepe gegooid met de Franse taal. Dus uiteindelijk heb ik er alsnog veel van geleerd.

Mijn allergrootste leerproces uit mijn tijd in Frankrijk is het primitieve leven geweest. Ik woonde in de bergen in het dorp Allemond van pakweg 1000 mensen. Op een pizzeria, bakker, apotheek en tabakshop na is er werkelijk niks te beleven. Het enige wat je in de Alpen kon beleven is de natuur. En dat is een verademing geweest, want ik heb mij verbonden gevoeld met de wilde en ongerepte wereld waarin we leven.

Ik had beperkt WiFi, moest het doen met mijn gezellige collega's waarin wij regelmatig spelletjes speelden en een biertje dronken, werd in het diepe gegooid met de Franse taal en ik leerde de bergen kennen. Ik heb aan trailrunning gedaan, prachtige wandelingen gemaakt en genoten van de stilte zodra de nacht aangebroken was. Het was écht geweldig!

6 redenen om in Frankrijk te gaan werken

Ik heb ook een blog geschreven waarin ik motieven beschrijf om in Frankrijk te gaan werken. Ik ben in deze blog vooral ingegaan op de elementen van het land, waarin ik de mensen, de cultuur en de mentaliteit heb beschreven. Frankrijk is authentiek en kent veel vooroordelen vanuit Nederland, maar die vooroordelen spelen geen rol meer als je in dit prachtige land hebt gewerkt.

> 6 redenen om in Frankrijk te gaan werken

Waarom is werken in het buitenland leuk?

Ik heb vanuit mijn losse pols een paar goede motieven opgeschreven waarom jij ook in het buitenland moet gaan werken. Uiteindelijk is dat gebaseerd op mijn ervaring met het buitenland, maar zijn er wel 50 andere motieven die hier eigenlijk ook in horen te staan.

Weet je? Ik wil je gewoon motiveren en je uit het doemdenken gaan halen. Echt waar, als je buik begint te kriebelen heb je het meest zuivere antwoord wat je maar kan wensen. Ga het avontuur aan en kom als een totaal ander mens terug.

Reden 1: spanning hoort bij het leven en geeft je interessante lessen

Vooral voor dat ik naar Curaçao vertrok vechte ik tegen het spannende gevoel dat ik aan het ervaren was. Ik wou heel graag naar Curaçao, maar probeerde het spannende gevoel te vermijden. Ik ben van mijzelf vrij nuchter en ik durf eerlijk te zeggen dat ik er ook heel nuchter in stond. Ik lag er totaal niet wakker van, maar achteraf had ik de zeldzame spannende gevoelens best zijn vrije loop mogen laten gaan.

Spanning hoort bij het leven en dat is soms verrekte ongemakkelijk en totaal niet plezierig. Maar routine hoort ook in het leven en ik had meer moeite met mijn dagelijkse sleur, dan dat ik moeite had met de spanningen voor het avontuur dat ik aan zou gaan. Het één gaf mij letterlijk depressieve gevoelens (in mijn periode vóór Curaçao), terwijl het andere mij een verfrissende geest en toekomstbeeld gaf. Ik koos voor het laatste.

Achteraf heb ik veel geleerd van de spanningen. Ik raakte af en toe in de knoop met mijzelf, maar kwam er altijd weer uit. Ik moest mijn gezin, mijn eigen bed, vrienden en alle andere dingen waar ik veel waarde aan hecht achter mij laten. Dat was soms wat lastig, maar ik ben er een volwassen man van geworden en heb een ontzettend positief zelfbeeld gecreëerd door zo'n moedige beslissing te maken.

Ik ben trots op mijzelf dat ik het avontuur ben aangegaan en durf stellig te beweren dat het de mooiste periodes uit mijn leven zijn geweest tot nu toe. Tot op de dag van vandaag laten de periodes mij niet los en kijk ik regelmatig foto's en video's terug. Ik kan er om lachen en het geeft altijd een diep verlangen om ooit weer te vertrekken naar een mooi land.

Wonen en werken op Curaçao

Reden 2: wonen en werken in het buitenland maakt je zelfstandig

Daar sta je dan.. op Schiphol. Niet dat Schiphol vreemd voor mij was, maar ik was jong en ik was ineens alleen. Ik ging naar Curaçao en kende er slechts 1 persoon. Ik moest ineens keuzes voor mijzelf gaan maken en ik had niemand waar ik op terug kon vallen. Ik moest op tijd bij mijn vliegtuig zijn, mijzelf voorzien van eten en mijzelf vermaken in een 9 uur durende vlucht.

Op Curaçao was alles onbekend en had ik het hartstikke warm (dúh), maar ik moest wel uitvogelen hoe ik bij mijn nieuwe huis terecht zou komen. Eenmaal in mijn huis moest ik kennis maken met mijn huisgenoten, voor het eerst naar de supermarkt om eten te halen en de volgende dag moest ik uit gaan zoeken hoe ik aan een leuke auto zou komen.

