arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe word ik mentaal sterker?

Hoe word ik mentaal sterker?

Als jij ervan overtuigd bent dat je geen invloed kunt uitoefenen op jouw emoties en gedachtes, dan wil ik jou per direct uit deze belemmerende overtuiging halen. Ik ben er namelijk 100% van overtuigd dat je juist de volledige controle hebt op wat je voelt en wat je denkt.

Er is echter één probleem: we hebben nooit geleerd hoe we ons zelf kunnen sturen. Op school leren we alles volgens het boekje, worden we volgegooid in wat wij ”algemene kennis” noemen en leren we te leven in een systeem die wij in ons leven als de waarheid zijn gaan zien.

We hoeven geen eens op onderzoek uit om te weten dat veel mensen op deze wereld niet volledig tevreden zijn met hun leven. We zijn gaan geloven dat het leven ons overkomt, we blijven hangen in het verleden en de situatie wordt ”gewoon” geaccepteerd.

Het enige wat ik op dat moment denk is: ”joehoe, word wakker!” Als ik met iemand aan het praten ben en hoor wat zijn of haar worstelingen zijn, dan heb ik vaak de neiging om met mijn vuisten op tafel te slaan en te zeggen: ”kom op, neem je verantwoordelijkheid. Ga op onderzoek uit zodat je jouw worsteling de baas wordt.”

Ik ben werkelijk gefascineerd van het feit dat we in onze maatschappij geen eens de moeite durven te nemen om onszelf te trainen. We schuiven onze problemen weg waardoor de oplossingen worden uitgesteld. Maar geloof mij nou: de wereld is niet zo zwart/wit als wij denken.

Jouw denkpatroon is slechts een denkpatroon. En daarnaast ligt nog een hele grote andere wereld!

Wat is zelfontwikkeling?

Zelfontwikkeling is een héél algemeen- en tijdloos begrip. Je bent in jouw leven simpelweg nooit uitgeleerd. Er leeft altijd een nog grotere mentale kracht bij jezelf.

Maar zelfontwikkeling op zichzelf? Wát een verrijking! Begin er vandaag nog mee, echt waar.

Als we op school hadden geleerd hoe we onze gedachtes kunnen sturen, dat we positief leren denken, dat we meer onze intuïtie volgen, dat we meer op ons talent beoordeeld worden.. dan was de wereld een nóg mooiere plek geweest.

Zelfontwikkeling is in mijn ogen de weg naar een betere ik. Ik ga het avontuur aan in mijn eigen hoofd en ben opzoek naar nieuwe ingevingen en ervaringen. Het maakt dat ik op een andere manier naar de wereld ga kijken. Hierdoor leer je dat er vele andere waarheden zijn dan enkel de waarheid waarin jij bent gaan geloven gedurende je leven.

Eigenwaarde is de ultieme bron van een goed, verrijkend leven. Je kunt het leven niet waarderen als jij jezelf de grond intrapt. Je vergroot jouw eigenwaarde door het ontwikkelen van jezelf. Je onderzoekt jezelf. Je vraagt jezelf af wat je belangrijk vindt, waar je voor staat in het leven en wat voor jouw het doel is (jouw drijfveer om te leven).

Daarin creëer je jouw eigen normen en waarden. Langzamerhand leer je hoe jij behandelt wilt worden, maar ook hoe je andere mensen wilt behandelen. En de allerbelangrijkste les van zelfontwikkeling is dat je bij jezelf durft te blijven.

Wat is bij jezelf blijven?

Wat is bij jezelf blijven?

Het is een opheldering die ik in de loop der tijd heb opgedaan. En geloof mij: bij jezelf blijven is een grote verrijking.

Bij jezelf blijven is in mijn ogen dat je voortdurend contact hebt met jezelf en je bewust bent van je eigen gedrag. In welke situatie dan ook. In feite is het een continue streven naar je eigen normen en waarden.

Bij jezelf blijven is niet altijd even gemakkelijk. Door een hoge sociale druk is het gemakkelijk om met de stroom van de maatschappij mee te gaan. Het is vaak een proces van vallen en opstaan, maar gedurende de tijd word je er steeds beter in.

Als iedereen bijvoorbeeld naar rechts gaat is het goed om bij jezelf af te vragen: ”ga ik mee naar rechts? Of ga ik naar links? Wat zegt mijn intuïtie?”

Gewoon een klein voorbeeldje..

Ik ben van mijzelf niet de grootste feestbeest op aarde. Af en toe vind ik uitgaan erg leuk, maar je doet mij een groter plezier met een drankje en een goed gesprek. In het begin vond ik dat moeilijk, omdat iedereen ging namelijk stappen.

