arrow_drop_up arrow_drop_down

Hoe kan ik met sociale druk omgaan?

Iedereen krijgt als mens te maken met sociale druk. In het ene land zal het anders zijn dan in het andere, maar ik denk dat er in elke maatschappij wel een vorm van sociale druk bestaat.

Jammer, want in feite, als iedereen er last van heeft, lopen we elkaar alleen maar in de weg.

Ik vind het persoonlijk belangrijk om te onderzoeken wat het inhoudt. Het zijn van die onderwerpen die mij alle jaren, bewust en onbewust, bezig houden.

Mijn persoonlijke ervaring met sociale druk

Hoera! Ook ik ben een mens. En ook ik had en heb te maken met sociale druk.

Maar wat is eigenlijk de definitie van sociale druk?

Voor mij persoonlijk is het de druk om mij te gedragen en te presenteren zoals de maatschappij dat van mij verwacht. Het voelt voor mij dat het mijn eigen authenticiteit soms in de weg staat. Het tast mijn eigen normen en waarden aan en het geeft geen ruimte om naar het leven te kijken zoals ik het voor mij zie.

Het is niets meer dan een verwachtingspatroon van de maatschappij. Een verwachtingspatroon die in de loop der jaren door onszelf is gecreëerd en die we tegenwoordig als ”normaal” beschouwen. Maar het is helemaal niet normaal om 24 uur aan die hoge verwachtingen te moeten voldoen.

Weet je wat het gekke eraan is?

Soms voelt het goed om mij te gedragen zoals de maatschappij dat van mij verwacht. Door je maatschappelijk verantwoord te gedragen creëer je een bepaalde vorm van acceptatie en waardering bij de ander. Omdat iedereen hetzelfde gedrag nastreeft voelt het dus alsof je er bij hoort.

Maar dat is ook meteen mijn eigen struikelblok. Want het voelt goed om waardering te krijgen van andere mensen, maar ik gedraag mij op dat moment wel zoals ik het niet van mijzelf verwacht. Ik doe dingen die ik helemaal niet leuk vind en waar ik mij helemaal niet goed bij voel.

Ik laat invloeden van buitenaf bepalen hoe ik mij voel in plaats van dat ik zelf de verantwoordelijkheid daar voor neem.

Wat is sociale druk?

Gemoedstoestand door sociale druk

Ik heb voor mijzelf gebrainstormd wat gemoedstoestanden kunnen zijn wanneer je last hebt van de druk die de maatschappij op jouw schouders legt. Dit kunnen vele verschillende situaties zijn. Maar dit is wat er in mij opkwam:

Onzekerheid

Soms lijkt sociale druk in een hoog stadium van perfectionisme te zitten. Het is streven naar een onhaalbaar doel. Daarom mislukt het vaak. We kunnen namelijk niet het perfecte leven leiden.

Maar omdat wij niet aan de verwachtingen kunnen voldoen, maakt het ons onzeker. We gaan twijfelen aan ons zelf en worden vaak heel kritisch. En dat is funest voor je zelfbeeld en eigenwaarde!

Je kent de uitspraak: het gras bij de buren is altijd groener.
Kortom, er is altijd iets om jaloers op te zijn.

Als jij ziet dat één van jouw leeftijdsgenoten een bepaalde vooruitgang heeft geboekt, dan wil je deze vooruitgang ook nastreven. Daarmee verhoog jij jouw eigen verwachtingspatroon.

Als je daaraan niet kan voldoen dan krijg je het gevoel gefaald te hebben. En ook dat maakt je onzeker!

Onderzoek jouw gemoedstoestand

Probeer een moment terug te halen waarin je het gevoel had dat je aan een bepaald verwachtingspatroon moest voldoen. Ga helemaal terug in het moment en probeer te voelen zoals jij je toen voelde.

Wat was je gemoedstoestand tussentijds en na die tijd? Werd je vermoeid? Voelde jij je onzeker? Deed je dingen die je liever niet deed? Voelde jij je authentiek, ja of nee?

