De top 10 grootste steden van Zweden op inwonersaantallen
in Zweden

De top 10 grootste steden van Zweden op inwonersaantallen

Zweden is een prachtig land. Met ruim 450.000 km² is het land bijna 11x groter dan Nederland, terwijl er ruim 7 miljoen mensen minder in Zweden wonen. Daarmee is Zweden een erg dunbevolkt land.

Opvallend liggen de grootste steden van Zweden in het zuiden van het land. Wellicht heeft dat te maken met de grote verschillen in het klimaat. Zweden staat namelijk ook bekend vanwege Lapland, waar in de winter metersdiepe sneeuw is te vinden. Wellicht dat door de barre omstandigheden de inwoners van het land liever richting het zuiden vertrekken.

In deze blog heb ik een top 10 gemaakt van de grootste steden van Zweden, gebaseerd op inwonersaantallen. Een leuke manier om je kennis over het land Zweden te vergroten! 🙂

10 | Norrköping, 83.561 inwoners

We beginnen de de lijst met Norrköping. Dit is een stad in het zuiden van Zweden en ligt op 2 uur van Stockholm. 2 uur is in Nederland erg lang, maar voor Zweedse begrippen ligt Norrköping erg dicht bij Stockholm.

Norrköping ligt in de provincie Östergötlands Iän en telt 83.561 inwoners. De stad staat ook wel bekend als het ”Manchester van Zweden”. Dit komt omdat het een oude industrie-/ en handelsstad is. Linköping is een andere grote stad in de buurt en dat is ook de hoofdstad van de provincie.

Dat een stad van ruim 80.000 inwoners de 10e stad van het land is, zegt veel over het aantal inwoners van Zweden. In oppervlakte is het een gigantisch groot land, maar Zweden heeft slechts 10 miljoen inwoners. Ter vergelijking met Nederland: de gemeente Súdwest- Fryslân is de 38e gemeente van Nederland met 82.500 inwoners.

Norrköping: de 10e stad van ZwedenStad: Norrköping
Inwoners: 83.561
Oppervlakte: 34.78 km²
Provincie: Östergötlands Iän

9 | Jönköping, 84.423 inwoners

De 9e stad is Jönköping met 84.423 inwoners. Dat is nét iets meer dan Norrköping. De stad is de hoofdstad van de provincie Jönköpings Iän en ligt aan het Vättermeer.

De stad staat bekend vanwege zijn stadspark en de vele musea's, zoals het Johan Ill Hospital museum en het Länsmuseum.

Dat het noorden van Zweden vooral uit heel veel wildernis bestaat is geen geheim. De grootste steden van het land vind je namelijk in het zuiden, zo ook Jönköping.

Jönköping: de 9e stad van Zweden
Stad:
Jönköping
Inwoners: 84.423
Oppervlakte: 44,33 km²
Provincie: Jönköpings Iän

8 | Helsingborg, 91.457 inwoners

Op plek nummer 8 in de lijst vinden we Helsingborg. De stad kende ik al van naam en ik was daardoor verrast dat het ”slechts” de 8e stad van Zweden is. Ik had hier een andere verwachting bij. 🙂

Helsingborg ligt in de provincie Skâne Iän en is één van de zuidelijkste provincies van Zweden. Bekende bezienswaardigheden zijn de Kärnan toren, het park van Slotsshagen en de Mariakyrkan. Ook heeft de stad een kleine ”strand” waar je in de verte Denemarken kunt zien liggen.

Helsingborg: de 8e stad van Zweden
Stad:
Helsingborg
Inwoners: 91.457
Oppervlakte: 37.63 km²
Provincie: Skâne Iän

De top 10 grootste steden van Zweden op inwonersaantallen

Helsingborg: de 8e stad van Zweden

7 | Linköping, 97.428 inwoners

Stockholm kun je vanuit het zuiden bereiken via de E4. Richting Stockholm kom je op de E4 langs Jönköping (de 9e stad) en Norrköping (de 10e stad). Tussen Jönköping en Norrköping rijd je langs de 7e stad van Zweden, namelijk Linköping.

