arrow_drop_up arrow_drop_down
Met de nachttrein naar Zweeds Lapland: van Stockholm naar Kiruna

Met de nachttrein naar Zweeds Lapland: van Stockholm naar Kiruna

Van kinds af aan kijk ik elk jaar rond kerst de films Polar Express en Home Alone. Ik vind het geen eens heel leuk om films te kijken, maar dit zijn al jarenlange tradities die ik leuk vind om door te zetten.

Toen ik mijn reis naar Lapland officieel ging maken heb ik de hele tijd gedacht aan de Polar Express film. Telkens als ik aan Lapland denk heb ik namelijk het ”magische” gevoel dat deze film ook naar boven kan halen. Oppervlaktes met meters diepe sneeuw, rendieren en een trein die door weer en wind naar het noorden afreist.

We zijn naar Lapland afgereisd per trein. Het is ook mogelijk met het vliegtuig af te reizen, maar daar zijn wij geen voorstander van. Als je het verschil wilt maken op deze wereld kun je het vliegtuig waar mogelijk beter vermijden. Daarnaast ervaar je de reis naar Winter Wonderland veel intenser per trein en zie je veel meer dan dat je binnen een paar uurtjes op het vliegveld aankomt.

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Onze reis naar Lapland: het begin

Onze reis begon heel vroeg in de ochtend in Apeldoorn. Het was deze dag koud in Nederland en als ik over de hele reis terugkijk was Apeldoorn de koudste bestemming waar ik was geweest. Dat zou je niet zeggen als je naar Lapland afreist!

Nou, goed.. we vertrokken vroeg en moesten overstappen op Osnabrück, Hamburg en Kopenhagen. In Kopenhagen pakten we onze laatste trein van deze dag over de Oresund brug. Ik vind dit altijd een interessante ervaring. Binnen een half uur stonden we van Kopenhagen, een stad met 600.000 inwoners, ineens in Malmö, een stad met 320.000 inwoners en hebben we het water en de landsgrens tussen Denemarken en Zweden overgestoken.

We kwamen rond 18:00u aan in Malmö en gingen een hamburger eten bij Bronx Burgers. Dit restaurant is een dikke aanrader! Het ziet er gezellig uit, ze spreken er vloeiend Engels (waar niet in Scandinavië..) en het eten is hartstikke lekker. Wat ik geweldig vond is dat het restaurant naast al het vlees ook een grote kaart had met veganistische en vegetarische burgers.

We zijn klaar met eten en lopen door naar ons hostel. We verblijven vannacht in het STF Malmö City Hotell & Vandrarhem. Een behoorlijk goed onderhouden hostel waar in overleg een ontbijt voor je geregeld kan worden. Daarnaast zijn er hartstikke veel toiletten, douches en een hele grote keuken tot je beschikking. Ideaal! 🙂

Lees ook: Welke kleding neem ik mee naar Lapland?

Reizen van Malmö naar Stockholm

Reisdag nummer 2: rustig beginnen in Malmö

Reisdag nummer 2 zou ons van Malmö naar Stockholm brengen en van Stockholm pakken we de nachttrein naar Kiruna. Kiruna is de meest noordelijke stad van Zweden.

Maar onze trein richting Stockholm vertrok pas in het begin van de middag. Daarom hebben wij besloten iets meer van Malmö te willen zien. Gisteren kwamen we relatief laat aan, hebben we iets gegeten en sprongen we meteen in ons bed. We hebben dus weinig van Malmö kunnen zien.

Malmö heeft ongeveer evenveel inwoners als Utrecht en is een hele mooie stad. Het is groot, maar oogt heel vriendelijk. Het heeft geen rauwe stadscultuur en het is er hartstikke schoon. Er is relatief weinig verkeer en het staat vol met oude, kleurrijke gebouwen. Wist je dat Malmö vroeger een Deense stad was? Sinds 1658 is de stad in Zweedse handen.

Het regende erg hard, maar het weerhield ons er niet van een rondje door Malmö te lopen. Aan het einde van onze rit hebben we een kop koffie gedronken bij Folk a Rock. Dit is een unieke horecabedrijf dat gericht is op muziek. Overal vind je oude muziekplaten en cd's en er wordt ondertussen hele goede muziek afgespeeld.

