arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat zijn aannames en wat is de relatie tot reizen?

Een aanname is een begrip die je op verschillende manier kunt uitleggen. Je kunt het definiëren als het vaststellen van een situatie, zonder dat je het kan bevestigen of het zich daadwerkelijk heeft voorgedaan. Aannames kunnen ook gebaseerd zijn op persoonlijke overtuigingen. Kortom, dat jij jezelf de grond intrapt, omdat ‘'iets wel zo zal zijn.''

Je kunt een aanname definiëren als iets waar je niet zeker over bent, maar er desondanks wel van uitgaat. En dat kun je hebben over jezelf, het leven of over anderen.

Voorbeelden van aannames

Zoals eerder genoemd, je kunt werkelijk over alles aannames hebben.

Aannames over jezelf:

  • ''Ik heb maar een mavo diploma.''
  • ”Ik heb dat nog nooit gedaan, dus ik kan dat vast niet.''

Aannames over anderen:

  • ”Hij of zij speelt echt een spelletje met mij.” (Terwijl de andere persoon nergens wat van af weet).
  • ”Hij of zij werkt al 5 jaar in de horeca, dus die kan dat wel.”
  • ”Hij of zij is niet te vertrouwen.” (Terwijl dit soms ook een foute interpretatie van jou kan zijn).
  • ”Gaat Richard dat doen? Nou, ik moet nog maar zien of hij dat wel kan.”

Aannames over het leven:

Deze aannames zijn vaak gebaseerd op maatschappelijke overtuigingen. Het zijn vaak uitspraken die je vanaf je kindertijd mee krijgt en het daardoor klakkeloos bent gaan geloven.

  • ”Het leven is soms mooi en soms heel erg zwaar.”
  • ”Het lot bepaald.”

> Lees ook: Hoe krijg ik zelfvertrouwen?

Iets aannemen zonder het te weten

Wat is het gevaar van iets aannemen?

Zonder dat we het doorhebben, leven we continue in een wereld vol met aannames. Als je een foto van jouw vriend of vriendin op Instagram ziet, dan kan een aanname zijn dat die persoon wel gelukkig MOET zijn (gebaseerd op de foto die is geplaatst). Of je ziet dat iemand aan de buitenkant altijd vrolijk is, huppelend door het leven gaat en allemaal uitdagingen aangaat, en creëert als aanname dat deze persoon veel verder is dan jij (terwijl je geen flauw idee hebt wat de achtergrond van deze persoon is en wat er bij deze persoon speelt).

Het gevaar van iets aannemen in de 2 bovenstaande voorbeelden is dat het jouw eigen eigenwaarde verslechterd. Je trapt jezelf helemaal de grond in, je wordt onzeker, jouw zelfvertrouwen daalt.. en dat puur op basis van een aanname waarvan je niet zeker weet of iets zo is, maar je er toch gewoon van uitgaat.

Daarnaast verstoren aannames ook jouw unieke kijk op het leven. Als je van huis uit hebt meegekregen dat het leven vaker zwaarder is, dan gemakkelijk.. dan kun je hedendaags nog steeds in deze aanname leven. Maar de vraag blijft echter: wat vind JIJ daadwerkelijk van het leven?

Het oorspronkelijke idee van Yelr vs nu

Laat ik eerlijk zijn: Yelr is een website dat voornamelijk gaat over reizen en bewustwording over de aarde en het milieu. Maar de oorspronkelijke gedachten van Yelr ligt bij persoonlijke ontwikkeling. Dat is waarom ik deze site ooit ben opgestart.

Maar na lang twijfelen en nadenken ben ik in het proces van de website gegroeid. Ik ben een reisplatform gaan starten en wil jongeren motiveren te reizen met een diepre laag. Kortom: het reizen en persoonlijke ontwikkeling kunnen de handen ineenslaan.

Vanuit onze luie en welvarende Nederlandse stoel hebben mensen snel een mening over van alles en nog wat. We bekijken al jaren het nieuws en daardoor vormen wij een overtuiging (een aanname) over de wereld. Want, in dit land is het niet veilig en in dat land is het héél warm en in Afrika zijn ze arm en in Lapland is het véél te koud.

Waar is jouw aanname over een land op gebaseerd?

Waar is jouw aanname over een land op gebaseerd?

Aannames over het reizen

Juist door deze aannames wil ik mijzelf pushen om de wereld te rond reizen, omdat het mijn referentiekader vergroot. Ik wil geconfronteerd worden met mijn aannames en op een respectvollere manier naar de wereld kijken.

Ik wil met Yelr alle landen op een gelijkwaardige manier behandelen. Alle landen zijn gelijk en alle landen hebben burgers die iets van het leven willen maken. Ik wil daar geen onderscheid in maken, omdat ik mij wil focussen op de mooie en goedbedoelde mensen op de wereld.

Daarmee zeg ik niet dat je morgen op vakantie moet naar Syrië, maar wel dat je moet stoppen met het aannemen en het creëren van overtuigingen over landen waar je nog niet bent geweest.

Ontdek jouw aannames over het leven

Het is best interessant om op een doodgewone dag alles, maar dan ook alles, te analyseren. Analyseer jouw denkwijze en jouw handelingen de hele dag door en ga na wat gebaseerd is op een aanname. Alleen al de bewustwording kan heldere inzichten geven. En hoe vaker je ervan bewust wordt, hoe vaker je er in de toekomst op kunt anticiperen.

Kan ik je ergens anders mee helpen?

Ik heb nog meer blogs geschreven om bewuster met jezelf en de aarde om te gaan:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?