Ga je voor de eerste keer skiën en vraag je je af of skiën een moeilijke sport is? Dan kan ik je via dit blog misschien verder helpen.
Nadat ik een jaar in Frankrijk had gewoond en dagelijks van de Franse Alpen kon genieten, ben ik helemaal gek geworden op wintersport. Het was mijn voordeel dat ik in de omgeving van een skigebied heb gewoond en daardoor elke dag, gedurende het hele seizoen, kon skiën.
Ik was destijds echter wel een beginner en ik heb in het begin flink lopen worstelen. Daarom vind ik het leuk om anderen te helpen die ook gaan skiën, maar nog wat onzeker zijn en zich afvragen of het ook een moeilijke sport is ja of nee.
Dus, lees je mee? Want misschien kan ik je helpen (en geruststellen).
Is skiën een gevaarlijke sport?
Laten we voor even eerlijk zijn en ons afvragen of skiën gevaarlijk is. Het is namelijk de vraag hoe verantwoord het is om beginners met twee latten van een berg sneeuw af te laten glijden. Ik heb geen feiten, maar waarschijnlijk is tennis of voetbal statistisch gezien veiliger.
Tegelijkertijd is het ook niet zo dat de wintersporters stuk voor stuk met gebroken benen thuis komen. Dat is absoluut niet de realiteit.
En eigenlijk is het wel goed om dit onderwerp te behandelen. Ik vind dat je moet weten dat de meeste ongelukken ontstaan door naïviteit en het overschatten (en ook onderschatten) van je eigen kunnen. Pak daarom je verantwoordelijkheid en houd rekening met je medemens.
Zolang je dat doet en geen onnodige risico’s gaat nemen, dan is skiën heus een veilige sport.
Hoe moeilijk is het om te skiën?
Of skiën moeilijk is ja of nee, is denk ik een persoonlijke ervaring. De een vindt het waarschijnlijk moeilijker om te leren dan de andere. Ik denk dat de mensen die sportief zijn aangelegd over het algemeen snel leren skiën.
Logischerwijs zijn de eerste dagen het moeilijkst. Je moet controle leren krijgen, je moet veilig leren remmen en je moet een goede en vloeiende bocht leren maken.
Maar zoals ik al zei, ik denk dat iedereen redelijk snel leert skiën en daarmee is skiën niet de meest moeilijke sport. Zodra je het gevoel hebt te pakken, dan is het oefenen geblazen en vanaf dat punt ontwikkel je jezelf erg snel.

Hoe snel leer je skiën?
Het is geen hogere wiskunde, maar hoe vaker je op ski’s staat, hoe sneller je leert skiën. En ik kan het weten, want doordat ik vijf maanden lang elke dag op de pistes van de Alpe d’Huez kon skiën, leerde ik de technieken natuurlijk erg snel. Ik ben me ervan bewust dat dit een privilege was en dat dit niet voor iedereen geldt.
Normaal gesproken ga je namelijk een kleine week op wintersportvakantie en moet je het skiën binnen een paar dagen leren om op een redelijke manier pistes te bedwingen. Toch maakt het in essentie niet veel uit of je goed bent in skiën ja of nee. De prachtige omgeving en de collectieve energie op de piste maken het hoe dan ook een mooie ervaring.
Voordat je op wintersportvakantie gaat, kun je ervoor kiezen om een paar keer naar Landgraaf of Zoetermeer af te reizen en daar een paar lessen te nemen, zodat je in ieder geval op de hoogte bent van de basistechnieken.
Is een goede conditie belangrijk bij het skiën?
Laat ik vooropstellen dat een goede conditie altijd belangrijk is. Wat je ook gaat doen in je leven. Als je vindt dat je geen goede conditie hebt en je bent wel in staat om daar iets aan te doen, dan zie ik geen reden om daar niets aan te doen.
Een goede conditie heeft in alles in je leven voordelen, dus ook tijdens het skiën. Hoe beter je conditie, hoe sneller je het waarschijnlijk onder de knie krijgt.
Skiën met de juiste uitrusting: welke kleding en materialen ben ik nodig?
