arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe word ik positiever?

Hoe word ik positiever?

Wil je graag een positievere mindset creëren? Goede keus! Positiever nadenken is voor iedereen te leren en heeft voor iedereen ook een positieve bijwerking. Je hoort het ook vaak in de maatschappij dat je positief in het leven moet staan.

Maar dat is wel heel abstract. Want hoe vaak je het ook hoort en hoe goed je ook weet dat het belangrijk is: hoe pas je het dan toe? Je kunt één avond bewust positiever zijn, maar de volgende dag word je wakker en dan leef je vaak onbewust weer in oude patronen.

Positief in het leven staan is iets wat mij goed afgaat tegenwoordig, maar waar ik ook zeker nog veel van kan leren. Er zijn bepaalde manieren die ik heel langzaam heb toegepast in mijn leven en die mijn onderbewustzijn ook daadwerkelijk hebben aangepast.

In deze blog geef ik je graag mijn advies en mijn visie over positief worden.

Denken we negatief?

In het hedendaagse leven, zoals we die in Nederland leven, is het heel gemakkelijk om op negatieve gedachten terug te vallen. Dat komt omdat we heel erg vaak met negativiteit worden blootgesteld.

Hoe als jij op dit moment, tijdens het lezen van mijn blog, denkt en in het leven staat, heeft allemaal te maken met heel veel factoren, denk aan:

  • Het nieuws wat je elke dag voor je krijgt. Dit kan via de krant zijn, via een nieuwsbericht op Facebook of via het NOS journaal.
  • De leraren die je op jouw tijd op de basisschool, middelbare school, het MBO of HBO, et cetera hebt gehad.
  • Jouw opvoeding. Jouw ouders hebben jou opgevoed met goede bedoelingen op een manier waar zij achter stonden. Hoe als zij over dingen denken en hoe als zij in het leven staan neem je op een latere leeftijd nog steeds mee.
  • Ook andere mensen in jouw directe omgeving spelen een rol: jouw oom, tante, opa, oma, buren, vriendjes of vriendinnetjes die je vroeger had, klasgenoten, teamgenoten van de plaatselijke sportvereniging, et cetera.
  • En ook de cultuur waarin je woont speelt een rol. Limburgers staan heel anders in het leven dan een Drent. En een Drent staat heel anders in het leven dan een Texelaar, et cetera.

Vrijwel alles waarmee je tot op dit moment in aanraking bent gekomen, maakt hoe je op dit moment denkt en in het leven staat. Veel mensen waarmee jij omgaat zullen karaktereigenschappen hebben die een weerspiegeling zijn van jezelf.

Natuurlijk is het niet zo dat deze mensen factoren je negatief maken. Integendeel, ik benadruk daarom ook nog een keer dat alle factoren die je hebt meegemaakt tot op de dag vandaag, hebben gemaakt wie je nu bent.

Daar zitten punten bij waaraan je graag wilt werken, maar daar zitten ook juist de positieve kenmerken die jou heel uniek maken.

Hoe denk ik positiever?

Klopt het wel wat ik denk?

De hamvraag van jouw gedachtes: klopt het wel wat je denkt? Sta je daar ook écht achter? Sta je angstig in het leven, omdat je voor bepaalde punten ook angstig bent? Of is het gedrag die je in de loop der jaren hebt meegekregen, omdat je er continue mee geconfronteerd bent?

Net als positieve gedachtes, hebben ook negatieve gedachtes jouw ‘'werkelijkheid'' gevormd. Je bent gaan geloven dat de wereld zo in elkaar steekt. Dagelijks het NOS journaal zien en geconfronteerd worden met een nieuwe aanslag maakt dat je, onbewust én bewust, niet per definitie positiever over deze wereld gaat denken.

Wat doen positievere gedachtes met je?

Weet je waar ik in geloof? De wet van aantrekkingskracht.

Waarom?

De gedachtes die je vandaag hebt, maakt dat je in het leven staat zoals je nu staat. Het maakt dat je de mensen om je heen hebt die je nu hebt. Het maakt dat je de worstelingen hebt, die je vandaag hebt.

Het zijn gebeurtenissen die je hebt ‘'aangetrokken''. Gebeurtenissen waaraan je onbewust naar toe hebt gewerkt. Als jij je hele leven de overtuiging hebt gehad dat reizen gevaarlijk is, dan is het logisch te denken dat je weinig hebt gereisd in je leven.