Vermoeiend

Zoals hierboven beschreven zijn we continue bezig om aan het perfecte plaatje te voldoen:

 • Onze haren moeten zitten zoals het bij de modellen zit op de webshop van de H&M;
 • Ons Instagram, Facebook, Snapchat en LinkedIn account moet er goed uitzien en daar houden wij 24 uur per dag controle over;
 • Het wordt verwacht dat als je jong bent je minimaal 1 á 2x in de week naar de kroeg gaat (en als man hoor je ook zoveel mogelijk nummers te scoren, om enkel een voorbeeld te noemen);
 • Je bent continue bezig met het waarmaken van je droomcarrière;
 • Et cetera.

In feite proberen we elke dag deze verwachtingen te onderhouden zodat het ons beeld, zoals er tegen ons wordt aangekeken, niet aantast.

Maar dat is natuurlijk funest. Dit levert alleen maar diepgewortelde stress op. Het is niet voor de grap dat vele jongvolwassen mensen last hebben van depressies en burn-out klachten. Het is simpelweg heel vermoeiend om op elk aspect in het leven aan het perfecte plaatje te voldoen.

Stress en vermoeidheid bij jongeren

Niet authentiek

Eén van de dingen die ik nastreef is authenticiteit.

Het begrip authentiek zijn wordt door het boek Alles kan een mens gelukkig maken een klein beetje tegen een ander daglicht aangezet. Daarin wordt beschreven dat je in feite altijd authentiek bent.

Ze zeggen:
”Wat nou als je eigenlijk altijd jezelf bent, maar dat je alleen sommige stukken van jezelf niet zo sympathiek vindt?”

Hey, en daar zit natuurlijk wat in. Dat vond ik een mooie uitspraak.

Maaaaar..

Voor mij is authentiek zijn ook dat ik de baas ben over mijzelf en mij niet laat beïnvloeden door prikkels van buitenaf. Want als ik naar andere mensen kijk (en naar mijzelf) dan valt het mij op dat wij voor het grote gedeelte van de dag toneel spelen.

Authenticiteit is voor mij dat ik weet waar ik voor sta en dat ik tevreden ben met mijn zelfbeeld en zoals anderen mij zien.

Sociale druk en authenticiteit

Als je teveel wordt beïnvloed door sociale druk dan ben je in mijn ogen niet authentiek. Niet omdat je niet jezelf bent, zoals dat boek beschrijft, maar wel omdat jij je niet gedraagt zoals jij dat wil.

Je laat je beïnvloeden door anderen in plaats van dat jij de baas bent over jezelf. En als jij de auteur bent van jouw eigen leven dan is het noodzaak dat niet iemand anders de pen daarvan vasthoudt. Een lekkere cliché uitspraak, maar wel een goeie! 🙂

Authentiek leven

Hoe kom ik uit die sociale druk?

Net als iedereen loop ook ik met mijzelf te worstelen. Jarenlang ben ik opzoek gegaan naar mijn eigen identiteit. En daar waar ik de ene dag dacht het gevonden te hebben, daar liep ik de andere dag rechtstreeks tegen een muur.

Mijn eigen overtuiging en interpretatie van hoe de wereld zou zijn werd door een ervaring ineens in twijfel gebracht. En daardoor ging het letterlijk in pieken en dalen.

Op het moment van typen ben ik 22 jaar oud. Ik ben nog super jong en door ervaringen die komen in het leven heb ik nog super veel te leren. Maar hoe gek het ook klinkt: 4 jaar geleden, toen ik 18 was, liep ik er mentaal veel minder stabiel bij dan hedendaags.

Wanneer sta jij sterk in je schoenen?

Zijn er momenten waarbij jij de sociale druk letterlijk voelt, maar dat je van jezelf weet dat je in die situaties sterk in je schoenen staat?

Welk moment is dat? Voel jij je op dat moment authentiek? Heb je er moeite mee om sterk in je schoenen te blijven staan?

Hoe komt dat?

Het ultieme antwoord voor mij is dat ik het redelijk voor elkaar krijg om dicht bij mijzelf te blijven.

