Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hiken

Over de rivieren en door de bossen. Altijd een stap vooruit.

Ga goed voorbereid op pad:

Wandelschoenen

Goede wandelschoenen zijn essentieel als je gaat hiken. Ze maken of breken de hele ervaring van het hiken. Schroom niet om goed te investeren in een stel goede wandelschoenen.

Wandelstokken

Vaak vinden mensen het suf lijken: wandelstokken. Alsof je aan Nordic Walking doet. Niet is minder waar. Wandelstokken zijn essentieel en als je ze eenmaal hebt gebruikt, dan wil je niet meer zonder.

Warme jas

Een warme jas tijdens het hiken is belangrijk, omdat het weer erg onvoorspelbaar kan zijn. Een goede warme, waterdichte en winddichte jas is daarom erg belangrijk als je gaat hiken.

Adrenalinescore
70%

Verdiep je in de trail

Je hoeft de route niet van A tot Z uit je hoofd te kennen, maar weten welke trail op je te wachten staat is belangrijk. Verdiep je daarom enigszins in de trail.

Pak de belangrijkste hike essentials

Pak alle spullen bij elkaar en vul je tas met handige essentials voor tijdens het hiken. Van sommige spullen verwacht je niet dat je ze nodig bent, maar blijken ze achteraf de redder in nood.

Geniet van alles om je heen!

Als alles goed is voorbereid, dan is het tijd om te gaan! Geniet van de wijds uitzichten en de uitdagingen die op je te wachten staat.

Het is belangrijk om een goede uitrusting te dragen als je gaat hiken. Welke uitrusting dat precies moet zijn, dat hangt erg van de hike af. Een hike in het vlakke Nederland is namelijk niet te vergelijken met een hike in de Franse Alpen. 

Maar in alle gevallen zijn dit de belangrijkste kledingstukken:

  • Wandelschoenen.
  • Wandelsokken.
  • Wandelbroek.
  • Outdoorjas.
  • Thermokleding.
  • Regenjas.

Ook goede materialen kunnen een belangrijke rol spelen als je gaat hiken. Niet dat je met het hiken persé veel materialen nodig bent.

Als je iets nodig bent, dan zijn dat vaak wandelstokken. Wandelstokken zijn belangrijk en de ervaring leert dat als je eenmaal wandelstokken hebt gebruikt, je daarna niet meer zonder de stokken wilt wandelen.

Hiken is geen gevaarlijke sport, maar net als bij veel andere outdoor activiteiten kun je wel in gevaarlijke situaties terecht komen. Naïviteit moet je daarom altijd tegengaan.

De ene hike is de andere hike niet. Hiken in het dichtbevolkte Nederland is anders dan hiken in de middle of nowhere in Schotland. En vlakke ondergronden hebben een andere vorm van uitdaging dan de bergen. 

Het gevaar van hiken zit hem in onvoorspelbare weersomstandigheden. Veel regen, harde wind of de kou boven op de berg kunnen gevaarlijke situaties opleveren. Ook smalle wandelpaden met valleien aan de zijkant van het pad vragen uiteraard om extra alertheid. 

Daarnaast kan onderschatting ook een risico zijn. Onderschat een trail nooit!

Iedereen kan wandelen/hiken. Je hebt hiervoor niet meteen veel ervaring nodig. 

Wel zit er verschil in het gebied waar je gaat wandelen. Als je geen ervaring hebt met hiken, dan is het misschien niet verstandig om meteen de zwaarste trails in de bergen op te zoeken.

Bouw het hiken in dat geval langzaam op. Investeer in goede schoenen, zoek de leuke trails in Nederland of in een ander land op en verleg telkens je grenzen.

Onze favoriete bestemmingen om te hiken

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!