arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe moet je een backpack inpakken? - 9 tips om het daarna zelf te bepalen

Hoe moet je een backpack inpakken? - 9 tips om het daarna zelf te bepalen

Er is veel geschreven over het inpakken van een backpack. De één vindt dit heel makkelijk en de ander vindt dat heel makkelijk. Veelal is het gebaseerd op een persoonlijke ervaring. En laten we eerlijk zijn: backpacken is een hele persoonlijke ervaring. Het gaat er dus vooral om wat jij heel prettig vindt. Daar kom je achter door de ervaringen die je gaat opdoen.

Voor de eerste keer is dat een grote ontdekkingstocht. In het begin loop je als een waggelende eend over een treinstation en heb je binnen korte tijd last van de schouders. Maar geloof mij maar: backpacken is veel leuker dan dat. 🙂

Zoals gezegd: iedereen heeft bij het inpakken van zijn backpack een hele persoonlijke voorkeur. Desondanks zijn er wel een aantal handige trucjes die veel backpackers gebruiken. De meeste trucjes zijn gebaseerd op het verdelen van het gewicht en het gemakkelijk kunnen pakken van bepaalde spullen. Al deze trucjes beschrijf ik in deze blog.

Welke spullen wil je meenemen?

Oké, pak een pen en een papier, een bak koffie of een kop thee en bedenk welke spullen je graag mee wilt nemen en welke spullen noodzakelijk zijn. Maak daar 2 verschillende lijstjes van.

Wat ik als noodzakelijk acht hoeft voor jou niet noodzakelijk zijn, maar toch zal het bij veel mensen op één lijn liggen. Noodzakelijke spullen zijn bijvoorbeeld een bankpas, paspoort, rijbewijs, maar ook een bril, ondergoed of een tandenborstel.

Als je denkt klaar te zijn zet je nog een bak koffie en ga je even 10 minuten op de bank zitten. Waarschijnlijk komen er nog genoeg andere ideeën van spullen die je mee wilt nemen.

Tip 1: Leg alle spullen op één plek

Het is tijd om de spullen te gaan verzamelen.

Ga het lijstje gestructureerd af en leg alle spullen op een grote tafel. Het is gemakkelijk gestructureerd te werken, omdat je dan zeker weet dat je niks vergeet. Probeer ook de spullen met een klein beetje structuur op tafel te leggen.

Dus: broeken bij de broeken, t-shirts bij de t-shirts, sokken bij de sokken, alle verzorgingsproducten bij de verzorgingsproducten en ga zo maar door.

Als je liefhebber bent van een minimalistisch leven, dan zal de tafel niet overvol liggen met overbodige spullen. Maar grote kans dat je veel te veel hebt uitgezocht.

Ja, dat is vervelend: want je wilt die ene broek toch écht meenemen.

Tip 2: Leg alle overbodige spullen aan de kant

Je hebt echter geen keus. Het moet simpelweg in de backpack passen, dus het is aan jou de taak uit te zoeken welke spullen mee op reis gaan.

Kijk nog eens goed naar alle spullen die je op de tafel hebt gelegd. Welke spullen zou je uit deze verzameling kunnen halen? Wat is in verhouding met de rest minder belangrijk? Heb je die extra broek écht nodig of wil je hem alleen mee omdat het een mooie broek is? Neem je 2 vesten mee of heb je er aan 1 genoeg? Hoevaak ga je eigenlijk een vest dragen, denk je?

Hoe kan een backpack effectief ingepakt worden?

Tip 3: maak gebruik van packing cubes

Geloof mij: wat je wilt voorkomen is kleding dat overal en nergens in de backpack begint te verdwalen. Het is hinderlijk om de hele backpack uit te moeten stallen, omdat je een onderbroek nodig hebt.

Packing cubes zijn de perfecte oplossing voor heel veel orde in een backpack. Een packing cube is een hele kleine tas die je in verschillende maten kunt kopen.

Hoe dat precies werkt?

Als je heel veel t-shirts meeneemt, dan kun je deze t-shirts al rollend in de packing cube stoppen om vervolgens de packing cube in de backpack te leggen.

Door de kleding dicht tegen elkaar aan te drukken bespaar je ruimte en er ontstaat orde in de chaos: je weet precies waar alle t-shirts liggen en kunt deze gemakkelijk pakken. Ik heb een blog geschreven over hoe je packing cubes het beste kunt inpakken.

Packing cubes van Eagle Creek

+ Kwalitatief heel sterk
+ Je kunt zien wat er in zit
+ In vele maten beschikbaar

 Grootste nadeel: ze zijn best prijzig voor een kleine ”tas”

Op welk lichaamsdeel moet het gewicht van de backpack komen?

Een belangrijke vuistregel tijdens het inpakken van een backpack is dat het gewicht op de heupen moet vallen. Bij het kopen van een backpack is het dus belangrijk om te weten hoe je hem moet afstellen. Je doet er dus heel goed aan om de backpack in een winkel te kopen en hem uit te testen.

Uiteindelijk heb je altijd een goed gevoel bij een winkel of niet, maar bekende winkels onder backpacks zijn onderanderen Bever en Decathlon, maar in jouw omgeving zitten ongetwijfeld vele andere outdoor winkels die kwalitatieve backpacks verkopen.

