Ademhaling is de bron van ons bestaan. Als we niet ademhalen, dan leven we niet. We hebben zuurstof nodig om te kunnen leven en onze motor draaiende te houden. Dit is een natuurwet die niet doorbroken kan worden. Zonder zuurstof is het klaar.
Gelukkig is ademhalen vanzelfsprekend. Zie je het namelijk al voor je dat je bij elke nieuwe ademhaling moet nadenken? Dan zou ademhalen ineens een zware en belangrijke klus worden die je elke dag heel bewust moet uitvoeren, omdat je er immers van afhankelijk bent.
Maar omdat ademhalen automatisch gaat, staan we er vaak niet bij stil of we ook goed ademhalen. Want ademhalen is de eerste stap, maar goed ademhalen is de tweede stap. En daar ontbreekt het bij veel mensen nog weleens aan.
Om mee te beginnen: ademhalen is niet zweverig
Misschien heb jij dit blog geopend en heb je het gevoel dat het allemaal wat zweverig is. Ik gebruik niet voor de grap het woord ‘ademhalingsoefeningen’, omdat ‘meditatie’ bij sommige mensen weerstand oproept (en vraag me niet waarom).
Ik heb daar persoonlijk een hekel aan. Ik vind dat namelijk ook zweverig. Je bent zweverig als je de waarheid in het midden laat, niet bereidt bent om het te onderzoeken of ervoor open te staan en weg te drukken als onzin. Dat is in mijn ogen niet helemaal helder.
Ademen is niet zweverig, het is de bron van ons bestaan. Ook jij ademt (gelukkig maar). Dus laten we alsjeblieft stoppen met de irritante vooroordelen over zweverigheid, terwijl ademen en ademhalingsoefeningen echt doodnormale onderwerpen zijn.
Sterker nog, het kan je helpen. En daarom schrijf ik dit blog ook. Het helpt mij namelijk ook elke dag weer en ik hoef daarvoor geeneens in een kleermakershouding op de bank te gaan zitten en heb nog geen enkele stuiver in wierook geïnvesteerd (om je gerust te stellen).
Bewust worden van je ademhaling
Ademhalen doen we gelukkig op de automatische piloot en dat is een fantastisch mechanisme van ons onderbewustzijn. Hierdoor zijn we ons echter niet meer bewust van onze ademhaling. We ademen in en we ademen uit, zonder dat we het waarnemen.
En dat is jammer, want als je je bewust wordt van je ademhaling, dan levert je dat veel op. Zeker als je elke dag een paar minuten de tijd zou nemen voor ademhalingsoefeningen. Deze voordelen zijn ook in de wetenschap onderbouwt en daarmee wil ik maar aangeven dat ademhalingsoefeningen een doodnormale therapie zijn.
Als je zenuwachtig bent voor je eerste date of je voelt je duizelig, dan halen we ook af en toe bewust en diep adem om onszelf tot rust te brengen. Dat is in mijn ogen precies hetzelfde principe.
Waarom doe ik ademhalingsoefeningen?
In dit blog blijf ik weg bij de wetenschap. Ik kan nu verschillende websites opzoeken met informatie over de voordelen van ademhalen en wat het met je brein en je lichaam doet, maar daar begin ik niet aan. Als je dat interessant vindt om te weten, dan moet je zelf op onderzoek uit gaan.
Ik vind het veel interessanter om te vertellen waarom ademhalingsoefeningen voor mij voordelen hebben. Ze hebben dusdanig een voordeel dat ik het elke dag blijf herhalen. Als het voor mij geen resultaat zou hebben, dan was ik er al mee gestopt.
Daarnaast weet ik zeker dat de voordelen die ik ervaar, ook de voordelen zijn die je op andere websites tegenkomt. Maar wat zijn dan de voordelen van mij? Waarom doe ik ademhalingsoefeningen?
- Ik word er rustig van.
- Ik ben iemand die (te) veel denkt en door bewust adem te halen zak ik terug in mijn lichaam (dus naar mijn gevoel).
- Door elke dag oefeningen te doen merk ik dat ik het onderbewustzijn train om een goede en diepe ademhaling door te zetten zonder dat ik het door heb.