Ik moest voor het eerst naar mijn werk rijden en bespreken wanneer ik officieel zou beginnen met werken en moest een maand later bij de bank mijn salaris ophalen. Ik kreeg veel verantwoordelijkheid voor mijn financiën en heb daar veel lessen van geleerd. Dat was af en toe een worsteling, maar ik heb het gelukkig gehaald. 🙂

Ik was simpelweg heel erg jong en was nog erg gesteld op het leven in het huis waar ik ben geboren en getogen. Curaçao heeft mij in die zin heel veel zelfstandigheid gegeven. Het was just me, en ik ben erachter gekomen dat het hartstikke fijn is om mijzelf te kunnen zijn en dat ik prima met mijzelf kan leven.

Zelfstandigheid in Frankrijk

Met Curaçao had ik al vele lessen geleerd en daardoor werd mijn tijd in Frankrijk op één of andere manier een stuk makkelijker. Frankrijk bracht mij veel levenslessen en ik ben door de bergen nog een stuk zelfstandiger geworden, maar door Curaçao had ik geen moeite om alleen op pad te gaan en opzoek te gaan naar de plek waar ik zou gaan wonen.

Mijn buitenlandse ervaringen hebben mij geleerd dat het hebben van een fijn en uitdagend leven voor vrijwel 100% jouw eigen verantwoordelijkheid is. Jij kunt bepalen wat je met jouw leven wilt gaan doen, wie je in het leven wilt omarmen en waar je afscheid van wilt nemen. Zelfstandigheid maakt je verantwoordelijk en ik kreeg hierdoor veel meer respect voor mijzelf.

En weet je wat ik ook leuk vind aan zelfstandigheid? In Nederland kun je het gevoel krijgen dat je wordt aangekeken als je alleen ergens koffie gaat drinken. In Curaçao en Frankrijk hechte ik hier geen waarde aan en ging ik regelmatig in mijn eentje naar een leuke koffietent!

Wonen en werken in de Franse Alpen

Het leuke van mijn tijd in Frankrijk is dat ik er ook in het skiseizoen woonde: ik kon 5 maanden lang skiën wanneer ik wou.

Reden 3: wonen in het buitenland vergroot jouw referentiekader

Nederland is een hartstikke mooi en uniek land. Ik kan oprecht zeggen dat ik blij ben om Nederlander te zijn en ik vind het in ongelofelijk veel opzichten een voorrecht dat ik hier ben geboren. Voornamelijk omdat ik mij hier geen zorgen hoef te maken over eten en drinken, ik genoeg geld verdien om eten en drinken te kopen en mijn huis te betalen en ik de mogelijkheden heb om leuke dingen te gaan doen.

Echt waar: daar ben ik dankbaar voor, maar het heeft ook een nadeel. Deze ongekende luxe is een standaard geworden en deze standaard is niet de gemiddelde standaard op de wereld. Vooral op Curaçao heb ik mij daar over verbaasd. Als je naar Curaçao op vakantie gaat, dan zie je alle mooie plekken op het eiland. Als je 6 maanden op Curaçao gaat wonen, dan beleef je het eiland op een hele andere manier.

Mijn referentiekader is vergroot omdat Curaçao veel minder luxe heeft dan Nederland, terwijl het lijkt dat de Antillianen een veel groter feest van het leven kunnen maken dan de Nederlanders. Daarnaast heb ik van zowel Frankrijk als Curaçao geleerd om af en toe een stapje terug te nemen in het leven. Ook zij hebben ambities, maar ze kunnen ook gemakkelijk een dag langzamer leven en de ambities naast zich neerleggen.

Ik kijk met een andere blik naar de wereld

Wat wil ik nu eigenlijk zeggen?

Ik wil zeggen dat op vakantie gaan naar een land niet altijd het echte leven van een land laat zien. Veelal gaan reizigers naar de bekende hotspots en zie je weinig van het leven van de lokale bevolking. Tijdens het reizen vind ik het juist interessant om afstand te nemen van de hotspots en wat meer in het leven van de locals te duiken.

Als je gaat wonen in een land ben je in zekere zin één van de locals. Je gaat in het dorp de boodschappen doen, spreekt de buurman en onderneemt activiteiten die je tijdens het backpacken of op vakantie nooit zou doen. Hierdoor word je referentiekader op de proef gesteld, omdat het leven in Nederland niet persé de enige manier van leven is.

In elk land wordt het leven anders geleefd en elke referentie heeft zijn voor- en nadelen, maar ten allen tijde is het goed om met deze verschillende referentiekaders geconfronteerd te worden. Hierdoor kijk je met een andere blik naar de wereld, maar ook naar Nederland. Misschien zijn er ineens elementen in Nederland die je meer kunt waarderen, of waar je je juist meer aan gaat ergeren.

