Hoe ontstaat het noorderlicht?

Hoe ontstaat het noorderlicht?

Het is voor bijna iedereen een gekoesterde droom: het noorderlicht in levende lijven aanschouwen. Toeschouwer zijn van een prachtige lichtshow met verschillende kleuren. Het is samen met het zuiderlicht één van de meest bijzondere natuurfenomenen op deze aardbol die je op verschillende plekken op de wereld kunt zien.

Je moet er wel moeite voor doen om het live te willen zien. Je kunt wel op de goede plek zijn, maar je bent ook sterk afhankelijk van het weer en of er überhaupt een noorderlicht aanwezig is. In bepaalde seizoenen van het jaar is de kans op het noorderlicht heel erg groot, maar veel te veel wolken of lichtvervuiling kunnen al snel roet in het eten gooien.

Hoe ontstaat het noorderlicht? Hoe kunnen al die prachtige kleuren samenkomen en dansen op hele hoge hoogtes? Waarom is het noorderlicht alleen te zien in de meeste noordelijke gebieden op aarde? Ik heb er in het kort een blog over geschreven. Ik heb het noorderlicht trouwens ook in het echt mogen zien en alle verhalen kloppen: het noorderlicht is werkelijk prachtig om mee te maken.

Wat is het noorderlicht?

Het noorderlicht is een prachtig, dansend en groen licht hoog in de lucht. Dit spectaculaire lichtshow is het beste te zien bij helder weer zonder wolken en in een hele donkere omgeving. Teveel lampen van omliggende dorpen of steden kunnen het zich ernstig beperken!

Daarnaast is het noorderlicht alleen te bewonderen wanneer het buiten donker is. Overdag is er te veel natuurlijk licht om ook maar iets van het noorderlicht mee te krijgen. Dat betekent overigens niet dat het overdag niet aanwezig is. Het is dan alleen niet met het blote oog te bewonderen.

Waar is het noorderlicht te zien?

Waar is het noorderlicht te zien?

Het noorderlicht is te bewonderen in gebieden die in het noorden tegen de poolcirkel aanliggen. Niet ver van huis kun je naar deze gebieden afreizen om dit natuurspektakel te bewonderen. In Europa zijn IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland dé landen waar het noorderlicht gegarandeerd te bewonderen valt.

Het noorderlicht is ook gegarandeerd te bewonderen in Groenland, het Amerikaanse Alaska en Canada.

Het ontstaat het noorderlicht?

Allereerst is het goed om te weten dat het noorderlicht niet zou bestaan als we geen zon hadden. De zon is de veroorzaker van het noorderlicht.

Vanuit de zon komen er voortdurend elektrisch geladen deeltjes vrij en deze worden door de ruimte heen geslingerd. Dit noemen we ook wel de zonnewind.

Door het magnetische veld van de aarde komen al deze elektrisch geladen deeltjes in de atmosfeer van onze planeet terecht. Hierdoor komen de elektrisch geladen deeltjes in botsing met luchtdeeltjes die zich ook in de atmosfeer bevinden.

Door deze botsing komen er verschillende gassen vrij en deze gassen geven vervolgens licht. Dit licht noemen wij het noorderlicht.

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Waarom is het noorderlicht alleen in de poolgebieden te bewonderen?

Enig idee waarom een kompas continue naar het noorden wijst?

Dat komt omdat jouw kompas reageert op de magnetische velden in de noordpoolgebieden.

Het magnetische veld van de aarde is het sterkst in de poolcirkelgebieden. Daarom zie je het noorderlicht in het noorden op onze aarde en het zuiderlicht in het zuiden.

Doordat het magnetische veld hier zo sterk is verzamelen alle elektrisch geladen deeltjes zich in de atmosfeer boven de poolcirkelgebieden. Vandaar dat het noorderlicht in Europa te bewonderen valt in de Scandinavische landen.

Het noorderlicht in Nederland

Het noorderlicht is ooit met een fotocamera vastgelegd op de wadden-eilanden in Nederland, maar de kans dat je dit overkomt is zeer nihil. Sterker nog: al zou hij te zien zijn in Nederland, dan heb je daar alsnog een fotocamera voor nodig om hem daadwerkelijk te kunnen zien.

Dus, helaas pindakaas: je moet er toch écht voor naar Scandinavië afreizen. Toch is dit helemaal niet erg, integendeel! Scandinavië is adembenemend in mijn ogen en het noorderlicht is een wonder die ik iedereen kan wensen!

Ben je geïnteresseerd in een reis naar Scandinavië?

Ben je na het lezen van deze blog geïnteresseerd in een reis naar Scandinavië? Ik heb een mooie reis gemaakt naar Zweeds Lapland en dat is een hele dikke aanrader:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Na 2 periodes in het buitenland te hebben gewerkt en gewoond en een paar mooie reizen te hebben gemaakt wil ik mensen graag inspirerend hetzelfde te doen. Iedereen zou eens moeten reizen naar een onbekend land om prachtige levenservaringen op te doen.
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?

arrow_drop_up arrow_drop_down