arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat is reizen en welke soorten reizen zijn er?

Wat is reizen en welke soorten reizen zijn er?

Reizen is een heel algemeen begrip. De officiële definitie van reizen is het vrijwillig verplaatsen van een bepaalde locatie naar een andere locatie. Het algemene begrip kan echter uit elkaar worden getrokken omdat reizen onderverdeeld kan worden in verschillende motieven.

Backpacken is een vorm van reizen, maar een zonvakantie op Mallorca is ook een vorm van reizen. Zelfs een treinreis naar Groningen is een reis! Reizen is dus een heel groot begrip en alle vormen van reizen dienen uiteindelijk een ander doel.

In deze blog som ik alle vormen van reizen op en hoop ik je een klein beetje te inspireren. Uiteindelijk maakt het niet veel uit hoe je reist: reizen is in alle gevallen hartstikke leuk om te doen.

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Actieve vakantie

Voor de outdoor liefhebbers onder ons is een actieve vakantie een prachtige manier van reizen. Een leuke wintersport vakantie in de Franse Alpen, wandelen door de Noorse bergen, mountainbiken in de Schotse hooglanden of duiken in Egypte. Als je voor deze manier van reizen kiest ben je ongetwijfeld een avonturier en een sportieveling.

Een coole kampeerreis hoort natuurlijk ook onder een actieve vakantie!

Stedentrip

Een grote stad bezoeken vinden wij Nederlanders erg leuk om te doen. Dat komt enigszins natuurlijk door de gunstige ligging van het land. Binnen no-time staan wij in wereldberoemde steden, zoals Parijs, Praag, Berlijn, Londen, Brussel, Rome, Barcelona, Lissabon en Kopenhagen. En daarmee vergeten wij natuurlijk de mooie steden die in Nederland liggen, zoals Amsterdam, Maastricht, Amersfoort, Groningen en ga zo maar door.

Of je nu steden binnen Europa bezoekt of graag buiten Europa naar New York of Johannesburg wilt reizen.. alle steden zijn ingericht op toerisme en het is ontzettend leuk om jezelf te verdiepen in de rijke historie van een stad.

Wereldreis

Hoe gedurfd en gaaf is het om alles op te zeggen en een jaar of twee jaar lang een groot deel van de wereld te ontdekken?

Wist je wel dat er voor deze reizen een speciale around the world tickets bestaan? Hiermee kun je relatief goedkoop vliegtickets boeken en de wereld verkennen.

Natuurlijk is een wereldreis spannend, maar durf te dromen over deze prachtige reizen en voor je het weet drink je een cocktail op de stranden van Australië.

Een wereldreis maken

Educatieve reis

Ik vind dit persoonlijk een leuke manier van reizen: de educatieve reis. Bij een educatieve reis ga je naar een land afreizen om er vervolgens iets te leren. In vrijwel elke branche zijn organisaties te vinden die prachtige reizen aanbieden in combinatie met het leren van een specifiek onderwerp.

Wil je graag een goede bartender worden? Leer dan cocktails maken op de stranden van het Thaise eiland Phuket. Of wil je dit graag leren in het stads leven van Sydney? De European Bartender School geeft jou al deze mogelijkheden!

Ook leuk is het leren van een bepaalde taal in het desbetreffende land. Education First is zo'n grote organisatie die deze mogelijkheden aanbiedt. Leer een jaar lang een nieuwe taal in Barcelona, Shanghai, New York of Brisbane en leer nieuwe internationale mensen kennen.

Ook een stage in het buitenland op Curaçao, een reis om te leren fotograferen of een geschiedenisreis om meer te leren over een bepaald gebied vallen onder de educatieve reizen.

Zonvakantie

Een vakantie die wij allemaal wel eens hebben geboekt in ons leven: de zonvakantie.

Hoe chill is het om 2 weken lang je gedachten te verzetten en van de zon te genieten op de Malediven?