En wat is dat dan, dat bij jezelf blijven?

Het is eigenlijk heel abstract en moeilijk te definiëren. Maar ik probeer toch een voorbeeld te geven.

Als voorbeeld: het uitgaansleven.

Ik durf niet meer te zeggen wanneer het was, maar er is een leeftijd geweest dat ik voor het eerst in de kroeg stond. Ik zal je zeggen: ik was mentaal overal mee bezig, maar niet met feesten en uitgaan. De eerste keren in de kroeg vond ik uiterst ongemakkelijk en destijds kon ik het nog niet associëren met mijn eigen identiteit.

Prima. Het was de eerste keer.

Uitgaan en sociale druk

Tot de eerste keer en de dag van vandaag kan ik je zeggen dat het veranderd is. Ik heb stages gelopen op plaatsen in Nederland waarin we vaak gingen feesten. En ik heb gewerkt op Curaçao waar je feestjes niet kunt ontlopen.

De meerderheid van die feesten waren meer dan geslaagd en had ik niet willen missen. Sterker nog: als ik vanavond nog zo'n avond mag meemaken dan teken ik ervoor.

Maar wat heeft het dan te maken met ”dicht bij jezelf blijven staan?”

Nou, los van de tig leuke avonden die ik heb meegemaakt kan ik niet 100% vreugde halen uit een avondje stappen. Dat is niet ten negatieve over uitgaan, maar het is meer zoals ik er persoonlijk in sta. Het zegt simpelweg iets over mij.

Ik vind aan mijzelf te prijzen dat ik mijn standpunt daarin in de loop der jaren goed heb versterkt. In het begin merkte ik dat ik ging stappen, omdat het moest, omdat iedereen het deed en omdat iedereen vertelde dat het écht heel leuk is. En ja, ik wist niet beter. Ik ben ook voorstander van alles onderzoeken, dus ik ging gezellig mee.

Niet mijn wereldje

Er waren tussen de vele avonden dat ik het leuk had ook avonden waarin ik constateerde dat ik er barre ongelukkig van werd. Dit gevoel heb ik onbewust altijd onderzocht en dat heeft er toe geleid dat ik altijd dicht bij mijzelf ben blijven staan.

Eigenlijk is mij dit opgevallen in mijn tijd op Curaçao. Dit is een partyeiland bij uitstek, maar toch wist ik vaak sterk in mijn schoenen te staan en luisterde ik naar mijzelf. Hierdoor zijn er veel momenten geweest waarin ik standvastig besloot niet uit te gaan en er een gezellige avond op na te houden in het appartement of door simpelweg naar mijn bed te bonjouren.

En dat is toch precies waar het over gaat? Je vult je leven in zoals jij dat wilt en je gedraagt je zoals jij dat wilt. Niemand anders heeft daar iets over te zeggen. En daarmee is bij jezelf staan de ultieme medicijn tegen maatschappelijk verantwoord gedrag!

Althans, dat is zoals ik er oprecht tegenaan kijk.

Bij jezelf blijven staan

Hoe sta ik dicht bij mijzelf?

Het is leuk om te weten dat ik dicht bij mijzelf sta. Maar hoe in de vrede krijg ik dat voor elkaar?

Hier bestaat voor mij maar 1 begrip voor: zelfontwikkeling.

Zelfontwikkeling maakt dat je inzicht krijgt over jezelf, je gedachten en je gedrag. Die nieuwe inzichten ga je elke dag bewust en onbewust onderzoeken en na verloop van tijd heb jij daar je eigen draai aan gegeven.

Elk mens heeft een bepaalde gedachten over hoe de wereld zou zijn. Door het lezen van boeken heb ik vaak dat mijn eigen waarheid over de wereld uit het niets uit zijn verband getrokken wordt. Enkel door het lezen van één zin gaat er soms een wereld voor mij open. Want: Hey, zo kun je er ook tegenaan kijken!

Wanneer ben je bezig met zelfontwikkeling?

