arrow_drop_up arrow_drop_down
Van Zweeds Lapland genieten tijdens een sleehondentocht

Van Zweeds Lapland genieten tijdens een sleehondentocht

In mijn reis naar Lapland hebben we veel toffe dingen gedaan. We zijn wezen sneeuwscooteren, we hebben een sneeuwschoenwandeling gemaakt, we hebben in een iglo geslapen en natuurlijk het noorderlicht bewondert. Eén van de leukste activiteiten die we hebben gedaan was de sleehondentocht. Een sleehondentocht is een slee dat wordt getrokken door 5 á 6 honden.

We waren in een groep van 15 personen + de gids die deze activiteit heeft begeleidt. Op elke slee zitten 2 personen + de slee van onze gids. Daarmee hadden we een totaal van 8 sleeën met aan elke slee ongeveer 5 honden. Bij elkaar opgeteld waren er dus 40 honden bij elkaar en ik kan je garanderen: dat is een heel onwerkelijk gezicht!

Het begin van onze activiteit

We vertrokken vroeg richting Arctic Dog Sled Adventure AB. Dit is in de buurt van het Zweedse Kiruna en is het bedrijf dat sleehondentochten organiseert. Bij aankomst zien we 40 honden die aan het blaffen zijn en klaar staan voor vertrek. Ik vond het een fascinerend gezicht om alle verschillende karakters van de honden te zien.

Terwijl de ene hond zich overal druk over maakt en blijft blaffen, zit de andere hond netjes te wachten totdat we kunnen vertrekken.

Voordat we gaan vertrekken krijgen we eerst uitleg over de slee. Elke slee wordt bezet door 2 personen. 1 persoon kan zitten, foto's maken en niks doen. De andere persoon moet de slee besturen door de rem te gebruiken. Na een uur zouden we een pauze houden zodat iedereen kan wisselen.

Is het moeilijk een hondenslee te besturen?

Het besturen van een sleehondentocht lijkt spannend, maar dat is het niet! De groep wordt begeleidt door 5 sterke honden en de roedel leider die de slee bestuurt. Alle honden daar achter volgen de roedel leider waardoor het niet nodig is de slee te besturen. Het enige wat je moet doen is remmen. Bij een kleine daling moet je de rem goed intrappen en als je wilt stoppen moet je ook stevig op de rem trappen.

Soms kom je een heuveltje tegen en moet je de honden een klein beetje bij staan door mee te steppen. Het is super leuk en makkelijk om te doen, maar je moet wel 1 belangrijke regel in stand houden: laat de slee nooit los! De honden gaan vrolijk verder met wandelen, terwijl jij achterblijft! Dat wil je natuurlijk niet. 🙂

Sleehondentocht in Lapland

Onze tocht door de Zweedse wildernis kan beginnen!

Onze tocht begon intensief. Voordat we op vlakke oppervlaktes terecht zouden komen moesten we eerst een behoorlijke heuvel trotseren met alle honden. Hier was het taak de honden goed te helpen, maar omdat het meteen in het begin was voelde het nog erg onwennig. De honden hadden er in het begin weinig zin in en dat werkte niet goed mee!

Toen we de heuvel over waren konden we de honden het werk laten doen. Terwijl er 5 honden voor jou werken en je in alle rust op de slee staat kun je genieten van het prachtige, besneeuwde landschap. Vanaf moment 1 vond ik het een unieke ervaring en ben ik blij dat ik deze ervaring aan mijn lijstje toe mag voegen.

Af en toe hebben de honden het onderling moeilijk met elkaar. Het is vaak een reden voor de mevrouw (de roedel leider) die onze groep begeleidt om te stoppen en de bonje tussen de honden recht te trekken. Ik vond het mooi om te zien hoe de honden reageerden als deze mevrouw voorbij kwam wandelen. Er was duidelijk een hiërarchie en de honden hadden respect voor deze mevrouw!

Later werd ook duidelijk dat de honden op de slee achter ons geen goede balans hadden. Ze bleven altijd een beetje achter en daarom werden honden van een andere slee gewisseld met de slee achter ons om de sterke honden geleidelijk in verhouding te zetten!

Lees ook: Welke kleding neem ik mee naar Lapland?

Tijd voor een pauze!

Na ongeveer 1,5 uur was het tijd voor een pauze. We kwamen aan bij een houten hut waar 2 vriendelijke mensen voor ons eten hebben gemaakt. We hadden de keuze tussen 2 soorten soepen en verschillende sandwiches. Het was erg lekker en we konden ons goed opwarmen, omdat het op een slee best koud kan zijn (helemaal als je alleen maar hoeft te zitten).

Het duurde ongeveer een uur voordat we terug zouden gaan en daarom hadden we ruim de tijd kennis te maken met alle honden. Stuk voor stuk zijn het sociale beesten. Er is geen hond geweest waar ik mij niet prettig bij heb gevoeld. Ik heb veel honden geaaid en veel foto's gemaakt. Ongelofelijk cool dat dit kon en mocht!

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Tijd om terug te gaan!

Op de heenweg was ik de persoon die de slee mocht besturen. Op de terugweg was het de beurt aan mijn reisgenoot en kon ik plaats nemen op de voorkant van de slee. Tijd om terug te gaan en veel foto's en video's te maken!

Vooraan zitten is even uniek, omdat het een hele andere ervaring met zich meebrengt. Je hebt veel meer tijd om je te focussen op de honden en de mooie omgeving waar we doorheen sleeën.

Logischerwijs heeft een slee geen vering, maar daardoor kreeg ik wel een stijve kont van alle hobbeltjes die we onderweg tegen kwamen! 🙂

Het is een dikke, dikke aanrader!

Als je op reis gaat naar Lapland, dan kan ik een sleehondentocht heel erg aanraden! Van alle activiteiten is mij deze goed bijgebleven. Je ziet altijd beelden voorbij komen op het internet of op televisie of je refereert het aan de kerstman met zijn rendieren (haha) en telkens dacht ik: ”wauw, dat wil ik ook!”

Ik heb het nu gedaan en als je de kans krijgt, dan moet je die met beide handen aanpakken!

Andere blogs lezen?

Ik schrijf heel veel blogs. Misschien vind je het leuk om deze te lezen?

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?