arrow_drop_up arrow_drop_down
Adrenalinekick in Lapland: met snelheden van 70 km/u sneeuwscooteren

Adrenalinekick in Lapland: met snelheden van 70 km/u sneeuwscooteren

Ziplinen, paragliden, parachutespringen, skydiven en ga zo maar even door, het zijn allemaal activiteiten met een hoge mate van adrenaline. In het begin is het ontzettend spannend, maar zodra je aan de grond staat geeft het een enorme kick. De adrenaline giert door je lijf en je bent trots op jezelf. Je hebt iets onwerkelijks gedaan en kan dit maar nauwelijks beseffen!

In Lapland kun je deze kick ook opzoeken, namelijk met een sneeuwscooter. Oké, uit een vliegtuig springen geeft een hogere mate van adrenaline dan op een sneeuwscooter rijden. Maar dat maakt natuurlijk niet uit. In alle gevallen blijft het een kick!

In mijn reis door Lapland stond sneeuwscooteren hoog op mijn lijst en als ik een top-10 lijstje mag maken, dan staat het sneeuwscooteren denk ik bovenaan. Ik vond het daarom ook jammer dat het voorbij was, want ik ging het liefst nog een paar uurtjes door! In deze blog deel ik je mijn ervaring met sneeuwscooteren en hoop ik je te inspireren.

Sneeuwscooteren: de basisregels

Zoals gezegd heb ik door Lapland gereisd en om het specifieker te maken: in Zweeds Lapland wel te verstaan. Vooraf waren er verschillende activiteiten gepland, denk aan een sleehondentocht, sneeuwschoenwandelingen, slapen in een iglo, chillen in een jacuzzi en het noorderlicht bewonderen. Een andere activiteit was het sneeuwscooteren.

We vertrokken vroeg richting het dorpje Kauppinen. Eenmaal aangekomen hebben we een helm gekregen en is het sneeuwscooteren aan ons uitgelegd. Er zijn een paar belangrijke regels die je moet weten voor dat je gaat sneeuwscooteren. Het zijn hele logische regels, maar toch is het goed dat hier nadrukkelijk de aandacht op werd gericht.

In hoog tempo moet je niet je been uitsteken en ook bij het remmen en gas geven waren een aantal aandachtspunten verbonden. Als je van de sneeuwscooter afstapt is het noodzakelijk dat hij uitstaat, omdat je anders met je knie tegen het ”gaspedaal” aan kan komen. Dat kan hele lelijke situaties opleveren. 😉

Sneeuwscooteren in Lapland

Tijd om te vertrekken

Nou, goed.. alles is uitgelegd en het was tijd om te gaan. In het begin reden we eerst een rondje om er een beetje gevoel in te krijgen. Sneeuwscooteren is niet moeilijk, maar in het begin wel onwennig. Zo hoef je een scooter nauwelijks te sturen, omdat de scooter de sporen van de sneeuw volgt. Je geeft alleen een beetje richting en dat is heel onnatuurlijk.

Daarnaast is het aanvoelen hoe gevoelig het gaspedaal werkt. Gas geven doe je met de handen en het is belangrijk heel gelijkmatig gas te geven. In het begin moet je simpelweg lef creëeren om met een hoog tempo over het sneeuw heen te racen. Het is een kwestie van tijd dat je gewend bent geraakt aan het scooteren en het avontuur aan kunt gaan.

Na het testrondje was het tijd om kilometers te gaan maken. We reden via het bos naar een groot meer. Al vanaf het bos had ik ik het gaspedaal lekker ingedrukt. In het begin schrik je als je 50 km/u rijdt, maar hoe langer het duurt, hoe sneller je durft.

Het meer: het moment om lekker gas te geven

Het meer is bereikt! Hier kom je op lange, uitgestrekte paden met weinig bochten waar je goed gas kan geven. Op dit punt bereik je snelheden van 70 km/u. De wind raast voorbij je hoofd en je handen gaan alle kanten op. Nog steeds is het de bedoeling amper te sturen en de sneeuwscooter het werk te laten doen.

Het liefst ging ik nóg harder, maar in Zweden is 70 km/u de maximumsnelheid voor een sneeuwscooter. Misschien is dat maar goed ook, want op een sneeuwscooter is dat echt heel snel. 😉

Tijdens het sneeuwscooteren moeten we ineens stoppen. Op een bepaald kruispunt zien wij allemaal sleehonden die we voorrang hebben gegeven. Het is een heel onwerkelijk beeld om al die honden tegen te komen. Alleen al bij het zien van die honden kon ik ernaar uitkijken zelf een slee te besturen. Gelukkig stond die voor de dag van morgen ingepland.

Lunchen in een bos in Lapland

Lunchen in een typische hut

Het sneeuwscooteren deden we met de groep en werd begeleid door 2 gidsen. Deze gidsen hadden ook een lunch voorbereid. Op een gegeven moment stopten we bij een prachtige, houten hut midden in het bos. Deze hut kun je vinden aan de rand van de Torne älv. In deze hut werd een groot vuur gemaakt en kregen we een overheerlijke tosti en lingonberry juice. Ideaal om lekker warm te worden!

We praten, lachen en hebben het gezellig. Onze Zweedse vrienden hebben leuke verhalen te vertellen voor dat we het door hebben is het alweer tijd om te gaan. We maken de laatste kilometers om vervolgens terug te keren naar ons kamp.

Wat vond ik van het sneeuwscooteren?

Zoals gezegd: sneeuwscooteren is heel gaaf. In het begin ben je de snelheden aan het aftasten, maar op ten duur word je zelfverzekerd en probeer je op elk stuk de maximumsnelheden te bereiken.

Met 70 km/u over een besneeuwd meer racen is heel cool en kan ik iedereen aanraden. 😉

Verblijf je in de omgeving van Kiruna? Dan wil ik je bekend maken met Kiruna Guidetur. Zij begeleiden onderanderen het sneeuwscooteren, sprekend vloeiend Engels en zijn bovenal hele vriendelijke mensen!

Andere blogs lezen?

Ik schrijf heel veel blogs. Misschien vind je het leuk om deze te lezen?

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?