Hoe beter de materialen en de kleding, hoe gemakkelijker je leert skiën.
Een goede uitrusting bestaat uit:
- Een ski-jas;
- Een ski-broek;
- Skisokken;
- Skihandschoenen of wanten;
- Een nekwarmer of buff;
- Een thermoshirt en thermobroek;
- Ski-trui of pully;
- Een ski-helm;
- Een skibril;
- Skischoenen;
- Ski’s;
- Skistokken.
Ik vind dat je bij de Decathlon voor een betaalbare prijs goede spullen kunt kopen*. Wil je voor het allerbeste gaan? Dan ben ik groot voorstander van Bever*.

Leren skiën: dit moet je weten
Als je je tas hebt ingepakt, dan is het tijd om in de auto te stappen (of het vliegtuig) en richting het skigebied te reizen. Het leuke avontuur kan beginnen…
Ik neem je in het kort mee wat je in de basis moet weten over het skiën. Daarna moet je het vooral in de praktijk gaan ervaren.
Laten we eerst beginnen met je skischoenen.
Als je je skischoenen aan je ski’s vastklikt, dan moet je ervoor zorgen dat je de sneeuw aan de onderkant van je schoenen en tussen de binders van je ski’s hebt weggeveegd. Dit zorgt ervoor dat je je skischoenen goed aan de ski’s kunt klikken en daarmee voorkom je dat je tijdens het skiën je ski’s verliest.
Je kunt je ski’s het makkelijkst vastbinden op een vlakke ondergrond. Richt de beide stoppers (aan de zijkant van je skibinders) naar beneden. Hiermee voorkom je dat je ski’s tijdens het vastbinden wegglijden.
Moet je je ski’s vastbinden op een steile helling? Ga dan eerst in de dalski staan om daarna de bergski vast te binden (ik kom iets later terug op de dalski en bergski).
Dit zijn de basistechnieken van skiën
Skiën is in het begin even een uitdaging, maar net als dat je hebt leren fietsen, kun je ook leren skiën. Zodra je de techniek doorhebt, hoef je de techniek alleen nog maar te verbeteren.
Dit zijn een paar basistechnieken als je gaat skiën:
- Kijk altijd naar voren. Hierdoor weet je goed wat er voor je gebeurt.
- Blijf op je voeten staan. Dat betekent dat je niet naar achteren op de hakken gaat leunen. Als je dit wel doet, dan kun je de controle verliezen.
- Maak de bochten af. Dit doe je door bij het einde van de bochten de ski’s richting de berg te draaien. Hierdoor rem je licht af en heb je meer controle.
- Gebruik de skistokken actief en houd je armen voor je bovenlichaam.
Daarnaast is een goede basishouding belangrijk om zo goed mogelijk naar beneden te kunnen glijden.
- In de basishouding zitten de ski’s op heupbreedte en parallel naast elkaar.
- Bij het maken van de bocht verplaats je het gewicht naar de dalski.
- De bergski heeft altijd een kleine voorsprong op de dalski.
- Je hebt de enkel, de knie en de heupen telkens licht gebogen.
- Het bovenlichaam is licht naar het dal gebogen.
Het is de bedoeling om met je scheenbeen tegen de voorkant van de schoenen aan te drukken. Hierdoor leun je naar voren. Dit lijkt een onnatuurlijke houding en dat voelt in het begin een beetje gek, maar het is belangrijk om je hieraan te houden.
De dalski en de bergski: dit zijn de verschillen
Stel jezelf voor dat je op een horizontale lijn op de piste staat. Als je naar rechts kijkt, dan kijk je tegen de berg op en als je naar links kijkt, dan heb je een wijde uitzicht en kun je naar beneden kijken. In dit geval is de ski aan je rechterbeen de bergski en de ski aan je linkerbeen is de dalski.
De onderste ski is de dalski en de bovenste ski is de bergski. Bij elke bocht die je maakt, verandert de dalski en de bergski.

Beginnen met trainen op een vlakke ondergrond
In het begin is het verstandig om te trainen op een vlakke ondergrond. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de groene pistes. Op een vlakke ondergrond kun je namelijk goed oefenen.
