Hiken op de Alpe d'Huez: een wandeling langs 3 prachtige meren
10 min. leestijd

Hiken op de Alpe d'Huez: een wandeling langs 3 prachtige meren

De Alpe d’Huez is een hartstikke groot en veelzijdig gebied. De 21 bochten maken het tot een unieke bergpas en daar weten de wielrenners alles van. Regelmatig gaat het grote peloton van de Tour de France over de Alpe d’Huez, maar ook ongetrainde fietsers kunnen de Alpe d’Huez bedwingen.

Bovenop de berg zijn er winkeltjes, prachtige uitzichten en veel mensen die andere sporten aan het beoefenen zijn. Je kunt er mountainbiken of hardlopen en een drankje op één van de vele terrassen is ook een leuk idee. In de winter wordt het gebied omgetoverd tot één van de grootste skigebieden uit Frankrijk en zijn er veel zwarte-, rode- en blauwe pistes die je kunt bedwingen.

Naast het fietsen, mountainbiken, koffie drinken, shoppen, hardlopen en skiën kun je uiteraard ook wandelen. Overal ter wereld wordt er in de bergen ontzettend veel gewandeld en daar is de Alpe d’Huez zeker geen uitzondering op. Ik neem je in deze blog mee in een wandeling van ongeveer 2 uur over de Alpe d’Huez!

Mijn avontuur in Frankrijk

Ik heb in Frankrijk gewerkt en ken het gebied als geen ander. Ik heb in Allemond gewoond. Dit is een klein dorp aan de voet van de Col de la Croix-de-Fer en op 10 minuten rijden van de Alpe d’Huez. Voor het skiën ging ik richting het dorp Oz Station, om vanaf daar de skiliften naar boven te pakken. Dit deed ik ook tijdens de wandelingen.

We beginnen de wandeling dus vanaf het dorp Allemond. Op het moment van schrijven ben je nog genoodzaakt om met de auto of de bus richting Oz Station te rijden, maar over enkele maanden kun je vanaf Allemond met de nieuwe skilift richting Oz Station.

> Lees ook: Met de nieuwe skilift van Allemond naar de Alpe d’Huez

Van Oz Station met de skilift naar boven

Uiteraard schrijf ik vanuit mijn eigen ervaring. Vanuit deze blog kun jij vervolgens inspiratie opdoen om een soortgelijke wandeling te gaan maken (het is een aanrader).

Vanaf Allemond rijden we binnen 15 minuten naar het skidorpje Oz Village. In de winter is het hier hartstikke druk en in de zomer lijkt het een spookdorp. Op wat wandelaars na is er heel erg weinig te doen in dit dorp. We kopen onze tickets voor de skiliften en pakken de skilift Poutran. Tijdens het skiën pakte ik regelmatig deze lift, omdat je vanaf hier rechtstreeks naar de top van de Alpe d’Huez kunt skiën.

Het is de bedoeling om vanaf de Poutran skilift naar de Alpette skilift te wandelen. Tickets voor deze 2 liften kosten ongeveer €7,- per persoon. Let op: de Poutran lift kent een tussenstation. Blijf bij dit tussenstation lekker zitten, want je bent nog niet helemaal boven! In totaal duurt het ongeveer 15 á 20 minuten om boven te komen.

Wandelen van Poutran naar de Alpette

Eenmaal boven sta je ineens op een groot, uitgestrekt skigebied. Vanaf hier heb je een wijds uitzicht over de Alpe d’Huez, de Pic Blanc (het hoogste punt van het skigebied) en de Dôme des Rousses (een indrukwekkende skilift). Onze wandeling eindigt onder de kabels van deze grote skilift. We lopen dus niet naar boven, maar we eindigen bij het beginpunt van deze lift. Als je de kabels van de lift volgt, dan loop je in de juiste richting.

In het begin wandel je door de landschappen van The Hobbit. Eerst loop je een paar meter over een zandweg voor auto’s, om vervolgens rechts af te slaan over een smal en onverhard wandelpad. Je loopt naar boven en weer naar beneden en zo gaat dat de hele tijd door. Tijdens het wandelen vliegen er krekels over het zandpad, maar daar heb je verder geen last van.

