Welke landen liggen in Scandinavië?

Welke landen liggen in Scandinavië?

Regelmatig horen we iets over Scandinavië.. is het niet op het nieuws, dan wel een goede vriend of vriendin die een reis heeft gemaakt door Scandinavië.

Scandinavië is geen land, heeft geen hoofdstad en er is geen officiële landstaal in Scandinavië.

Maar wat is Scandinavië dan wel? In deze blog geef ik kort een antwoord. 🙂

Wat is Scandinavië?

Welke landen liggen in Scandinavië?
Scandinavië is een gebied dat het noorden van het continent Europa aanduidt.

Maar welke landen liggen in Scandinavië? Er zijn 3 verschillende definities waarmee we kunnen bepalen welke landen in Scandinavië liggen.

 1. Geografisch gezien is Scandinavië het gebied dat overeenkomt met het Scandinavische schiereiland. Op dit schiereiland liggen Noorwegen, Zweden en een deel van Finland.
 2. Politiek gezien is Scandinavië een gebied dat uit Noorwegen, Zweden en Denemarken bestaat.
 3. Cultureel en historisch gezien bestaat Scandinavië uit de lidstaten van de Noordse Raad: Denemarken, Finland, Zweden, Noorwegen en IJsland.

Wat zijn de Noordse landen?

Maar zoals je door hebt is Scandinavië niet een terechte term voor de 5 noordelijke landen bij elkaar. Officieel zijn deze landen Noordse landen.

Wat zijn Noordse landen? Dat zijn de landen die we zojuist hebben beschreven:

 • Noorwegen
 • Zweden
 • Finland
 • Denemarken
 • IJsland

Maar daar horen ook nog de overzeese gebieden bij, namelijk:

 • De Faeröer eilanden
 • Åland
 • Groenland

Al deze Noordse landen zijn vergelijkbaar met elkaar vanwege een vergelijkbare maatschappij en cultuur.

Dus: welke landen liggen in Scandinavië?

Scandinavië is best een ingewikkeld begrip en ook al zijn de noordelijk gelegen landen van Europa officieel Noordse landen, toch gebruiken we in de volksmond Scandinavië. En daarmee kunnen we niet geheel terecht stellen dat Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en IJsland Scandinavische landen zijn.

Andere leuke blogs lezen?

Ik heb nog véél meer geschreven:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Na 2 periodes in het buitenland te hebben gewerkt en gewoond en een paar mooie reizen te hebben gemaakt wil ik mensen graag inspirerend hetzelfde te doen. Iedereen zou eens moeten reizen naar een onbekend land om prachtige levenservaringen op te doen.
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?

arrow_drop_up arrow_drop_down