Ik ben zelf groot liefhebber van oude muziek en muziekplaten en ik kon het niet laten naar de bovenverdieping te lopen en al die platen te zien liggen (aanrader om even naar boven te lopen haha!)

Op naar Stockholm

We lieten Malmö achter ons en hebben 4 uur afgereisd naar Stockholm. Helaas konden we hier niet uitstappen, want jeetje.. wat zag de stad er alleen al mooi uit vanuit de trein! Stockholm is een veel grotere stad dan Malmö. Malmö-Stockholm is hetzelfde als Utrecht-Amsterdam. Een verschil van ruim 600.000 inwoners en dat merk je heel erg.

Op het centraalstation van Stockholm hebben we een bodem gelegd omdat ons een hele lange treinrit stond te wachten naar Kiruna. Van Stockholm naar Kiruna is een treinrit van pakweg 15 uur. Hiermee kun je zien hoe ontzettend groot Zweden is (Nederland past ongeveer 10x in Zweden).

Het was hartstikke druk op het station van Stockholm en na even zoeken ben ik iets gaan eten bij Icha Icha. Stockholm heeft een ontzettend grote stationshal en middenin deze hal vond je dit restaurantje. Echt een aanrader! 🙂

Het avontuur in de nachttrein kon beginnen!

Het is 17:30u en we kunnen ons opmaken voor het grote avontuur in de nachttrein. Met zijn allen lopen we naar het perron en wachten we totdat de trein om 18:00u arriveert. Toen ik de  trein aan zag komen overtrof het mijn verwachtingen. Het is zo'n typische, grote trein die ik voor die tijd helemaal voor mij zag.

We stappen de trein in, zoeken naar onze nachtcoupé, proppen de spullen in de kleinste hoeken en we maken ons op voor een onvergetelijk avontuur. De nachtcoupé is klein, maar het geeft je geen claustrofobisch gevoel. Terwijl de trein vertrokken is praten we met elkaar en hebben we plezier. Nu al is het een onvergetelijke tijd en dan staan ons nog mooie activiteiten te wachten in Lapland!

Het duurt maar even en we zien het landschap een klein beetje witter worden. Zoals gezegd: Zweden is groot. Stockholm ligt redelijk ten zuiden van Zweden, maar al wel dusdanig hoog dat er iets boven Stockholm veel sneeuw valt.

Nachttrein van Stockholm naar Narvik

We spelen een spelletje en drinken een biertje

We besluiten een spelletje te spelen en proberen in een volgepropte coupé Weerwolven te spelen. Heel eerlijk gezegd ben ik geen groot fan van spelletjes spelen, maar dit spelletje vond ik leuk om te doen. Het was überhaupt de eerste keer dat ik het heb gespeeld en ik was meteen de grote winnaar (iets met winnaarsgeluk?).

Het spelletjes is ten einde en we besluiten een biertje te drinken in de bistro van de trein. Ik merk dat ik volledig in mijn element ben. Ik vind dit oprecht prachtig om te doen. Ik heb kennis gemaakt met allemaal nieuwe reisgenoten die binnen no-time grote vrienden zijn geworden. Ik reis door een wit landschap in een land dat mij altijd al heeft gefascineerd. Dit zijn de momenten dat ik oprecht het gevoel heb dat ik mijn leven leef!

In de bistro drinken we Mariestadt. Dit is een Duits bier, maar kun je veel in Zweden vinden. Ons eerste biertje werd al snel een tweede totdat we gezelschap kregen van onze gezellige Duitse vrienden die in een nachtcoupé naast ons slapen. We praten met elkaar en hebben het over de cultuurverschillen tussen Duitsland en Nederland.