Alles, maar dan ook werkelijk alles, bestaat uit één grote blok energie. Jouw hele lichaam is opgebouwd uit verschillende vormen, maar de basis is en blijft energie. Zonder energieën functioneert deze wereld niet.

Ik geloof dat, wanneer jij positieve energie uitstraalt, je positieve energie aantrekt. Dat komt omdat jouw hersenen op dat moment de positieve gedachtes gaan filteren. Dat noemen we het RAS- systeem.

Reticulair Activatie Systeem

RAS staat voor Reticulair Activatie Systeem. Jouw hersenen krijgen dagelijks zoveel invloeden op zich af dat het onmogelijk is deze één voor één te verwerken. Als dat zou gebeuren dan zouden je hersenen bij wijze van ‘'ontploffen'' (:D).

Daarom filteren jouw hersenen continue hetgeen waar jij je op richt. Een voorbeeld die ik erg herken is dat wanneer mijn moeder een Toyoto Aygo heeft gekocht, je opeens overal Toyota Aygo's ziet rijden.

Wat ik hiermee wil zeggen?

Als jij je continue richt op positiviteit, vertrouwen hebt in een goede toekomst, het geloof bij je draagt dat alles goed komt en dit elke dag blijft conditioneren, dan behoren jouw positieve gedachten tot wie jij op dat moment bent. Dat maakt dat jouw hersenen zich op deze positiviteit gaan richten en daarop kunnen filteren.

Nee, elke dag positief zijn en denken dat er een koe uit de lucht valt maakt niet dat er morgen een koe uit de lucht komt vallen ;).

Maar, positief denken filtert positieve inzichten. En die inzichten leiden je naar creativiteit en inzichten die je nog niet eerder hebt gehad. Het leid je naar mensen die jij op jouw beurt aantrekt. Het leid je naar ervaringen waar je naar streeft.

De wet van aantrekkingskracht: positief in het leven staan

Hoe word ik positief?

Ik ben altijd heel slecht in artikelen kort houden, maar tijdens het schrijven komt ik continue op nieuwe inzichten die ik graag in het artikel wil verwerken.

Je hoeft het niet eens te zijn met wat ik schrijf, maar het is denk ik niet slecht om er over na te denken. Om open te staan voor inzichten die andere mensen jou geven. Ik heb nu al een heel artikel over positiviteit geschreven, maar de belangrijke vraag is: hoe word ik positief?

Jouw gedachten verander je niet van de één op de andere dag, maar je kunt het elke dag wel een beetje bij spijkeren. Ik heb hier in de loop der jaren manier voor gevonden (maar ben ook nog steeds zoekende). De manieren waar ik in geloof heb ik voor je samengevat.

> Wees je bewust van beperkende gedachtes

Ten eerste is het denk ik goed om bewust te worden wanneer je beperkende gedachtes hebt. In het dagelijks leven sta je niet op elk moment stil wat je denkt. Sommige gedachtes zijn er en verdwijnen zonder dat jij je hier bewust van was.

Het is denk ik goed om, zonder dat je kritisch bent op jezelf, na te gaan wanneer je negatief denkt. Als jij in de spiegel staat en onbewust negatief naar jezelf kijkt, is het goed om deze gedachtes te onderscheppen.

Je hebt een belangrijke stap gezet wanneer je negatieve gedachtes onderschept. Helemaal wanneer je deze gedachtes gaat betwisten en er op dat moment positieve gedachtes tegenover zet.

> Mediteer!

Ik vind dat mensen te weinig weten over meditatie. Het wordt zo vaak gekleineerd met uitspraken dat het ‘'zweverig'' is. Maar dan is de vraag: wat is zweverig?

Meditatie is super waardevol en het is juist super tof als je daar in gaat experimenteren. Meditatie hoeft daarentegen niet altijd in een kleermaker zit, ook al wordt dit idee wel altijd geschetst.

Je kunt op elk moment mediteren. Zelfs een wandeling door het bos is al een vorm van meditatie, en helemaal als jij je op dat moment ook gaat focussen op, bijvoorbeeld, de vogels die je hoort.

