arrow_drop_up arrow_drop_down
7 redenen waarom jij in de horeca moet gaan werken
17 juli 2018 

7 redenen waarom jij in de horeca moet gaan werken

Toen ik 15 jaar oud was ben ik onverwachts in een bijbaantje terecht gekomen. Het kwam toevallig voorbij rollen, want ik moet eerlijk toegeven: ik was op die leeftijd best passief als het om bijbaantjes ging.

Ik kreeg van mijn broer te horen dat ze, bij de lunchroom waar hij werkte, nog een afwasser zochten. Hier ben ik meteen op wezen happen en daar begon mijn allereerste ervaring in de horeca.

Mijn horeca opleiding

Toen kwam ik erachter dat ik de horeca leuk ben gaan vinden. In het begin is het heel erg wennen, maar op ten duur begon ik de charme van de horeca in te zien. Daarom besloot ik om na mijn middelbare school een horeca opleiding te volgen.

Vanaf hier zijn mijn ervaringen vergroot. Er moesten 4 stages gelopen worden, ik had praktijklessen op school en ik ben mijn kennis in de theorie gaan verbreden gedurende de opleiding.

Ik ben achteraf blij dat ik de horeca in ben gegaan en dat ik ondertussen vele bedrijven heb gepasseerd. Elke branche is uniek. Uniek in de zin van de groei die je er als mens in door maakt. Dat heeft te maken met de benadering naar je klanten/gasten, de werkzaamheden, je collega's, de uitdagingen, et cetera.

Ook de horeca is uniek. Ik denk dat je in de horeca heel erg je eigen referentiekader vergroot. En dat is in mijn ogen precies hetgeen waar je als mens alleen maar beter van wordt.

Waarom? Dat ga ik je uitleggen.

7 redenen waarom jij in de horeca moet werken

Twijfel je of je in de horeca moet gaan werken? Of dat je een horecaopleiding moet gaan volgen ja of nee? Ik hoop dat ik je met onderstaande redenen kan helpen met het maken van de keuze. En vergeet niet: als je in de horeca werkt leer je niet enkel hoe je met een dienblad moet lopen, je trekt in de eerste ervaringen ook heel erg uit comfortzones.

1 – Je praat met mensen

Als je in de bediening werkt ben je continue in contact met nieuwe, onbekende mensen. De ene gast is de andere niet en je weet op ten duur precies hoe je bij elke gast te werk moet gaan.

Geloof mij. Je wordt super sociaal als je voor een lange tijd in de bediening gaat werken. De hele dag begroet je mensen, spreek je ze aan, zorg je ervoor dat ze een goede middag hebben gehad en handel je klachten af.

Door continue klachten af te handelen, of ze nu terecht of onterecht zijn, ga je steeds sterker en zelfverzekerder in je schoenen staan. Sterker nog, bij een onterechte opmerking zul je onbewust leren dat je effectief en assertief terug reageert.

Je maakt af en toe wel wat mee in de horeca. Zo ben ik wel eens door een gast uitgescholden en heeft een verwarde, dronken gast mij ooit beschuldigd van diefstal van haar pinpas. En je raadt het al: die pinpas, die lag netjes in haar portemonnee.

Met veel mensen praten in de horeca kent echter ook zijn eigenaardigheden (ook al is het altijd goed bedoeld van de desbetreffende gast), maar de declareer grappen die kun je op sommige dagen niet meer aanhoren.

Werken in de horeca

2 – Je wordt super flexibel

Het is geen geheim dat werken in de horeca onregelmatige werktijden met zich mee brengt. Je hebt simpelweg te maken met ontbijt, lunch, diner én het uitgaansleven. In feite is er 24 uur lang horeca. Afhankelijk van het type horeca waar je in werkt, werk je over het algemeen niet in vaste diensten. Het kan zijn dat je de ene dag een ontbijtdienst draait en de volgende dag in het restaurant staat tijdens het diner.

Daarnaast zijn horecabedrijven afhankelijk van de drukte. Ik heb vaak genoeg momenten gehad dat ik dacht dat ik bijna vrij was, maar dat ik uiteindelijk nog 5 uur extra gewerkt had. Waarom? Het was druk. Ik kon simpelweg niet weg. De andere kant is dat het ook vaak voorkomt dat er he-le-maal niks te doen is en dat je daardoor juist 5 uur eerder vrij bent.

Ja, natuurlijk. Deze onregelmatige werktijden kent zijn nadelen. Je hebt nooit écht een vast ritme en je moet altijd op je rooster kijken of je in het weekend wel andere leuke dingen kunt doen (hoogstwaarschijnlijk niet, want horecabedrijven leven van weekenden).

Wat altijd iets meer moeite kost is de omschakeling. Het kan zijn dat er 3 uur achter elkaar geen gast te bekennen is. Zorg er dan echter wel voor dat je scherp blijft, omdat het restaurant uit het niets ook helemaal gevuld kan zijn.