En omdat iedereen elke zaterdagavond naar feestjes ging, zocht ik dit ook op. In feite was het een ontdekkingstocht of ik het leuk zou vinden ja of nee. Maar om een eerlijk antwoord te geven? Van alle avonden dat ik in de kroeg stond zal de meerderheid van de avonden een avond zijn geweest waar ik weinig voldoening uit kon halen.

Dit heeft mij doen laten nadenken. Ik merkte dat ik mij steeds meer durfde te verzetten en mijn eigen keuze hierin kon maken. Mijn omgeving kreeg steeds minder invloed op mij waardoor ik steeds krachtiger mijn eigen besluit hierin kon maken. Door naar mijzelf te luisteren is dit een schoolvoorbeeld van ”bij jezelf blijven”.

Volg je intuïtie

Bij jezelf blijven is persoonlijk

Er zijn ontelbaar veel voorbeelden op te noemen waarbij je bij jezelf blijft. Maar hoeveel ik er ook ga opnoemen.. het is en blijft heel persoonlijk. Zo is het voor mij ook belangrijk om niet te veel in de energie van andere mensen te zitten.

Ik ben een kei in het aanvoelen van andere mensen. Een goeie eigenschap, maar soms ook een belemmering. Als ik merk dat er iets speelt bij iemand, dan ben ik geneigd de hele energie over te nemen. Dat maakt dat ik dezelfde gemoedstoestand heb als de andere persoon.

Voor mij is het een les om bewust te worden wanneer zich deze situatie voordoet, zodat ik op dat moment in mijn eigen energie kan blijven. Mijn eigen energie, zodat ik bij mijzelf blijf. Als ik mijn dag vrolijk begin wil ik dit niet laten afpakken door iemand die een minder vrolijke dag ervaart.

Bij jezelf blijven wanneer je praat..

Wat mij persoonlijk ook opvalt is dat ik soms dingen tegen mensen zeg en dat ik achteraf denk: ”hey, maar ik sta hier helemaal niet achter. Ik ben het hier in feite mee oneens.”

De grote vraag is: waarom zeg ik het dan? En een logisch antwoord is dat ik woorden uitspreek die de ander verwacht te horen. Het zijn woorden waarvan ik op dat moment de verwachting heb dat het een goed beeld van mij schetst.

Het kan ook zijn dat ik bepaalde woorden tegen iemand uitspreek omdat het een maatschappelijke overtuiging of mening is. En ook op die momenten is en blijft het belangrijk jezelf hierin te onderscheppen en bij jezelf te blijven.

Kortom..
Bij jezelf blijven is heel algemeen en persoonlijk. Kenmerkend is echter dat je voortdurend in contact bent met jezelf en dat je continue achter je keuzes, woorden, gedrag en handelingen staat. Op welk moment dan ook. Dat is voor mij de definitie van bij jezelf blijven.

Soorten zelfontwikkeling

Oké, maar hoe word ik mentaal sterker?

Ja, inderdaad! We zijn vele woorden verder waarin het belangrijk is bij jezelf te blijven en bewust te zijn dat jouw gedachten een grote rol spelen in de vorming van jouw leven. Om invloed op deze aspecten uit te oefenen is het belangrijk om aan zelfontwikkeling te doen.

Maar hoe in de vrede doen we dat?- Het is heel simpel.

Iets wat simpel is, maakt echter niet dat het ook gemakkelijk is. Mentaal sterker worden is tijdloos. Er vallen altijd dingen te leren. Het is daarom belangrijk om in ieder geval te accepteren dat het een lang proces is. Mentale training kost net als fysieke training tijd.

Tijd is echter relatief. Als jij besluit om elke dag aan jouw eigen zelfstudie te gaan, dan kun je ook snellere resultaten verwachten. Als je het gaat uitstellen, dan zijn de resultaten logischerwijs op een veel langer termijn.

Ik ga er echter ook een nuance in brengen. Mensen doen altijd aan zelfontwikkeling. Bewust én onbewust. Wat vroeger voor mensen worstelingen waren, spelen nu bij wijze van geen rol. Onbewust gaan mensen altijd door worstelingen heen in het leven. We worden onze worstelingen altijd de baas en leren onze emoties hierin kennen.

Maar..

Bewuste zelfontwikkeling is een stuk effectiever. Het geeft je zo'n verrijking dat ik dit niet in woorden kan uitbrengen. Doordat ik mijzelf continue aan het trainen ben, merk ik dat ik mentaal veel krachtiger ben geworden. Heel- veel- krachtiger.

Moet ik dan écht elke dag met mijzelf bezig zijn? Nee, natuurlijk niet! Maar je kunt wel het besluit nemen om aan jezelf te gaan werken. Door alleen al te gaan geloven dat je meer uit jouw leven kunt halen door mentale kracht, ben je in zeker zin al een nieuw avontuur aangegaan. Je staat op dat moment open voor nieuwe dingen.