Glijden met de ski’s
Steek de stokken in de grond en glijd afwisselend met de ski’s naar achteren en naar voren.
Til de benen op
Til de benen een voor een op en probeer het evenwicht te behouden.
Ga steppen op een ski
Ontkoppel een ski van je skischoen en ga met de andere ski al steppend glijden. Oefen dit met beide benen.
Hoe maak ik een goede bocht met skiën?
Het belangrijkste (en het leukste) van skiën is het maken van een goede bocht. Je wil namelijk in een vloeiende en zigzaggende beweging naar beneden skiën. Het maken van de bocht is voor beginners vaak het moeilijkste. Maar hoe maak je een goede bocht?
Bij het maken van de bocht verplaats je het gewicht naar de dalski. De meest natuurlijke manier van het gewicht verplaatsen is door het lichaam naar buiten te laten hangen. Je hangt het lichaam in een bocht naar buiten door het richting het dal te bewegen.
Kortom: maak je een bocht naar rechts? Dan hangt het lichaam naar links. Bij een bocht naar links hangt het lichaam naar rechts.
Waarom je zo snel mogelijk de pizzapunt wil afleren
De pizzapunt is een bekende en handige manier om te remmen als je gaat skiën. Tenminste, het is een handige manier voor beginners. Uiteindelijk wil je zo snel mogelijk van deze techniek af.
Tijdens het maken van een pizzapunt beweeg je de voorkant van beide ski’s naar elkaar toe, waardoor je een pizzapunt creëert. Hoe scherper de pizzapunt, hoe beter je remt. Tijdens deze handeling kun je je het beste focussen op het uit elkaar trekken van de achterkant van je ski’s. Dit is veiliger dan dat je je focust op het naar elkaar toe bewegen van de voorkant van je ski’s, want dat kan gevaarlijke situaties opleveren.
In het meest vervelende scenario glijden namelijk beide ski’s over elkaar heen, waardoor je volledig de controle kunt kwijtraken.
Zoals ik al zei, is de pizzapunt een mooie techniek voor beginners, maar wil je deze techniek het liefst zo snel mogelijk afleren.
Afremmen in een sierlijke en krachtige beweging
Veilig afremmen doe je met veel lichaamsspanning. De romp van het lichaam is stabiel en de bekkenbodemspieren moeten goed worden aangespannen. Daarnaast moet je veel druk op het midden van je voeten leggen.
Vanuit deze lichaamsaanspanningen kun je in een sierlijke en snelle beweging de ski’s laten kantelen, zodat je in een snelle beweging horizontaal op de pistes staat.

Wat moet je doen als je valt tijdens het skiën?
Geloof mij, je komt hoe dan ook te vallen. Zelfs de meest ervaren skiërs liggen af en toe met hun neus in de koude sneeuw en dat is helemaal niet erg. Je hoeft niet bang te zijn om te vallen. In de meeste gevallen val je via een natuurlijke beweging op de zijkant van je lichaam en daardoor val je relatief zacht.
Helaas kun je ook in een minder natuurlijke beweging komen te vallen. Het klinkt misschien gek, maar als dit gebeurt moet je de zwaartekracht het werk laten doen en je zo min mogelijk forceren andere bewegingen te maken.
Denken als een kind: vind de balans
Kinderen zijn een meester in onbevangen skiën en dat mag je zeker als inspiratie gebruiken. Dat wil niet zeggen dat onbevangenheid een garantie is voor veilig skiën, maar het zijn vaak de volwassenen die ongelukken veroorzaken, omdat ze te geforceerd en te veilig willen skiën.
Je moet hier een balans in vinden. Een balans tussen jezelf kennen en weten wat je kunt en het continue opzoeken van een nieuwe uitdaging. Ken je grenzen, maar daag jezelf ook uit. Jezelf uitdagen is in mijn ogen een essentieel onderdeel als je snel en goed wilt leren skiën.
* Dit blog bevat een affiliate link van Bever en de Decathlon.