arrow_drop_up arrow_drop_down
Reizen: de meest intense manier van leren

Reizen: de meest intense manier van leren

Het is de trend geworden van hedendaags: reizen. Iedereen doet het en tegenwoordig kunnen we niet meer anders. We reizen elke dag op en neer met de trein naar werk of school, gaan eens per jaar op vakantie naar Spanje of Aruba, doen een citytrip in Berlijn of gaan op skivakantie in de Oostenrijkse Alpen.

Reizen is onderdeel van ons bestaan geworden en in de loop der tientallen jaren is het begrip algemener geworden. Vroeger was het een reis om van Nijmegen in Rotterdam te komen, maar tegenwoordig doen we niet anders en reist een gemiddelde Nederlander het hele land af. Zonder al te veel moeite, geld en tijd.

We hebben apps ontwikkeld die ons vertellen wanneer de eerste trein, vliegtuig of tram vertrekt, we kunnen exacte fiets-, wandel- of autoroutes voor onze neus krijgen en zelfs pakketjes zijn binnen een paar dagen tijd van Australië naar Nederland geleverd. Daarnaast zijn we de hele dag mobiel en kunnen we iedereen updaten over onze huidige locatie. Ideaal!

Ik vind het daarom een voorrecht dat ik met mijn jonge leeftijd deze mogelijkheden kan benutten en ik deze aardkloot tot op elke centimeter kan ontdekken. En dat is precies wat ik je in dit artikel wil meegeven. Ik kan elk mens aanraden te gaan reizen en te ontdekken.

Mijn ervaring met reizen

Of ik de grootste wereldreiziger ben op deze wereld? Nee, nog niet. Ik heb tot nu toe een bescheiden aantal landen gezien, maar ik weet wel dat er nog velen gaan komen. Ik heb de kick van het reizen namelijk gevonden.

Van jongs af aan vond ik het vak aardrijkskunde leuk omdat hier onderwerpen over culturen en geografie naar boven kwamen. Op één of andere manier heeft het mij altijd geïnteresseerd en ben ik vaak zelf op onderzoek uitgegaan. Ik kan mijzelf gerust 2 uur vermaken door random Google Maps locaties op te zoeken. 🙂

Mijn reiservaringen zijn begonnen in Parijs, Italië en Spanje. Dat waren de eerste momenten dat ik bewust over de grenzen ging en in andere culturen terecht kwam. In Spanje heb ik veel van Barcelona mogen zien en in Italië ben ik in aanraking gekomen met het prachtige Toscane en de bijbehorende stad Florence. Tijdens mijn reis richting Italië heb ik veel van Oostenrijk mogen aanschouwen.

Vele jaren later heb ik een prachtige trip naar Portugal gemaakt. We zijn er volledig op uitgetrokken en hebben veel van midden en noord Portugal gezien. Vooral het gebied rond de Serra da Estrela en de stad Coimbra hebben een goede indruk achter gelaten. Daarnaast heb ik veel steden mogen ontdekken en is Praag hoog in het lijstje geëindigd van steden die mij erg enthousiast hebben gemaakt.

Maar toch, van alle trips die ik tot nu toe heb gedaan, steken er 2 avonturen ver bovenuit: Curaçao en Frankrijk.

Reizen door Curaçao

Mijn ervaring op Curaçao

In 2017 heb ik 6 maanden lang op het prachtige Curaçao mogen werken. Het zijn ervaringen geweest waar ik heel sterk uit ben gekomen en die mij tot een ander persoon hebben gemaakt. Ik zat dagelijks in de Antilliaanse cultuur en heb daardoor veel nieuwe dingen geleerd.

Mijn eerste ervaring in het buitenland maakte dat ik honger kreeg. Honger naar meer van dat soort ervaringen. Want ik zag Curaçao echt als een verrijking op mijn leven. De keuze om op dit eiland te gaan werken kwam echter niet zo maar. Daar is een goede en mindere tijd aan vooraf gegaan.

In mijn horecaopleiding heb ik 4 stages moeten lopen. 2 van die stages heb ik, vanaf mijn woonplaats gezien, aan de andere kant van Nederland gedaan. Ik had geen zin om in mijn eigen omgeving te blijven en was erg gemotiveerd het avontuur op te zoeken. 1 van die stages heb ik op Texel gedaan en de andere heb ik in het zuiden van Limburg gedaan.