Al snel loop je tegen een ijskoud biertje of een overheerlijke bak koffie aan. Bij Chalet du Lac Besson kun je je verwonderen over de mooie omgeving, terwijl je een bak koffie voor je hebt staan! Oh ja: je betaald uiteraard wel de hoofdprijs voor een bak koffie in deze unieke omgevingen.

Wandelen bij de Alpe d'Huez

Bij de kleine haarspeldbocht op deze foto heb je een wandelpad naar rechts.

Wandelen langs de 3 meren

Tijdens de wandeling kom je 3 meren tegen (eigenlijk zijn het er 4), namelijk:

  • Lac Besson/Lac Noir
  • Lac Faucille
  • Lac Carrelet

Meer 1: Lac Besson en Lac Noir

Nadat je een heerlijke bak koffie hebt gedronken is het tijd om de wandeling voort te zetten. Je kunt er voor kiezen om de parkeerplaats over te steken en omhoog te lopen of voorbij het restaurant te wandelen om uiteindelijk op dezelfde route uit te komen. Mijn voorkeur gaat uit naar optie 2.

Loop je rechtdoor over de parkeerplaats langs Chalet du Lac Besson, dan stuit je tegen Lac Besson. Dit is een meer dat in verbinding staat met het meer beneden, namelijk Lac Noir.

Mijn aanrader is om links van dit meer te lopen. Je loopt letterlijk langs Lac Besson en je kunt uitkijken over Lac Noir. Daarnaast zie je kleine beekjes stromen wat het tot een hele vredige plek maakt.

Kijk je naar boven, dan zie je de grote skilift van Dôme des Rousses steeds dichterbij komen. Deze skilift staat op 2800 meter, terwijl Lac Besson op ongeveer 2060 meter hoogte ligt.

Wandelen over de Alpe d'Huez

Meer 2: Lac Faucille

Er zijn veel toeristen, maar het gebied is dusdanig uitgestrekt dat je er weinig of geen last van hebt (iedereen is tenslotte toerist). Je wandelt langs meren, hoort op afstand een vredig beekje naar beneden stromen en ademt nog eens diep de frisse berglucht in. Ik ben ontzettend liefhebber van dit soort wandelingen.

Wandelen door de ongerepte natuur en op onverharde wegen, terwijl je het water naar beneden hoort stromen geeft een ietwat meditatief gevoel. Daarnaast maakt het wandelen dat je je gaat onthaasten waardoor je hele andere dingen ziet. Dat vind ik altijd een waardevolle en fijne ervaring.

Vanaf Lac Besson wandelen we naar Lac Faucille. Het is geen zware wandeling, maar vanaf dit punt kan het af en toe klimmen en klauteren worden. Via de zandpaden kom je af en toe rotsen tegen die je moet bedwingen! 🙂

Net als Lac Besson en Lac Noir ligt Lac Faucille op relatief dezelfde hoogte, namelijk op 2060 meter hoogte.

Meer 3: Lac Carrelet

Vanaf Lac Faucille verandert de natuur een klein beetje. Voor even kun je de rotsen en het water gedag zeggen en loop je over een breder pad naar boven. Je hebt het niet helemaal door, maar je klimt relatief veel tijdens de wandeling.

Wat kan ik zeggen?

Bij Lac Noir kun je werkelijk prachtig uitkijken over het dal en zie je het in Allemond gelegen Lac du Verney. Je hebt kilometers uitzicht naar beneden.

Kijk je de andere kant op, dan kijk je tegen het grote massief van Grandes Rousses aan. Je ziet hier skiliften, pistes en hoge bergtoppen. De wandelomgeving is heuvelachtig en vol met rotsen en kleine beekjes. Tijdens de wandeling zijn er veel mensen, maar er hangt een gemoedelijke en saamhorige avontuurlijke sfeer.

Bij Lac Carrelet komt de wandeling bijna op zijn einde. Wandel je de route in vol tempo door? Dan ben je relatief snel bij de skiliften van de Alpette, maar ik ga er vanuit dat er ook foto’s worden gemaakt en dat je wilt uitkijken over de vele mooie meren en uitzichten. In dat geval kun je er bijna een uur bij op rekenen.

