Welke kleding neem ik mee naar Lapland?

Welke kleding neem ik mee naar Lapland?

In een zonovergoten reis naar Curaçao weet je één ding zeker: het is lekker weer en het is niet nodig om een koffer of backpack vol te laden met warme kleren. 1 warme trui is voldoende voor het geval dat en verder heb je genoeg aan T-shirts, korte broeken en teenslippers. Dit is een voordeel voor de ruimte in de backpack want zomerkleren zijn dun en daardoor kun je extra veel meenemen.

Naar Lapland is dit een ander verhaal. Allereerst is het een twijfelgeval wat voor weer het gaat zijn in Lapland. Je kunt wel dicht tegen de poolcirkel aanzitten en er kan wel sneeuw liggen maar dat geeft nog niet de garantie dat het alleen maar koud is. Er zijn veel zonovergoten dagen in het noorden van Scandinavië en soms kan het verrassend warm zijn.

Toen ik in de voorbereidingen zat voor mijn reis naar Lapland bracht dat veel twijfel met zich mee. Je wilt niet dat de reis misloopt omdat je alleen maar loopt te koukleumen. Daarom wil ik je graag helpen door op basis van mijn ervaring van mijn 10 daagse reis in Lapland uit te leggen met welke kleren ik het heb kunnen redden (en welke kleren enigszins overbodig waren).

Mijn reis naar Zweeds Lapland

In de maand maart van het jaar 2020 ben ik per trein vanaf Apeldoorn naar het Zweedse deel van Lapland afgereisd. Via Hamburg, Kopenhagen en Malmö kwamen we aan in Stockholm en vanaf Stockholm hebben we de nachttrein gepakt naar het noordelijke stadje Kiruna. Alleen de reis was al een geweldige ervaring en dan stonden de activiteiten in Lapland nog op ons te wachten.

Een belangrijke vraag die iedereen wel eens stelt: hoe koud is het écht in Lapland? Ik vond het minder koud dan ik had verwacht. De temperaturen lagen hoger dan gemiddeld dus ik ben niet de perfecte raadgever. Ik ben mij ervan bewust dat het kouder kan zijn dan ik heb meegemaakt. Desondanks heb ik zonovergoten dagen meegemaakt, maar ook bewolkte dagen met sneeuwval.

Iedereen kan bevestigen dat de warmte van Spanje anders aanvoelt dan de zomerse warmte van Nederland. Het is gemakkelijker uit te houden en het is minder benauwd. Dit geldt eigenlijk ook voor de kou. Stevige kou is in Nederland meteen erg guur en ik vond de kou van Zweeds Lapland een stuk prettiger. Daarnaast is Nederland niet gebouwd op extreem warm of koud weer en zijn Spanje (op warm weer) en Zweden (op koud weer) dat wel.

Welke kleding neem ik mee naar Lapland?

Jezelf aankleden in het drielagensysteem

De backpack inpakken voor een reis naar Lapland was een lastige sessie. Je wilt er warm bijlopen maar je hebt ook nog te maken met de maximale ruimte van de backpack. Vol is simpelweg vol. Dus wat heeft prioriteit en wat kun je achterlaten?

Het is effectief om jezelf aan te kleden in het drielagensysteem. Als het te warm wordt geeft dat ruimte om kleding uit te trekken en krijg je het koud dan trek je er een extra laag bij aan. Het drielagensysteem bestaat uit een thermoshirt (eerste laag), een fleece trui of vest (tussenlaag) en een water-/winddichte jas (derde laag). Dit zou ten allen tijde de basis moeten zijn.

Tijdens activiteiten is warme kleding een must. Wij zijn een week lang begeleid door gidsen en kregen op onze eerste dag extreem warme overalls + extreem warme snowboots. Het is niet af te raden om dit soort overalls en snowboots bij de lokale bedrijven te huren. Deze zijn gemaakt voor de venijnige Laplandse kou en tijdens activiteiten bieden ze veel warmte.

Deze overalls zijn overigens een echte aanrader, maar niet noodzakelijk als je hele warme kleren meeneemt.

Welke kleren zijn een must voor Lapland?

Wel eens op wintersport geweest en op een hele koude, bewolkte en winderige dag op de piste gestaan? Kleed je exact zoals je daar gekleed wilt zijn. Een goede skiuitrusting (op de skies na natuurlijk haha) is een prima uitrusting in Lapland. Denk dus aan:

 • Wollen sokken
 • Stevige, hoge en waterdichte schoenen
 • Thermobroek
 • Skibroek
 • Thermoshirt
 • Fleece trui
 • Ski-jas
 • Waterdichte handschoenen
 • Een nekwarmer
 • En een hele dikke muts

In venijnige en koude omstandigheden ben je met deze kleren het best gekleed. Voor de echte koukleumen kun je er uiteraard een laag bovenop gooien.