Zelfontwikkeling is een breed begrip en wordt op vele vlakken al uitgevoerd. Bewust én onbewust.

 • Je bent bewust bezig met zelfontwikkeling als jij je verdiept in het lezen van bijvoorbeeld zelfhulpboeken.
 • Je bent bewust bezig met zelfontwikkeling als jij documentaires en video's bekijkt van bijvoorbeeld TED Talks (te vinden op YouTube).
 • Ik heb ervaren dat een reis naar het buitenland ook mee helpt in mijn zelfontwikkeling. Niet zozeer om het reizen, maar wel omdat ik een gigantische stap uit mijn veilige wereld zet. Het is een onbewuste reis naar een betere ik.
 • Levenservaring maakt dat je beter ontwikkeld bent. Zo loopt een 45- jarige met totaal andere vragen rond dan iemand van 18 jaar.
 • Ik zie echter dat fysieke training óók tot zelfontwikkeling behoort. Het maakt je niet alleen fysiek sterker, maar ook mentaal.
 • En zo zijn er nog heel veel andere vormen van zelfontwikkeling.

Altijd jezelf zijn

Door continue te investeren in jezelf zul je merken dat je mentaal sterker wordt. Je hebt je eigen verhaal gecreëerd over deze wereld en door de vele inzichten die je daarvan hebt gekregen blijf je ook krachtig bij je standpunt staan.

En doordat je zo krachtig bent zul je minder snel meegaan in maatschappelijk verantwoord gedrag. Je blijft dus heel dicht bij jezelf staan.

Hoe hoog de sociale druk ook is en wat de maatschappij je ook verteld: jij blijft bij je eigen normen en waarden. Hoe moeilijk dat ook kan zijn en hoe kwetsbaar jij je daarvoor ook moet opstellen.

Geef het de tijd

Het is een ingewikkeld proces en je kunt niet ineens morgen immuun zijn tegen de verhalen van de maatschappij. Dat lukt niemand. Je kunt het wel elke dag of elke week verbeteren. En door het verbeteren zul je er op langer termijn erg veel plezier uithalen.

Het gaat met horten en stoten. Er zijn momenten dat je goed in je vel zit. Er zullen echter ook momenten zijn waar je tegen ingewikkelde vragen aanloopt. En juist die momenten. Die momenten maken dat je er super veel van leert!

Zelfontwikkeling en sociale druk

Conclusie..

Ik wil het verhaal nog even kort en bondig uitleggen.

We leven in een tijd waarin er een hoog verwachtingspatroon wordt gelegd op elk individu. Veelal jonge mensen kampen met deze druk. Er zijn simpelweg té hoge verwachtingen die niet gehaald kunnen worden waardoor mensen het gevoel krijgen gefaald te hebben.

Dit levert vele worstelingen op. Denk hierbij aan onzekerheid, zelfkritiek, een laag gevoel van eigenwaarde, weinig gevoel van authenticiteit ervaren en stress met zware depressies als gevolg.

Ik vind dat jammer. Mijn streven is voor mijzelf, maar ook voor een ander die dit artikel leest, om gedurende mijn leven authentiek te leven. Authentiek leven is in mijn ogen het tegenovergestelde van maatschappelijk verantwoord leven.

Authentiek leven is een lang proces, maar het is te trainen. De training is vooral gericht om jezelf te leren kennen. Je onderzoekt in een lang stadium, bewust en onbewust, wat je normen en waarden zijn. En dat heeft mij persoonlijk 1 ding opgeleverd: in veel situaties kan ik heel dicht bij mijzelf blijven staan, ongeacht wat er van mij verwacht wordt.

En dat is mooi. Want hoe zou deze aarde eruitzien als iedereen ten volle leeft? Dat iedereen in zijn eigen kracht komt? En dat niemand leeft zoals wij denken dat er geleefd moet worden. Dat niemand leeft in de verwachting die wij zelf hebben gecreëerd. Gewoon, iedereen authentiek.

Succes! 😉

Misschien kan ik je verder helpen..

Ik heb nog meer leuke blogs geschreven:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?