arrow_drop_up arrow_drop_down
Zweedse lingonberry-juice: bosbessensap met genezende effecten

Zweedse lingonberry-juice: bosbessensap met genezende effecten

Ik ben op reis in Lapland en vandaag gaan we een sneeuw-schoenwandeling maken door de ruige natuur van Zweden. Het is maart en Lapland ligt vol bepakt met meters diepe sneeuw. Het is niet extreem koud en tijdens het wandelen was het eerder extreem warm, maar dat had wellicht iets te maken met alle laagjes die ik aan kleding heb aangetrokken.

We zijn in de omgeving van Kurravaara en gaan met onze sneeuwschoenen door de bergen langs de Torne älv wandelen. Met 700 hoogtemeters wordt het geen hele pittige klim, maar ik ben desondanks wel benieuwd of wandelen met sneeuwschoenen zwaarder is.

Tijdens het wandelen kwam ik erachter dat ik het makkelijk kon belopen. Ik sport veel, heb veel gerend door de Franse Alpen en ik ben wel wat gewend. Het was wel een hele mooie wandeling en ik kon genieten van het prachtige uitzicht. Er waren veel wolken, maar het uitzicht werd er niet minder om.

We hebben de top gehaald!

Na een klim van 700 meter zit onze sneeuwschoen-wandeling er op. Terwijl wij foto's maken en genieten van het uitzicht maken onze gidsen eten en drinken voor ons. We kregen een overheerlijke tosti en we kregen tot onze verassing lingonberry-juice.

Lingonberry-juice is niets meer dan een bosbessensap, maar de lingonberry-juice die we hier hebben gedronken had iets speciaals. In Lapland worden de bosbessensappen gemaakt van wilde bosbessen. Ze worden uit het wild in de bossen geplukt en met de hand tot bosbessensap gemaakt.

Nadat we een mooie wandeling hadden gemaakt werd de lingonberry-juice opgewarmd en kregen we het heet geserveerd. Geloof mij: boven op een berg in Lapland is het koud en zo'n warme bosbessensap is een aangename verassing. 😉

De genezende effecten van lingonberry-juice

Voedsel als vervanger van medicijnen

Ik ben ontzettend geïnteresseerd in eten en drinken dat rechtstreeks uit de natuur komt. In mijn ogen kan geen enkele medicijn opboksen tegen de genezende effecten van voedsel. Tenminste: van voedsel dat rechtstreeks uit de natuur wordt gepland, geplukt en gegeten. Het is voedsel dat wordt blootgesteld aan schoon grondwater, zonlicht en dat intentioneel bereid wordt.

Na mijn reis in Lapland ben ik mij gaan verdiepen in deze overheerlijke Scandinavische bosbessensap. Ik kom erachter dat ik hele pure lingonberry-juice heb gedronken en besef mij dat de gidsen dit ook tegen ons hebben verteld!

De genezende kracht van lingonberry-juice

De bosbessen groeien in de dennenbossen en heidevelden en worden in de koude en lange winterperiodes gebruikt om het immuunsysteem te ondersteunen.

Lingonberry-juice versterkt de spijsvertering en stimuleert de stofwisseling. Het zit vol met vitamine B- en C en is rijk aan ijzer, magnesium, kalium en natrium. Kalium draagt bij aan de normale werking van het zenuwstelsel, de spieren en het regelen van een normale bloeddruk.

Vanuit de oudheid wordt lingonberry-juice gebruikt om gewrichtsaandoeningen en reuma te behandelen en werkt het tegen nieraandoeningen. Verder wordt de normale werking van de urinewegen ondersteund en heeft lingonberry-juice een antibacterieel effect.

Lingoberry-juice: een sap met veel goede eigenschappen

Onwetend heb ik deze bosbessensap meerdere keren gedronken gedurende mijn reis in Lapland, maar ik was mij nooit bewust van de vele gezonde kenmerken die in de sap verwerkt zitten! 🙂

In Zweden (tenminste, daar waar ik heb gereisd) gaan ze naar bed en worden ze wakker met lingonberry-juice. Bij een stevige lunch of het avondeten: lingonberry-juice is altijd van de partij.

Als je door Zweden gaat reizen kan ik je deze bosbessensap heel erg aanraden! Het lijkt heel erg op grenadine en het heeft ook de smaak van grenadine. Maar lingonberry-juice is een stuk gezonder!

Andere blogs lezen?

Ik schrijf heel veel blogs. Misschien vind je het leuk om deze te lezen?

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?