Wat is het weer op Curaçao?

Wat is het weer op Curaçao?

Azuurblauw water, witte stranden, een cocktail, palmbomen en hele warme temperaturen: Curaçao is in een paar woorden te beschrijven. Bij Curaçao denken we vooral aan hele warme temperaturen en die gedachten kloppen als een bus: op Curaçao is het elke dag van het jaar korte broeken weer.

Voor de koukleumen onder ons zullen er een aantal momenten in het jaar zijn waar een vest goed van pas komt, maar over de gemiddelde temperatuur is ”dikkere” kleding overbodig.

In het kort beschrijf ik de gemiddelde temperaturen en het klimaat op Curaçao!

Het klimaat op Curaçao

Curaçao heeft een semi-aride klimaat. Het is een klimaat waar heel weinig regen valt waarbij boomgroei over het algemeen onmogelijk lijkt. Het eiland Curaçao kan echter verdeeld worden over 2 klimaten, want het westelijke deel van het eiland is een stuk vochtiger dan het oostelijke gedeelte. Het westelijke gedeelte van Curaçao is meer een tropisch savanneklimaat en dat verschil is ook duidelijk te zien.

Hoeveel regen valt er op Curaçao?

Curaçao kent een regenseizoen tussen oktober en december. Per jaar valt er gemiddeld 600 mm regen op het eiland.

Zoals gezegd: het westelijke gedeelte is een stuk vochtiger dan het oostelijke gedeelte van Curaçao. In het westen valt simpelweg meer regen dan in het oosten. Dit verschil is duidelijk te zien in de natuur. In verhouding met het oosten is het westen een stuk groener.

Hoe warm is het op Curaçao?

Het weer op Curaçao is heel erg constant waardoor Piet Paulusma overbodig zou zijn op het eiland. Op het nieuws wordt het weer amper besproken, omdat regen en temperatuursverschillen een uitzondering zijn op het gemiddelde.

Curaçao is een eiland en op een eiland waait het veel. Hierdoor liggen de gevoelstemperaturen soms lager dan de gemeten temperaturen. Overdag geeft de wind verkoeling, terwijl het in de nacht warmte brengt.

Gemiddelde temperaturen op Curaçao

De gemiddelde temperatuur overdag is 31,2 ºC / De gemiddelde temperatuur in de nacht is 25,6 ºC

De verschillen tussen januari en december zijn erg laag. De koudste maand is januari: dan ligt het gemiddelde op 29,7 ºC, terwijl de warmste maand september is met een gemiddelde temperatuur van 32,6 ºC.

Kortom: op Curaçao is het altijd warm.

Wat is het klimaat op Curaçao?

Wanneer voelt het koud aan op Curaçao?

De koudste momenten op Curaçao zijn tijdens tropische stormen. In deze stormen kan het ontzettend hard gaan waaien en regenen. In mijn tijd op Curaçao heb ik het staartje van een grote tropische storm meegemaakt. Wij dachten tijdens de storm lekker op de veranda te zitten en een biertje te gaan drinken, maar de veranda werd volledig natgeregend.

Daarnaast raasde er een koude wind over het eiland waardoor ik ineens met een vest door het huis wandelde. Ik was de warme temperaturen al een aantal maanden gewend, waardoor alle kleine temperatuursverschillen een stuk kouder aanvoelen. Want toen ik dit verhaal aan een goede vriend vertelde die mij kwam opzoeken, verklaarde hij mij voor gek.

Hij had er een lange vlucht opzitten en kon zich niet inbeelden dat je met een vest op Curaçao gaat wandelen 🙂

Zijn er orkanen op Curaçao?

Vrijwel elk jaar horen we grote verhalen over tropische orkanen die zijn gaan huishouden op een Caribisch eiland. Ik kan je echter geruststellen: op Curaçao kom je niet snel in een orkaan terecht. Zeker niet als je het vergelijkt met orkaan Irma in 2017 waar Sint- Maarten mee te maken heeft gehad.

Gebeurt er dan helemaal niks tijdens een orkaan? Nee, niet niks..

Als er een stevige orkaan over het Caribische gebied heen raast, dan merkt Curaçao daar altijd iets van. Of Curaçao komt in het staartje van de orkaan terecht, waardoor er alsnog (water-)schade kan ontstaan of alle wind in de omgeving is naar de orkaan getrokken, waardoor het op Curaçao windstil is en de temperaturen absurd hoog zijn.

De allerlaatste tropische stormen / orkanen waar Curaçao mee te maken heeft gehad waren in 1988, 1996, 2007 en 2008.

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Mijn ervaring op Curaçao

Ga je naar Curaçao op vakantie? Wil je op Curaçao gaan werken en wonen of stage gaan lopen? Of ga je een roadtrip maken over de mooiste Caribische eilanden?

Wat je ook gaat doen: neem veel t-shirts mee en beperk jouw bagage tot één á 2 lange broeken / shirts.

Meer heb je echt niet nodig..

Andere leuke blogs lezen?

Ik heb nog veel meer over Curaçao geschreven:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Na 2 periodes in het buitenland te hebben gewerkt en gewoond en een paar mooie reizen te hebben gemaakt wil ik mensen graag inspirerend hetzelfde te doen. Iedereen zou eens moeten reizen naar een onbekend land om prachtige levenservaringen op te doen.
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?

arrow_drop_up arrow_drop_down