Is skiën moeilijk? (+ de basistechnieken om goed te leren skiën)
in Skiën

Is skiën moeilijk? (+ de basistechnieken om goed te leren skiën)

Op hoge hoogtes met 2 latten naar beneden glijden: het lijkt surrealistisch, maar de mens doet het al ik weet niet hoeveel jaren. Wereldwijd worden bergketens omgebouwd tot toeristische wintersportgebieden waar men kan skiën, wandelen, snowboarden, langlaufen en een overheerlijke glühwein kunnen drinken. Het is een geweldige sport om te beoefenen en de sfeer op de pistes zijn onvergetelijk.

De allerhoogste piste vinden we terug in China [1]. Deze piste ligt in Yunnan en je kunt hier vanaf 4700 meter met de skilift omhoog om vervolgens naar beneden te skiën of te snowboarden. Als niet ervaren skiër lijken dit onmogelijke hoogtes en lijken dit soort pistes alleen weggelegd voor de absolute pro's, maar is dat ook zo? En hoe ga je in de vrede een zwarte piste bedwingen? Zijn die niet veel te steil?

In deze blog geef ik antwoord op de vraag of skiën ook moeilijk is. Uiteraard is het een hele persoonlijke ervaring, maar vrijwel alle mensen kunnen binnen korte tijd leren skiën en vrijwel alle mensen durven binnen korte tijd alle pistes te bedwingen. Ik schrijf deze blog op basis van mijn prille ski-ervaringen. Ik heb 5 maanden lang de luxe gehad om te skiën in Frankrijk en begon als een amateur met de pizza-punt, maar had de technieken al vrij snel onder de knie.

Is skiën veilig?

Een onzekere vraag voor niet ervaren wintersporters is of skiën een veilige sport is.

Kijk, laten we even eerlijk zijn. Bergen geven de mens altijd het gevoel klein te zijn en de mens moet zich altijd aanpassen aan de bergen. Als je vervolgens op een laagje sneeuw met 2 latten onder jouw voeten naar beneden gaat glijden dan is het altijd de vraag of zoiets helemaal verantwoord is. Dus ja, statistisch gezien is een potje tennis of een potje voetbal veiliger dan skiën (of snowboarden).

Maar dat skiën dusdanig onveilig is dat je de mensen stuk voor stuk met gebroken benen in een traumahelikopter ziet stappen is niet de realiteit. Je moet er rekening mee houden dat dit soort dingen kunnen gebeuren, maar het zou geen reden mogen zijn om een wintersport te vermijden. Daarnaast wordt lawinegevaar continue in de gaten gehouden en zijn skiliften één van de veiligste transportmiddelen die je maar kan verzinnen.

Ik geloof dat ongelukken op een skipiste voornamelijk ontstaan door:

  • Het overschatten van jouw skivaardigheden;
  • En volledige schijt hebben aan alle mede-wintersporters om jou heen (of omdat andere mensen op de piste schijt hebben aan jou).

Ken jouw eigen grenzen en houd rekening met de rest op de piste. Vooral tijdens de vakanties kan het ontzettend druk zijn op de piste en het is dan echt af te raden om te doen alsof de piste alleen van jou is. Want juist daar ontstaan de ongelukken.

De basistechnieken van skiën

Is skiën moeilijk?

Nee, skiën is niet moeilijk.

De eerste paar dagen ga je dat idee wel krijgen en loop je te worstelen met de skies, de schoenen en de skiliften, maar binnen no-time heb je de techniek te pakken. Er is voor iedereen een moment dat de hersenen de verbinding maken en na een beweging denken: ”hey, dat was ‘m. Dat was de draai die ik moest maken” en vanaf daar is het oefenen geblazen om er steeds beter in te worden.

Toen ik in Frankrijk ging werken en voor het eerst op de Alpe d'Huez ging skiën had ik 0% ervaring. Meteen vanaf dag 1 werd ik door mijn collega's op een rode piste gegooid en vraag mij niet hoe ik beneden ben gekomen, maar het is gelukt. Vallen, opstaan, bocht proberen te maken en weer vallen om vervolgens op te staan. Dit ritueel duurde ongeveer 30x totdat ik eindelijk een keer een vloeiende bocht had gemaakt en het zelfvertrouwen een dikke boost had gekregen.

