Wie aan Praag denkt, denkt aan de Karelsbrug, de Praagse Burcht en het grote oude plein in het historische stadscentrum. Praag is de grootste stad van Tsjechië en voor de Nederlanders de perfecte stad om een aantal dagen te bezoeken, omdat je er gemakkelijk met de auto kunt komen.
Zo ben ik ook in Praag geweest. We bezochten de mooiste bezienswaardigheden van de stad, dronken een lekker biertje op het terras en verwonderden ons over hoe mooi Praag eigenlijk is. Onze stedentrip kreeg alleen een onverwachte wending: uit het niets werd onze stedentrip een voetbaltrip.
Toen we in de Praagse wijk Malá Strana op de top van de Petřín-uitkijktoren stonden zagen we in de verte een ongelofelijk groot voetbalstadion liggen. Als grote voetbalfanaten konden we dit stadion natuurlijk niet links laten liggen.
De Petřín-uitkijktoren: een wijde uitzicht over Praag
De Petřín-toren lijkt op de Eiffeltoren, maar is een stuk minder hoog dan de Eiffeltoren. Als je met de lift naar boven gaat, dan heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het hoogste punt van de Petřín-toren is net zo hoog als de Eiffeltoren, maar dat komt doordat de Petřín-toren op een hoge heuvel staat.
Wij wilden graag een wijde uitzicht over Praag en zijn met de lift naar de top van de Petřín-toren gegaan. Vanaf dit punt begonnen onze grote voetbalavonturen. Vanaf de top van de toren zagen we het Strahov stadion en het Evžena Rošického stadion liggen. En daar waren we erg nieuwsgierig naar.
Het grootste stadion ter wereld: het Strahov stadion
We hebben in ons leven al een aantal mooie en grote Europese stadions mogen bezoeken. Toch was het Strahov stadion van een ander kaliber. Een kaliber dat we nog niet eerder hebben gezien. Toen we vanuit de toren besloten om richting het stadion te wandelen hebben we een research gedaan op het internet en daar werden onze vermoedens bevestigd.
Het Strahov stadion was namelijk het allergrootste stadion van de wereld. Vroeger had het stadion een capaciteit voor ruim 220.000 mensen en hadden de velden een oppervlakte van ruim 63.500 vierkante meter.
Vroeger werd het stadion gebruikt voor communisten die hier hun Spartakiades hielden. In onderstaande video krijg je een idee van wat zich in dit stadion heeft afgespeeld.
Wat gebeurt er vandaag met het Strahov stadion?
Gelukkig hebben ze het Strahov stadion tot op de dag van vandaag bewaard en kun je het grote stadion tijdens een stedentrip naar Praag bewonderen.
Tegenwoordig wordt het stadion gebruikt als trainingscomplex van de meest bekende voetbalclub in Tsjechië, Sparta Praag.
Het stadion lijkt op foto’s en video’s relatief klein. Dat komt doordat het stadion niet zozeer hoog is, maar vooral erg breed. In totaal passen er namelijk 6 voetbalvelden in het stadion.
Valt er als toerist iets te beleven? Ik heb eigenlijk geen idee. Wij zijn zonder toestemming naar binnen gewandeld en hebben op deze manier de oude gangen en oude tribunes van het stadion ontdekt.
Stadion Evžena Rošického: het stadion naast het Strahov stadion
Wij hebben ons verbaasd over het Strahov stadion en onze middag kon niet meer stuk. Maar we werden wederom verrast toen wij naast het Strahov stadion een ander groot stadion zagen liggen, namelijk het Evžena Rošického stadion. Ten opzichte van het Strahov stadion is er in dit stadion wel degelijk gevoetbald.
Het stadion is niet het officiële stadion van een voetbalclub in de stad, maar toch zijn er veel wedstrijden in dit stadion gevoetbald.
- Tot 2004 speelde Tsjechië/Tsjecho-Slowakije hier 20 interlands.
- Slavia Praag speelde hier tussen 2000 en 2008 tijdens de verbouwing van hun eigen stadion zijn wedstrijden.
- Sparta Praag heeft aan het eind van het seizoen 2000/’01 in dit stadion gevoetbald vanwege de aanleg van een veldverwarming.
- FK Viktoria Žižkov speelde hier UEFA Cup wedstrijden in 2001/’02 en 2002/’03.
- En in 2009/’10 speelden zowel Bohemians Praag als SK Kladno als FC Bohemians 1905 Praag hier een aantal thuiswedstrijden.
Zoals je ziet, is het stadion door vrijwel elke club in de stad gebruikt.
Onze trip door het Evžena Rošického stadion
Rondom het stadion kwam er een meneer naar buiten gewandeld. Aan deze meneer hebben wij gevraagd of het mogelijk was om het stadion te bezichtigen. Hij mompelde een beetje en gaf ons toestemming om naar binnen te lopen. Achteraf gezien was het een meneer die hier niets over te zeggen had (maar goed, toch hadden we toestemming).
Via een grote hal liepen we onder de tribunes en stonden we ineens op het veld van het stadion. We hebben een foto op de middenstip gemaakt en namen een kijkje op de tribune. We konden overal in het stadion komen, maar vroeger ons af of we hier ook echt welkom waren.
Even later kwam er een andere meneer naar ons toe gewandeld en die heeft ons uiteindelijk verteld dat we het stadion moesten verlaten. Geheel terecht natuurlijk, maar desondanks was het de ervaring wel waard.
De Eden Aréna: het stadion van Slavia Praag
Na onze lange, maar prachtige dag door de stadions hebben we lekker gegeten. We hebben een leuk terras opgezocht en hebben nagepraat over deze mooie dag. Toch waren we nieuwsgierig en wouden we meer van de voetbalcultuur van de stad ervaren.
Tot onze vreugde zagen we dat er op dezelfde avond een wedstrijd in de voorronde van de Europa League werd gespeeld. Slavia Praag nam het op tegen Anderlecht. We zijn meteen gaan kijken naar tickets voor deze wedstrijd en je raadt het al: dezelfde avond zaten we in de Eden Aréna van Slavia Praag.
De wedstrijd tussen Slavia Praag en Anderlecht
Slavia Praag was in onze ogen te vergelijken met AZ. Een vriendelijke club met een ongedwongen sfeer. We zaten op de korte zijde, dicht tegen het veld, het was een warme en zwoele avond en hadden met een halve liter bier en een braadworst de avond van ons leven.
Konden we tijdens de wedstrijd ook juichen voor Slavia Praag? Nee, dat helaas niet. Slavia Praag is werkelijk afgedroogd door Anderlecht en het werd uiteindelijk 0-4 voor de Belgen.
Voetbalclubs in Praag: welke stadions kan ik bezoeken?
Tsjechië heeft misschien niet de grootste en populairste voetbalclubs van Europa, maar dat neemt niet weg dat het land Tsjechië en de stad Praag een historische voetbalcultuur heeft.
Alleen al in Praag heb je met het Strahov stadion, het Evžena Rošického stadion en de stadions die nog steeds actief worden gebruikt genoeg mogelijkheden om de cultuur te ervaren. Praag heeft namelijk vier actieve voetbalclubs die (regelmatig) in de eerste competitie van Tsjechië uitkomen, namelijk:
- Sparta Praag;
- Slavia Praag;
- FC Bohemians 1908 Praag;
- FK Viktoria Žižkov.
Ga je dus met vrienden en voetbalfanaten naar Praag? Bezoek dan naast de historische bezienswaardigheden van de stad een leuke voetbalclub en verwonder je over de Tsjechische voetbalcultuur.