Linköping ligt net als Norrköping in de provincie Östergötlands Iän en is met 87.428 de hoofdstad van deze provincie. De allergrootste hotspot in de stad is de 109 meter hoge domkerk. Het station van Linköping is een prachtig, oud station. Het is gebouwd uit 1870 en je kunt hier de trein richting Stockholm en Malmö pakken.

Linköping: de 7e stad van Zweden
Stad:
Linköping
Inwoners: 97.428
Oppervlakte: 42,01 km²
Provincie: Östergötlands Iän

6 | Örebro, 98.273 inwoners

Links van Stockholm en boven Jönköping, Linköping en Norrköping ligt Örebro. Dit is een stad met 98.273 inwoners en ligt in de provincie Örebro Iän. Het is ook meteen de hoofdstad van deze provincie.

Vooral het grote kasteel het slot van Örebro trekt veel toeristen aan. Het kasteel ligt op een eiland in de stad aan de rivier Svartån en is gebouwd in de 14e eeuw.

Örebro: de 6e stad van Zweden
Stad:
Örebro
Inwoners: 98.273
Oppervlakte: 42,96 km²
Provincie: Örebro Iän

5 | Västerås, 107.005 inwoners

Vanaf plek nummer 5 gaan er in inwonersaantallen grote spongen gemaakt worden. Te beginnen met Västerås, een stad met 107.000 inwoners in het midden van Zweden. In de omgeving liggen grote steden als Örebro, die we hiervoor genoemd hebben, en Stockholm.

Het is wederom opvallend dat de grootste steden van Zweden allemaal in de omgeving van Stockholm liggen en op een aantal honderden kilometers van elkaar liggen. Västerås is op het oog niet de meest aantrekkelijke stad en kun je door de industrie erg vergelijken met Eindhoven.

Västerås: de 5e stad van Zweden
Stad:
Västerås
Inwoners: 107.005
Oppervlakte: 51,73 km²
Provincie: Västmanlands Iän

4 | Uppsala, 128.409 inwoners

De 4e stad van Zweden is Uppsala met ruim 128.000 inwoners. Ter vergelijking: de 4e stad in Nederland is Utrecht met ruim 352.000 inwoners (en dan zijn Nederlandse steden nog bescheiden steden).

Uppsala is de meest noordelijk gelegen stad in deze top 10 lijst, maar ligt desondanks nog vrij zuidelijk. Anders gezegd: als je een horizontale lijn in het midden van Zweden zou trekken en deze onderverdeeld tussen noord en zuid, dan ligt Uppsala onder de lijn in het zuidelijke gedeelte. De overgrote meerderheid van de bevolking van Zweden ligt in het zuidelijke gedeelte van het land.

Uppsala ligt op slechts een uur rijden van Stockholm en is dus een kleine voorstad van de hoofdstad van Zweden. Uppsala ligt in de provincie Uppsala Iän en is ook de hoofdstad van deze provincie. Het is daarnaast de grootste studentenstad van het land.

Uppsala: de 4e stad van Zweden
Stad:
Uppsala
Inwoners: 128.409
Oppervlakte: 47.86 km²
Provincie: Uppsala Iän

De top 10 grootste steden van Zweden op inwonersaantallen

Uppsala: de 4e stad van Zweden

3 | Malmö, 280.415 inwoners

Van nummer 4 maken we een hele grote sprong naar de nummer 3 van Zweden, namelijk naar Malmö. Malmö heeft in totaal ruim 280.000 inwoners en is de meest zuidelijke stad uit deze lijst.

Malmö is een hele prettige en vriendelijke stad. Het is groot, maar het voelt af en toe klein. Dat vond ik erg prettig. Het heeft een oude binnenstad met historische gebouwen. Vooral de Sint-Pieterskerk, het kasteel Malmöhus en het Rådhuset zijn populaire bezienswaardigheden.

Malmö is gemakkelijk te bereiken en is de allereerste Zweedse stad die je tegen gaat komen als je vanuit Nederland, met de auto, naar Zweden gaat. Vanuit het Deense Kopenhagen rijd je binnen 13 minuten naar het Zweedse Malmö. In 2000 is deze grote brug geopend en is het vervoer van Denemarken naar Zweden een stuk makkelijker geworden. Alleen deze brug is al een leuke ervaring! 🙂

Malmö ligt in de provincie Skâne Iän, net als het iets noordelijker gelegen Helsingborg. Ten opzichte van Helsingborg is Malmö de hoofdstad van deze provincie.