Vergeet echter niet: je kunt je geest niet ruimer maken dan hij is, zonder dat je hiervoor nieuwe ervaringen op doet. Elke dag dezelfde route rijden maakt jouw op een bepaalde grens geen betere bestuurder, tenzij je nieuwe grenzen gaat verleggen.

Dus..

Ik ga je een aantal voorbeelden geven waarbij je heel effectief jouw mentale skills kunt gaan trainen. En, misschien schiet je meteen in de verdediging door te zeggen: ”dit is niks voor mij”. Ik schiet dan in de verdediging door te zeggen: ”probeer het in ieder geval”.

Ik dacht dat ik niet van lezen hield, totdat ik zelfhulpboeken ging lezen. Nu lees ik altijd!

Mentale training

1 | Zelfhulpboeken

Ja, je las het al: zelfhulpboeken. Het lezen van zelfhulpboeken is voor mij één van de grootste bronnen van zelfontwikkeling. Er zijn ontelbaar veel onbekende, maar ook bekendere mensen die hun visie over het leven delen. Hun visie is vaak geloofwaardig, omdat het mensen zijn die het één en ander al hebben bereikt in het leven.

De onderwerpen van deze boeken lopen ontzettend uiteen. Er zijn zoveel onderwerpen dat die niet in één artikel te benoemen zijn. Het mooiste van zelfhulpboeken is dat er zinnen worden geschreven die heel diep binnenkomen. Het zijn zinnen waar de vinger op de gevoelige plek wordt gelegd.

Dit soort zinnen maken dat er ineens een wereld voor je open gaat en dat je denkt: ”oh ja, vanuit dat perspectief kun je het ook bekijken.” Dus daar waar jij een bepaalde waarheid in je hoofd hebt gecreëerd, daar kan één zin in het boek de waarheid volledig op zijn kop leggen.

Zelfhulpboeken zijn boeken die geschreven zijn vanuit een visie. Je hoeft dus niet alles te geloven. En je hoeft er zeker niet achter te staan. Maar het leuke eraan is dat je er wel over na gaat denken. Je gaat na denken over de stof die in het boek staat. En dat maakt dat jij jezelf gaat trainen.

Boeken kunnen gaan over voedsel, keuzes maken, gelukkiger kunnen leven door kleine dingen, overtuigingen, de liefde, kwetsbaarheid, onzekerheid en zelfs boeken waarbij je leert controle te krijgen over je mobiele telefoon. Wat je ook gaat lezen, maak er je eigen project van. Maak notities, baseer alles op je eigen leven, wuif het weg, markeer bepaalde teksten en sleutel vervolgens jouw mentale kracht aan elkaar.

– Voorbeelden van zelfhulpboeken –

Ondertussen heb ik erg veel zelfhulpboeken gelezen, maar onderstaand geef ik je een lijstje met boeken die mij zijn bijgebleven:

Het lezen van zelfhulpboeken

2 | Documentaires

Op onder anderen Netflix zijn een aantal erg interessante documentaires die je een hoop nieuwe ingevingen kunnen bijbrengen. Deze documentaires bespreken vaak onderwerpen waarbij er een volledig onderzoek wordt uitgevoerd.

Zo heb ik laatst de documentaire Heal gekeken. Deze documentaire gaat over de verbinding met je hoofd en met je hart in combinatie met ziektes. De documentaire laat overduidelijk zien dat wij mensen ons denkvermogen zeer onderschatten. Uit vele resultaten is gebleken dat ernstige ziektes genezen kunnen worden door een positieve houding naar de wereld toe.

Als je in je leven handelt vanuit compassie, dankbaarheid, vertrouwen, positiviteit en geloof en altijd je hart laat spreken in plaats van je hoofd, dan heeft dit zijn positieve bijwerking op je hele lichaam. Helemaal als je dit ondersteunt met de juiste levensstijl en voedsel.

Naast de documentaire Heal staan er op Netflix nog een aantal andere interessante documentaires:

  • Minimalism | Hier wordt gekeken naar het versimpelen naar je leven waarbij minder druk wordt gelegd op materialisme of het continue willen bereiken van hogere functies in het sociale leven of op het werk.
  • Tony Robbins – I Am Not Your Guru | In deze documentaire neem je een kijkje achter één van de seminars van Tony Robbins waarbij levens van mensen naar een hoger niveau worden getild (erg leerzame documentaire!).
  • What The Health | In deze documentaire kom je achter schrikbarende feiten over de voedselindustrie. Voor mij persoonlijk was dit een grote aanmoediging mijn eetgedrag eens goed onder de loep te nemen!
  • Avicii: True Stories | Deze documentaire zal niet per direct invloed hebben op jouw leven, maar er zitten wel degelijk stukken bij waar de mens veel van kan leren.

