arrow_drop_up arrow_drop_down
De Torne älv rivier: een prachtig onontdekt stukje Zweden

De Torne älv rivier: een prachtig onontdekt stukje Zweden

De Torne älv is een rivier dat door het noorden van Zweden en Finland stroomt en uitkomt in de Botnische Golf. De Botnische Golf is het meest noordelijke deel van de Oostzee en de Oostzee is een zee dat tussen de oostkust van Zweden en de westkust van Finland in ligt.

De rivier ontstaat doordat twee uitlopers aan de oostkant van het Torneträsk zich samenvoegen bij Kurravaara. Het Torneträsk is één van de grootste meren in Zweden en ligt in Lapland. Kurravaara is een dorp ten noorden van Kiruna.

Andere ”grote” plaatsen waar de rivier langs stroomt is Jukkasjärvi, Vittangi, Junosuando en Pajala. Dit zijn allemaal dorpen in Zweden. Na Pajala mengt de rivier Muonio zich in de Torne älv en stroomt het door naar Tornedal. Dit is bij de grens tussen Zweden en Finland.

In de rivier zitten vele stroomversnellingen en zijn bepaalde stukken ondiep, waardoor het onmogelijk is om met grote boten over deze rivier te varen.

De Torne älv rivier - Een rivier in Zweeds Lapland in de omgeving van Kurravaara

Wat maakt deze rivier bijzonder?

Er stromen ontelbaar veel rivieren op deze wereld. Wat maakt de Torne älv dan bijzonder?

Ik ga het je uitleggen!

De Torne älv is een nationale rivier

In 1993 is de Torne älv rivier tot een nationale rivier verklaard. Dat betekent dat het er geen watercentrales gebouwd mogen worden en elke vorm van kanalisatie is verboden. Kanalisatie is het rechttrekken van een rivier dat op deze manier het karakter krijgt van een kanaal.

Doordat het een nationale rivier is worden alle vissen in de rivier (denk aan zalm) beschermd. Naast de Torne älv zijn ook de Vindelälven, de Pite älv en de Kalixälven tot nationale rivieren verklaard.

In de winter verandert het in een blok ijs

Daar waar de Torne älv in de zomer een vredig, stromende rivier is.. daar is de Torne älv in de winter één grote ijsblok. Het kan er vriezen vanaf -9°C en het ligt vol bepakt met diepe sneeuw.

In de omgeving van Kurravaara is de rivier heel erg breed. Hierdoor heb je het idee dat je op een meer staat en dat maakt het heel bijzonder. Je kunt er wandelingen op maken, sneeuwscooteren of een onvergetelijke sleehondentocht op maken.

Het is er overheerlijk rustig

De omgeving van Kurravaara en de Torne älv rivier is ontzettend rustig. Het is geen toeristische hotspot en dat maakt het tot een ideale omgeving om lekker tot rust te komen en de omgeving te verkennen.

In de zomer zijn er veel recreatiemogelijkheden rondom de rivier en kun je prachtige wandelingen maken door de Zweedse ”bergen”.

Andere blogs lezen?

Ik heb meer geschreven over Lapland:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?