Het was voor mij de eerste keer dat ik ”lang” en ”ver” van huis ging. Dus ja, dat was spannend. Maar het maakte wel dat ik hunkerde naar meer van dat soort ervaringen. Tijdens mijn tijd in Limburg had ik daarom al contact gehad met een bedrijf in Spanje om daar te mogen werken. Mijn gevoel klopte echter niet en dat heeft mij doen besluiten niet te gaan.

Maar goed, als je eenmaal ergens aan geproefd hebt dan smaakt het naar meer. Daarom besloot ik om in 2017 naar Curaçao te gaan en er 6 maanden te gaan werken bij een hippe strandbar op het Jan Thiel resort. Goede tijd met hele warme herinneringen!

Lees ook:
10 redenen waarom jij op Curaçao moet gaan werken

Werken en reizen buitenland

Mijn ervaring in Frankrijk

Na Curaçao werkte ik weer in Nederland, maar kwam ik ook weer in een bepaald dal terecht. Ik leefde niet op de manier waar ik achter stond. Ik kwam te vaak en te snel terug in oude patronen die mij op momenten erg ongelukkig maakten. Ik heb in die tijd veel afwegingen gemaakt over mijn toekomstbepaling.

Van alle afwegingen die ik heb gemaakt werd ik echter van 1 heel enthousiast: weg uit Nederland en opzoek naar een nieuw buitenlands avontuur. Met horten en stoten ben ik gaan solliciteren bij bedrijven in onder anderen Noorwegen, Italië, Duitsland, Oostenrijk, België en Frankrijk.

Ik heb makkelijk 15 sollicitaties de deur uitgegooid. Mijn dagelijkse worstelingen werden mij te veel en ik had het punt bereikt dat ik concrete stappen wou ondernemen. En dat heeft gemaakt dat ik zoveel mogelijk bedrijven had benaderd. Er moest simpelweg iets veranderen. En gelukkig, er veranderde iets. Mijn inspanningen werden heel snel beloond.

Nog op de dag zelf kreeg ik een mail terug van een hotel uit Frankrijk. Een hotel met Nederlandse eigenaren in de prachtige Franse Alpen. Binnen mum van tijd waren we samen in overeenstemming en bereikten we een akkoord. Wat voelde het heerlijk: ik ging weer een buitenlands avontuur aan. Wát spannend en gaaf tegelijk.

Wederom ging ik de tijd van mijn leven tegemoet. Ik kwam weer in contact met nieuwe mensen met elk hun eigen, unieke persoonlijkheden. Ik ben weer in het diepe gesprongen en heb weer stappen ondernomen die mij laten groeien. Stappen die mij het gevoel geven dat ik leef en waar ik een voldaan gevoel van krijg.

Lees ook:
6 redenen waarom jij in Frankrijk moet gaan werken.

Travel is still the most intense mode of learning

Reizen: de ultieme verrijking

Ik had van mijn tripjes naar het buitenland niets willen missen. En van de ervaringen die ik heb opgedaan weet ik zeker dat er nog heel veel nieuwe tripjes bij gaan komen. Ik vind het tot op heden prachtig om te doen. Het is zo'n gigantische kick om ergens te komen, het gewoon te worden en achteraf te kunnen zeggen: ”dat heb ik toch gedaan” om vervolgens weer een nieuw avontuur aan te gaan.

Mijn avonturen op Curaçao en in Frankrijk hebben mij een ander mens gemaakt. Ik heb op verschillende manieren geleerd om waarde te hechten aan het leven en deze wereld. Ik ben groter leren denken, maar kan tegelijkertijd makkelijker genoegen nemen met minder. Ik ben volwassener, socialer en onafhankelijker geworden. Ik heb overtuigingen gecreëerd waarmee ik verder kan in het leven en durf steeds meer krachtigere beslissingen te nemen.

Ik heb wonderschone, maar ook minder wonderschone plaatsen gezien. Ik ben culturen gaan respecteren en heb duidelijke positieve en negatieve verschillen met Nederland ervaren. Ik heb tot nu toe gezien dat de wereld een minder lugubere plek is dan wat wij door het hedendaagse nieuws en ellende zijn gaan geloven.

Ik heb ontzettend veel mensen leren kennen die uit alle windstreken van Nederland komen en ben ondertussen ook contacten rijker geworden van mensen die uit de Nederlandse Antillen, Frankrijk, België en Guadeloupe komen. Ik heb veel goede gesprekken gehad met onbekende internationale mensen.