Werken in het buitenland

Een hele, hele, maar dan ook echt hele coole manier van reizen vind ik om te werken in het buitenland. Sterker nog: ik kan mij hier schuldig aan maken. Ik heb een half jaar op Curaçao gewerkt en een jaar in Frankrijk en het is dé ideale manier om een nieuw land en een nieuwe taal te ontdekken en nieuwe vrienden te maken.

Het is ook hartstikke tof om als Au Pair in Australië aan de slag te gaan of vrijwilligerswerk in Afrika te doen.

Echt een hele dikke aanrader!

Groepsreizen

Denk jij dat groepsreizen saai en suf zijn? Dan heb je het mis! Er zijn namelijk ook hele leuke reisorganisaties die groepsreizen aanbieden.

Het voordeel van groepsreizen is dat je elkaar aansteekt en samen grenzen verlegd die je in je eentje minder snel zal ondernemen. Daarnaast maak je bij groepsreizen ontzettend veel vrienden waar je je hele leven over na blijft denken.

Een leuke reisorganisatie is Kaaiman Reizen. Zij bieden avontuurlijke groepsreizen aan waar deze grenzen letterlijk worden verlegd.

Reizen in groepsverband

Feestvakantie

Misschien heb je deze reis wel eens gemaakt op jongere leeftijd: de feestvakantie.

Steeds meer werden reisorganisatie zoals GoFun en GoGo bekende jongerenreisorganisaties die reizen aanbieden waarbij feesten de overhand neemt. Nog steeds is het een populaire manier van reizen, dus als je van een feestje houdt..

Een andere manier van een feestvakantie is natuurlijk een meerdaagse festival. Neem je tentje mee en feest een paar dagen lang op bekende festivals, zoals Tomorrowland in België of Sziget in Boedapest.

Avontuurlijk reizen

Alleen het reizen is al een avontuur, maar je kunt nog een stapje verder gaan.

Onder de avonturiers onder ons kun je ervoor kiezen om met de motor duizenden kilometers op deze wereld te maken, de wereld rond te reizen op een zeilboot, de Kilimanjaro te beklimmen of je reis in te plannen met avontuurlijke activiteiten zoals kajakken, skydiven, canyoning, ziplinen, sandboarden, bungeejumpen en ga zo maar door.

Ecotoerisme

Onder de wereldreis beschreef ik goedkope vliegtickets en ik geef eerlijk toe: reizen met een vliegtuig is hartstikke mooi en gemakkelijk, maar ik streef er er wel naar zeer doelgericht met het milieu bezig te willen zijn en het vliegen altijd in twijfel te brengen.

Ecotoerisme legt de focus op het behoud van de natuur, cultuur en de mensenrechten. Door de jaren heen is het milieu achteruit gegaan en hebben lokale bevolkingen plaats moeten maken voor enorme massatoerisme.

Reizen is mooi, maar het is belangrijk om respect te hebben en te behouden voor het land en de bevolking waar je naar toe reist. Houd de natuur in zijn waarde en geef heel bewust geld uit aan lokale bedrijven. Dat is waar ecotoerisme over gaat.

Reizen met respect voor de dieren, milieu, mensen en de cultuur

Blind break

Je geeft op internet aan of je richting de sneeuw, zon of de stad wilt, je pakt jouw backpack in, reist naar Schiphol om er daar pas achter te komen naar welk land je af gaat reizen.

Klinkt dat niet cool? Het is mogelijk bij sprs.me.

Ga je naar Barcelona of Lissabon? Lig je straks op het strand in Sint- Maarten of op Aruba? Niemand weet het totdat je op Schiphol staat!

Backpacken

En natuurlijk een hele bekende onder het reizen: backpacken. Backpacken heet in het Nederlands rugzak toerisme, maar dat klinkt een beetje suf.

Vanuit alle landen backpacken mensen om de wereld te ontdekken, uit de rat race te ontsnappen, nieuwe mensen te leren kennen, onvergetelijke ervaringen op te doen én om zichzelf te leren kennen.

Back to the basic: het is jij en een enorme backpack op jouw rug. Maar juiste deze primitieve manier van reizen is een hele leerzame manier van reizen.

Andere leuke blogs lezen?

Misschien kan ik je verder inspireren:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?