Vooral de documentaire van Tony Robbins is mij goed bijgebleven.
> Kijktip: een documentaire van Tony Robbins.

3 | TED Talks

Ken je TED Talks al? Dit is een jaarlijks terugkerend evenement over 4 dagen waarbij de grootste psychologen over de wereld bij elkaar komen. Het leuke daaraan is dat TED Talks via hun website en YouTube vele stukken vrijgeven.

In deze bijeenkomsten krijg je een verscheidenheid aan onderwerpen. Vele onderwerpen zijn zeker de moeite waard en hebben bij mij persoonlijk al vele notitiebladeren laten verslijten.

Het gaat over onderwerpen waarbij wordt gepraat hoe social media op jouw emoties inspeelt. Of wat de filosofie achter een goed leven is, waarom je moet stoppen jezelf naar de grond te trappen, wat de skill is van zelfvertrouwen krijgen, et cetera!

In onderstaande video zie je een voorbeeld van een TED Talk:

4 | Ervaring

Wat ik al eerder in dit artikel zei: je kunt niet meer denken dan je nu denkt. Je kunt pas meer denken dan je nu denkt als jij jezelf over grenzen heen laat stappen. Je moet patronen doorbreken om nieuwe ingevingen te ontdekken. In principe noemen we het, hoe cliché het ondertussen ook klinkt, uit je comfortzone stappen.

Toen ik in 2015 stage ging lopen op Texel (wat voor mij de andere kant van Nederland betekende) merkte ik dat ik een nieuw leven binnen stapte. Het was een nieuwe, enge wereld waar ik heel erg op mijzelf gericht was. En sinds die ervaring heb ik grote, persoonlijke stappen gezet.

Toen mijn stage voorbij was en ik was teruggekeerd bij mijn thuisfront kreeg ik vaak de opmerking dat ik een zeer positieve verandering heb doorgemaakt. En die allereerste ervaring, die zo spannend aanvoelde (waar ik nu om kan lachen), smaakte naar meer. In 2016 liep ik stage in Limburg (ook de andere kant van Nederland voor mij).

In 2017 ging ik werken op Curaçao, in 2018 begon ik met werken in Frankrijk en mijn volgend avontuur wil ik in Australië gaan ervaren. Reizen is voor mij verreweg de grootste mentale les geweest uit mijn leven. Het zijn avonturen geweest waar ik met volle trots op terugkijk. Als ik deze reizen niet had gemaakt, dan had ik een heel ander leven geleefd.

Ik denk dat nieuwe ervaringen, of je nu gaat reizen, een andere studie gaat doen, op jezelf gaat wonen of ander werk gaat zoeken, maakt dat je voor nieuwe worstelingen komt te staan. En zodra je die worstelingen op ten duur de baas wordt zul je merken dat je een grote leerschool bent ingegaan.

Lees mijn artikel!
Reizen, de meest intense manier van leren.

Experimenteer elk moment in je leven

Je kunt het leven en jezelf als één grote mislukking zien. Maar je kunt elk moment ook met de nodige portie nieuwsgierigheid bekijken. Nieuwsgierigheid door van elk moment te kijken wat je eruit kunt halen. Door jezelf daarin te gaan trainen.

Kijk, weet je wat het is..

Worstelingen zijn er nu eenmaal. Tenzij je er anders mee om leert te gaan. Wij mensen worstelen echter teveel om het feit dat we worstelingen hebben. We worstelen omdat we worstelen.

Je kunt ook accepteren dat het leven niet altijd voortvloeiend loopt. En daar is helemaal niks mis mee. Ook al lijkt het gras bij de buren altijd groener.. iedereen, maar dan ook écht iedereen, zit vaak genoeg slecht in zijn vel.

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Zoek jouw mentale kracht!

Ga het avontuur aan met jezelf en zorg ervoor dat jouw mentale kracht elke dag stijgt. Het is zo'n leerzaam en verrijkend proces als je elke dag opnieuw met jezelf bezig bent.

Je krijgt er zoveel zelfvertrouwen van. Je wordt er in mijn ogen een volwassen mens van en het maakt dat je dicht bij jezelf blijft. Je staat achter jouw overtuiging van het leven en ondersteunt je eigen normen en waarden. En ook niet onbelangrijk: je leert het leven te waarderen en te vieren!

Mentale kracht is namelijk ook dat je angsten, onzekerheden en gebeurtenissen uit het verleden weet uit te schakelen.

En weet je wat het leuke eraan is? Er zijn letterlijk tig manieren om jouw mentale kracht bij te spijkeren.

Heel veel succes! 😉

Andere leuke blogs..

Ik heb nog meer leuke blogs geschreven..

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?