Malmö: de 3e stad van Zweden
Stad:
Malmö
Inwoners: 280.415
Oppervlakte: 71.76 km²
Provincie: Skâne Iän

2 | Göteborg, 510.491 inwoners

Op nummer 2 in de lijst vinden we Göteborg. Deze stad heeft ruim 510.000 inwoners en is ten opzichte van Malmö bij uitstek de nummer 2. De stad ligt in het zuidwesten van het land en ligt in de provincie Västra Götalands Iän.

Göteborg is een hele belangrijke stad. Het heeft de grootste haven en de grootste universiteit van heel Scandinavië en het is daardoor de belangrijkste stad van Noord- Europa. Daarnaast vind je ook de allergrootste winkelcentra van Scandinavië in Göteborg.

Heel vroeger hielpen de Nederlanders, Schotten en de Duitsers bij het opzetten van de stad en daardoor is de Nederlandse taal langere tijd een erkende taal geweest, naast de Zweedse taal. Tegenwoordig is dat uiteraard niet meer het geval.

Göteborg: de 2e stad van Zweden
Stad:
Göteborg
Inwoners: 510.491
Oppervlakte: 198 km²
Provincie: Västra Götalands Iän

1 | Stockholm, 871.952 inwoners

En bij uitstek, op nummer 1, staat Stockholm. Dat Stockholm de nummer 1 in de lijst is, dat is natuurlijk geen verassing. Iedereen kent de stad alleen al bij naam en als we denken aan de steden in Zweden, dan denken we ook aan Stockholm.

Met ruim 870.000 inwoners is Stockholm de grootste stad van Zweden en is het ook de hoofdstad van het land. Stockholm wordt gezien als één van de prettigste steden in Scandinavië, omdat er in de stad opvallend weinig criminaliteit voorkomt en de straten ongelofelijk schoon zijn.

Stockholm is werkelijk een prachtige stad en deze uitstraling heeft het alleen als je met de trein door de stad heen reist. Het ziet er verzorgd en erg historisch uit en door het vele water en de kleine eilandjes is het een absolute aanrader om eens in je leven te bezoeken.

Stockholm kent veel grote omliggende plaatsen, waardoor het gebied Groot- Stockholm is genoemd. In het gebied wonen ruim 2,1 miljoen mensen en daarmee zijn de grotere steden die eerder in de lijst zijn genoemd, zoals Norrköping, Jönköping, Linköping, Örebro, Västerås en Uppsala nog geen eens meegeteld (terwijl deze relatief dicht bij Stockholm liggen).

Stockholm: de 1e stad van Zweden
Stad:
Stockholm
Inwoners: 871.952
Oppervlakte: 215 km²
Provincie: Stockholms Iän

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Heeft het noorden van Zweden ook ”grote” steden?

De meest noordelijk gelegen stad in deze lijst is Uppsala. De meest noordelijk gelegen stad in Zweden is Kiruna. Tussen Kiruna en Uppsala moet je met de auto ruim 13 uur rijden, terwijl je tussen Uppsala en Malmö (de meest zuidelijke stad) ”slechts” 7 uur moet rijden. Dat is een verschil van ruim 6 uur!

Uppsala is dus de meest noordelijk gelegen stad in de lijst, maar zeker niet de meest noordelijke stad van het land.

Het noorden van Zweden heeft zeker een aantal grote steden. Zoals gezegd: Kiruna is de meest noordelijke stad van Zweden en is ongeveer de 60e stad van het land (met ongeveer 18.000 inwoners).

De allergrootste noordelijke stad van Zweden is Luleå. Dit is met ruim 45.000 inwoners de 22e stad van Zweden.

Andere leuke blogs lezen?

Ik heb nog meer blogs geschreven in de kenniskoffer voor de feiten liefhebbers onder ons:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Na 2 periodes in het buitenland te hebben gewerkt en gewoond en een paar mooie reizen te hebben gemaakt wil ik mensen graag inspirerend hetzelfde te doen. Iedereen zou eens moeten reizen naar een onbekend land om prachtige levenservaringen op te doen.
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?

arrow_drop_up arrow_drop_down