Op welke plekken komen de zware spullen in een backpack?

De zwaarste spullen plaats je dicht tegen de onderrug. Het zwaartepunt komt dichter bij het lichaam en hierdoor word je niet naar achteren getrokken.

Als ik het heb over de spullen tegen de onderrug, dan heb ik het over de spullen in het hoofdvak. Onder het hoofdvak zit vaak nog een vak, maar die is voornamelijk bedoelt voor bijvoorbeeld slaapzakken. Als je geen slaapzak meeneemt kun je natuurlijk gebruik maken van dit vak, maar dan vul je het met lichtgewicht bagage.

Oh ja, niet vergeten..

Let je goed op de verdeling van het gewicht in de backpack? Daarmee heb ik het over de balans tussen het gewicht aan de linker en aan de rechterkant van de backpack.

Tip 4: Hang zo weinig mogelijk aan de buitenkant

Het is verleidelijk om veel spullen mee te nemen en er zijn ontelbaar creatieve mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen. Veel backpackers sleutelen de bagage aan de buitenkant van de backpack, maar dat is niet per definitie de beste oplossing. Je bent een stuk minder wendbaar en de backpack raakt snel uit onbalans.

Voor schoenen is het wel een mooie oplossing, omdat deze ontzettend veel ruimte innemen. Als je de schoenen vast gaat binden aan de backpack, doe dit dan zo strak mogelijk. Je wilt geen loshangende schoenen aan de backpack hebben.

Tip 5: Maak handig gebruik van alle vakken in de backpack

Backpacks zijn er op ontwikkeld om zoveel- en efficiënt mogelijk spullen mee te nemen.

Maak daar gebruik van en laat ruimtes niet onbenut.

Hoe pak ik een backpack in?

Tip 6: Leg belangrijke spullen binnen handbereik

Probeer in lichte mate de reis uit te denken en ga na welke spullen binnen handbereik moeten liggen. Stop deze spullen in het bovenste vakje van de backpack, zodat je er gemakkelijk bij kunt.

Je kunt de reis natuurlijk niet per dag uitdenken, want daarmee verlies je de charme van het backpacken, maar je kunt wel een indicatie geven. Denk je de dikke trui later in de reis nodig te hebben? Leg deze dan niet binnen handbereik, want uiteindelijk ligt ie alleen maar in de weg.

Tip 7: Stop dikke kleding in vacuümzakken

Vacuümzakken zijn een ideale uitvinding voor het effectief inpakken van een backpack. Stop een dikke winterjas in een vacuümzak, rol of zuig de lucht uit deze zak en bespaar enorm veel ruimte in de backpack.

Het klinkt super ideaal en dat is het ook, maar er kleven ook nadelen aan.

Voor bagage dat je regelmatig gebruikt wil je niet de hele tijd rotzooien met de vacuümzakken. Dat gaat je gegarandeerd irriteren.

Voor dikke winterkleding is het wel een ideale oplossing!

Koop hier vacuümzakken

Tip 8: Laat geen ruimte onbenut

Je wilt zo min mogelijk lucht in de backpack hebben.

Lucht betekent een open ruimte en een open ruimte moet gevuld worden. Het is een grote puzzel om alle bagage mee te nemen, maar het is mogelijk als je zo efficiënt mogelijk gaat inpakken. Leg die ene broek in het hoekje neer die je nog niet hebt benut en maak gebruik van alle liters die de backpack te bieden heeft.

Tip 9: Rol dunne kleding / handdoeken op

Kleding oprollen vind ik heel handig en is misschien wel de beste tip die ik kan geven. Door de kleding op te rollen verklein je het zo veel mogelijk en is het gemakkelijk om in de hoekjes te stoppen.

Vooral het oprollen van t-shirts is een dikke aanrader, om ze vervolgens in een packing cube te stoppen. Hierdoor kun je heel veel kleren kwijt in één ruimte.

Ook handdoeken zijn ideaal om op te rollen en op te bergen in een backpack.

Pak het voordeel van de sokken..

Sokken zijn licht en klein en passen gemakkelijk overal tussen. Maak daar gebruik van!

Ervaring is de allerbeste leermeester

Er zijn ontelbaar veel blogs geschreven over het inpakken van een backpack. Eerlijk toegegeven: we praten elkaar allemaal een beetje na. Dat is niet erg, omdat er een kern van waarheid in zit.

De tips die ik hier geef zijn ook daadwerkelijk goede tips. Het zijn tips die door veel backpackers worden gebruikt. Het is in feite de basis van een backpack inpakken. Je hebt echter de ruimte om te doen wat je er zelf mee wilt doen.

Ervaring is de allerbeste leermeester. Bij een eerste keer ga je sowieso rotzooien met de backpack, maar dat is niet erg. De keer daarop weet je dat de schoenen aan de buitenkant van de backpack not done zijn of dat je het juist heel erg fijn vindt. Dat weet je simpelweg door te ervaren.

Dus, hup! Pak de backpack in en denk er niet teveel over na. Leg de focus op het verdelen van het gewicht (wel een belangrijke) en hanteer een aantal van deze tips en andere tips van reisblogs en geef er vervolgens je eigen draai aan!

Andere handige blogs lezen?

Ik heb nog meer blogs geschreven die jou mogelijk op weg kunnen helpen:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?