Als je gaat mediteren kom je werkelijk tot pure ontspanning. Zowel fysiek en mentaal kom je volledig tot rust. Als je ontspannen en rustig bent, open je de deuren naar je intuïtie. En jouw intuïtie vertelt je precies waar je blij en enthousiast van word en welke paden je moet bewandelen in het leven. 😉

Positief worden door meditatie

> Vermijd negativiteit

Hoe kun je positief worden als je continue met negativiteit wordt geconfronteerd?

Niet. Of nauwelijks.

De beste remedie om positief te worden is om alles wat negatief is te vermijden. Eén van de belangrijkste stappen die ik heb genomen is dat ik niks van het nieuws wil weten.

‘'Maar het is zo belangrijk om te weten wat er speelt op deze wereld''

Dat zal best, maar als het alleen maar negatief is, dan vind ik het helemaal niet belangrijk. Altijd het nieuws kijken en lezen maakt dat je negatief over de wereld denkt. Het maakt dat je gaat geloven dat de wereld een slechte, onveilige plek is.

En dat is totaal niet mijn overtuiging. Dus nee, ik wil daar niet mee geconfronteerd worden. Ik wil het nieuws lezen als ik ook positieve dingen zie. Dus oké, het gaat slecht met het klimaat. Maar wat is er wél positief aan en hoe hebben mensen daar voor gezorgd?

Andere punten die je kunt vermijden (dit zijn er echter oneindig, dus bewustwording wanneer je negatief wordt beïnvloed is belangrijk):

  • Ik ben gestopt met het checken van social media voor dat ik ga slapen en na dat ik wakker ben geworden. Als ik perfecte levens en foto's van andere mensen zie en ik het negatief met mijn eigen leven ga vergelijken, dan begin ik de dag ook negatief.
  • Vermijd mensen en handelingen waar je niet blij van wordt.
  • En wat mij ook helpt: stop met continue oordelen. We zijn er zo goed in om telkens een negatief oordeel te hebben op het gedrag van onze collega's, vrienden of familie of, sterker nog, het gedrag van onszelf. Laat het los!

> Schrijf elke dag op wat je goed en mooi vind aan jezelf

Vanuit ons hele leven dat we leven zijn we negatieve overtuigen gaan creëren. En deze zijn zich gaan verstoppen in jouw onderbewustzijn.

Als jij in de spiegel kijkt en tegen jezelf zegt dat jouw ‘'grote'' neus écht heel lelijk is, dan is dat een overtuiging. Want misschien vind jouw buurvrouw wel dat je een hele mooie neus hebt (als voorbeeldje :D).

Het probleem is echter dat dit soort overtuigingen, door alle jaren die jij leeft tot nu toe, in het onderbewustzijn zijn gekropen. Je bent je geen eens bewust van deze gedachtes en het is onderdeel van jouw ‘'werkelijkheid'' geworden.

Maar goed, jezelf afkraken en zeggen dat je een lelijke neus hebt, is niet heel positief. Daarom is het goed om elke dag op papier te zetten wat je wél mooi vind aan jezelf.

Elke dag?

Ja! Je moet het zo zien: jouw negatieve overtuigingen heb je in de loop der jaren geconditioneerd. Het is onderdeel van je leven geworden, terwijl je soms geen eens weet waarom je iets denkt en je ook niet open staat voor andere gedachtes daarover.

Als je elke dag iets positief op schrijft en dit ook werkelijk meent, dan zet je een nieuwe conditionering in waardoor het de negatieve gedachtes gaat tegenwerken.

> En ook niet onbelangrijk: wees minder kritisch

Mensen zijn super kritisch op zichzelf. Dat heeft hele positieve kenmerken, want het maakt een mens ook gedreven. Maar soms slaan we er wel in door.

De allereerste stap om positiever te worden is om met respect naar jezelf te kijken. Haal zo nu en dan even diep adem en wees wat liever voor jezelf. Slaap voldoende, eet gezond en doe veel dingen waar je je puur kunt ontspannen.

Gewoon, even ontspannen. Dat maakt dat je ineens veel meer licht in het leven kan zien!

Succes! 😉

Andere leuke blogs

Ik heb nog meer leuke blogs geschreven..

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Inge
Door

Inge

op 19 January 2021

Wat een heerlijk artikel Jelrik! Ik word hier heel licht van en dat is zooo fijn in deze tijd :-) Ik ga je adviezen ter harte nemen, dank je wel! Mooie dag!

Jelrik
Door

Jelrik

op 24 January 2021

Hoi Inge! Leuk om te lezen, dankjewel! :)

Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?