Maar het heeft ook zeker zijn voordelen. Je wordt er namelijk super flexibel van. In het begin is dat wennen, maar op ten duur leer je daar heel veel van. Je zult zien dat je minder snel wakker ligt van onverwachtse veranderingen, dat je knetterhard kunt werken en dat je een heel sterk doorzettingsvermogen hebt.

Redenen om te werken in de horeca

3 – Hard werken is een must

Een vele meerderheid van de horecabedrijven in Nederland kennen absolute topdrukte. En bij absolute topdrukte is het ook écht druk. En als het echt druk is ontkom je er niet aan dat je heel hard moet werken. In de piekuren vergeet je heel snel de tijd en heb je amper de tijd om iets te eten of te drinken.

Vaak kom je in deze uren in een bepaalde flow terecht. En wat bedoel ik met een flow? Als je in een flow zit denk je niet na over je gemoedstoestand en over waar je op dat moment mee bezig bent. Je komt in een bepaald ritme terecht. Je laat je helemaal in het moment meegaan.

Het lekkere van topdrukte is dat je ook werkelijk geen tijd hebt om na te denken. Als het ene dienblad is geserveerd, dan staat er alweer een nieuwe op je te wachten namelijk.

Hard werken wordt gewaardeerd, in welke branche dan ook. Ik denk dat je dat zo snel mogelijk moet ervaren in je leven. De horeca is daarvoor de ideale branche. Want ook hierdoor krijg jij een bepaald doorzettingsvermogen en zul je zien dat je niet snel wakker zult liggen als je in een stressvolle situatie terecht komt.

4 – Horecawerk in het buitenland

Laat ik eerst even zeggen dat je met elk werk kans hebt op een baan in het buitenland. Ik denk echter dat horecawerk de baangarantie in het buitenland wel beduidend hoog heeft liggen. Waarom?

Omdat elk horecabedrijf, in welk land dan ook, altijd opzoek is naar nieuw personeel. En omdat heel veel horecabedrijven continue drukte ervaren en altijd opzoek zijn naar jonge medewerkers die niet heel veel geld kosten.

 • Ook al heb je nog geen ervaring in de horeca, als jij nu een paar sollicitaties naar het buitenland stuurt dan heb je gegarandeerd een baan te pakken;
 • Met de ervaringen in de horeca die je in Nederland hebt opgedaan, heb je uiteraard altijd een streepje voor. Dit verhoogd je kans op een baan.
 • En de ervaringen die je vervolgens hebt opgedaan in het buitenland geven je voorsprong op nieuw werk in Nederland. In welke branche dan ook.

Reizen en werken combineren is altijd een goed idee!

Om er even een samenhangend verhaal van te maken: als jij graag naar het buitenland wilt gaan, dan is de horeca de ideale branche om zo'n avontuur aan te gaan. Horecawerk is ”eenvoudig” werk waarbij taal amper een issue speelt en waarbij je geen specifieke vakkennis nodig hebt (die krijg je vanzelf als je die ervaringen opdoet).

Dus als je in het buitenland wilt werken en je twijfelt over het soort werk wat je wilt gaan doen, dan adviseer ik je zeker om de horeca in te gaan. Op het internet zijn er tal van sites vol met vacatures voor werk in het buitenland.

Horecawerk in het buitenland

5 – Horecawerk is gezellig werk

Bij horeca lijkt het soms alsof alleen de gasten het erg gezellig hebben. Gelukkig maar, dat moet ook namelijk. Daar is de horeca onder anderen voor bedoelt haha! Vergeet echter niet: ook voor het personeel is de horeca heel erg gezellig. En die gezelligheid krijg je op verschillende momenten mee.

Uitgaansleven

Ik heb zelf bij 2 bedrijven gewerkt die te doen hadden met het uitgaansleven. Het ene bedrijf was ook daadwerkelijk in de nacht, terwijl het andere bedrijf (het bedrijf op Curaçao waar ik gewerkt heb) om 17:00u begon met happy hour en tot 00:00 muziek bleef draaien. Het is pittig werk af en toe, maar het is ook heel gezellig werk.

Tijdens het werk hoor je de leukste nummers die de desbetreffende dj draait, dans je zelf met de muziek mee en kom je vaak in de flow terecht. De flow die ik in punt 3 beschreven heb. Daarnaast zijn mensen in het uitgaansleven altijd in een vrolijke stemming waardoor er een relaxte sfeer hangt als je aan het werk bent.

Evenementen

Als je tijdens een evenement aan het werk bent, krijg je heel vaak de positieve, gezellige energie mee die overal hangt. Een voorbeeld is het jaarlijkse evenement die bij ons in de stad wordt gehouden: de Pulledagen (Hoogeveen). Naast het feit dat het heel erg druk is op dit evenement, is het ook erg gezellig.

Alle gasten zitten vrolijk aan tafel en hebben rond die tijd vaak vakantie (waardoor ze veel kunnen hebben), in de verte hoor je allemaal verschillende muziek door elkaar, het is druk op zo'n evenement en het is vaak ook erg lekker weer. Dit alles bij elkaar creëert een hele gezellige, ontspannen sfeer.