Kort daarna mengen er ook Zwitserse medereizigers in ons gesprek en zo komen verschillende culturen bij elkaar. Ik vind het altijd super leuk om met buitenlandse mensen te spreken. Elk land heeft zijn eigen cultuur en vanuit deze cultuur hebben mensen hun visie op het leven gebaseerd. Dat vind ik interessant om te horen! 🙂

We stellen het slapen nog heel even uit

Het is ongeveer 23:00u en we hebben er al 5 uurtjes opzitten. Normaal gesproken zou je nu van Groningen in Maastricht zijn, maar deze trein moet nog zo'n 9 uur rijden voordat hij in het noorden van Zweden aankomt. Langzaamaan is het tijd om te gaan slapen. Slapen in een nachtcoupé is niet per definitie heel comfortabel, dus alle rust die je kunt pakken moet je ook echt even pakken.

Toch stellen we het slapen nog even uit want ik kom met mijn reisgenoten aan de praat in de hal voor onze coupés. We lachen en hebben wederom veel plezier met elkaar. We praten over de reizen die we hebben gemaakt en het werk wat we doen en kijken ondertussen naar buiten. Het is een moment dat ik nooit weer ga vergeten.

Naar buiten kijken gaf het gevoel weer dat je ook krijgt als je de film Polar Express kijkt. We reizen letterlijk door een wit bepakte middle of nowhere van Zweden en passeren af en toe kenmerkende, rode Zweedse huizen. Uit het niets horen we een idyllisch geluid van een Zweedse spoorwegovergang en we hoopten stiekem een verdwaalde rendier te zien wachten op onze trein.

Biertje drinken in de nachttrein van Stockholm naar Narvik

Tijd om te gaan slapen!

Het is tijd om onze ogen te sluiten en onze rust te pakken. We klimmeren en klauteren door onze coupé en zijn opzoek naar onze tandenborstel. Naast onze coupés vind je een paar kleine ruimtes met een toilet en stromend water.

Zoals gezegd zijn onze coupés klein, maar groot genoeg om met 6 man in te slapen. De bank waar iedereen op zat toen we Weerwolven aan het spelen waren is omgebouwd tot een bed. Aan beide kanten heb je 3 verdiepingen met een matras. Ik sliep gelukkig op het 2e bed, want op het 3e bed komen vraagt nogal wat klim en klauterwerk haha!

Ik heb deze nacht nooit heel diep geslapen. Ik was telkens een uur weg om vervolgens een kwartiertje wakker te zijn. Als ik op mijn in Nederland zou liggen zou ik dit heel frustrerend vinden, maar in een trein had ik het niet anders verwacht. Ik heb er vrede mee, maar merk wel dat de nacht hierdoor erg lang duurt.

Ligt het lekker?

Mwah, daar kun je over twijfelen. Het matras is redelijk hard en de trein blijft op vol tempo zijn bochten maken om op tijd in Kiruna aan te komen. Maar al met al viel het mij niks tegen en had ik het anders verwacht. Ik heb redelijk wat rust kunnen pakken en had helemaal zin op ons vooruitzicht in Lapland.

Tijd om uit bed te stappen

Rond 06:30u vond ik het mooi geweest. Ik lag al ruim een uur in mijn bed te draaien en ik wou de dag graag beginnen. Ik kon in mijn bed nauwelijks het landschap zien en was echt nieuwsgierig waar we deze nacht naar toe zijn gereden. In een moeilijke, krappe positie probeer ik mijn contactlenzen in te doen en spring ik uit mijn bed.

Ik open de deur van onze nachtcoupé en doe hem ook zachtjes dicht want een aantal van mijn reisgenoten liggen nog te slapen. Ik kijk naar buiten en zie een prachtig, besneeuwd landschap. Met een besneeuwd landschap heb ik het niet over een paar centimeter sneeuw dat je vanuit een Nederlandse trein kunt zien. Nee, ik heb het over meters diepe sneeuw en bomen met laaghangende takken door het gewicht van de sneeuw.

Ik loop naar de bistro en het valt mij op dat ik een andere route afleg dan gisteren. Dat is bijzonder, want ik loop in dezelfde richting naar de bistro. Toch moet ik langer lopen en ziet de bistro er totaal anders uit. Ik denk goed na en ik besef mij dat ik vannacht wakker ben geworden omdat de trein een paar coupés heeft verwisseld. Ik had even het gevoel alsof ik zwaar aan de drugs had gezeten! 🙂

Tijd voor een karig ontbijtje!