Wat neem je mee als back-up?

Hoeveel kleding je meeneemt hangt uiteraard af van het aantal dagen dat je gaat reizen. Op ten duur wil je een schone thermoshirt of trui aantrekken. Hoeveel je van alles meeneemt is totaal aan jou.

Dit is mijn ervaring van ongeveer 10 dagen Lapland in gemiddelde omstandigheden:

 • Aan 1 thermobroek heb je over het algemeen genoeg omdat het niet altijd noodzakelijk is om een thermobroek aan te trekken.
 • Ook de wollen sokken waren niet voortdurend nodig maar het is fijn om er hier op zijn minst 2 paar van te hebben.
 • Een schoon thermoshirt vind ik op ten duur belangrijk en daar had ik er 3 van meegenomen.
 • Het is een goed idee om meerdere truien of andere kledingstukken die je goed warm kunnen houden mee te nemen (denk aan 3 of 4 stuks).

Welke kleding bij welke activiteit?

Zoals gezegd heeft het drielagensysteem als grootste voordeel dat je altijd kleren aan en uit kunt trekken. Bij sommige activiteiten in Lapland kan dat heel handig zijn.

Een voorbeeld:

Iedereen had zich voor de actieve sneeuwschoenwandeling heel warm gekleed. We kwamen echter allemaal tot de conclusie dat je het tijdens de wandeling heel erg warm gaat krijgen en dat volledige bepakking niet zozeer noodzakelijk is.

Tijdens de sleehondentocht daarentegen is het héél belangrijk dat je je warm gaat kleden. Voornamelijk als je met zijn tweeën de slee gaat besturen en jij degene bent die niks hoeft te doen en op de slee mag zitten. Met de razende wind en weinig beweging krijg je het heel erg snel koud. Dat zelfde geldt voor het sneeuwscooteren!

Welke kleding moet ik dragen in Lapland?

Natuurlijk is het koud in Lapland! Toch kunnen de temperaturen heel aangenaam zijn als de zon volop schijnt!

Welke kleding draag ik buiten de activiteiten om?

Voor de activiteiten moet je warm gekleed zijn: dat is duidelijk. Ook buiten de activiteiten om is het belangrijk om warm gekleed te zijn omdat het simpelweg koud is in Lapland. Daarnaast moet je altijd voorbereid zijn op temperaturen die lager zijn dan het gemiddelde of onverwachte sneeuwval of hevige wind die de gevoelstemperatuur snel doen dalen.

Wij zijn per trein afgereisd naar Lapland en mijn vraag was vooraf: wat voor kleding draag ik als ik uit de trein stap?

Ik had bij het uitstappen van de trein genoeg aan een trui, een skijas, handschoenen, leren boots en een utility broek. Dit klinkt als een hele spannende broek maar het is om aan te geven wat ik aan had. Een utility broek kan ook simpelweg een spijkerbroek zijn 😉

Het is om aan te geven dat de kou in Lapland anders is dan een koude winter in Nederland. Aan een utility broek heb ik niet genoeg als ik urenlang buiten ga zijn, maar als je niet langer dan 30 minuten buiten bent en je snel van A naar B moet red je het makkelijk met een gewone broek.

Alles samenvattend..

Ten allen tijde gaat het weer bepalend zijn welke kleren je moet dragen. Dat is natuurlijk geen hogere wiskunde. Toch moet je in alle gevallen denken aan de ski uitrusting die ik hierboven heb beschreven. Dan ben je op zijn warmst gekleed en ervaar je weinig of geen hinder van de kou. Als je gebruik kunt maken van een overall met dikke boots dan kan ik je dat van harte aanbevelen maar weet dat het ongeveer gelijk staat aan een goede wintersportuitrusting.

In Lapland is het koud en het laatste wat je is nattigheid of koude wind dat in de kleren gaat zitten. Scherm het lichaam door middel van de kleding goed af tegen de gure wind en koop kleding die waterafstotend zijn.

Daarnaast zijn goede warme snowboots (of je ze nu gaat huren of van huis meeneemt) een must. Als je als een kind gaat sleeën of jezelf in de sneeuw laat vallen of je gaat wandelen, sneeuwscooteren of een sleehondentocht maken: warme en droge voeten zijn essentieel. Weet dat het wel dusdanig koud kan zijn dat je zonder muts of handschoenen binnen no-time koude handen of oren hebt. We weten allemaal hoe vervelend koude oren, handen of voeten zijn.. 😉

Andere leuke blogs lezen?

Ik heb nog veel meer interessante blogs geschreven:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Na 2 periodes in het buitenland te hebben gewerkt en gewoond en een paar mooie reizen te hebben gemaakt wil ik mensen graag inspirerend hetzelfde te doen. Iedereen zou eens moeten reizen naar een onbekend land om prachtige levenservaringen op te doen.
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?

arrow_drop_up arrow_drop_down