Nog geen paar dagen later vereiste mijn techniek nog heel veel verbetering, maar was de pizza-punt verleden tijd en bedwong ik meteen één van de leukste pistes op de Alpe d'Huez: de Sarenne. De langste piste van het gebied op 3300 meter die vooral in het begin voor een beginner behoorlijk uitdagend is.

Lees ook: De perfecte pistes op de Alpe d' Huez voor beginnende skiërs

Een aantal basistechnieken van het skiën

Zoals gezegd: in het begin is het skiën een uitdaging, maar net als dat je hebt leren fietsen kun je ook leren skiën. Binnen korte tijd ken je de techniek en hoef je de techniek alleen nog maar te verbeteren.

Daarom wil ik in het kort de basistechnieken uitleggen om je gerust te stellen dat iedereen kan skiën!

Het verschil tussen de dalski en de bergski

In de wintersportwereld worden er 2 belangrijke begrippen gebruikt, namelijk de dalski en de bergski.

Stel jezelf voor dat je op een horizontale lijn op de piste staat. Als je naar rechts kijkt, dan kijk je tegen de berg op en als je naar links kijkt, dan heb je een wijds uitzicht en kun je naar beneden kijken. De ski aan jouw rechterbeen is in dit geval de bergski. De ski aan jouw linkerbeen is de dalski.

Anders gezegd: de onderste ski is de dalski en de bovenste ski is de bergski. De ene keer is de dalski aan de rechterkant en de bergski aan de linkerkant en de andere keer is de dalski aan de linkerkant en de bergski aan de rechterkant.

De basishouding van het skiën

Om het skiën zo snel mogelijk onder de knie te krijgen moet je de focus leggen op de basishouding van het skiën. Als je dit onder controle hebt en begrijpt kun je gemakkelijker de basistechniek leren.

Wat is de basishouding?

  • In de basishouding zitten de skies op heupbreedte en parallel naast elkaar.
  • Bij het maken van de bocht verplaats je het gewicht continue naar de dalski.
  • De bergski heeft continue een kleine voorsprong op de dalski.
  • Je hebt de enkel, de knie en de heupen telkens licht gebogen.
  • Het bovenlichaam is licht naar het dal gebogen.

Het is belangrijk dat je tijdens het skiën niet naar achteren gaat hangen en in feite op de achterkant van jouw voeten gaat staan. Hiermee raak je de volledige controle kwijt. Het is juist de bedoeling om met jouw scheenbeen tegen de schoenen aan te drukken en naar voren te leunen. Dat lijkt een onnatuurlijke houding, maar je gaat snel merken dat wel een hele belangrijke houding.

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

De techniek van een vloeiende bocht

Het belangrijkste (en het leukste) van skiën is een vloeiende bocht. Je wilt in principe in een vloeiende beweging zigzaggend naar beneden.

Hoe maak je zo'n bocht?

Misschien wel de belangrijkste regel is om het gewicht continue te verplaatsen naar jouw dalski. Het is niet de bedoeling dat je dit te geforceerd gaat doen. Kortom: je moet niet onnodig op de skies gaan duwen, want daarmee wordt de techniek slordig.

De meest natuurlijke manier van het gewicht verplaatsen is door het lichaam naar buiten te laten hangen. Je hangt het lichaam naar buiten in een bocht door het richting het dal te bewegen.

Kortom: maak je een bocht naar rechts? Dan hangt het lichaam naar links. Bij een bocht naar links hangt het lichaam naar rechts.

In het begin ga je vallen bij het maken van de bocht, maar er komt een moment dat je de techniek begrijpt en vanaf dat punt ga je echt goed leren skiën.

Vermijd zo snel mogelijk de pizza-punt

De pizza-punt is een hele beroemde techniek binnen het skiën. Als beginnende skiër is het belangrijk om deze techniek te hanteren wanneer je in vol tempo naar beneden gaat en je eigenlijk aan de noodrem wilt trekken. De naam pizza-punt zegt natuurlijk veel: de voorkant van beide skies trekken naar elkaar toe waardoor je een pizza-punt creëert. Hoe scherper de pizza-punt, hoe sneller je stopt.

