Waar ligt Lapland en wat is het verschil met Zweeds- en Fins Lapland?

Waar ligt Lapland en wat is het verschil met Zweeds- en Fins Lapland?

Af en toe zie je beelden op de televisie verschijnen van een besneeuwd Lapland en steeds vaker hoor je dat mensen in de omgeving een reis naar Lapland maken. Veel mensen hebben echter geen idee waar Lapland precies ligt. Het enige dat wij van Lapland weten is dat het er ontzettend koud is, maar is Lapland een gebied of een land? En ligt het dicht bij huis of ligt het richting de Noordpool?

Voor dat ik aan deze blog begon heb ik een klein onderzoekje gedaan op Google. Ik wou graag weten wat mensen willen weten over Lapland. Een bekende en logische zoekterm is de vraag hoe koud het is in Lapland. Een andere zoekterm is de vraag wat de hoofdstad van Lapland is. Maar heeft Lapland wel een hoofdstad?

Gelukkig lees je nu deze blog en zal ik het antwoord kort en krachtig uitleggen.. šŸ˜‰

Waar ligt Lapland?

Allereerst is het goed om te weten dat Lapland geen land is. Lapland is een gebied dat zich uitstrekt over 4 landen, namelijk Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Het is een ontzettend groot gebied en bedekt voor een groot deel Noorwegen, het volledige noorden van Zweden en een klein deel van Finland. Het Russische Lapland ligt op het schiereiland Kola.

We kennen Lapland van de ijzige temperaturen en de lange winters. Het ligt dusdanig dicht bij de poolstreken dat de zon in de winter niet opkomt (de poolnacht) en dat de zon in de zomer niet volledig ondergaat (middernachtzon).

Zweeds Lapland en Fins Lapland

Zoals gezegd: Lapland is een gebied dat zich uitstrekt over 4 landen, maar de benaming Lapland wordt ook voor andere gebieden gebruikt.

Fins Lapland: een landschap in Finland

Finland had tot een paar jaar geleden 6 provincies. Deze provincies zijn in 2010 opgeheven en hebben plaats gemaakt voor landschappen. Tot op de dag van vandaag bestaat Finland uit 19 landschappen. Het meest noordelijk gelegen landschap is Fins Lapland en dit landschap is ook het grootste van het land.

De hoofdstad van dit landschap is het bekende Rovaniemi en het totaal aantal inwoners van Fins Lapland ligt op een kleine 100.000 mensen. Naast het grote gebied dat zich uitstrekt over 4 landen, is het gelijknamige Lapland dus ook een landschap in Finland (een soort provincie, zoals wij dat in Nederland kennen).

Zweeds Lapland: een landschap in Zweden

Net als in Finland bestaat ook Zweden uit landschappen. Het grote verschil met Finland is dat Zweden naast deze landschappen ook provincies heeft. De landschappen en provincies staan dus los van elkaar. Ten opzichte van de Zweedse landschappen hebben de Zweedse provincies een belangrijke bestuurlijke functie in het land.

Zweden heeft in totaal 25 landschappen in het land, waarvan Zweeds Lapland het meest noordelijke en grootste landschap van Zweden is. Net als in Fins Lapland wonen er in Zweeds Lapland ongeveer 100.000 mensen.

Het verschil tussen Fins- en Zweeds Lapland en Lapland

Het klinkt allemaal ingewikkeld, maar het valt wel mee.

Je moet het zo zien: als jij in de Finse stad Rovaniemi staat, dan sta je in Fins Lapland, dat Ć©Ć©n van de 19 landschappen van Finland is, en je staat in het gelijknamige gebied Lapland, dat zich uitstrekt over de 4 landen.

Als jij in het Zweedse Kiruna staat, dan sta je in Ć©Ć©n van de 25 Zweedse landschappen, en je staat in het gelijknamige gebied Lapland, dat zich uitstrekt over de 4 landen.