- Ik vind het ook fijn om diep adem te halen en dat gevoel is lastig uit te leggen. Ik denk dat het er mee te maken heeft dat ik letterlijk kan voelen dat ik er ontspannen van raak (zeker in stressvolle situaties).
- Ik slaap beter en dat komt waarschijnlijk omdat ik tijdens mijn slaap ook beter ademhaal. Daarnaast doe ik deze oefeningen vaak voor het slapengaan en ga ik erg ontspannen en rustig naar mijn bed.
Dit zijn een aantal belangrijkste voordelen die ik ervaar van ademhalingsoefeningen en bewust ademhalen.
Welke ademhalingstechnieken gebruik ik?
Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt welke boeddhistische en heilige ademhalingstechnieken ik gebruik.
Om met de deur in huis te vallen: ik gebruik geen technieken. Ik doe ook maar wat.
Eigenlijk moet ik het woord ‘ademhalingsoefening’ ook vertalen naar gewoon bewust ademhalen. Met bewust ademhalen bedoel ik dat je je ademhaling bewust volgt. Dat doe je simpelweg door je focus op je ademhaling te leggen en een paar keer diep in- en uit te ademen.
Zo simpel kan het zijn.
En natuurlijk kan ik allerlei technieken gebruiken en waarschijnlijk gaan ze mij goed helpen. Maar met alleen het bewustzijn die ik in dit blog probeer over te brengen, kom je ook erg ver.
Op deze momenten en manieren probeer ik ik bewuster te ademen
Nogmaals, de oefeningen of de manieren die ik gebruik zijn geen hogere wiskunde. Soms haal ik een paar keer bewust adem als ik aan het werk ben, in een restaurant aan het eten ben of bij mijn vrienden een biertje aan het drinken ben.
Toch zit er ook wel degelijk een routine in.
Ademen tijdens het sporten
Ik ben een groot liefhebber van sporten en vind het belangrijk om fit te blijven. Een sport die ik veel beoefen is hardlopen. Op mijn website lees je ook veel over het rennen van een marathon en wat mijn ervaringen daarmee zijn.
Tijdens het hardlopen (maar ook bij anders sporten) probeer ik vaak op mijn ademhaling te letten. Een goede ademhaling tijdens het sporten is super belangrijk en gaat je veel uithoudingsvermogen opleveren.
Bewust en diep ademhalen tijdens het sporten creëert ook een domino-effect, omdat ik na het sporten nog steeds bewust en diep blijf ademhalen. Het helpt mij dus gedurende de dag.
Ademen op het werk
Tijdens het werk ben ik ook regelmatig bezig met mijn ademhaling. Tijdens het werk ben je druk in de weer met van alles en iedereen en ik vind het belangrijk om af en toe even terug te komen bij mezelf. Dat doe ik door gewoon vier à vijf keer diep in te ademen en diep uit te ademen.
Echt, zo simpel kan het zijn 😉
Ademen voor het slapen gaan
Ik haal het meeste profijt uit mijn ademhalingssessies voor het slapen gaan. En daar neem ik wel echt de tijd voor. Dit doe ik bijna elke avond.
Deze sessies gaan over meer dan alleen ademhalen. Ik mediteer om te ervaren wat er om mij heen en in mijn lichaam gebeurt. In gedachten blik ik terug op de dag en probeer ik te voelen wat ik van verschillende momenten en situaties van de dag vond.
Dit helpt mij enorm en hiervoor gebruik ik wel allemaal technieken en manieren die ik door de jaren heen heb geleerd. Ik begin altijd met een paar minuten te focussen op mijn ademen en daarna doe ik wat er op dat moment in mij op komt.
- Ik probeer alle signalen en sensaties in mijn lichaam waar te nemen.
- Ik blijf focussen op mijn ademhaling.
- Ik focus mij op omgevingsgeluiden en blijf deze geluiden volgen.
Of ik gebruik een hele andere en interessante techniek.
De techniek van Joe Dispenza
Ik heb een boek gelezen van Joe Dispenza en Joe Dispenza legt uit dat je je tijdens het mediteren moet voorstellen dat tijd niet bestaat. Dat betekent dus dat je gewoon op aarde bent, zonder dat daar een leeftijd of een jaar aan verbonden is.