Werken en wonen op Curaçao

Elk land heeft zijn voors- en tegens, ook Curaçao. Maar op één of andere manier ben ik ontzettend verknocht geraakt aan dit eiland.

Reden 4: het is simpelweg gaaf om in een ander land te wonen

Er zijn ontelbaar vele redenen te verzinnen hoor, maar eigenlijk is er maar 1 waar je dagelijks mee te maken hebt: je woont in een ander land. Dat is geen hogere wiskunde als je in een ander land gaat wonen, want dan woon je automatisch in een ander land (huh?). Wat ik wil zeggen is dat het een kick en een voldoening is om werkzaam te zijn en te wonen in een onbekend land.

Op Curaçao reed ik samen met een goede vriend van mij, die er ook 6 maanden heeft gewoond, naar ons huis en zeiden we tegen elkaar: ”Hoe cool is het dat het normaal voelt om naar huis te rijden en nog amper stil te staan hoe gaaf het eigenlijk is?”. Het is fijn dat het normaal gaat voelen en goed om af en toe te beseffen hoe dapper en moedig de keuze is geweest.

Het zijn onvergetelijke ervaringen met allemaal interessante mensen. De ene spreek je over 10 jaar nog steeds, de andere spreek je na het avontuur nooit weer. Het maakt niet heel veel uit. Ondertussen heb ik belachelijk veel mensen leren kennen en wonen ze in werkelijk elke provincie in Nederland, ken ik veel mensen uit België en Frankrijk, kwam mijn collega in Frankrijk oorspronkelijk uit Guadeloupe en heb ik mensen leren kennen uit het Caribische gebied.

Je leert een andere cultuur kennen

Ik heb het altijd al fascinerend gevonden dat op elke plek van de wereld anders wordt geleefd en mensen vreugde kunnen halen uit verschillende dingen. Dat is heel leerzaam, maar ook heel erg boeiend. Ik vind het leuk om te zien dat Antillianen met de familie gaan barbecuen op het strand en Fransen gaan lunchen met een fles wijn en een 3-gangen menu.

Net als dat Nederlanders gek zijn op een zomers terras, zo hebben ook de Fransen, Antillianen, Australiërs, Vietnamezen en Duitsers hun eigen saamhorige vreugdes in het leven. Het is leuk om daar onderdeel van te zijn en mee te gaan in de cultuur van een ander land, want dat is belangrijk, maar ook een onbewust handeling: je past je gemakkelijk aan en voelt de verantwoordelijkheid om Frans te praten als een dorpeling tegen je gaat praten (ook al is het gebrekkig Frans).

Vind je in het buitenland werken net iets te spannend?

Het kan zijn dat je nog nooit in je eentje op pad bent geweest, dat je bang bent voor heimwee, nog nooit een reis naar een ver land hebt gemaakt, veel te verknocht bent aan Nederland, het gevoel hebt dat je er nog niet klaar voor bent.. het kan allemaal en je kunt oprecht het gevoel hebben dat je het buitenland niet ziet zitten, hoe leuk en mooi het ook lijkt te zijn.

Dat is helemaal niet erg! De behoefte is duidelijk, maar misschien moet je gewoon even wachten en een alternatief zoeken. Ik heb vóór Curaçao voor een half jaar op Texel gewoond en ik heb een half jaar in het Limburgse Vaals gewoond. Dat is in Nederland en het is relatief dicht bij het Drentse Hoogeveen, waar ik ben opgegroeid..

Maar het heeft veel kenmerken die je kunt vergelijken. Je bent alleen, leert nieuwe mensen kennen in een deel van Nederland waar heel anders wordt geleefd en je moet net als in het buitenland de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen keuzes.

Dat is niet alleen spannend en leerzaam, maar ook heel leuk!

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Heb je een vraag?

Wil je graag een vraag stellen om in Frankrijk of op Curaçao te gaan werken? Of hoe je met de spanning om kunt gaan? Misschien wil je wel graag weten hoe je jouw plannen moet gaan communiceren met jouw ouders (dat is belangrijk, want veel vaders en moeders vinden het nog spannender dan jijzelf).

Ik vind het leuk om deze vragen te beantwoorden, dus je mag gerust contact met mij opnemen! 🙂

Andere leuke blogs lezen?

Ik heb nog vééél meer geschreven:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Na 2 periodes in het buitenland te hebben gewerkt en gewoond en een paar mooie reizen te hebben gemaakt wil ik mensen graag inspirerend hetzelfde te doen. Iedereen zou eens moeten reizen naar een onbekend land om prachtige levenservaringen op te doen.
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?

arrow_drop_up arrow_drop_down