Let altijd goed op bij het maken van de pizza-punt. Het kan je namelijk gebeuren dat jouw beide skies elkaar aanraken en de ene ski op de andere ski ligt. Dit moet je proberen te vermijden, omdat je hierdoor de volledige controle verliest. Je kunt beter de focus leggen dat je de achterkant van jouw skies uit elkaar trekt, dan dat je geforceerd bezig bent om de voorkant van de skies in een punt te krijgen.

Maar los van het feit dat de pizza-punt een mooie beginners-techniek is wil je zo snel mogelijk van deze techniek af. Dat is belangrijk, omdat je op een veel natuurlijkere manier veiliger kunt stoppen.

Afremmen in een sierlijke en krachtige beweging

Veilig afremmen doe je met vrij veel lichaamsspanning. De romp van het lichaam moet heel stabiel zijn en je moet vooral de bekkenbodemspieren goed aanspannen. Daarnaast moet de meeste druk op het midden van jouw voeten liggen (dus niet aan de voorkant of de achterkant).

Vanuit deze lichaamsaanspanningen kun je in een sierlijke en snelle beweging de skies kantelen zodat je in een snelle beweging horizontaal op de pistes staat.

Vanuit een tekst is het soms lastig te visualiseren wat er gezegd wordt en daarom raad ik je deze video van de Nederlandse Ski Vereniging aan om het iets beter te begrijpen:

Stoppen door naar boven te skiën

Tot slot wil ik nog een belangrijk trucje met je delen!

Soms kun je het gevoel krijgen de controle te verliezen. Dit kan gebeuren omdat je schrikt van de snelheid, van een voorbijganger of vanwege ijs of hobbels op de piste.

Wat moet je dan doen?

Nou, uiteraard moet je op een veilige manier de controle terugkrijgen of tot stilstand komen. Je komt op stilstand door af te remmen zoals ik hierboven heb beschreven, maar een andere handige manier om snelheid te verminderen is door simpelweg naar boven te skiën. Hierdoor verlaag je het tempo en krijg je gemakkelijk de controle terug.

Naar ”boven” skiën kan ook gemakkelijk zijn als je gecontroleerd en rustig naar beneden wil skiën. Als je jezelf laat gaan maak je binnen no-time veel tempo naar beneden, maar door bij de bochten telkens een klein stukje naar boven of letterlijk horizontaal te skiën heb je meer controle op de snelheid die je wilt maken.

Wat moet je doen als je valt?

Vallen overkomt de beste onder ons en je ligt ook gegarandeerd een keer met jouw neus in de sneeuw.

Natuurlijk kleven er altijd risico's aan vallen. Dat is geen hogere wiskunde, maar 7 van de 10 keer val je heel erg zacht. Je valt vaak op je zij en door de dikke skikleding en de sneeuw kom je relatief zacht op de grond terecht.

Soms kom je ten val in een hele onnatuurlijke beweging. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je in een rechte lijn en met vol tempo naar beneden moet razen en je de controle over de skies per ongeluk kwijt raakt.

Wat moet je dan doen?

Het klinkt gek en het is één van de bekendere tips binnen de wintersport, maar laat de zwaartekracht lekker het werk doen en ga niet geforceerd op de grond liggen. Bij een geforceerde actie ontstaan er juist hele onnatuurlijke bewegingen.

And last but not least: denk af en toe als een kind

Kinderen zijn een meester in onbevangen skiën. Enigszins schuilt daar het gevaar, maar het zijn vaak juist de volwassen mensen die ongelukken oplopen omdat ze té geforceerd bezig zijn met veilig skiën.

Je moet hier een balans in vinden. Een balans tussen jezelf kennen en weten wat je kunt en het continue opzoeken van een nieuwe uitdaging. Ken je grenzen, maar daag jezelf ook uit. Jezelf uitdagen is in mijn optiek een vrij cruciaal onderdeel als je snel en goed wilt leren skiën.

Andere leuke blogs lezen?

Wil je nog meer leuke blogs lezen?

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Na 2 periodes in het buitenland te hebben gewerkt en gewoond en een paar mooie reizen te hebben gemaakt wil ik mensen graag inspirerend hetzelfde te doen. Iedereen zou eens moeten reizen naar een onbekend land om prachtige levenservaringen op te doen.
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?

arrow_drop_up arrow_drop_down