Al die mensen hebben een eigen verhaal. En al die verhalen hebben gemaakt dat mijn referentiekader breder is geworden. Ik heb geleerd minder in hokjes te denken, omdat ik heb ingezien dat onze manier van leven in Nederland niet dé manier van leven is. Het leven wordt namelijk in elke cultuur anders benaderd. En elke benadering brengt zijn eigen beperkingen mee, maar is vaker verrijkend.

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Je groeit in alle aspecten

De stap om te gaan reizen maakt je authentiek. Reizen maakt dat je in het onbekende stapt en afscheid moet nemen van dierbare mensen. Het authentieke eraan is dat de echte wil om te reizen niet belemmerd wordt door de mindere kanten van het reizen. Je hebt de dappere beslissing genomen voor jezelf te kiezen en te doen waar je hart sneller van gaat kloppen.

Telkens opnieuw vind ik het lastig om mijn gezin en vrienden ”achter te laten”. Maar telkens opnieuw herinner ik mij eraan dat, hoeveel liefde ik ook heb voor mijn gezin, het mij niet mag belemmeren om een bepaalde reis niet te maken. Als dat een reden zou zijn om niet te gaan reizen, dan zou ik daar persoonlijk heel veel spijt van krijgen.

En ik ben er héél zeker van dat ik op mijn oude dag nooit terug wil kijken met spijt! Dat ga ik ten allen tijde voorkomen. 😉

Het maakt wel dat je van reizen leert.

 • Je leert voor jezelf te kiezen, ook al hebben je ouders, vrienden, broer- en/of zussen, buren of andere dierbaren moeite met je besluit;
 • Door zulke krachtige beslissen te maken train je jouw besluitvaardigheid;
 • En ook al spring je gigantisch in het onbekende, je hebt desondanks toch vertrouwen in een goede toekomst. Dat is een kwaliteit waar je leven nooit slechter van gaat worden.

Van de kleine dingen genieten

Je geniet van de luttele dingetjes

Geld speelde in mijn tijd op Curaçao een grote issue in het dagelijkse leven. Mijn inkomsten waren niet torenhoog, terwijl de uitgaven op het eiland gemiddeld duurder zijn. Daarnaast hield ik ervan om veel biertjes te drinken met mijn huisgenoten en collega's. Heel erg gezellig, maar mijn portemonnee vond het wat minder gezellig.

En dát is een goede leerschool geweest.

Ook in de mindere financiële tijden op Curaçao wist ik mij prima te vermaken. En dat zat hem dan toch vaak in de kleine dingen. Met de paar Antilliaanse guldens die wij hadden kochten wij een paar flesjes bier en genoten we optimaal van deze drankjes. Of van het beperkte eten wat we konden kopen maakten we er tijdens het koken toch een groot feest van.

Maar ook als je door landen heen reist leer je te genieten van de kleine dingen. Want dat je aankomende nacht een comfortabel bed hebt geeft geen garantie dat het morgennacht ook comfortabel is. En het goede eten wat je hebt gevonden in een afgelegen dorp geeft je niet de zekerheid dat je dit morgen ook vindt.

Kortom: je gaat onbewust meer in het moment leven.

Reizen is echt

Of je nu gaat backpacken, 3 weken lang een georganiseerde reis in Amerika gaat doen of een half jaar op Aruba gaat werken: reizen is gewoon super gaaf! Het geeft een super voldaan gevoel als je het avontuur in het buitenland bent aangegaan. Je hebt angsten overwonnen en bent gigantisch hard in het diepe gevallen.

Door in het diepe te zijn gevallen heb jij jezelf weer omhoog moeten trekken. En tijdens die tocht leer je gigantisch veel!

 • Je leert jezelf over te geven aan de spontaniteit en het avontuur van een reis;
 • Je komt erachter wat je allemaal hebt en kunt dit extra waarderen;
 • Gedurende een avontuur leer je te relativeren en kom je er achter wat écht belangrijk voor je is.

En dat is misschien nog wel de grootste vraagstuk voor een mens. We weten vaak amper waar we voor staan en wat we daadwerkelijk belangrijk vinden in het leven.

Ik vond het een paar jaar geleden best belangrijk dat mijn Instagram- en Facebook account er perfect uitzagen. Foto's moesten een goede filter hebben en elke like die binnen kwam was toch weer een like.