Het klinkt ingewikkeld, omdat het allemaal dezelfde benaming heeft gekregen. šŸ™‚

Zweeds Lapland en Fins Lapland

Mijn reis door Lapland is Ć©Ć©n van de mooiste reizen die ik heb gemaakt.

Hebben Noorwegen en Rusland een provincie / landschap dat Lapland heet?

Ten opzichte van Zweden en Finland hebben Rusland en Noorwegen geen gebied dat Lapland heet.

Noorwegen heeft 11 provincies en het gebied Lapland, dat zich uitstrekt over Noorwegen, ligt in de provincies Tromms og Finnmark en Nordland.

Rusland bestaat daarentegen uit 85 deelgebieden, waarvan Oblast Moermansk het deel is waar het gebied Lapland zich over uitstrekt.

Waar komt de naam Lapland vandaan?

Het gebied Lapland wordt traditioneel bewoond door de Samen, ook wel Lappen genoemd. Deze traditionele bevolking hebben verschillende Samische talen, maar geen eigen staat. Ze worden het liefst niet Lappen genoemd, omdat ze dit zien als een belediging. Maar het is van oorsprong wel waarom Lapland vandaag de dag Lapland heet.

Traditioneel leven de Samen van rendierkudden, die onderanderen rendiermos eten. Lapland kenmerkt zich aan bergen, kilometers lange bossen en vele meren.

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Tot wanneer ligt er sneeuw in Lapland?

Leuk feitje, maar nee.. in Lapland ligt niet het gehele jaar sneeuw.

In het uiterste noorden van Lapland valt vaak vanaf begin september de allereerste sneeuw. In november ligt er vaak een dikke pak sneeuw, maar de meeste sneeuw valt in december en januari. Tot en met april blijft er ontzettend veel sneeuw liggen, maar daarna begint het sneeuw te ontdooien.

Tussen april en september vind je geen sneeuw in Lapland, zijn de meren volledig ontdooit en kan het in juli soms oplopen tot maximaal 18Ā°C, terwijl het in januari kan dalen tot minimaal -21Ā°C.

Een klein verschil.. šŸ™‚

Reizen naar Lapland, ja of nee?

Ik haal voldoening en plezier om gebieden op de wereld te bekijken die voor mij volstrekt onbekend zijn. Natuurlijk vind ik het lekker om met een handdoekje op het warme CuraƧao te liggen, maar warme of koude temperaturen bepalen voor mij niet of ik een reis naar een land ga maken, ja of nee.

Regen, warmte of kou horen simpelweg bij het leven en de natuur en het is alleen maar leuk om koude gebieden te verkennen en te zien hoe de mensen in deze landen kunnen leven. Het vergroot je referentiekader ten opzichte van Nederland, waar het in de winter relatief warm is.

Is Lapland een aanrader? Absoluut, 100%! Het is werkelijk prachtig in Lapland.

Veel mensen geven de voorkeur aan Fins Lapland, omdat Fins Lapland simpelweg bekend staat om zijn toerisme, maar dat wil niet zeggen dat het in Zweeds- of Noors Lapland minder mooi is. Integendeel!

Wat ik lekker vond aan Zweeds Lapland is de weinige toeristen en het primitieve leven. Af en toe had je letterlijk het idee dat er maar 10 mensen op de wereld wonen. Lapland is pure wildernis en ongerepte natuur en de activiteiten zijn werkelijk geweldig. Sleehondentochten, sneeuwscooteren, het noorderlicht, slapen in een iglo, elanden spotten, sneeuwschoenwandelingen.. al deze activiteiten maken het tot een unieke ervaring!

Andere leuke blogs lezen?

Ik heb nog veel meer leuke blogs geschreven:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creĆ«er je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuĆÆtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geĆÆnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Na 2 periodes in het buitenland te hebben gewerkt en gewoond en een paar mooie reizen te hebben gemaakt wil ik mensen graag inspirerend hetzelfde te doen. Iedereen zou eens moeten reizen naar een onbekend land om prachtige levenservaringen op te doen.
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?

arrow_drop_up arrow_drop_down