Je kunt ervoor kiezen om bij Lac Carrelet naar beneden te lopen. Hierdoor wordt het wandelen een stukje avontuurlijker. Zoek je liever het gemakkelijke op, dan moet je rechts van het meer richting de skiliften van de Alpette lopen. Daar is tenslotte ook het beginpunt van de skilift Dôme des Grandes Rousses, die uiteindelijk eindigt bij de grote skilift waar je boven telkens tegenaan kijkt.

Boven zie je de skilift Dôme des Grandes Rousses

Boven zie je de skilift Dôme des Grandes Rousses. Het is de bedoeling dat je de kabels van deze lift volgt, om vervolgens bij het beginpunt van de lift uit te komen.

Aangekomen bij de skiliften van de Alpette

Na een kleine 2 uur wandelen ben je aangekomen bij de skilift van de Alpette en de skilift van de Dôme des Rousses. Dit is een belangrijk punt tijdens het skiën. De grote cabine van de Dôme des Rousses begint in principe vanaf het dorp Vaujany. Het station waar de wandeling eindigt is een tussenstation en 700 meter naar boven is het eindstation van de skilift.

Wandelen van de Poutran lift naar de Alpette lift is erg leuk. In korte tijd zie je veel en heb je leuke kilometers gemaakt.

Maar voor de wandelaars, sportievelingen en avonturiers onder ons is het een korte en makkelijke wandeling. Je besteed geen hele dag aan deze wandeling en ik kan mij voorstellen dat je verlangens hebt naar meer. Dat is uiteraard mogelijk!

Allereerst is deze wandeling één van de vele wandelingen in het gebied. Vanaf de Alpette kun je ook uitwijken naar wandelroutes via Montfrais, Le Collet en La Vilette om vervolgens in Vaujany uit te komen. Je kunt ook de skilift naar boven pakken en vanaf daar de wandeling een paar uurtjes uitbreiden.

Wil je écht het avontuur opzoeken? Dan raad ik het aan om de refuge van La Fare op te zoeken.

De wandeling uitbreiden naar Oz Station

De wandeling van deze blog begon allemaal in Allemond. Vanuit Allemond reden we naar Oz Station om vanaf daar de skilift Poutran te pakken. We hebben tickets gekocht om met de Poutran omhoog te gaan en met de Alpette weer naar beneden te liften. Maar wat als je wandeling uitbreid naar het dorp Oz Station?

Daarmee laat je de skiliften links liggen en loop je het stuk naar beneden. Bij het kopen van de tickets in Oz Station raad ik het aan om een grote kaart van het wandelgebied gratis mee te nemen. Mocht je vanaf de Alpette naar Oz Station willen lopen, dan zie je op de grote kaart de route liggen. Vanaf de Alpette volg je de EN 9 Les Balcons.

Hiermee verleng je het wandelen met ongeveer 1,5 tot 2 uur en daal je ongeveer 700 meter naar beneden. En het zal je niet verbazen, maar ook tijdens deze afdaling heb je weer prachtige uitzichten! Een aanrader!

> Klik hier voor de online kaart

Wat neem ik mee tijdens deze wandeling?

Wat is een vereiste voor deze wandeling?

  • Goede schoenen zijn een dikke aanrader vanwege de rotsen, hoogteverschillen en kleine steentjes.
  • Je bent op ruim 2000 meter hoogte waardoor de zon een stuk krachtiger is. Voldoende water is dus een must!
  • Ga je de hike verlengen zoals aangeraden in deze blog? Neem wat extra voedsel mee!

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Andere leuke blogs lezen?

Ik heb nog veel meer leuke blogs geschreven:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Na 2 periodes in het buitenland te hebben gewerkt en gewoond en een paar mooie reizen te hebben gemaakt wil ik mensen graag inspirerend hetzelfde te doen. Iedereen zou eens moeten reizen naar een onbekend land om prachtige levenservaringen op te doen.
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?

arrow_drop_up arrow_drop_down