Gelukkig (ja, ik zie het als een verademing) kan ik van mijzelf zeggen dat ik het nu uiterst onbelangrijk vind. Ik heb ondertussen afscheid genomen van Snapchat, Facebook en LinkedIn, omdat ik heb besloten in het echte leven te willen zijn.

Door mijn reis op Curaçao en in Frankrijk heb ik heel erg geleerd om dicht bij mijzelf te blijven. Ik heb mijn persoonlijke overtuiging gecreëerd dat ik leef voor ervaringen en herinneringen. Dat is mij veel meer waard dan dat ik mij moet gedragen wat maatschappelijk verantwoord is.

Reizen voelt als echt aan. Je maakt contact met mensen uit andere culturen en kunt ze recht in de ogen aan kijken. Je leert echter ook jezelf kennen waarbij je ook jezelf soms recht in de ogen aan kunt kijken. Die momenten zijn moeilijk, maar ze zijn wel tastbaar. Je schuilt je op dat moment niet weg achter die Facebook like.

In het moment leven

Wat heb ik nog meer geleerd?

Reizen is een hele persoonlijke ervaring omdat het een heel algemeen begrip is. Voor iedereen heeft reizen een andere definitie, maar voor iedereen heeft het wel dezelfde positieve bijwerkingen. Want ik geloof dat, zelfs als je reis volledig mislukt is of je erachter bent gekomen dat reizen niks voor je is, het toch een positieve bijwerking heeft.

Ik heb nog niet heel veel gereisd in mijn leven, maar ik weet wel, wat ik al eerder aangaf, dat er vele reizen gaan komen. Op het moment van schrijven zit ik midden in de Franse Alpen, maar ben ik ook langzaam bezig om een reis naar Australië te organiseren. Maar ook al heb ik nog niet de hele wereld afgereisd, ik kan je alsnog duizend redenen geven waarom reizen een verrijking is.

Ik heb ze voor je gebrainstormd en ik heb alle punten voor je op een rij gezet (al dan niet eerder geschreven in dit artikel):

 • Reizen maakt je geduldig. Je ”ontvlucht” de Nederlandse stress en je komt erachter dat het in heel veel andere landen op een lager tempo gaat. Dit is wennen in het begin, maar het gaat je veel opleveren!
 • Je wordt zelfverzekerder, omdat je met zoveel keuzes, worstelingen en emoties krijgt te maken dat je leert om naar je gevoel te luisteren en deze ook kunt vertrouwen.
 • Door veel naar je gevoel te luisteren leer je ook keuzes te maken. Elke dag krijg je te maken met ontelbaar vele keuzes die gemaakt moeten worden. Binnen mum van tijd ben je een pro in jouw eigen besluitvaardigheid. 🙂
 • Je leert super goed met geld om te gaan. Geld is in sommige gevallen een grote issue, maar doordat je een paar keer goed tegen de muur gaat lopen leer je op langer termijn dat je hier goed mee om weet te gaan.
 • Jouw flexibiliteit springt omhoog. Je leert namelijk met tegenslagen om te gaan. Tegenslagen kun je tijdens het reizen op elk moment krijgen, maar je hebt weinig tijd om te bedenken waarom het jou is overkomen. Je onderneemt meteen actie weet hier steeds flexibeler mee om te gaan.
 • Last but not least: je wordt sociaal omdat je super veel contacten legt. En doordat je zoveel contacten legt leer je ook andere culturen te respecteren. En dat maakt dat je minder snel een oordeel hebt.

Aanhalingsteken

To travel is..

..to discover that everyone is wrong about other countries.

Aldous Huxley

Go for it!

Ga! Dat is het beste advies wat ik je kan geven. Volg je gevoel. Als jij het gevoel hebt dat je er klaar voor bent dan kun je de stap nemen! Reizen is een bijzondere ervaring. En omdat het zo algemeen is kun je zelf aangeven hoe je wilt reizen. Er hangt verder niks van af, het is volledig jouw eigen persoonlijke reis.

Accepteer dat reizen niet altijd makkelijk is en dat je andere mensen daarvoor moet loslaten. Maar weet ook dat je dan wel je eigen gevoel volgt en dicht bij jezelf bent gebleven. Omarm de mensen en de ervaringen die je ermee opdoet. Want geloof mij: het is écht de ultieme verrijking.

Succes! 🙂

Andere leuke blogs

Ik heb nog meer leuke blogs geschreven..

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?