Hoe veilig zijn skiliften?
6 min. leestijd

Hoe veilig zijn skiliften?

Skiën of snowboarden zijn hartstikke leuke sporten. Van hoge hoogtes naar beneden glijden over verse sneeuw is een heerlijk gevoel. Om naar beneden te boarden of te skiën moet je eerst boven komen. Dat zou je lopend kunnen doen, maar we weten allemaal dat dit een slecht idee is (en dat het onmogelijk is natuurlijk). Gelukkig hebben ze de skilift uitgevonden!

Koop je een skipas, dan koop je in feite toegang tot alle skiliften. Zonder de skiliften is het onmogelijk om bovenop een piste te komen. Het is zwaar, steil en onveilig. Skiliften zijn onmisbaar in een skigebied en elk skigebied heeft een eigen netwerk aan skiliften om de wintersporter vloeiend van A naar B te brengen. Voor veel mensen is een skilift alsof ze in de bus zitten, maar er zijn ook veel mensen die minder happig zijn op de skilift.

De grote vraag is daarom: hoe veilig zijn skiliften? Zien ze er onveiliger uit dan dat ze in werkelijkheid zijn? In deze blog wil ik een kleine uitleg geven over de skiliften met als belangrijkste doel om alle doemdenkers uit hun hoofd te halen en zo snel mogelijk in een skilift te laten stappen.

Waarom zouden skiliften eng kunnen zijn?

Skiliften zien er altijd indrukwekkend uit. Duizenden mensen laten zich vervoeren in een kleine cabine op een lange stuk kabel. In de meest bizarre constructie en op de meest fascinerende plekken worden skiliften gebouwd.

Dat zijn prachtige verhalen, maar ik kan mij voorstellen dat iemand niet heel blij wordt van de gedachten om in een skilift te gaan zitten. Het kan namelijk heel onnatuurlijk en onmachtig voelen om in een skilift te zitten.

Ik denk dat mensen vooral angstig zouden kunnen zijn vanwege de enorme hoogteverschillen. Zo’n skilift slingert wat heen en weer en als je naar beneden kijkt, dan zie je dat je tientallen meters van de grond vandaan bent. Laat staan als de skilift uit het niets stopt met bewegen en je daar voor 1 of 2 minuten op een kabel aan het zweven bent..

Hoe veilig zijn skiliften?

Doemdenken en interpretaties van de mens staan niet altijd gelijk aan de werkelijkheid. Mensen zijn ook bang om te vliegen, maar vliegen is statistisch gezien hartstikke veilig. Net als bij de skiliften zijn ook vliegtuigen een hele onnatuurlijke beweging en dat schrikt mensen heel erg af (wat ik goed begrijp).

De werkelijkheid over skiliften ligt echter ergens anders:
Skiliften zijn namelijk erg veilig, al dan niet één van de veiligste transportmiddelen die er bestaan.

Volgens Doppelmayr, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de bouw van transportmiddelen in berglandschappen en steden, heb je een 200x grotere kans om bij een auto-ongeluk om het leven te komen dan bij 100 ritjes met een kabelbaan.  Dan weet ik wel dat auto rijden veiliger voelt, maar auto rijden is statistisch gezien niet veiliger.

Moet je dus nagaan: zelfs auto rijden is veilig, dus dan zijn skiliften next level veiligheid 😉

Hoe veilig zijn skiliften?

Hoe werken skiliften?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de skilift wordt vastgeklemd aan de kabel en dat de kabel de skilift in beweging brengt. De skilift rolt dus niet over de kabel, maar de skilift hangt letterlijk aan de kabel. Waarschijnlijk wist je dit al, maar ik heb sommige mensen gehoord die dachten dat de lift over de kabel heen rolt.

Dat is ook de reden dat de skilift nooit van de kabel los kan komen of in vol tempo naar beneden raast.

De techniek van de loskoppelbare klem

Veel skiliften gaan in een versneld tempo naar boven. Hierdoor hoeven de skiërs niet lang te wachten en kunnen er per uur zoveel mogelijk wintersporters naar boven. Komt een cabine echter een station binnen, dan vermindert de cabine tempo omdat de lift anders veel te snel gaat om in- en uit te kunnen stappen.

Hoe kan dat? Want als een skilift op een station tempo mindert, dan zou dat van invloed zijn op de hele baan, toch? Dan zouden alle mensen hier last van hebben!

Dat is niet het geval vanwege de loskoppelbare klem.

Bij een station wordt een cabine losgekoppeld van de kabel naar een rails. Hierdoor blijft de kabel in hetzelfde tempo naar boven bewegen, maar mindert hierdoor het tempo van de cabine zodat de wintersporters veilig in- en uit kunnen stappen.

Vroeger had je enkel vaste klemmen waardoor de skilift bij de stations dezelfde tempo maakte als over de gehele baan. Dat is natuurlijk stukken minder effectief en bij een stoeltjeslift ook een stuk onveiliger en onhandiger.

Bij de grote pendelbanen, skiliften waar tientallen mensen in passen en waar vaak hoge hoogtes worden gemaakt, wordt nog wel gebruik gemaakt van vaste klemmen. Deze skiliften gaan op dezelfde baan naar boven en beneden en daardoor zijn loskoppelbare klemmen zinloos. Daarnaast komt deze lift bij de stations volledig in stilstand, waardoor iedereen veilig in- en uit kan stappen.

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Veiligheid staat boven alles

Dagelijks worden de skiliften van A tot Z gecheckt en elke zomer vinden er strenge controles plaats bij de palen, de kabels en alles wat bij een skilift hoort.

Door bovenstaande techniek verplaatsen skiliften zich heel flexibel naar boven en beneden en tijdens de rit wordt alles nauwlettend in de gaten gehouden.

Staat de skilift ineens stil? Schrik niet! Er is niks aan de hand. Een skilift komt soms tot stilstand door een klein ongelukje bij het in- of uitstappen (vaak de grootste reden dat stoeltjesliften stil komen te staan). Ook voor goederen kan het voorkomen dat de liften eventjes tot stilstand komen.

Gebeurt er toch iets vanwege een storing? Probeer geduldig te blijven en haal diep adem! De situatie wordt heel snel opgelost om alsnog veilig boven te komen.

Ja, skiliften zijn surrealistisch en soms kijk je diep het ravijn naar beneden waardoor het een ongemakkelijk gevoel kan geven.

Maar nee, skiliften zijn niet gevaarlijk of onveilig. Daarnaast voelt een skilift in het begin onwennig, maar voor dat je het weet is reizen met een skilift heel erg normaal.

Andere leuke blogs lezen?

Ik heb nog meer leuke blogs geschreven:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Na 2 periodes in het buitenland te hebben gewerkt en gewoond en een paar mooie reizen te hebben gemaakt wil ik mensen graag inspirerend hetzelfde te doen. Iedereen zou eens moeten reizen naar een onbekend land om prachtige levenservaringen op te doen.
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?

arrow_drop_up arrow_drop_down