Ik loop de bistro binnen en zie een aantal van mijn reisgenoten zitten. Ik loop richting de ”bar” en besluit iets te willen ontbijten. Het ontbijtassortiment spreekt mij niet heel erg aan en ik houd het daarom bij een bakje met yoghurt en een kop koffie. Wederom kon ik genieten van dit moment. Ik zit urenlang in deze trein, heb er in geslapen en zit nu te ontbijten in een compleet ander landschap. Hoe gaaf is dat?

Na mijn eerste bak koffie besluit ik nog een koffie te drinken. We praten met elkaar, kijken naar buiten, zien verschillende ”bergen” met skipistes en we komen aan en zien dat de trein stopt op station Gallivare. Dit is voor ons een teken ons langzaam klaar te gaan maken voor onze aankomst op station Kiruna. Vanaf station Gallivare is het nog ongeveer een uurtje met de trein.

We lopen terug naar onze coupés en frissen ons wat op. We poetsen onze tanden, doen even andere kleren aan en stoppen wat gel in onze haren. We ruimen onze nachtcoupé op en verzamelen vieze linnen op één plek. Het is belangrijk vroeg te beginnen met klaarmaken, omdat je simpelweg meteen uit de trein moet als hij op de plek van bestemming aankomt.

Voor ons eindigt de reis in Kiruna, maar deze trein rijd vrolijk verder tot het Noorse Narvik. Hij gaat dus niet op ons wachten en met grote backpacks is het handig klaar te zitten zodat je meteen in de benen kunt springen.

Nachttrein naar Kiruna, Zweeds Lapland

Daar zijn we dan: aangekomen in Kiruna!

Anlände till Kiruna, oftewel: we zijn gearriveerd

We wachten geduldig in onze coupé en we zitten allemaal klaar om onze voeten te zetten op Winter Wonderland. Het is een kwestie van tijd dat het personeel van de trein aankondigt dat we zijn aangekomen in Kiruna. De trein stopt, we springen in onze benen en zoeken een weg naar de uitgang. We stappen uit de trein en daar staan we dan: in Kiruna, in het noorden van Zweden en in magisch Lapland.

Vanaf het moment dat we de trein uitstapten voelden we de koude wind tegen ons gezicht aanwaaien. Dat is even wennen, maar wat is het gaaf om in Kiruna te zijn!

Waarom is reizen in deze nachttrein zo leuk?

Eigenlijk heb ik alles al verwoord in deze blog.

Ik ben erachter gekomen dat ik reizen in een nachttrein een unieke manier van reizen vind. Ik had ook met het vliegtuig naar Kiruna kunnen vliegen, maar dan verwaarloos ik mijn mening dat we minder kunnen vliegen op deze wereld en ik mis simpelweg de prachtige omgeving die ik tijdens het treinreizen vanaf Apeldoorn wel heb gezien.

Ik heb een zwak voor de Scandinavische landen en heeft mij altijd al aangesproken. Ik vind het heerlijk dat deze landen in oppervlakte ontzettend groot zijn, maar een laag aantal inwoners hebben. Hierdoor kun je echt tot rust komen en kan de natuur volledig zijn gang gaan. Mensen leven hier hun leven en zijn vriendelijk, goed ontwikkeld en lijken trots te zijn op het leven dat ze hebben geleefd tot nu toe.

Mijn interesse voor deze landen maken het reizen in een nachttrein natuurlijk extra leuk. Maar echt waar: als je naar Zweeds Lapland gaat, reis dan met de nachttrein vanaf Stockholm naar Kiruna.

Jij bent op deze website gekomen en je bent ongetwijfeld reisliefhebber. Ik hoef jou niet uit te leggen in welke flow je tijdens het reizen kunt komen. Een flow waarin je het gevoel hebt zingevend te leven en waar elk moment tot op de seconde wordt beleefd. Vanuit de trein naar buiten kijken naar een wit landschap met rode, Zweedse huizen en op de achtergrond een idyllisch geluid van een spoorwegovergang is echt een toffe ervaring!

Andere blogs lezen?

Ik schrijf heel veel blogs. Misschien vind je het leuk om deze te lezen?

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?