Vervolgens zegt hij dat je je mag voorstellen dat locaties/ruimtes ook niet bestaan. Dat betekent dat je dus gewoon op aarde bent, zonder dat je jezelf identificeert met een dorp, een land of een stad. Tot slot mag je jezelf loskoppelen met je eigen identiteit.
En vooral dat laatste werkt heel goed, omdat al je zorgen en hoe je tegen jezelf kijkt even niet meer bestaan. Als je vanuit deze staat vervolgens diep gaat ademhalen en je je laat overgeven aan het moment, dan geeft dat een ontzettend ontspannen gevoel (tenminste, mij wel).
Gebruikmaken van rustgevende geluidsgolven
Het boek dat ik van Joe Dispenza heb gelezen heet ‘Becoming Supernatural’ en de materie van dit boek is redelijk ingewikkeld. Het boek gaat over de neurowetenschap, epigenetica en kwantumfyisca en waren voor mij echt een eye-opener.
Wat heel erg aansluit op de materie van het boek zijn de manieren die ik gebruik met geluidsgevolgen die op YouTube te vinden zijn. Door naar bepaalde geluidsgolven te luisteren trigger je je hersenen en kan dat invloed hebben op je hele lichaam.
Je hersenen bevinden zich op dagelijkse basis in verschillende golven. Als je bijvoorbeeld aan het slapen bent, dan bevinden je hersenen zich in alfa-golven. Betà-golven komen daarentegen voor als je actief bent en je je moet concentreren. De ins-and-outs hierover kan ik je niet vertellen, maar het is wel erg interessant om je hierin te verdiepen.
Wat doen de geluidsgolven op YouTube? Op basis van het aantal hertz in de video kun je terugkeren in specifieke hersengevolgen. Door je te focussen op de muziek die je hoort kun je ontspannen en terugkeren naar bijvoorbeeld een theta staat van zijn.
Ik druk af en toe oordoppen in mijn oor en luister bewust naar de golven die ik hoor. En wat de hele natuurkundige achtergrond dan ook mag zijn, ze helpen mij enorm tot ontspanning te komen en ze hebben een positieve invloed op mijn leven.
Om je een idee te geven vind je hieronder een voorbeeld van zo’n YouTube video:
Terug naar de realiteit van dit bestaan
Ik denk dat het goed is om af en toe terug te keren naar de realiteit en de realiteit is het leven. De realiteit ervaar je door intentioneel opzoek te gaan naar de rust en je bewust te zijn van alle signalen en prikkels in je lichaam en om je heen.
Deze realiteit staat even los van alle dagelijkse kopzorgen, van je werk, van je familie of andere dingen waar je dagelijks mee te maken hebt. Met mijn ademhalingsoefeningen of meditatie probeer ik het leven minder vanuit mijn hoofd te benaderen en wat meer vanuit mijn gevoel.
En ook al klinken ze ingewikkeld en dwaal ik misschien af door in een paar alinea’s de kwantumfysica te ontleden (maar ik vond het belangrijk om het te delen), toch is het zo simpel als vanavond op de bank gaan zitten en gewoon een paar keer diep in- en uit te ademen.
In het begin gaat je hoofd en je lichaam protesteren. Waarschijnlijk vind je het maar dom of zweverig en ben je er na vijf minuten klaar mee. Toch wil ik je vragen om deze routine de komende jaren te leren, omdat je er beter in wordt en je er na verloop van tijd ook echt de voordelen uit gaat halen.
Rust.
Ontspanning.
Het gevoel hebben dat je dicht bij jezelf staat.
De ontmoeting met wie je echt daadwerkelijk bent.
En daar vervolgens goede vrienden mee worden.
Dat is waar het over gaat. En dat kun je bereiken door je kwetsbaar op te stellen en elke dag bewust te leren ademhalen (tijdens je werk, voor het slapengaan of tijdens het sporten), naar rustgevende muziek te luisteren, bewust de buitenlucht te ervaren, een rustgevende wandeling te maken, te visualiseren (zoals ik met Joe Dispenza doe) of naar geluidsgolven te luisteren (zoals die mij heel erg helpen).
Het maakt niet uit wat je doet. Wat voor mij goed werkt, hoeft niet voor jou te werken. Dat is voor iedereen anders.