Teamwork in de horeca

Je collega's

Maar het allerleukste aan de horeca vind ik de gezelligheid onder de eigen collega's. En dit is écht een punt die de horeca heel erg leuk maakt. Net als in elke andere baan, wordt er tijdens het werk veel met elkaar gedold, gelachen en grappen gemaakt.

Daarnaast is samen een drankje doen de normaalste zaak van de wereld. Van alle bedrijven waar ik heb gewerkt is er slechts één bedrijf geweest waarbij we na werktijd geen borrel deden. Verder heb ik het bij elk bedrijf meegemaakt.

Sterker nog, in mijn tijd op Curaçao en tijdens mijn stage in Limburg was het normaal om nog ”even” 3 uur lang met zijn allen aan de bar te zitten. En dan waren we er ook niet vies van om af en toe de frituur aan te zetten. 🙂

Lees ook:

Zoals gezegd: ik heb 10 weken op Curaçao gewerkt en het was een prachtige periode. Werken in de horeca en ervaring opdoen in het buitenland is de ideale combinatie.

> 10 redenen waarom jij op Curaçao moet gaan werken

6 – Horecawerk is teamwork

In elke branche is een goede samenwerking tussen collega's erg belangrijk, zo ook in de horeca. Ik denk dat het voor elke horecaondernemer daarom ook belangrijk is dat ze een goed, gezellig team weten te kweken.

In de horeca komt het heel veel op vertrouwen aan. Ik had een collega waarmee we altijd samen de lunch liepen. We hadden echter nooit een specifieke taakverdeling. We deden alle werkzaamheden door elkaar: achter de bar, afrekenen, opnemen van bestellingen, het serveren van bestellingen, borden lopen, et cetera.

Het leuke hieraan is dat we elkaar blindelings vertrouwden. We kenden de manier van werken bij elkaar. Als ik aan het afrekenen was, wist ze dat de tafel, die in de wijk stond waar ik verantwoordelijk voor was, de glazen leeg had en wellicht zin hadden in een nieuw drankje. Vaak was het bij één oogcontact duidelijk wat we van elkaar bedoelden.

Weet je wel dat dit super leuk is aan de horeca? Vooral als je samen een hele drukke lunch hebt overleefd. Dat geeft vaak een heel voldaan gevoel. En na een super drukke dag wordt dit ook heel vaak met trots besproken tijdens de afsluitborrel.

Teamwork is dus samen. Je zorgt er samen voor dat een lunch vlekkeloos verloopt, en dus niet individueel. Van daaruit bestaat het vertrouwen. Je moet namelijk bereidt zijn je collega te helpen als die overlopen wordt door de drukte. Een bepaald dienblad laten staan die niet in jouw wijk geserveerd moet worden, is not done.

Ga ik werken in de horeca?

7 – De horeca is gewoon super leuk

En misschien is de allerbelangrijkste reden wel gewoon dat de horeca super leuk is. En wat is dan leuk?

 • Dat zijn de grappen van gasten die je dagelijks tig keer hoort;
 • Dat zijn de vaste gasten waarbij je geen eens meer hoeft te vragen wat ze willen drinken, omdat ze elke dag hetzelfde willen;
 • Daar hoort het gevloek en de irritatie die je onderling met je collega's hebt bij, terwijl je s' avonds met elkaar een biertje zit te drinken;
 • Dat is de absolute topdrukte waarbij je in uitzonderlijke gevallen geen eens meer weet wat je aan het doen bent en welke tafels er geholpen moeten worden (maar je jezelf er toch altijd uit weet te redden);
 • Dat is de irritatie dat je weer op en neer kunt wandelen om een zakje ketchup te halen, die vervolgens bij het afhalen van de borden nog steeds dicht zit.
 • Het is de onderlinge gezelligheid met je collega's én gasten;
 • Het is continue het contact dat je met nieuwe mensen hebt;
 • Je wordt flexibel, leert heel hard te werken en leert met stressvolle situaties om te gaan;
 • Je vergroot je kennis in een mum van tijd. Deze kennis gaat over wijnen, bieren, koffie's, voedsel, schoonmaak, serveren, sterke dranken, et cetera.
 • En zo zijn er nog tig andere redenen te noemen.

Mijn advies?

Als je twijfelt kan ik je adviseren om wel de horeca in te gaan. Waarom? Omdat je met de horeca een schat van ervaring krijgt. De ervaringen die je in de horeca opdoet kun je in elke andere branche goed gebruiken. Al zou je besluiten om binnen korte tijd toch te stoppen in de horeca, dan heb je toch een aantal mooie ervaringen binnen.

Daar komt bij dat je, indien je solliciteert voor een bijbaan, vaak geen horeca ervaring nodig hebt. Veel werkgevers nemen ook personeel aan die geen ervaring hebben en gooien dit personeel vervolgens in het diepe. Kortom.. heb je nog nooit met een dienblad gelopen? De enige manier om dit te leren is door de hele dag met volle dienbladen op en neer te lopen.

En geloof mij. Iedereen kan met een dienblad lopen. Het vergt alleen wat oefeningen. Meer niet.

Andere leuke blogs

Ik heb nog meer leuke blogs geschreven:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?